crp testi ücreti

CRP testi

CRP testi nedir?

C-reaktif protein (CRP) karaciğer tarafından üretilir. Vücutta iltihaplanma olduğunda CRP seviyesi yükselir. Enflamasyona yanıt olarak yükselen akut faz reaktanları adı verilen bir grup proteinden biridir. 

CRP testi  alternatif isimleri

CRP; Yüksek hassasiyetli C-reaktif protein; hs-CRP

CRP testi nasıl yapılır?

Bir kan örneğine ihtiyaç vardır. Bu çoğunlukla bir damardan alınır. prosedür denirvenipunktur.

Bu teste hazırlanmak için özel bir adım gerekmez.

Kan almak için iğne batırıldığında, bazı insanlar orta derecede ağrı hissederler. Diğerleri sadece batma hissi hissedebilir. Daha sonra, biraz zonklama olabilir.

CRP testi neden yapılır?

CRP testi, vücuttaki iltihabı kontrol etmek için genel bir testtir. Spesifik bir test değildir. Bu, vücudunuzda bir yerde iltihaplanma olduğunu ortaya çıkarabileceği, ancak tam yerini tam olarak belirleyemeyeceği anlamına gelir. CRP testi genellikle ESR veya iltihaplanmayı da arayan sedimantasyon hızı testiile birlikte yapılır.

Bu testi şu amaçlarla yaptırabilirsiniz:

Romatizmal eklem iltihabı, lupus veya vaskülit.

Anti-inflamatuar ilacın bir hastalığı veya durumu tedavisini izlemek için yapılabilir. 

Bununla birlikte, düşük bir CRP seviyesi her zaman iltihaplanma olmadığı anlamına gelmez. Romatoid artrit ve lupuslu kişilerde CRP seviyeleri artmayabilir. Bunun nedeni bilinmemektedir.

Bir kişinin kalp hastalığı riskini belirlemek için yüksek hassasiyetli C-reaktif protein (hs-CRP) testi adı verilen daha hassas bir CRP testi mevcuttur.

CRP testi normal sonuçları

Normal CRP değerleri laboratuvardan laboratuvara değişir. Genel olarak, kanda tespit edilebilen düşük CRP seviyeleri vardır. Seviyeler genellikle yaş, kadın cinsiyet ve Afrikalı Amerikalılarda biraz artar.

İlginizi Çekebilir  BT ürografi

Artan serum CRP, geleneksel kardiyovasküler risk faktörleriyle ilişkilidir ve bu risk faktörlerinin vasküler inflamasyona neden olmadaki rolünü yansıtabilir.

hs-CRP seviyeniz 1,0 mg/L’nin altındaysa, kardiyovasküler hastalığa yakalanma riskiniz düşüktür.

Seviyeleriniz 1,0 mg/L ile 3,0 mg/L arasındaysa ortalama kardiyovasküler hastalık geliştirme riskiniz vardır.

hs-CRP seviyeniz 3,0 mg/L’den yüksekse, kardiyovasküler hastalık için yüksek risk altındasınız demektir.

Not: Normal değer aralıkları, farklı laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterebilir. Spesifik test sonuçlarınızın anlamı hakkında doktorunuzla  konuşabilirsiniz.

Yukarıdaki örnekler, bu testlerin sonuçları için ortak ölçümleri göstermektedir. Bazı laboratuvarlar farklı ölçümler kullanır veya farklı numuneleri test edebilir.

CRP testi anormal sonuçları

Pozitif bir test, vücutta iltihaplanma olduğu anlamına gelir. Bu, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli koşullardan kaynaklanıyor olabilir:

Kanser, bağ dokusu hastalığı, kalp krizi, enfeksiyon, inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD)

Lupus, zatürre, romatizmal eklem iltihabı, romatizmal ateş, tüberküloz

Bu liste her şeyi kapsamamaktadır.

Not: Pozitif CRP sonuçları, hamileliğin son yarısında veya doğum kontrol haplarının (oral kontraseptifler) kullanımıyla da ortaya çıkar.

C-reaktif protein testi riskleri

Kan alınmasıyla ilişkili riskler hafiftir, ancak şunları içerebilir:

Aşırı kanama, bayılma veya baş dönmesi hissi, hematom (deri altında kan birikmesi), enfeksiyon (cilt her kırıldığında hafif bir risk)

Yorum ekleyebilirsiniz