bilgisayarlı tomografi fiyatları

Bilgisayarlı Tomografi

Bilgisayarlı Tomografi (BT) Çekimi  Nedir?

Daha yaygın olarak BT çekimi olarak adlandırılan bilgisayarlı tomografi çekimi, farklı açılardan alınan bir dizi X-ışını görüntüsü aracılığıyla oluşturulan ve vücut yapılarının üç boyutlu değerlendirilmesine izin veren tıbbi görüntülemedir. Üretilen görüntüler, doktorların bir somun ekmeği dilimleyerek içini incelemeye benzer şekilde vücudunuzun içine bakmasını sağlıyor. Özel röntgen görüntüleri, doktorların daha yakından incelemekle ilgilendikleri vücut yapılarının dilimleridir. 

Bilgisayarlı tomografi çekimleri sıklıkla beyin, omurga, boyun, karın ve göğsü değerlendirmek için kullanılır ve hem yumuşak hem de kemik dokunun net görüntülerini sağlar.

BT çekimi sırasında elde edilen görüntüler, doktorların gerektiğinde tıbbi kararları çok hızlı vermelerini sağlar. Bu nedenle BT tetkikleri hem hastanelerde hem de görüntüleme merkezlerinde en sık yapılan tıbbi işlemlerden biridir. Bu taramalar, doktorların daha önce yalnızca ameliyat yoluyla bulabilecekleri hastalıkları ve yaralanmaları bulmasına yardımcı olur. Düşük doz radyasyon kullanmasına rağmen, BT taramaları nispeten güvenlidir ve invaziv değildir.

Bilgisayarlı Tomografinin Kullanım Alanları

BT çekimi, tanısal görüntülerin gerekli olduğu birçok farklı tıbbi durumda faydalıdır. Beyin veya diğer organlar gibi yumuşak dokularınızdaki ince anormallikleri değerlendirebilirler. Bu görüntüler ayrıca ağrı veya baş dönmesi gibi belirli semptomlarınız olduğunda da kullanılır. Kanser gibi hastalıkların yayılmasını incelemede bile yardımcı olabilirler.

BT  çekimin vücudun hangi bölgesine yapıldığına bağlı olarak, çeşitli kullanımlar vardır:

Baş veya Beyin BT Çekimi: Kitleler, felç, kanamalar ve diğer anormallikleri arar ve ayrıca kafatasını inceler.

Boyun BT çekimi: Boyundaki şişlikleri inceler ve genişlemiş lenf düğümlerini veya bezlerini araştırır.

Toraks BT Çekimi: Normal bir akciğer röntgeni tarafından yakalanan anormallikler hakkında daha fazla bilgi verir.

Abdomen veya Pelvik BT Çekimi: Bu bölgede bulunan organları kontrol eder ve açıklanamayan karın ağrısını teşhis etmekte kullanılır.

İlginizi Çekebilir  Doku Biyopsisinin Gram Boyaması: Tanı ve Laboratuvar Teknikleri

Paranazal Sinüs BT Çekimi: Paranazal sinüs hastalığını veya tıkanıklıklarını teşhis etmek için kullanılır. 

Omurga BT Çekimi: Omurilik kanalının daralması veya disk fıtığı gibi omurga sorunlarını ve ayrıca kırıkları tespit etmek için kullanılır.

Bilgisayarlı Tomografi  Türleri

Bilgisayarlı Aksiyel Tomografi

BT çekimi olarak da adlandırılan bu görüntüleme tetkiki, beyninizin veya vücudunuzun diğer bölümlerinin üç boyutlu olarak taranmasını sağlayan bilgisayarlı bir X-ray prosedürüdür. Genellikle düzensizlikleri, hastalıkları veya iç hasarları bulmak için kullanılır, ancak aynı zamanda karmaşık operasyonlar sırasında cerrahlara rehberlik etmeye de yardımcı olabilir. BTçekimi sırasında vücudunuz bir tüp içinden geçerken sırt üstü uzanırsınız. Tüm prosedür genellikle 5-10 dakika veya daha az sürer.

BT Anjiyografi

Bu minimal invaziv tıbbi test, doktorların çeşitli tıbbi durumları teşhis etmesine ve tedavi etmesine yardımcı olur. Sıklıkla, kan damarlarınızın ve dokularınızın ayrıntılı görüntülerini oluşturmak için BT çekimi sırasında IV yoldan kontrast madde enjekte edilir. BT anjiyografi, bir kan damarının tıkalı olup olmadığını belirlememize yardımcı olur. Görüntüler tıkanıklığın nerede olduğunu ve ne kadar büyük olduğunu bulmamızı sağlar. Ayrıca anevrizmaları veya plak birikimini belirlememize yardımcı olur. BT anjiografiler, standart anjiyografilerden daha az invazivdir.

