ayrıntılı ultrason ne zaman

Ayrıntılı  Ultrason

18-24 haftalık hamilelik tarama ultrasonu, hamilelik sırasında rutin bakımın bir parçasıdır. Fetüs taraması nedeniyle gebelikte bu aşamada tarama yapılır.

Fetüs (doğmamış bebek) vücut yapısı ve gelişimi değerlendirilebilecek kadar büyüktür. Ayrıca aşağıdakiler gibi ek bilgiler sağlar:

fetüs sayısı, gebelik haftası, tahmini doğum tarihinin teyidi, plasentanın konumu (göbek kordonu yoluyla fetüse besin ve oksijen sağlayan organ), fetüsün etrafındaki sıvı miktarı;

serviksin görünümü (rahim boynu ve doğum kanalının bir kısmı).

Ultrason‘, görüntüleri ekranda ‘gerçek zamanlı’ olarak görmek ve kaydetmek için yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanır. Bu özellği ultrasonu  hareketli fetüsün görüntülenmesi için ideal hale getirir.

Alternatif isimler ; detaylı ultrason, renkli ultrason, ikinci düzey ultrason, ikinci trimester taraması, 4D ultrason , fetal anomali taraması.

Ayrıntılı Ultrason Taraması Neden Yapılır ?

Doktorunuz, hamileliğinizin bu aşamasında rutin muayenenin bir parçası olarak sizi ayrıntılı ultrason taramasına yönlendirecektir. Bu, fetüsün uzuvlar, kalp, beyin ve iç organlar dahil olmak üzere normal şekilde büyüdüğünü görmek için kullanılır. Ayrıca doktorların bazı anormallikleri başka türlü mümkün olandan daha erken tespit etmesine yardımcı olabilir.

Ayrıntılı Ultrason Taraması Ne Zaman Yapılır ?

Ultrason 18-24 hafta aralığından  önce veya sonra yapılabilir, ancak tüm yapıları net bir şekilde görmek için en iyi zaman olduğundan  taramanın 18 haftadan itibaren ve tercihen 24 haftadan önce yapılması önerilir.

Ayrıntılı Gebelik Ultrasonuna Nasıl Hazırlanırım?

Çok az hazırlık gerekiyor. Mesanede biraz sıvı olmalı, ancak rahatsız edici derecede dolu olmamalıdır. Bu, ultrason görüntülerinde karın bölgesinin içinin net bir şekilde görülmesini sağlamak içindir. Ultrason çektireceğiniz radyoloji tesisi size bu konuda bilgi verecektir.

İlginizi Çekebilir  CA-125 kan testi nedir?

Tüm karın bölgenize kolay erişim sağlayan rahat giysiler giymek iyi bir fikirdir.

Bazı araştırmalar, ultrason odasındaki tarama sırasında küçük çocukların huzursuz olabileceğini, bunun da muayeneyi yapan kişinin dikkatini dağıtabileceğini ve bazı önemli bilgilerin gözden kaçırılabileceğini bulmuştur.

Küçük çocuklarınız varsa, çocuk bakımını önceden ayarlamanız ve bekleme odasında onlara bakacak kimse yoksa çocukları tarama randevunuza getirmemeniz şiddetle tavsiye edilir.

Ayrıntılı Ultrason Taraması Nasıl Yapılır ?

Muayene koltuğuna uzanmanız istenir. Karın açılır ve cilde berrak bir jel uygulanır. Bu, muayeneden sonra kolayca silinebilir.

Ultrason probu , kaydırma ve döndürme hareketiyle karın boyunca nazikçe hareket ettirilir.

Tarama ultrasonu gerçek zamanlı olarak gerçekleştirilir. Bu, ekranda gördüğünüz görüntülerin, o anda rahminizin içinde neler olduğunu, bir film izliyormuş gibi gösterdiğini ifade eder.  

Bebeğinizi görme deneyimi heyecan verici ve olumludur ve muayeneyi yapan sonografi uzmanı genellikle vücudun kolayca tanınan kısımlarını işaret edecektir. Ultrason ekranında gördüğünüz bazı görüntüleri tanımayabilir veya anlamayabilirsiniz, ancak hepsi bu önemli ve kapsamlı taramanın bir parçasıdır.

Çoğu insan fetüsün cinsiyetini bilmek ister, çünkü genellikle bu zamanda görülebilir. Fetüsün cinsiyetini bilmek istemiyorsanız, ultrason taraması yaptırmadan önce sonografi uzmanına söyleyin.

