testosteron testi nedir

Testosteron testi 

Testosteron testi, kandaki erkeklik hormonu olan testosteron miktarını ölçer. Hem erkek hem de kadınlar bu hormonu üretir.

Kandaki testosteronun çoğu, seks hormonu bağlayıcı globulin (SHBG) adı verilen bir proteine ​​bağlıdır. Başka bir kan testi “serbest” testosteronu ölçebilir. 

Erkekler yaşlandıkça testosteron seviyeleri düşebilir. Erkek yaşlandıkça testosteron seviyeleri zamanla düşebilir. Bu düşüş normaldir ve çoğu erkek bunu fark etmez bile. Ancak seviyeler çok düşerse bazı semptomlar gelişebilir.

 Ruh halinizde veya cinsel dürtünüzde değişiklikler fark ederseniz doktorunuza görünün.

Testosteron Testi Nasıl Yapılır?

Kolunuzdaki damardan alınan kan örneğinde testoteron miktarı ölçülerek yapılır.

Kan örneğinin alınması için en iyi zaman sabah 7 ile sabah 10:00 arasıdır. Beklenenden daha düşük bir sonucu doğrulamak için genellikle ikinci bir numune gerekir.

Doktorunuz, testi etkileyebilecek ilaçları almayı bırakmanızı tavsiye edebilir.

İğne yerleştirildiğinde hafif bir batma hissedebilirsiniz. Daha sonra biraz zonklama olabilir.

Testosteron Testi Neden Yapılır?

Bu test, anormal erkeklik hormonu (androjen) üretimi belirtileriniz varsa yapılabilir.

Erkeklerde, testisler vücuttaki testosteronun çoğunu üretir. Seviyeler genellikle aşağıdakiler gibi anormal testosteron belirtilerini değerlendirmek için kontrol edilir:

Erken veya geç ergenlik (erkeklerde), kısırlık, erektil disfonksiyon, düşük düzeyde cinsel ilgi, kemiklerin incelmesi(erkeklerde). 

Kadınlarda, yumurtalıklar testosteronun çoğunu üretir. Adrenal bezler ayrıca testosterona dönüştürülen çok fazla androjen üretebilir. Seviyeler genellikle daha yüksek testosteron seviyelerinin belirtilerini değerlendirmek için kontrol edilir, örneğin:

Akne, yağlı cilt, ses değişikliği, memede küçülme, aşırı kıllanma (bıyık, sakal, favoriler, göğüs, kalça, iç uyluk bölgesinde koyu renkli, kaba kıllar), klitoris boyutunun artması, düzensiz veya eksik adet dönemleri, erkek tipi kellik veya saç seyrelmesi.

Testosteron Testi Normal Sonuçları

Bu testler için normal ölçümler:

Erkek: Desilitre başına 300 ila 1.000 nanogram (ng/dL) veya litre başına 10.41 ila 34.70 nanomol (nmol/L)

Kadın: 15 ila 70 ng/dL veya 0,52 ila 2,43 nmol/L

Yukarıdaki örnekler, bu testlerin sonuçları için ortak ölçümlerdir. Normal değer aralıkları, farklı laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterebilir. Bazı laboratuvarlar farklı ölçümler kullanır veya farklı numuneleri test eder. 

Testosteron Testi Anormal Sonuçları Ne Anlama Geliyor?

Belirli sağlık koşulları, ilaçlar veya yaralanma, düşük testosteron. Testosteron seviyesi de doğal olarak yaşla birlikte düşer. Düşük testosteron, erkeklerde cinsel dürtü, ruh hali ve vücudu etkileyebilir.

Düşük total  testosteron düzeyi şunlardan dolayı olabilir:

Kronik hastalık,hormonlarının bir kısmının veya tamamının normal miktarları hipofiz bezi üretmiyor.

Beynin hormonları kontrol eden bölgeleriyle ilgili sorun

Düşük tiroid fonksiyonu

Gecikmiş ergenlik

Testis hastalıkları (travma, kanser, enfeksiyon, bağışıklık)

Çok fazla prolaktin hormonu üreten hipofiz hücrelerinin iyi huylu tümörü

Çok fazla vücut yağı (obezite)

Yüksek total testosteron seviyesi şunlardan kaynaklanabilir:

Erkek hormonlarının etkisine direnç (androjen direnci), yumurtalık tümörü, testis kanseri

Konjenital adrenal hiperplazi

Testosteron seviyesini artıran ilaçlar veya ilaçlar almak. 

