Dörtlü tarama testi, hamilelik sırasında bebeğin belirli doğum kusurları açısından risk altında olup olmadığını belirlemek için yapılan bir kan testidir.
Dörtlü Tarama Testi Nasıl Yapılır?
Bu test en sık hamileliğin 15. ve 22. haftaları arasında yapılır. En doğru sonuç 16. ve 18. haftalar arasındadır.
Bir kan örneği alınır ve test için laboratuvara gönderilir.
Dörtlü Tarama Testi, 4 hamilelik hormonunun seviyesini ölçer:
Alfa-fetoprotein (AFP), bebek tarafından üretilen bir protein
Plasentada üretilen bir hormon olan insan koryonik gonadotropin (hCG)
Fetus ve plasentada üretilen östrojen hormonunun bir formu olan konjuge olmayan estriol (uE3)
Plasenta tarafından salgılanan bir hormon olan Inhibin A
Test, inhibin A seviyelerini ölçmezse, üçlü tarama testi olarak adlandırılır.
Dörtlü Tarama Testi Detayları
Yukarıda belirtilen maddelerin seviyeleri hamilelik sırasında her hafta değişmeye devam eder. Bu nedenle, testi yapmadan önce kadının hamileliğinin haftasını bilmek önemlidir. Dörtlü tarama testi bebek için güvenlidir. Herhangi bir kromozomal, genetik kusur veya Down sendromu gibi gelişen problemler, omurilikteki problemler, beyin veya merkezi sinir sisteminin diğer nöral dokuları gibi yapılarda genetik kusur riskini araştırır.
Dörtlü tarama testi ile tanımlanan her biyobelirtecin bir önemi vardır. Her biyobelirteç, bebeklerin sağlığındaki anormallikleri belirleme amacına hizmet eder. Dörtlü Tarama testi sırasında tespit edilen kandaki daha yüksek AFP seviyeleri, spina bifida gibi nöral problemlerin belirlenmesine yardımcı olur. Ancak AFP seviyeleri düşükse, kadın Down sendromlu bebek doğurma riski altındadır. Yüksek hCG ve inhibin A seviyeleri de Down sendromu riskini gösterir. Konjuge olmayan estriol seviyeleri düşükse, kadın tekrar Down sendromu riski altındadır.
Test, risk seviyesi düşükse sağlıklı bir hamilelik kesinliği sağlar. Down sendromu Yaklaşık 720 bebekten 1’inde görülür. Dörtlü test, 35 yaş ve üzeri kadınlarda Down sendromu vakalarının %85-90’ını teşhis edebilir ve bu nedenle çok etkili bir testtir ve anne adaylarının yapması kritik önem taşır.
Bebeğinizin doğuştan kusurlu olma olasılığını belirlemek için test ayrıca şunları da hesaba katar:
Yaşınız, etnik kökeniniz, kilonuz, gebelik haftası (son adetinizin olduğu günden şu anki tarihe kadar hafta cinsinden ölçülür).
Dörtlü Tarama Testine Nasıl Hazırlanılır
Teste hazırlanmak için özel bir adıma gerek yoktur.
İğne yerleştirildiğinde hafif bir acı hissedebilirsiniz. Kan alındıktan sonra bölgede biraz zonklama hissedebilirsiniz.
Dörtlü Tarama Testi Neden Yapılır?
Doğum bozukluklarını ve gebeliğin devam etme risklerini belirlemek için dörtlü tarama testi yapılır.
Hamileliğin zamanlamasına ve yaşanan diğer semptomlara bağlı olarak, kadınlara doktor tarafından Dörtlü tarama testine ek olarak başka doğum öncesi testlere gitmeleri önerilebilir. Dörtlü tarama testi ile birlikte önerilebilecek diğer testlerden bazıları şunlardır: ilk üç aylık dönem taraması bir ultrason ve bir kan testi içerir. Dörtlü testi yaptırmak üzere olan kadınların tüm faktörleri iyice düşünmesi ve ardından teste gitmesi gerekir.
Test, bebeğinizin Down sendromu, omurilik ve beyindeki doğum kusurları (nöral tüp kusurları olarak adlandırılır) gibi belirli doğum kusurları açısından risk altında olup olmadığını öğrenmek için yapılır. Bu test bir tarama testidir, bu nedenle sorunları teşhis etmez.
Bazı kadınlar, aşağıdakiler de dahil olmak üzere, bu kusurları olan bir bebeğe sahip olma riski altındadır:
Hamilelik sırasında 35 yaşın üzerindeki kadınlar
Diyabet tedavisi için insülin alan kadınlar
Ailesinde doğum kusurları öyküsü olan kadınlar
Dörtlü Tarama Testi Normal Sonuçları
Hastadan alınan kan örneği laboratuvara götürülecek ve bölüm, testin raporunu hazırlayacaktır. Normal AFP, hCG, uE3 ve inhibin A seviyeleri kadın ve bebeğin sağlıklı durumda olduğunun göstergesidir.
Dörtlü tarama testi, gebeliklerin %98’inden fazlasında majör komplikasyonlar olmadan doğumu ve sağlıklı bebeği öngörebilir.
Normal değer aralıkları, farklı laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterebilir.
Dörtlü Tarama Testi Anormal Sonuçları Ne Anlama Geliyor?
