Romatoid faktör (RF) testi, kanınızdaki romatoid faktör (RF) miktarını ölçer. Romatoid faktör, bağışıklık sistemi tarafından üretilen proteinlerdir. Ağrı , şişme ve sert eklemler gibi romatoid artrit semptomlarınız varsa , doktorunuz teşhise yardımcı olması için romatoid faktör kan testini kullanabilir.
Romatoid faktör veya RF testi çoğunlukla romatoid artriti teşhis etmek için kullanılır. Test, kanınızdaki RF miktarını ölçer. Otoimmün bozukluklar , jüvenil artrit, kanser ve enfeksiyonlar gibi diğer hastalıkları tespit etmek için de kullanılabilir.
Romatoid faktörü ölçen basit bir kan testidir. Romatoid artritiniz olup olmadığını doktorunuzun bilmesine yardımcı olacak bir antikordur. Vücudunuz zararlı maddeleri algıladığında antikor üretir. Normalde, bağışıklık sistemi virüsler ve bakteriler gibi hastalığa neden olan maddelere saldırır. Romatoid faktörler yanlışlıkla sağlıklı eklemlere, bezlere veya diğer normal hücrelere saldırır.
Romatoid artrit teşhisine yardımcı olmak için en sık RF testi kullanılır. Romatoid artrit , eklemlerde ağrı, şişme ve sertliğe neden olan bir tür otoimmün bozukluktur. Romatoid faktörler ayrıca jüvenil artrit , belirli enfeksiyonlar ve bazı kanser türleri gibi diğer otoimmün bozuklukların bir işareti olabilir .
Test ayrıca doktorunuzun romatoid artrit ile diğer artrit türleri arasındaki farkı ve diğer durumları anlamasına yardımcı olur.
Şiddetli romatoid artritli kişilerde yüksek düzeyde romatoid faktör ortaya çıkabilir. Ancak test sonuçları yüksek bir seviyeniz olduğunu gösterse bile, doktorunuz teşhis koymadan önce başka testler yapmak isteyecektir. Röntgen, MR , ultrason veya diğer taramalar gibi başka laboratuvar testleri de isteyebilirler.
Romatoid faktör RF testi neden yapılır ?
Romatoid artrit semptomlarınız varsa bir RF testine ihtiyacınız olabilir. Bu semptomlar:
Eklem ağrısı, eklem sertliği, özellikle sabahları eklem şişmesi, halsizlik, düşük dereceli ateş.
Romatoid faktör testinin en olası nedeni, romatoid artriti saptamaktır. Doktorunuz ayrıca Sjögren sendromunuz olduğundan şüphelenirse sizden bir RF testi yapmanızı isteyebilir. Yüksek düzeyde romatoid faktör, aşağıdakiler gibi çeşitli tıbbi durumları gösterebilir:
Karaciğer sirozu, kriyoglobulinemi veya kanda anormal düzeyde protein bulunan bir durum. Tüberküloz veya mononükleoz gibi kronik enfeksiyonlar, dermatomiyozit, lupus, kanser , kronik akciğer hastalığı, hepatit, grip , AIDS , lösemi , multipl miyelom.
Romatoid faktör RF testi nasıl yapılır ?
RF testi için özel bir hazırlığa ihtiyacınız yoktur.
Koldan alınan kan örneğinde romatoid faktör miktarı ölçülerek yapılır.
kan alınmak için iğne batırıldığında hafif bir ağrı ı hissedebilirsiniz. Kan alındıktan sonra bölgede biraz zonklama hissedebilirsiniz.
Romatoid faktör testinde neye bakılıyor ?
Romatoid faktör (RF), vücudun bağışıklık sistemi tarafından üretilen bir immünoglobulin M (IgM) proteini olan bir otoantikordur. Otoantikorlar, bir kişinin kendi dokularına saldırır ve yanlışlıkla dokuyu “yabancı” olarak tanımlar. RF’nin biyolojik rolü iyi anlaşılmamakla birlikte, varlığı inflamatuar ve otoimmün aktivitenin bir göstergesi olarak faydalıdır. Bu test kandaki RF’yi saptar ve ölçer ve romatoid artrit (RA) teşhisine yardımcı olmak için diğer testlerle birlikte kullanılabilir.
RA, vücutta eller, ayaklar ve diğer eklemlerde iltihaplanma, ağrı, sertlik ve yıkıcı değişikliklere neden olan kronik, sistemik bir otoimmün hastalıktır. Bazı hastalar yorgunluk, düşük dereceli ateş ve kilo kaybı belirtileri gösterebilir.
