Emar nedir ? Emar çekimi nasıl yapılır ?

1. Genel Bakış

Son günlerde emar kelimesini çok duymaya başladınız ancak bu konuda hiç bilginiz yok mu ? Ya da doktorunuz sizden emar çektirmenizi istedi ancak nereden başlayacağınızı bilmiyormusunuz. İşte size emarı hızlıca tanıtacak bir rehber.

Emar (manyetik rezonans görüntüleme , MR ) dünyanın dört bir yanındaki hastaneler ve görüntüleme merkezileri tarafından kullanılan yaygın bir görüntüleme yöntemidir. MR , vücuttaki organ ve dokuların ayrıntılı görüntülerini oluşturmak için güçlü bir manyetik alan ve radyo dalgaları kullanır.

Emar ın  gelişimi tıp dünyasında devrim yarattı. Keşfinden bu yana, doktorlar ve araştırmacılar, MR taramalarını tıbbi prosedürlere ve aynı zamanda araştırmalara  yardımcı olacak teknikleri geliştirdiler.

Bu makale , özellikle emar incelemeleri hakkındadır.  Ayrıca tomografi , ultrason, röntgen , Doppler , incelemeleri  ile ilgili makalelerimiz bulunmaktadır.

2. MR çekimi nedir? Emar çekimi hangi bölümde ve nasıl yapılır?

MR çekimi , hastanın iç organlarının ve yapılarının ayrıntılı bir kesit görüntüsünü oluşturmak için büyük bir mıknatıs, radyo dalgası ve bir bilgisayar kullanır.

MR cihazı   tipik olarak ortasında hareketli  masa bulunan büyük bir tüp şeklindedir.

MR çekiminde    tomografi ve röntgenden  farklı olarak radyasyon kullanılmaz. MR da radyasyon var mı ? sorusunuda böylelikle cevaplamış olalım .  

3. Emarın kullanım alanları

Bir MRI Tarayıcı.

MR cihazının  gelişimi, tıp dünyası için önemli bir kilometre taşını temsil etmektedir; çünkü doktorlar, bilim adamları ve araştırmacılar, insan vücudunun iç kısmını, invazif olmayan bir araç kullanarak doğru bir şekilde inceleyebilmektedir.

İlginizi Çekebilir  Antimitokondriyal Antikor: Bağışıklık Sisteminin Gizemli Dünyası

MR  çekiminin  kullanıldığı durumlardan bazıları:

  • Beyin ve omurilik anormallikleri
  • Vücudun çeşitli bölgelerindeki tümörler, kistler ve diğer anormallikler
  • Sırt ağrısı gibi eklemlerin yaralanması veya anormallikleri
  • Bazı kalp problemleri
  • Karaciğer ve diğer abdominal organların hastalıkları
  • Kadınlarda pelvik ağrı nedenleri (örneğin fibroidler , endometriozis )
  • İnfertilite değerlendirmesi yapılan kadınlarda  uterus anomalileri

4. Emar çekimine hazırlık

Emar çekimi  öncesi hasta güvenliği ipuçları

Emar çekimi  sırasında kullanılan güçlü manyetik alan nedeniyle, belirli koşullar MR çekimine girmenize engel olabilir. Eğer sizde  aşağıdaki durumlardan biri varsa randevunuzu planlarken ve çekimden önce lütfen personel ve teknisyenleri bu konuda bilgilendirin. Radyoloji personeli bu durumda size MR çekimine  girip giremeyeceğinizi ve muayenenin özel durumunuz için değiştirilmesinin gerekip gerekmediğini size bildirecektir.

