Mamografi, memenin röntgen görüntülemesidir. Doktorlar meme kanserinin erken belirtilerini aramak için mamografi çekimini kullanır. Düzenli,mamografi doktorların meme kanserini erken, bazen hissedilmeden tesbit edebilmesini sağlayan en iyi görüntüleme yöntemidir. Bir mamografi, tarama veya teşhis amacıyla kullanılabilir:
Tarama mamografisi. Hiçbir belirti veya semptomu olmayan kişilerde kanserli olabilecek meme değişikliklerini tespit etmek için bir tarama mamografisi kullanılır. Amaç, kanseri küçükken tespit etmektir ve tedavi daha az invaziv olabilir.
Doktorunuzla risk faktörleriniz, tercihleriniz ve taramanın yararları ve riskleri hakkında konuşun. Hangi tarama mamografi programının sizin için en iyi olduğuna birlikte karar verebilirsiniz.
Teşhis mamografisi. Yeni bir meme kitlesi, meme ağrısı, olağandışı bir cilt görünümü, meme ucu kalınlaşması veya meme başı akıntısı gibi şüpheli meme değişikliklerini araştırmak için tanısal bir mamografi kullanılır. Ayrıca bir tarama mamografisinde tesbit edilen beklenmeyen bulguları değerlendirmek için de kullanılır. Tanısal mamografi, ek mamografi görüntüleri içerir.
Mamografi Nasıl Yapılır?
Belden yukarı kısmınızı soyunmanız istenecektir. Her seferinde bir meme, röntgen plakasını içeren düz bir yüzeye yaslanır. Kompresör adı verilen bir cihaz memeye sıkıca bastırılır. Bu meme dokusunu düzleştirmeye yardımcı olur.
Röntgen görüntüleri birkaç açıdan çekilir. Her görüntü alınırken nefesinizi tutmanız istenebilir.
Daha fazla mamografi görüntüsü için daha sonraki bir tarihte tekrar gelmeniz istenebilir. Bu meme kanseri olduğunuz anlamına gelmez. Doktorunuzun, ilk görüntülemede açıkça görülemeyen bir alanı yeniden kontrol etmesi gerekebilir.
Mamografi Çekimine Nasıl Hazırlanılır ?
Mamografi çekimi günü kollarınızın altına veya meme bölgesine deodorant, parfüm, toz veya merhem kullanmayın. Bu maddeler görüntülerin bir kısmını gizleyebilir. Boyun ve meme bölgenizdeki tüm takıları çıkarın.
Hamileyseniz veya emziriyorsanız veya meme biyopsisi yaptırdıysanız, röntgen teknisyenine söyleyin.
Kural olarak, memelerinizden herhangi birinde herhangi bir değişiklik fark ederseniz, hekiminizle görüşmelisiniz.
Meme ucunda bir şişlik, kalınlaşma veya sızıntı ya da meme ucunun veya cildin görünümündeki değişiklikler bir soruna işaret edebilir.
Kompresör yüzeyleri soğuk hissedilebilir. Göğüs aşağı bastırıldığında, biraz ağrınız olabilir. Kaliteli görüntü elde etmek için bu yapılmalıdır.
Mamografi Neden Yapılır?
Mamografi, tedavi edilme olasılığı daha yüksek olan meme kanserini erken teşhis etmek ve kadınları taramak için yapılır. Mamografi genellikle aşağıdakiler için önerilir:
40 yaşından itibaren yılda bir tekrarlanır. 50 yaşından itibaren tüm kadınlarda 1-2 yılda bir tekrarlanır.
Annesi veya kız kardeşinde meme kanseri öyküsü olan ve daha genç yaşta meme kanseri olan kadınlar, yıllık mamografi kontrolünü düşünmelidir. En genç aile üyelerinin teşhis edildiği yaştan daha erken başlamalıdırlar.
Mamografi ayrıca şu amaçlarla da kullanılır:
Anormal mamografisi olan hastaları takip etmek için
Meme hastalığı belirtileri olan hastayı değerlendirmek için. Bu belirtiler arasında bir şişlik, meme başı akıntısı, meme ağrısı, memede derinin çukurlaşması, meme ucunda değişiklik veya diğer bulgular.
Mamografi normalse ne olur?
Önerilen zaman aralıklarına göre mamografi çektirmeye devam edin. Mamogramlar, öncekilerle karşılaştırılabildiklerinde en iyi sonucu verir. Bu, radyoloğun memenizdeki değişiklikleri aramak için bunları karşılaştırmasını sağlar.
Mamografide Anormal Sonuçlar Ne Anlama Geliyor?