İlginizi Çekebilir  Baş Ağrısı

Testosteron Hayatımız İçin Ne Kadar Önemlidir?

Testosteron hem erkeklerde hem de kadınlarda üretilir. İki temel fark, kadınlarda testosteronun yumurtalıklarda ve adrenal bezlerde, erkeklerde ise testislerde üretilmesidir. İkincisi, erkeklerde testosteron bol miktarda üretilirken, kadınlarda daha düşük miktarlarda üretilir. 

Bu erkek cinsiyet hormonu, libidoyu yükseltmede, kas kütlesini artırmada ( piyasada bazı takviyeleri vardır ) ve kemik sağlığını korumada hayati bir rol oynar. Bu nedenle belirli bir sınırın altına düşerse bazı istenmeyen etkilere maruz kalabilirsiniz. Özellikle 30 yaşını geçtiyseniz, yaşam tarzınıza özellikle dikkat etmeniz ve düzenli egzersiz gibi sağlıklı aktiviteleri tercih etmeniz gerekir.

Yaşlandıkça ortaya çıkmaya başlayan bazı belirgin testosteron eksikliği belirtileri şunlardır:

Artan saç dökülmesi, azalmış cinsel dürtü, ereksiyon olma zorluğu, kardiyovasküler sorunlar, kas kütlesinde azalma, depresyon, zihinsel olarak düşkün hissetmek, obezite, düşük enerji seviyeleri.

Testosteron Düzeylerinizi Doğal Olarak Artırmak İçin En İyi 12 Gıda  

Üzüm, ton balığı, nar, sarımsak, bal ve yumurta gibi yiyecekler vücudunuzdaki testosteron seviyelerini artırmaya yardımcı olmanın yanı sıra genel sağlığınızı korur ve size çeşitli sağlık yararları sağlar. Öyleyse, doğanın bize neler sunabileceğini öğrenmek için derinlere inelim. 

Zencefil 

Zencefil ve testosteron arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu söyleyen teori, bilim adamları tarafından test edildi. Zencefilin T-seviyelerini yükseltmek için ne kadar etkili olduğunu kanıtlamak için fareler üzerinde deneyler yaptılar. 

Sonuçlar, zencefil ile beslenen sıçanlarda testosteron seviyelerinin yükseldiğini gösterdi.

Bu nedenle, kısırlık sorunu yaşayan erkeklerin, zencefilin T-düzeylerini %17,7 artırdığı söylendiği için, diyetlerine ekleyerek bir şans vermelerini öneriyoruz. 

Tüm bunlara ek olarak, zengin bir antioksidan kaynağı olan zencefil, diyabet ve kanser gibi kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir. Ayrıca kan kolesterolünü koruduğu ve dolayısıyla kalp sorunları olasılığını azalttığı söylenir. 

Garip gelebilir, ancak evet, zencefil çiğnemek vücudunuzdaki T-seviyelerini artırmanın en iyi yolu olabilir, bunun nedeni, bu şekilde, en güçlü enzimleri ortaya çıkarabilecek taze salınan enzimlerden faydalanabilmenizdir. 

Ancak, zencefilin güçlü ve acı tadından hoşlanmıyorsanız, zencefilli tavuk, zencefil çayı, Malian zencefil suyu vb. gibi çeşitli zencefil tariflerini tercih edebilirsiniz.

Tuna 

Ton balığı zengin bir D vitamini kaynağıdır ve kişinin sağlığı için oldukça faydalı olabilir. Kokusunun hayranı olmayabilirsiniz, ancak sağlığa faydalarını öğrendikten sonra bunu kesinlikle görmezden geleceksiniz. 

Araştırmalar, diyetinize D vitamini eklenmesinin T seviyelerini önemli ölçüde artırabileceğini gösteriyor. Bu durumda, ton balığı, düşük T seviyeleri veya kısırlık sorunları olan erkekler için uygun olabilir.

Ayrıca ton balığı, zengin bir Omega-3 kaynağı olduğu için görme duyunuzu korumak gibi çeşitli sağlık yararları da sunar. Araştırmaya göre, daha fazla ton balığı yiyenlerin, yemeyenlere kıyasla  kuru göz hastalığına yakalanma olasılığı %68’di.