  • Kalp pili
  • Gebelik
  • Klostrofobi
  • Böbrek problemleri( üre , kreatinin yüksekliği )
  • Dövme
  • Nörostimülatörler (TENS-birim)
  • İmplante ilaç infüzyon cihazı (yani insülin pompası)
  • Metal parçaların gözünüze maruz kalması
  • Yapay kalp kapakçıkları
  • Anevrizma klipsleri
  • Koklear implantlar
  • Metalik implantlar ve protez
  • Vasküler stent veya stent grefti
  • Şarapnel veya mermi yaraları
  • Dorsal kolon uyarıcıları
  • İyot alerjisi veya gadolinyum
  • Diyabet( şeker hastalığı)
  • İlgili olduğuna inandığınız diğer koşullar

Diğer ipuçları

  • Tarama odasına girmeden önce çıkarılması gerektiğinden, mücevherler de dahil olmak üzere değerli eşyalarınızı   kaybolmasını veya çalınmasını önlemek için evde bırakın.
  • Tercüme hizmetlerine ihtiyacınız varsa   randevu planlaması sırasında bildirin, bu sizin için düzenlenebilir.
  • Kullanmakta olduğunuz  ilaçlarınızın bir listesini getirin.
  • Eğer klostrofobiniz varsa  , doktorunuz MRG randevunuz için yanınızda götürmeniz için oral bir ilaç reçete edebilir.

 

MR çekiminden  önce herhangi bir hazırlığa gerek  yoktur. Emar personeli çekimden önce sadece hastadan bir önlük giymesini isteyecektir.  Emar çekimi sırasında kuvvetli mıknatıslar kullanıldığından, cihazın içine hiçbir metal nesnenin bulunmaması önemlidir, bu nedenle hastadan metal takıları veya aksesuarları çıkarması istenecektir.

İlginizi Çekebilir  Alkalin fosfataz ALP Testi

Bazen, belli bir vücut dokusunun görünümünü iyileştirmek için hastalara intravenöz (IV) kontrast ( ilaç ) verilir.

Çekimi yapan personel   MR çekimi süreci boyunca çekim yapılan kişiyle  konuşacak ve prosedürle ilgili olabilecek tüm soruları yanıtlayacaktır.

Hasta emar çekim   odasına girdikten sonra, tarayıcıya uzanmaları için yardımcı olacaktır.

 

5. MR çekimi  sırasında neler olur ?

Emar  teknisyeni hastanın rahat olmasını sağlamak için interkom üzerinden hastayla  konuşacaktır. Hasta hazır olmadığı sürece taramayı başlatmayacaktır.

Tarama sırasında, hareketsiz kalmak zorunludur. Herhangi bir hareket görüntülerin bozulmasına sebep olur . Nasıl ki hareketli bir nesnenin resmini çekmeye çalıştığınızda görüntü bozuk ve bulanık oluyorsa emar çekiminde de hareket olduğu zaman görüntüleri bozacaktır. MR çekimi sırasında MR cihazından oldukça yüksek sesler gelir.  Hasta prosedür sırasında rahatsızlık hissederse, intercom aracılığı ile MRG teknisyeniyle görüşebilir ve taramanın durdurulmasını isteyebilir.

6. MR çekiminden  sonra

Emar çekiminden  sonra, radyoloji uzmanı , başka görüntülerin gerekip gerekmediğini kontrol etmek için görüntüleri inceleyecektir. Radyolog görüntüleri yeterli bulursa hasta eve gidebilir. Radyolog, görüntüleri inceledikten sonra   bir radyoloji raporu hazırlayacaktır.


7. MR çalışma prensibi

MR cihazı  güçlü mıknatıstan oluşur ( magnet ) bu  ekipmanın en önemli parçasıdır.

İnsan vücudu büyük ölçüde hidrojen ve oksijen atomlarından oluşan su moleküllerinden oluşur. Her bir atomun merkezinde, bir mıknatıs görevi gören ve herhangi bir manyetik alana duyarlı olan bir proton adı verilen daha küçük bir parçacık bulunur.

Normal olarak, vücutlarımızdaki su molekülleri rastgele düzenlenir, ancak bir MR cihazına  girdiğinde, mıknatıs vücudun su moleküllerinin kuzeyde veya güneyde bir yönde hizalanmasına neden olur.