BT Ürografi

Ürografi, idrar yolunu, özellikle böbrekleri, üreterleri ve mesaneyi değerlendirmeye odaklanan özel bir radyolojik muayenedir. Bu iç organların kesit görüntülerini üretmek için BT teknolojisini kullanır, bu da doktorunuzun durumları teşhis etmesine ve bir eylem planı yapmasına olanak tanır. Genellikle böbrek taşlarını tespit etmek veya idrarında kan olan hastaları değerlendirmek için kullanılır.

BT çekimine nasıl hazırlanılır ?

Randevunuzdan önce BT taraması yaptırdığınız hastane veya özel radyoloji kliniğinden talimat almalısınız. Bu talimatlar, testin doğruluğunu etkileyebileceğinden veya BT taraması için uygun şekilde hazırlanmamışsanız testin yeniden rezerve edilmesini gerektirebileceğinden çok önemlidir.

Bazı testler herhangi bir hazırlık gerektirmez, bunlar şunları içerir: beyin, sinüs veya yüz kemikleri, temporal kemikler (iç kulak), omurga, diz veya bilek ve kemiklerin BT’leri.

Birçok BT türü, kan damarlarını ve bazı organları göstermek için iyotlu bir kontrast madde enjeksiyonu gerektirir. 

Testiniz için iyotlu bir kontrast enjeksiyonuna ihtiyacınız varsa, test sırasında iyot kontrastının kanüle girebilmesi için kolunuzdaki veya elinizin arkasındaki bir damara bir kanül (küçük bir plastik tüp) yerleştirilecek.

İlginizi Çekebilir  Omurga Röntgeni

Enjeksiyonlar için kullanılan iyotlu kontrast çok güvenli kabul edilirken, özellikle böbrek hastalığınız  veya diyabetiniz varsa, kullanırken alınması gereken önlemler vardır.

Karnınızı araştıran testler, bağırsağınızın (sindirim sisteminizin bir parçası) ana hatlarını belirlemek için farklı türde bir iyotlu kontrast solüsyonu içmenizi gerektirebilir. Genellikle tüm dozun bir kısmını tarama saatinden bir saat önce ve geri kalanını tarama odasına girmeden hemen önce içmeniz istenecektir.

Muayeneniz vücudunuzun belirli kısımlarını vurgulamak için IV kontrast madde gerektiriyorsa, IV kontrast uygulandıktan sonra vücudunuzda bir sıcaklık ve/veya ağzınızda metalik bir tat hissedebilirsiniz.

BT çekimi sırasında ne olur ?

BT çekimi, vücudun belirli bölümlerine bakmak için tasarlanmıştır ve her bir kişinin özel durumunu araştırmak üzere kişiye özel olarak uyarlanır. Bu, tüm BT çekimlerinin biraz farklı olduğu anlamına gelir.

Muayene odasına girdiğinizde tomografi masasına yatmanız istenecektir. Radyoloji teknisyeni size prosedürü açıklayacak ve sizi tomografi masasına yerleştirecektir. Masa daha sonra vücudunuzun muayene edilen kısmında merkeze hareket edecektir. Tarayıcının her iki ucunu da görebileceksiniz ve iki yönlü bir mikrofon aracılığıyla radyoloji teknisyeni ile konuşabileceksiniz. Masa muayene sırasında tarayıcı içinde hareket edecektir. Muayene yapılırken uğultu veya tıkırtı sesleri duymanız normaldir.

Kısa süreliğine nefesinizi tutmanız istenebilir.Resimlerin kalitesini etkileyeceği ve radyoloğun yorumlamasını zorlaştıracağı için tarama sırasında hareket etmemeye çalışmak önemlidir.

BT çekimini yapan tekniker, bazı çekimler için nefesinizi tutmanızı isteyebilir. Artık kullanımda olan çoğu tarayıcı, ne yapmanız gerektiğini ve neler olduğunu anlamanıza yardımcı olmak için farklı dillerde talimatlar verebilir. İşitme duyunuz zayıfsa, sıklıkla sizinle iletişim kurma yolları da olacaktır. Tarama sırasında endişeleriniz varsa, tarayıcı odasında konuşabilirsiniz ve dışarıda tarama yapan tekniker sizi duyacaktır.

