meme biyopsisi nedir

Meme biyopsisi

Meme biyopsisi nedir?

Biyopsi, laboratuvarda alınan ve kontrol edilen küçük bir doku parçasıdır. Meme biyopsisi için özel biyopsi iğnesi ile meme dokusu alınabilir. Veya ameliyat sırasında çıkarılabilir. Kanser veya diğer anormal hücrelerin mevcut olup olmadığı kontrol edilir.

Meme biyopsisine niçin yapılır ?

Memede hissedilebilen (palpe edilebilen) bir kitleyi kontrol etmek için, 

Meme dokusunda küçük kalsiyum birikintileri (mikrokalsifikasyonlar) veya sıvı dolu bir kitle (kist) gibi bir mamografide  görülen bir sorunu kontrol etmek için,

Meme ucundan kanlı akıntı gibi meme başı sorunlarını değerlendirmek için,

Bir meme kitlesinin kanser (malign) veya benign (iyi huylu) olup olmadığını öğrenmek için,

Memede bir yumru veya başka bir endişe alan kanserden kaynaklanabilir veya daha az ciddi başka bir sorundan kaynaklanıyor olabilir.

Doktorunuzun meme biyopsisi istemesinin başka nedenleri olabilir.

Meme biyopsisi için nasıl hazırlanırım?

Meme biyopsisinden önce, aşağıdaki durumları doktorunuza söyleyiniz:

Herhangi bir alerjiniz varsa, son yedi gün içinde aspirin aldıysanız, kan inceltici ilaçlar alıyorsanız.

Meme  biyopsisi MRG eşliğinde yapılacaksa , vücudunuza kalp pili veya başka bir elektronik cihaz yerleştirip yerleştirmediğinizi doktorunuza söyleyin. Ayrıca hamileyseniz veya hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız doktorunuza söyleyiniz. Bu durumlarda genellikle bir MR önerilmez.

İşlem günü kolunuzda, koltuk altınızda veya göğsünüzde losyon, krem, pudra, deodorant veya parfüm kullanmayın.

Meme biyopsisi türleri

Birkaç çeşit meme biyopsisi prosedürü vardır. Yapılacak biyopsi türü, meme kitlesinin veya ilgili alanın konumuna ve boyutuna bağlı olacaktır.

İlginizi Çekebilir  Premenstrüel Sendrom (PMS)

Biyopsiler lokal veya genel anestezi altında yapılabilir. Lokal anestezde memenizi uyuşturmak için ilaç enjekte edilir. Uyanık olursunuz ama acı hissetmezsiniz. 

Meme biyopsisi türleri şunları içerir:

Ultrason eşliğinde biyopsi. Bu yöntem, meme kitlesinin ultrason görüntülerini kullanır. Bu görüntüler, iğneyi tam biyopsi alanına yönlendirmeye yardımcı olur.

Radyolog, ultrason cihazını memeye tutarak kitlenin yerini belirler, iğneyi yerleştirmek için küçük bir kesi yapar ve birkaç doku örneği alır.

İnce iğne aspirasyon (FNA) biyopsisi

Yumruya veya ilgilenilen bölgeye çok ince bir iğne yerleştirilir. Küçük bir sıvı veya doku örneği alınır. Herhangi bir kesi (kesi) gerekmez. Alanın sıvı dolu bir kese (kist) veya katı bir yumru olup olmadığını görmek için bir FNA biyopsisi yapılabilir.

İnce iğne aspirasyonu, sıvı dolu bir kist ile katı bir kitleyi ayırt etmenin hızlı bir yoludur. Ayrıca daha invaziv bir biyopsi prosedüründen kaçınmaya yardımcı olabilir. Bununla birlikte, kitle katı ise, bir doku örneği almak için kore biyopsi gerekebilir.

Tru-cut biyopsi

Büyük bir iğne, yumru veya ilgili alana yönlendirilir. Kor adı verilen küçük doku silindirleri çıkarılır. Kesilmeye gerek yoktur.

Her biri bir pirinç tanesi büyüklüğünde olan birkaç numune toplanır ve analiz edilir. Kitlenin konumuna bağlı olarak , doku örneğini elde etmek için iğnenin konumunu yönlendirmek için ultrason veya MR gibi diğer görüntüleme teknikleri kullanılabilir.

Vakum yardımlı kor  biyopsi

Göğüste küçük bir kesi yapılır. Kesiğin içinden içi boş bir tüp veya sonda sokulur. MR, mamografi veya ultrason ile memedeki kitleye yönlendirilir. Meme dokusu nazikçe probun içine çekilir. Tüpün içinde dönen bir bıçak dokuyu memeden keser. Aynı anda birkaç doku örneği alınabilir.