Daha sonra hızlı bir şekilde açılıp kapanan radyo dalgaları gönderilir , bu da her bir hidrojen atomunun hizalanmasını değiştirmesine ve daha sonra kapatıldığında orijinal rahat durumuna geri dönmesine neden olur. Hasta bu değişiklikleri hissetmese de, tarayıcı bunları algılayabilir ve bir bilgisayarla birlikte radyoloğun yorumlayabileceği ayrıntılı bir kesit görüntüsü oluşturabilir.

İlginizi Çekebilir  Deri Lezyonu KOH Testi: Mantar Enfeksiyonlarının Ayırt Edici Analizi

Sık sorulan sorular

MRI taraması yapılacak bir erkek hasta.

Tarama sırasında  hareketsiz kalmak kalmak önemlidir.

MR taraması ne kadar sürer ?

MR taramaları vücudun hangi kısmının analiz edildiğine ve kaç görüntüye ihtiyaç duyulduğuna bağlı olarak 20-60 dakika arasında değişir.

İlk MRI taramasından sonra, görüntüler radyolog için yeterince açık değilse, hastadan hemen ikinci bir tarama yapması istenebilir.

Diş teli / dolgum var , emar çekimine girebilir  miyim?

Diş telleri ve dolguları taramadan etkilenmemekle birlikte, görüntüyü bozabilir. Çekim alındıktan sonra radyolog görüntüleri inceler eğer gerekirse ek görüntüler alınabilri . Ek görüntüler gerektiğinde MR taraması daha uzun sürebilir.

MRG tünelindeyken hareket edebilir miyim?

Hayır, MR tarayıcısında olabildiğince hareketsiz kalmak önemlidir. Herhangi bir hareket tarayıcıyı deforme edecek ve bu nedenle üretilen görüntüler bulanık olacaktır. Özellikle uzun MR taramalarında, MR teknisyeni prosedür boyunca  arada kısa bir mola verebilir.

Ben klostrofobiğim , ne yapabilirim?

Klostrofobisi olan hastalara yardımcı olmak için bazı merkezlerde açık emar cihazları bulunmaktadır bu cihazlarda klostrofobik hastalar rahat ve konforlu bir şekilde çekimlerini yaptırabilmektedir.

MR taramasından önce bir kontrast enjeksiyonuna ihtiyacım var mı?

Bazı hastalarda, enflamasyon gibi belirli konuları vurgulayarak, tanılama doğruluğunu artırmak için taramadan önce enjekte edilen bir kontrast madde kullanılması  gerekebilir .

Hamile iken  MR çekimi yaptırabilir miyim ?

Ne yazık ki, bu soruya doğru bir cevap yoktur. Taramadan önce doktor bilgilendirilmelidir. MRG taramalarının gebelik üzerindeki etkisi konusunda nispeten az araştırma yapılmıştır. Ancak, 2016 yılından sonra  yayınlanan kılavuzlar konuya daha fazla ışık tutmuştur.

Emar çekiminden elde edilecek bilgiler önemli olmadığı sürece MRG taramalarının ilk trimesterde sınırlandırılması önerilir. İkinci ve üçüncü trimesterde çekilen MRG taramaları 1.5  tesla veya daha azında güvenlidir.

Kılavuzlar ayrıca, ilk trimesterde MRG’ye yanlışlıkla maruz kalmanın uzun vadeli olumsuz sonuçlarla ilişkilendirilmediğini ve klinik endişeyi artırmaması gerektiğini belirtmektedir.

Emar Fiyatları 2023 

İstanbulda Emar fiyatları bölgeden bölgeye hatta aynı bölgede kurumdan kuruma farklılık göstermektedir. Emar fiyatları hakkında bilgi almak için bizi arayabilirsiniz. 05378576593

2 Yorum

  1. NİLGÜN MEMİK Ekim 25, 2023
    • admin Kasım 20, 2023

Yorum ekleyebilirsiniz