Ton balığı, D vitamini ve Omega-3’ün yanı sıra zengin bir protein kaynağıdır. Protein açısından zengin besinler metabolizmayı hızlandırır ve fazla kiloları daha hızlı vermenize yardımcı olabilir. Bir araştırma, ton balığı yiyenlerin, aynı zaman diliminde yemeyenlere göre iki kilo daha verdiğini ortaya koydu.

Yeterli D vitamini alımı hedeftir, bu nedenle ton balığı sevmiyorsanız, D vitamini açısından zengin diğer deniz ürünleri seçeneklerini tercih edebilirsiniz. Ton balığına alternatif arıyorsanız, somon veya sardalye iyi bir seçenek olabilir. 

Üzüm

Resveratrol , üzümün ana bileşenlerinden biridir ve sadece erkeklerde testosteron seviyelerinin artırılmasında değil, aynı zamanda sperm sağlığının geliştirilmesinde de hayati bir rol oynar. Ayrıca, ereksiyonları tetiklediği ve sperm sayısını artırdığı için libidoyu artırarak bir erkeğin üreme işlevini önemli ölçüde iyileştirir. 

İlginizi Çekebilir  Total Bilirubin

Ayrıca üzümleri günlük diyetin bir parçası yapmak epididimal sperm hareketliliğini artıracaktır. Basit bir ifadeyle, sperminiz daha hızlı yüzebilecek.

Üzüm, insan sağlığını ve ölümcül hastalıklardan korunmayı destekleyen sağlıklı besinlerle doludur. Ayrıca, hücrelerinize verilen hasarı iyileştirerek sizi serbest radikallerin neden olduğu oksidatif stresin yan etkilerinden kurtarabilirler. 

Resveratrol, sperm sağlığına yardımcı olmasının yanı sıra kolon ve meme kanseri gibi belirli kanser türleriyle de savaşır. 

Düşük potasyum seviyeleri, kalp problemlerine yol açabilen yüksek tansiyon riskine katkıda bulunur. Bununla birlikte, normal diyetinize üzüm eklemek kan basıncınızı normal tutmanıza yardımcı olabilir çünkü üzümler önemli düzeyde potasyum içerir. Ayrıca üzüm, kan kolesterol seviyenizi de düşürebilir. 

Nar 

Narın erkeklerde testosteron seviyelerini %24’e kadar arttırdığı söylenmektedir. Aynı zamanda, bir kişinin genel refahını artırabilecek folat, potasyum, lif ve çeşitli vitaminler gibi zengin bir antioksidan ve besin kaynağıdır.

Erkeklerde prostat kanseri riskini azaltabilir. Ayrıca, birisi prostat kanserinden muzdarip olsa ve nar suyu içmeye başlasa bile, meyve suyunun kanserli hücrelerin ölümünü teşvik ederek metastazı yavaşlatma olasılığı vardır.

Zengin bir besin kaynağı olan nar, eklem ağrılarını ve artrit gibi hastalıkları da önleyebilir. Vücuttaki kan akışını desteklediğinden, erektil disfonksiyonun tedavisinde de yardımcı olabilir. 

Narda bol miktarda bulunan diyet nitratları , egzersiz performansını artırabileceği ve sizi daha aktif ve yorgunluğa daha az eğilimli hale getirebileceği gerçeğini destekler. 

Bal 

Bal bor içerir ve borunun testosteronu artırdığı söylenir. Ek olarak, kalp krizi ve belirli kanser türlerinin riskini azalttığı söylenen zengin bir antioksidan kaynağıdır. 

Bununla birlikte, kalorisi ve şekeri yüksek olduğu için balı şeker hastaları için daha az uygun hale getirdiğinden fazla yememeniz gerektiğini belirtmek yerinde olacaktır. 

Ispanak 

Ispanak önemli miktarda magnezyum içerir ve magnezyumun kan akışını desteklediği söylenir. Daha iyi kan akışı, daha iyi penis ereksiyonları anlamına gelir. 

Ayrıca ıspanak, belirli proteinlerin testosteron ile bağlanmasını önleyen ve vücudunuzda daha yüksek seviyelerde serbest testosteron sağlayan bir mineral içerir. 