Ayrıntılı Ultrason Taraması Ne Kadar Sürer?

Ultrason, fetüsün gelişimini baştan ayağa tam olarak kontrol etmek ve değerlendirmek için tıbbi nedenlerle gerçekleştirilir. Tarama gebelik ultrasonu genellikle 30-45 dakika sürer.

Bebeğin tam boyutunu ve yaşını değerlendirmek için fetüsün bir dizi ölçümü (baş boyutu, karın ve kemikler) alınacaktır. Tarama ultrasonu, plasentanın konumuna ve doğum sırasında doğum kanalını tıkamaması için rahim ağzından uzakta olup olmadığına bakacaktır. Erken doğum riski olup olmadığını anlamak için rahim ağzının ölçüleri ve resimleri de alınır.

Bazen fetüs vücudun belirli bir yapısını veya bir bölümünü görmek için ideal bir konumda olmayabilir ve sonografi uzmanı sizden bir taraftan diğerine dönerek hafifçe hareket etmenizi isteyebilir. Bazen fetüs bir bölge görülemeyecek bir konumdadır ve taramayı tamamlamak için başka bir gün geri gelmeniz istenebilir. Bu sizi alarma geçirmemelidir.

Ayrıntılı Ultrasonunun Herhangi Bir Zararlı Etkisi Var mı?

18-20 haftalık tarama gebelik ultrasonunun zararlı etkileri yoktur. İşlemden sonra hemen normal günlük aktivitelere devam edebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir  Beyin MR

Tarama ultrasonunu yapan doktor, ekrana gelen görüntülere çok yakından odaklanacaktır ve sessiz olabilir veya konuşmayabilir. Bu karmaşık incelemeye konsantre oldukları içindir endişelenmeyin.

Ayrıntılı gebelik  ultrasonu karmaşıktır, çünkü gelişmekte olan fetüste kontrol edilmesi ve ölçülmesi gereken birçok yapı vardır. Bunu yapmak için iyi düzenlenmiş rutinleri ve hiçbir şeyin gözden kaçırılmaması için bir kontrol listesi vardır.

Normal bir fetüs tarama sırasında oldukça hareketli olacaktır ve bir elin, ayağın, beynin veya göğsün veya karnın çeşitli bölümlerinin tam olarak doğru görüntüsünü almak birkaç dakika sürebilir.

Ayrıntılı  Gebelik Ultrasonunun Riskleri Nelerdir?

Fetüse veya anneye abdominal ultrason yaptırmanın bilinen bir riski yoktur. Ultrason, görüntüleri elde etmek için yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanır ve radyasyon içermez.

Obez olan bazı hastalarda muayenenin kalitesi düşebilir. Görüntü kalitesi genellikle o kadar net değildir çünkü fetüs ultrason dönüştürücüsünden daha uzaktadır ve bu da görüntülerin değerlendirilmesini zorlaştırabilir. Çoğul gebeliklerde tüm cenin yapılarını görmek mümkün olmayabilir ve muayeneyi tamamlamak için başka bir gün tekrar gelmeniz istenebilir.

Ayrıntılı Gebelik Ultrasonunun Faydaları Nelerdir?

18-24 haftalık tarama gebelik ultrasonu, fetüsün gelişimini incelemek için yapılan bir tarama testidir. Bir fetüs, gebeliklerin %98-99’unda normal gelişim gösterir. Az sayıda 18-24 haftalık gebelik ultrason taramaları (%1-2), büyük bir yapısal anormalliği belirleyecektir.

Herhangi bir anormalliğin önemi size doktor tarafından açıklanacaktır.

Down Sendromu veya diğer konjenital anormalliklerden şüpheleniliyorsa, fetüsün kromozomlarını kontrol etmek için amniyosentez veya koryon villus örneklemesi gibi ileri testleri yaptırmanız gerekebilir

Ayrıntılı  Ultrason Taramasında Anormal Bir Şey Bulunursa Ne Olur?

Tüm anormallikler ultrasonda görülemez. Anormallikleri tespit etmek için ultrason doğruluğu yaklaşık %60’tır. Down sendromu (en yaygın kromozomal durumlardan biri) vakalarının yaklaşık %50’si ultrason ile tespit edilir. Bazen, diğer nadir kromozomal anormalliklerin belirtileri tespit edilebilir. Bazen normal olmayan bir fetüste nadir görülen yapısal anormallikler görülebilir.