Tarama mamografisinde çoğu anormal bulgu iyi huylu (kanser değil) veya endişelenecek bir şey değidirl. Yeni bulgular veya değişiklikler daha fazla değerlendirilmelidir.
Mamogramda aşağıdaki bulgu türlerini görülebilir:
Keskin konturlu düzgün sınırlı , bir alan (bu, kist gibi kanserli olmayan bir durum olma olasılığı daha yüksektir)
Kitleler
Meme kanseri olabilen veya meme kanserini gizleyen memedeki yoğun alanlar
Meme dokusundaki küçük kalsiyum birikimlerinin neden olduğu kireçlenmeler (çoğu kireçlenme kanser belirtisi değildir)
Bazen, mamografi bulgularını daha fazla incelemek için aşağıdaki testlere de ihtiyaç duyulur:
Büyütme veya sıkıştırma görünümleri dahil olmak üzere ek mamogram görünümleri
meme ultrasonu
Meme MRI muayenesi(daha az sıklıkla yapılır)
Mevcut mamografinizi geçmiş mamografinizle karşılaştırmak, radyoloğun geçmişte anormal bir bulgunuz olup olmadığını ve değişip değişmediğini anlamasına yardımcı olur.
Mamografi veya ultrason sonuçları şüpheli göründüğünde, dokuyu test etmek ve kanserli olup olmadığını görmek için biyopsi yapılır.
Doktor Mamografide Neye Bakar?
Mümkün olduğunda, mamografinizi okuyan doktor, onu eski mamografinizle karşılaştıracaktır. Bu, herhangi bir bulgunun yeni olup olmadığını veya önceki mamografilerde zaten mevcut olup olmadığını göstermeye yardımcı olabilir.
Eski mamografilerde değişmeyen bulguların kanser olma olasılığı yoktur, bu da daha fazla teste ihtiyacınız olmayacağı anlamına gelebilir.
Mamografinizi okuyan doktor, kalsifikasyon adı verilen küçük beyaz noktalar, kitle adı verilen anormal alanlar ve kanser belirtisi olabilecek diğer şüpheli bulgular gibi farklı meme değişiklikleri türleri arayacaktır.
Kalsifikasyonlar
Kalsifikasyonlar, meme dokusundaki küçük kalsiyum birikintileridir. Mamografide küçük beyaz noktalar gibi görünürler. Bunlar kanserden kaynaklanabilir veya kaynaklanmayabilir. 2 tip kireçlenme vardır.
Makrokalsifikasyonlar
Makrokalsifikasyonlar, büyük olasılıkla meme arterlerinin yaşlanması, eski yaralanmalar veya iltihaplanmanın neden olduğu değişikliklerden kaynaklanan daha büyük kalsiyum birikintileridir. Bu tortular tipik olarak kanserli olmayan durumlarla ilgilidir ve biyopsi ile daha fazla test yapılmasına gerek yoktur . Kadınlar yaşlandıkça (özellikle 50 yaşından sonra) makrokalsifikasyonlar daha yaygın hale gelir.
Mikrokalsifikasyonlar
Mikrokalsifikasyonlar memedeki küçük kalsiyum lekeleridir. Bir mamografide görüldüğünde, makrokalsifikasyonlardan daha çok endişe vericidirler, ancak her zaman kanserin var olduğu anlamına gelmezler. Mikrokalsifikasyonların şekli ve yerleşimi (ve bir kitleye yakın olup olmadıkları), radyoloğun değişikliğin kanserden kaynaklanma olasılığının ne kadar olduğuna karar vermesine yardımcı olur.
Çoğu durumda, mikrokalsifikasyonların biyopsi ile kontrol edilmesine gerek yoktur. Ancak şüpheli bir görünüm ve desene sahiplerse, kanseri kontrol etmek için biyopsi önerilecektir.
Kitleler
Kitle, bir mamografide meme dokusunun geri kalanından farklı görünmesini sağlayan bir şekle ve kenarlara sahip anormal meme dokusu alanıdır. Kalsifikasyonlu veya kalsifikasyonsuz kitle görülebilir.
Kitleler, kistler (kanserli olmayan, sıvı dolu keseler) ve kanserli olmayan katı tümörler ( fibroadenomlar gibi) dahil olmak üzere birçok şey olabilir, ancak aynı zamanda kanser belirtisi de olabilir.
Kistler sıvı dolu keselerdir. Basit kistler (ince duvarlı sıvı dolu keseler) kanser değildir ve tipik olarak biyopsi ile kontrol edilmeleri gerekmez. Bir kitle basit bir kist değilse, daha fazla endişe kaynağıdır, bu nedenle kanser olmadığından emin olmak için biyopsi gerekebilir.