İlk birkaç tarama genellikle makineyi teste hazır hale getirmek için yapılır. BT çekimi, tekniker tarafından bilgisayara programlandığında ve çekim başlamaya hazır olduğunda, size hareketsiz kalmanızı hatırlatabilirler. Testiniz iyotlu bir kontrast enjeksiyonu gerektiriyorsa, tekniker  kontrast maddeyi uygulamak için odaya gelir. 

İyotlu kontrast enjekte edildiğinde, çoğu insan ağızda garip bir metalik tat alır ve vücutta bir sıcaklık hissi duyar. Bu sıcaklık hissi kasık veya kalça bölgesinde yoğunlaşabilir. Bu olursa endişelenmeyin, bu yaygın bir histir ve genellikle birkaç dakika içinde geçer.

İlginizi Çekebilir  Paranazal Sinüs BT Taraması: Detaylı Rehber ve Bilgilendirme

Tekniker, uygun alanların gösterildiğini kontrol etmek için görüntüleri kısaca inceledikten sonra, yataktan kalkmanıza yardımcı olmak için odaya gelir. 

Tarayıcı odasından çıktıktan sonra, muhtemelen, taramadan sonra kendinizi iyi hissettiğinizden emin olmak için birisinin sizinle görüşeceği bir alana gösterileceksiniz. Ardından, eve gidebilmeniz için kanülü çıkaracaklar.

Bilgisayarlı tomografinin herhangi bir yan etkisi var mı?

BT çekiminden  sonra normal şekilde yiyip içebilir ve düzenli aktivitelere devam edebilirsiniz.

İyotlu kontrast enjeksiyonunuz varsa, sıcaklık hissi ve genellikle yaşanan garip tat birkaç dakika içinde kaybolacaktır. Çok nadir durumlarda, bazı kişilerin kolunuzdaki veya elinizin arkasındaki damara verilen iyotlu kontrast maddeye alerjisi olabilir.

Bir kişinin iyotlu kontrast maddeye alerjisi olup olmayacağını tahmin etmek mümkün değildir, ancak hastane veya radyoloji pratiğindeki personel, alerjik reaksiyonlar ortaya çıkması durumunda başa çıkmak için iyi eğitilmiştir. Enjeksiyondan önce radyografı veya hemşireyi sahip olabileceğiniz diğer alerjiler konusunda bilgilendirmeniz önemlidir.

Bilgisayarlı tomografi ne kadar sürer?

Daha önce de belirtildiği gibi, her test farklıdır, bu nedenle taramayı tamamlamak için gereken süre, neden yaptırdığınıza bağlı olarak değişecektir. Enjeksiyon veya fazla hazırlık gerektirmeyen BT taramaları genellikle oldukça hızlıdır ve 5 dakika içinde tamamlanabilir.

Kontrast solüsyonu içmenizi veya enjeksiyon yapmanızı gerektiren testlerde, hazırlık süresi genellikle taramanın kendisinden çok daha uzundur. Karın taraması (mide veya karnınız) için bir içecek gerektiğinde, genellikle bu içeceği randevu saatinden bir saat önce içmeniz istenir. Bu, hastaneye veya radyoloji muayenehanesine gelmeden önce veya bekleme alanındayken yapılabilir.

Erken gelmeniz istenirse, taramaya kadar geçen süre genellikle sizi hazırlamak için kullanılacaktır. 

Enjeksiyon veya içecek ve diğer hazırlıkları gerektiren bir çekim yaptırırken bile, çekimin uzunluğu (başka bir deyişle, tomografi makinesinde geçirdiğiniz süre) genellikle 10 dakikanın altındadır.

Bilgisayarlı tomografinin faydaları nelerdir?

BT çekimleri, doktorunuza teşhis koyması ve durumunuzu tedavi etmesi için yardımcı olmanın hızlı, etkili ve doğru bir yoludur. İstanbulda  kolayca erişilebilirler ve genellikle hemen yapılabilirler.

Bilgisayarlı tomografiyi kim yapar?

Radyoloji teknikerleri  tarafından yapılır. BT görüntüleri ayrıntılı olarak inceleyecek ve bir rapor yazacak olan radyologlar tarafından yorumlanır.

Bilgisayarlı tomografi fiyatları 2023

Bilgisayarlı tomografi fiyatları bölgeden bölgeye farklılık göstermektedir. Bilgisayarlı tomografi fiyatları hakkında bilgi almak için 05378576493 nolu telefonumuzu arayabilirsiniz.

 

Yorum ekleyebilirsiniz