Bir bebek için normal bir ultrason sonucu, bebeklik boyunca normal gelişimin devam edeceği anlamına gelmez.

Herhangi bir anormalliğin önemi size doktorunuz tarafından açıklanacaktır ve tarama sonuçlarını doğrulamak için daha fazla test yapılması gerekebilir.

İlginizi Çekebilir  Amilaz testi nedir?

Down sendromu veya diğer konjenital anomalilerden şüpheleniliyorsa, fetüsün kromozomlarını kontrol etmek için amniyosentez veya koryon villus örneklemesi gerekebilir.

Ayrıntılı Ultrason İncelemesinde Nelere Bakılır ?

Radyoloji  uzmanı bebeğinizin tüm organlarını inceleyecek ve ölçüm yapacaktır.

Bebeğinizin kafasının ve beyninin şekli ve yapısı. Bu aşamada çok nadir görülen ciddi beyin sorunları görülür.

Bebeğinizin yüzünde yarık dudak olup olmadığını kontrol edilir. Bir bebeğin ağzındaki yarık damakları görmek zordur.

Bebeğinizin omurgasını, tüm kemiklerin hizalandığından ve cildin arkadaki omurgayı kapladığından emin olmak için hem uzunluğu boyunca hem de enine kesitinde incelenir.

Bebeğinizin karın duvarı, öndeki tüm iç organları kapladığından emin olunur.

Bebeğinizin kalbi. Üstteki iki oda (atriyum) ve alttaki iki oda (ventrikül) eşit büyüklükte olmalıdır. Valfler her kalp atışıyla açılıp kapanmalıdır. Radyoloji uzmanı ayrıca bebeğinizin kalbine giden ve oradan kan taşıyan ana toplar damarları ve atardamarları da inceleyecektir.

Bebeğinizin midesi. Bebeğiniz içinde bulunduğu ve midesinde siyah bir baloncuk olarak görülen amniyotik sıvının bir kısmını yutar.

Bebeğinizin böbrekleri. Radyoloji uzmanı, bebeğinizin iki böbreği olup olmadığını ve idrarın mesanelerine serbestçe akıp akmadığını kontrol edecektir. Bebeğinizin mesanesi boşsa, tarama sırasında dolmalı ve görülmesi kolay olmalıdır. 

Bebeğinizin kolları, bacakları, elleri ve ayakları. Radyoloji uzmanı bebeğinizin el parmaklarına ve ayak parmaklarına bakacaktır.

Plasenta, göbek kordonu ve amniyotik sıvıyı değerlendirecektir.

Plasenta rahminizin ön duvarında veya arka duvarında olabilir, genellikle üstte (veya fundusta) bulunur. 

Doktorunuz , plasenta rahminizin boynuna (serviksinize) ulaşırsa veya onu kaplıyorsa, plasentayı aşağı yerleşimli olarak tanımlayacaktır. Plasenta rahminizde aşağıdaysa , doktorunuz pozisyonunu kontrol etmek için üçüncü trimesterde size başka bir tarama önerecektir. O zamana kadar plasentanın serviksinizden uzaklaşmış olması muhtemeldir . Göbek kordonunda üç kan damarı  bulunur (iki arter ve bir ven ). Bebeğinizin serbestçe hareket etmesine yetecek kadar amniyotik sıvı olup olmadığını kontrol edilecektir .

Tarama sırasında, sonografi uzmanı bebeğinizin vücudunun bölümlerini ölçerek ne kadar iyi büyüdüklerini görecektir. 

Ölçümler, doğum tarihinin ne zaman olduğuna bağlı olarak bebeğiniz için beklenenlerle eşleşmelidir.  

Ayrıltılı  gebelik ultrasonu nerede yapılır?

Muayene, bir hastanenin radyoloji bölümünde, özel radyoloji kliniğinde veya obstetrik ve jinekolojik ultrason için uzman bir klinikte gerçekleştirilir. Ultrason odası, ultrason ekranındaki görüntülerin net bir şekilde görülebilmesi için genellikle loş bir şekilde aydınlatılır.

Ayrıntılı Ultrason Fiyatları 2023 

İstanbulda ayrıntılı ultrason fiyatları bölgeden bölgeye hatta aynı bölgede kurumdan kuruma değişmektedir. Ayrıntılı ultrason fiyatları hakkında bilgi almak için bizi arayabilirsiniz. 05378576593

Yorum ekleyebilirsiniz