Anormal bir test sonucu, bebeğinizde kesinlikle bir doğum kusuru olduğu anlamına gelmez. Bebeğiniz, dotorunuzun düşündüğünden daha büyük veya daha küçükse , sonuçlar genellikle anormal olabilir.
Anormal bir sonucunuz varsa, gelişmekte olan bebeğin haftasını kontrol etmek için başka bir ultrasona yapılması gerekebilir.
Ultrason bir sorun gösteriyorsa daha fazla test ve danışmanlık önerilebilir. Bununla birlikte, bazı insanlar kişisel nedenlerle daha fazla test yaptırmamayı tercih etmektedir. Olası sonraki adımlar şunları içerir:
amniyosentez bebeği çevreleyen amniyotik sıvıyı ve AFP seviyesini inceler.
Bazı doğum kusurlarını (Down sendromu gibi) tespit etmeye veya dışlamaya yönelik testler
Genetik Danışmanlık
Bebeğin beynini, omuriliğini, böbreklerini ve kalbini kontrol etmek için ultrason
Hamilelik sırasında artan AFP seviyeleri, gelişmekte olan bebekle ilgili aşağıdakileri içeren bir sorundan kaynaklanabilir:
Beynin ve kafatasının bir kısmının yokluğu (anensefali)
Bebeğin bağırsaklarında veya yakındaki diğer organlarda (ör.duodenal atrezi)
Bebeğin rahim içinde ölümü (genellikle düşük)
Spina bifida(omurga kusuru)
Fallot tetralojisi(kalp hastalığı)
Turner sendromu(genetik kusur)
Yüksek AFP, 1’den fazla bebek taşıdığınız anlamına da gelebilir.
Düşük AFP ve estriol seviyeleri ve yüksek hCG ve inhibin A seviyeleri aşağıdaki gibi bir sorundan kaynaklanabilir:
Down sendromu (trizomi 21)
Edward sendromu(trizomi 18)
Doğum öncesi fetal DNA taraması.
Bu sofistike kan testi, annenin kan dolaşımındaki plasenta ve fetüsten alınan hücresiz DNA’yı inceler. Bebeğinizin Down sendromu, ekstra kromozom 13 dizileri (trizomi 13), ekstra kromozom 18 dizileri (trizomi 18) veya Turner sendromu gibi bir cinsiyet kromozom anormalliği riski altında olup olmadığını değerlendirir. Normal bir sonuç, invaziv bir doğum öncesi tanı testi ihtiyacını ortadan kaldırabilir.
Down sendromu (trizomi 21)
Down sendromu, yaşam boyu zihinsel engelliliğe ve gelişimsel gecikmelere ve bazı insanlarda sağlık sorunlarına neden olan bir kromozomal bozukluktur.
Trizomi 18. Bu, vücut yapısında ciddi gelişimsel gecikmelere ve anormalliklere neden olan bir kromozomal bozukluktur. Trizomi 18 genellikle 1 yaşına kadar ölümcüldür.
Spina bifida. Spina bifida, nöral tüpün bir kısmı düzgün gelişmediğinde veya kapanmadığında ortaya çıkan ve omurilikte ve omurga kemiklerinde kusurlara neden olan bir doğum kusurudur.
Karın duvarı kusurları. Bu doğum kusurlarında bebeğin bağırsakları veya diğer karın organları göbek deliğine yapışır.
Dörtlü tarama testi geleneksel olarak ikinci üç aylık dönemde en sık kullanılan testlerden biri olmuştur. Genellikle doğum öncesi bakım ikinci trimesterde başlamışsa veya kan testi ve ultrason muayenesini içeren ilk trimester taraması mevcut değilse kullanılırdı. Hekiminiz Down sendromunun tespit oranını iyileştirmek için ilk trimester taramasının sonuçlarını dörtlü tarama testiyle birleştirebilir.
Doğum öncesi fetal DNA taraması, hekiminiz dörtlü tarama testi yerine önerebileceği başka bir tarama yöntemidir.
Negatif bir dörtlü tarama testi , bebeğin kromozom anormalliği, tek gen bozukluğu veya belirli doğum kusurları olmayacağını garanti etmez. Tarama testiniz pozitifse, doktorunuz tanı koymak için ek testler önerecektir.
Taramadan önce, sonuçların sizin için ne anlama geldiğini düşünün. Taramanın neden olabileceği herhangi bir endişeye değip değmeyeceğini veya sonuçlara bağlı olarak hamileliğinizi farklı şekilde idare edip etmeyeceğinizi düşünün.
Daha invaziv bir takip testi seçmeniz için hangi risk seviyesinin yeterli olacağı da düşünülebilir.
Amniyosentez. Amniyosentez hem kromozomal durumları hem de nöral tüp defektlerini teşhis etmek için kullanılabilir. Amniyosentez sırasında, test için uterustan bir amniyotik sıvı örneği alınır. CVS gibi amniyosentez de hafif bir düşük riski taşır.
Dörtlü Tarama Testi Fiyatları 2023
İstanbulda dörtlü tarama testi fiyatları bölgeden bölgeye hatta aynı bölgede kurumdan kuruma değişmektedir. Dörtlü tarama testi fiyatları hakkında bilgi almak için bizi arayabilirsiniz. 05378576593