gaita mikroskopisi fiyatları

Gaita Mikroskopisi

Gaita mikroskopisi nedir?

Gaita mikroskobisi, dışkı örneği lamının normal bir mikroskop altında incelenmesidir. Bu test, bakteri, virüs veya parazitlerden kaynaklanan enfeksiyonlardan oluşan sindirim sistemini etkileyen durumların teşhis edilmesine yardımcı olur.

Gaita mikroskopisi neden yapılır?

Geçmeyen ishal, mide ağrısı, iştahsızlık ve ateş gibi sindirim sistemi enfeksiyonunu düşündüren belirtileriniz varsa, bağırsakta amip, giardia vb. parazitik enfeksiyon hissi varsa, gizli (gizli) kan varlığını kontrol ederek kolon kanserlerini incelemek, besinlerin sindirim sistemi yoluyla zayıf emilimini izlemek için (malabsorpsiyon sendromları).

Gaita mikroskopisi ile neyi tespit ederiz ?

Gaita mikroskopisi , numuneyi kuru hale getirmek için lamın kurutulmasıyla birlikte taze veya formalinle korunmuş dışkıdan toplanan tortunun alınması yoluyla gerçekleştirilir. Daha sonra reaktiflerle ayarlanır ve çoklu boyalarla boyanır. Boyama işlemi tamamen tamamlandıktan sonra, protozoan trofozoitleri ve kistleri saptamak ve diğer türlerin doğrulanması için slayt farklı alanlarda mikroskop altında incelenir. Hangi türün görüldüğüne bağlı olarak gaita kaydırağının raporlanması yapılır.

Gaita mikroskopisi testi  nasıl yapılır?

Gaitada örneği  evde, bir klinikte veya hastanede yapılabilir. Örnekleri evde alıyorsanız, kullanmanız için size dışkınızı  toplamak için steril bir kap verilecektir.

Gaitada örneğinde idrar olmaması için dışkınızı yapmadan  önce idrar yapın.

Katı veya sıvı dışkı toplanabilir.  Aldığınız dışkı örneğine tuvalet kağıdı, su veya sabunu karıştırmayın.

Kapağı kabın üzerine yerleştirin ve adınızı, doktorunuzun adını ve dışkının alındığı tarihi etiketleyin.

Ağzını kapattığınız  kabı mümkün olan en kısa sürede hastaneye veya laboratuvara götürün. Numunenizi belirli bir süre içinde laboratuvara ulaştırmanız gerekebilir.

Gaita mikroskopisi sonuçları 

Gaita normal analizi :

Gaitada kahverengi, yumuşak ve iyi şekillendirilmiş kıvamda görünür.

İlginizi Çekebilir  ACE Kan Testi

Gaitada, mukus, irin, sindirilmemiş et lifleri, zararlı bakteriler , virüsler , mantarlar veya parazitler içermez.

Anormal sonuçlar 

Gaitada  yüksek yağ seviyeleri, pankreatit , sprue (çölyak hastalığı) , kistik fibroz veya yağların emilimini etkileyen diğer bozukluklar gibi hastalıklardan kaynaklanabilir.

Gaitada sindirilmemiş et liflerinin varlığına pankreatit neden olabilir.

Düşük bir pH, karbonhidrat veya yağın zayıf emiliminden kaynaklanabilir. Yüksek pH’lı dışkı, bağırsakta iltihaplanma (kolit), kanser veya antibiyotik kullanımı anlamına gelebilir.

Gaitada kan, sindirim sistemindeki kanamadan kaynaklanabilir.

Gaitada beyaz kan hücreleri, ülseratif kolit gibi bağırsakveya bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanabilir. Rotavirüsler, küçük çocuklarda ishalin yaygın bir nedenidir. İshal varsa, dışkıda rotavirüs aramak için testler yapılabilir.

Gaitada yüksek düzeyde indirgeyici faktörler, bazı şekerlerin sindirilmesinde sorun anlamına gelebilir.

 

Yorum ekleyebilirsiniz