Herhangi bir yaştaki herkesi etkileyebilir, ancak genellikle kadınlarda doğurganlığın sonlarında ve erkeklerde 60 ila 80 yaşları arasında gelişir. RA’dan etkilenenlerin %70’inden fazlası kadındır. RA’nın seyri ve prognozu değişkendir. Yavaş veya hızlı bir şekilde gelişebilir ve ilerleyebilir. Bazı insanlarda remisyona girebilir ve birkaçında kaybolabilir. Tedavi edilmediği takdirde, RA bir kişinin ömrünü kısaltabilir ve birkaç yıl içinde etkilenenlerin çoğunu çalışamayacak kadar sakat bırakabilir.
Romatoid Faktör testi ile birlikte başka hangi testler istenebilir?
Doktorunuz, hastalığın daha iyi bir prognozunu elde etmek için bu testle birlikte başka kan testleri de isteyebilir.
ANA veya anti-nükleer antikor testi.
Anti-CCP veya anti-siklik sitrüline peptit testi.
CRP veya C-reaktif protein testi.
ESR veya eritrosit sedimantasyon hızı testi.
RF testi hakkında bilmem gereken başka bir şey var mı?
Osteoartriti teşhis etmek için bir RF testi kullanılmaz. Romatoid artrit ve osteoartrit her ikisi de eklemleri etkilese de çok farklı hastalıklardır. Romatoid artrit, her yaşta insanı etkileyen, ancak genellikle 40 ila 60 yaşları arasında ortaya çıkan otoimmün bir hastalıktır. Erkeklerden daha fazla kadınları etkiler. Semptomlar gelip gidebilir ve şiddeti değişebilir. Osteoartrit otoimmün bir hastalık değildir . Zamanla eklemlerin aşınması ve yıpranmasından kaynaklanır ve genellikle 65 yaş üstü yetişkinleri etkiler.
Romatoid Faktör testi Hamilelikte yapılabilir mi?
Romatoid artritli hamile kadınlar hamilelik sırasında veya doğumdan sonra birçok komplikasyon gelişebilir. Bebek geliştikçe kalçalarda, eklemlerde ve sırtta ağrı ve stres gelişebilir. Doğumdan sonra da süt üretiminde azalma olabilir. RA pozitif hastaların hastalığı kontrol altına alabilmesi ve hastanın rahatlamasını sağlayabilmesi için romatoid faktör testi gereklidir.
Romatoid Faktör testi Normal Sonuçları
Sonuçlar genellikle iki yoldan biriyle rapor edilir:
Değer, normal 15 IU/mL den az
Titre, normal 1:80’den az (1 ila 80)
Sonuç normal seviyenin üzerinde ise pozitiftir. Düşük bir sayı (negatif sonuç) çoğu zaman romatoid artrit veya Sjögren sendromunuz olmadığı anlamına gelir. Bununla birlikte, bu koşullara sahip bazı kişilerin hala negatif veya düşük RF’si vardır.
Normal değer aralıkları, farklı laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterebilir.
Romatoid Faktör testi Anormal Sonuçları
Anormal sonuç, testin pozitif olduğu anlamına gelir; bu, kanınızda yüksek düzeyde bir RF tespit edildiği anlamına gelir.
Romatoid artritli veya Sjögren sendromlu çoğu insanda pozitif RF testleri vardır.
Seviye ne kadar yüksekse, bu koşullardan birinin mevcut olma olasılığı o kadar yüksektir. Bu bozukluklar için tanı koymaya yardımcı olan başka testler de vardır.
RF düzeyi yüksek olan herkeste romatoid artrit veya Sjögren sendromu yoktur.
Doktorunuz ayrıca romatoid artrit (RA) teşhisine yardımcı olmak için başka bir kan testi (anti-CCP antikoru) yapmalıdır. Anti-CCP antikoru, RA için RF’den daha spesifiktir. CCP antikoru için pozitif bir test, RA’nın muhtemelen doğru tanı olduğu anlamına gelir.
Aşağıdaki hastalıklara sahip kişilerde ayrıca daha yüksek RF seviyeleri olabilir:
Hepatit C, sistemik lupus eritematoz, dermatomiyozitve polimiyozit, sarkoidoz
karışık kriyoglobulinemi, karışık bağ dokusu hastalığı
Diğer tıbbi sorunları olan kişilerde normalden daha yüksek RF seviyeleri görülebilir. Ancak, bu daha yüksek RF seviyeleri, bu diğer durumları teşhis etmek için kullanılamaz:
AIDS,hepatit,grip,enfeksiyöz mononükleozve diğer viral enfeksiyonlar
Bazı böbrek hastalıkları, endokardit, tüberküloz ve diğer bakteriyel enfeksiyonlar
parazit enfeksiyonları, lösemi,multipil myelomave diğer kanserler, kronik akciğer hastalığı
Kronik karaciğer hastalığı
Bazı durumlarda, sağlıklı olan ve başka bir tıbbi sorunu olmayan kişilerde normalden daha yüksek bir RF seviyesi olacaktır.