Katı kitleler daha fazla endişe verici olabilir, ancak çoğu katı meme kitlesi kanser değildir.
Kist kitle ayrımı
Bir kist ve katı bir kitle muayenede aynı şekilde hissedilebilir. Ayrıca bazen bir mamografide aynı görünebilirler. Doktor kanser olmadığını anlamak için kist olduğundan emin olmalıdır, bu nedenle sıklıkla meme ultrasonu yapılır (çünkü bir kitlenin içinin katı mı yoksa sıvıyla mı dolu olduğunu göstermek için bir mamografiden daha iyidir).
Kitlenin bir kist mi yoksa katı bir kitle mi olduğu net değilse, ultrason eşliğinde kitle aspire edilebilir.
Bir kitle basit bir kist değilse (yani, en azından kısmen katıysa veya başka ilgili özelliklere sahipse), kanser olup olmadığına karar vermek için daha fazla görüntüleme testi gerekebilir. Bazı kitleler zamanla değişip değişmediklerini görmek için düzenli mamografiler veya ultrason ile izlenebilir, ancak bazılarının biyopsi ile kontrol edilmesi gerekebilir. Kitlenin boyutu, şekli ve sınırları (kenarları), radyoloğun kanser olma olasılığının ne olduğuna karar vermesine yardımcı olabilir.
Mamografinizde beklenmeyen bir şey tespit edilirse, başka testlere ihtiyacınız olabilir. Bunlar, ultrason gibi ek görüntüleme testleri ve laboratuvar testi için bir meme dokusu örneğinin alınması için bir prosedür (biyopsi) içerebilir. Ancak mamografide tespit edilen bulguların çoğu kanser değildir.
Mamografide olağan dışı bir şey tespit ederse, görüntüleri yorumlayan doktor (radyolog) bunu önceki mamogramlarla karşılaştırmak isteyecektir.
Tarama mamografisi tüm kanserleri tespit edemez. Fizik muayene ile tespit edilen bazı kanserler mamografide görülmeyebilir. Çok küçükse veya koltuk altı gibi mamografi ile görülmesi zor bir bölgedeyse kanser gözden kaçabilir.
Mamografi ile bulunan kanserlerin hepsi tedavi edilemez. Bazı meme kanserleri agresiftir, hızla büyür ve vücudun diğer bölgelerine hızla yayılır.
Asimetriler
Asimetriler, normal meme dokusu deseninden farklı görünen bir mamografide görülen beyaz alanlardır. Fokal asimetri, gelişen asimetri ve global asimetri dahil olmak üzere farklı asimetri türleri vardır.
Çoğu zaman bu bulgular meme kanseri olduğunuz anlamına gelmez. Ancak bu bölgede kanser olmadığından emin olmak için muhtemelen daha fazla görüntüleme testine ihtiyaç duyulacaktır.
Meme yoğunluğu
Mamografi raporunuz ayrıca meme yoğunluğunuzun bir değerlendirmesini de içerecektir. Meme yoğunluğu, yağ dokusuna kıyasla göğsünüzde ne kadar lifli ve glandüler doku bulunduğunun bir ölçüsüdür. Meme büyüklüğü veya sıkılığı ile ilgili değildir.
Göğüsteki yağ dokusuna kıyasla daha fazla lifli ve glandüler dokuya sahipseniz, meme dokunuz ‘yoğun’ olarak adlandırılabilir.
Tüm kadınların yaklaşık yarısı yoğun meme dokusuna sahiptir. Yoğun meme dokusuna sahip olmak anormal değildir. Bununla birlikte, yoğun meme dokusuna sahip kadınların meme kanseri riski biraz daha yüksektir.
Yoğun meme dokusu mamografide kanser görülmesini de zorlaştırabilir. Bunun nedeni, fibröz ve glandüler dokunun mamografide beyaz görünmesi ve bu da beyaz görünen birçok şüpheli bulguyu gizleyebilmesidir.
Mamografinin Riskleri
Mamografinin riskleri ve sınırlamaları şunları içerir:
Mamogramlar sizi düşük doz radyasyona maruz bırakır. Bununla birlikte, doz çok düşüktür ve çoğu insan için düzenli mamografinin faydaları, bu miktarda radyasyonun yol açtığı risklerden daha ağır basar.
Mamografi Fiyatları 2023
İstanbulda mamografi fiyatları bölgeden bölgeye hatta aynı bölgede kurumdan kuruma değişmektedir. Mamografi fiyatları hakkında bilgi almak için bizi arayabilirsiniz. 05378576593