Açık (cerrahi) biyopsi

Cerrahi biyopsi sırasında, muayene için meme kitlesinin bir kısmı veya tamamı çıkarılır. Cerrahi biyopsi genellikle ameliyathanede eldeki veya koldaki bir damar yoluyla verilen sedasyon ve memeyi uyuşturmak için lokal anestezi kullanılarak yapılır.

İlginizi Çekebilir  Rahim Filmi HSG

Meme kitlesi hissedilemiyorsa, radyolog, cerrah için kitleye giden yolu haritalamak için tel lokalizasyonu adı verilen bir teknik kullanabilir. Bu ameliyattan önce yapılır.

Tel lokalizasyonu sırasında ince bir telin ucu meme kitlesinin içine yerleştirilir.

Ameliyat sırasında cerrah tel ile birlikte tüm meme kitlesini çıkarmaya çalışacaktır. Tüm kitlenin çıkarıldığından emin olmak için doku, değerlendirme için hastane laboratuvarına gönderilir. Laboratuvarda çalışan patologlar, kitlede meme kanseri olup olmadığını doğrulamak için çalışacaklar. Ayrıca, kenarlarda kanser hücrelerinin olup olmadığını (pozitif kenar boşlukları) belirlemek için ktlenin kenarlarını değerlendirirler.

Kenarlarda kanser hücreleri varsa, daha fazla dokunun alınabilmesi için başka bir ameliyata ihtiyacınız olabilir. Kenar boşlukları açıksa (negatif kenar boşlukları), kanser yeterince temizlenmiştir.

Stereotaktik biyopsi

Bu yöntemle memenin 3 boyutlu görüntüsü bilgisayar ve mamografi sonuçları kullanılarak yapılır. 3D görüntü daha sonra biyopsi iğnesini meme kitlesinin veya ilgili alanın tam yerine yönlendirir.

İşlem için yüzüstü yatarsınız, rahat bir pozisyonda olduğunuzda masa kaldırılacaktır. Memeniz iki plaka arasında sıkıca sıkıştırılırken, radyoloğa biyopsi alanının tam yerini göstermek için mamografi çekilir.

Radyolog, meme içine yaklaşık 1/4 inç uzunluğunda (yaklaşık 6 milimetre) küçük bir kesi yapar. Daha sonra ya bir iğne ya da vakumla çalışan bir kanül yerleştirir ve birkaç doku örneğini çıkarır.

Meme biyopsisi nasıl yapılır ?

Genel olarak, bir iğne meme biyopsisi bu süreci takip eder:

Belden yukarısındaki tüm giysileri çıkarmanız ve sedyeye uzanmanız istenir. 

Biyopsi bölgesi üzerindeki cilt steril bir solüsyonla temizlenecektir.

Lokal anestezik kullanıldığında, ilaç enjekte edildiğinde iğne battığını hissedeceksiniz. Kısa süreli bir batma hissi hissedebilirsiniz. Alan hissizleşene kadar biyopsi başlamaz.

Ultrasonla  memedeki kitleyi bulmak için prob göğsünüze yerleştirilecektir.

Stereotaktik görüntüleme kullanıldığında, göğsünüz masadaki bir açıklığa yerleştirilmiş olarak yüzüstü yatacaksınız. Bir bilgisayar memedeki kitlenin veya ilgilenilen alanın tam yerini bulacaktır.

İlginizi Çekebilir  Anti Parietal Hücre Antikoru Testi

İşlem sırasında hareketsiz yatmanız gerekecektir. Ama nefes tutmanıza gerek kalmayacak. 

Doktorunuz, iğneyi biyopsi alanına veya küçük bir kesik (kesi) yoluyla yerleştirecektir. Bir doku veya sıvı numunesi alacaktır. Doktor numuneyi aldığında baskı hissedebilirsiniz.

Kanama durana kadar biyopsi bölgesine basınç uygulanacaktır.

Steril bir bandaj veya pansuman uygulanacaktır.

Dokular incelenmek üzere laboratuvara gönderilecek.

Meme biyopsisinin riskleri nelerdir?

Tüm prosedürlerin bazı riskleri vardır. Meme biyopsisinin bazı olası komplikasyonları şunlardır:

Biyopsi bölgesinde morarma ve hafif ağrı, biyopsi bölgesinden uzun süreli kanama, biyopsi bölgesi yakınında enfeksiyon görülebilir.

Biyopsi bir X-ışını kullanılarak yapılırsa, kullanılan radyasyon miktarı azdır. Radyasyona maruz kalma riski çok düşüktür.

Özel tıbbi durumunuza bağlı olarak başka riskleriniz olabilir. Biyopsi yapılmadan önce endişelerinizi hekiminize bildirin.

 

Yorum ekleyebilirsiniz