Ayrıca A, C ve K1 vitamini gibi çeşitli vitaminler içerir ve metabolizmanın yan ürünleri olan serbest radikallerin neden olduğu oksidatif stresi önleyerek yaşlanmayı geciktirebilir. 

Ispanak, zeaksantin ve lutein gibi çeşitli bitki bileşiklerini içerdiğinden göz sağlığını da destekleyebilir. Bu bileşikler, güneş ışığından koruma görevi gören gözlerimizde bulunan pigmentler olan karotenoidleri içerir. Yeterli nitrat içerdiğinden vücudun kan basıncını dengelemede de rol oynayabilir. 

Kırmızı et

Kırmızı et, sağlıklı miktarda D vitamini ve çinko içerir. Bilmiyorsanız çinko erkek vücudunda testosteron üretimi için oldukça faydalıdır. Ayrıca yeterli miktarda bulunmadığı takdirde sertleşme sorunu gibi sorunlara yol açabilir. 

Bu, kırmızı eti gereğinden fazla tüketmeye başlamanız gerektiği anlamına gelmez. Bu istenen sonuçları getirmeyecektir. Bunun yerine, kolon kanseri gibi diğer tehlikeli hastalıkları geliştirme riskinizi artırabilir. 

Son olarak, istenmeyen kilolara son vermek için yalnızca yağsız kırmızı et parçalarını eklediğinizden emin olun. Günlük kırmızı et tüketimi tavsiye edilmez. Anahtar ılımlılıktır.

İlginizi Çekebilir  Difüzyon MR

Lahana 

Erkeklerde ayrıca östrojen gibi kadın hormonları bulunur, ancak kadınlara kıyasla nispeten düşük miktarlarda bulunur. Testosteronun daha etkili çalışmasını sağlamak için östrojen miktarının azaltılması gerekir. Ve bunu lahana yiyerek yapabiliriz. 

Bunun nedeni lahananın indol-3-karbinol içermesidir. Bu kimyasal, erkeklerde östrojeni azaltarak çalışır ve sonuç olarak testosteronun baskın olarak işini daha verimli yapmasına yardımcı olur. 

Kalorisi düşük olmasına rağmen lahana, zengin bir besin profili sergiler. Zengin bir kalsiyum, potasyum, magnezyum, C, K ve B gibi vitaminler, folat, protein, lif ve manganez kaynağıdır.

Lahana çok fazla çözünmeyen lif içerdiğinden sindirimi desteklediği söylenir. Ayrıca uzun süre tokluk hissi verdiği için fazla kilolarınızdan kurtulmanıza yardımcı olabilir.

Sarımsak

Allisin, sarımsakta bulunan bir bileşiktir. Bu bileşiğin vücuttaki kortizol hormonu miktarını azalttığı söylenir. Kortizol üretimi azaldıkça testosteron daha büyük miktarlarda salınır. Dolayısıyla birbirleriyle dolaylı olarak orantılıdırlar. 

Sarımsakları çiğ olarak tüketmek bazı insanlara zor gelebilir çünkü herkes bu lezzetin hayranı değildir, ama bize inanın, pişmemiş haliyle harikalar yaratıyor. 

Tüm bunlara ek olarak sarımsak beyin sağlığını iyileştirebilir ve bunama veya Alzheimer gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltabilir. Ayrıca, hipertansiyondan muzdarip olanlar, kalp krizi riskini azaltmak için sarımsakları günlük yaşamlarına dahil etmelidir. 

Yumurta ve testosteron

Yumurtalarda bulunan elementler, kişinin testosteron seviyesini artırmada önemli bir rol oynar. Ayrıca zengin bir protein kaynağı olan yumurta, kas oluşumunu destekler.

Yumurtalar A, B5, B2, B12, B6, K, D ve E gibi çeşitli vitaminlerle doludur. Ayrıca yeterli miktarda çinko ve sağlıklı yağlar içerirler. Çoğu insanın yoksun olduğu bir diğer temel besin de yumurtada bulunan kolindir.  

Yumurtalar, çeşitli görme bozukluklarıyla savaşmanıza yardımcı olabilecek önemli miktarlarda lutein ve zeaksantin gibi bitki bileşikleri içerdiğinden görme için de çok faydalıdır. Ayrıca, daha önce tartışıldığı gibi, yumurta, eksikliği tüm dünyada körlüğün başlıca nedenlerinden biri olduğu için göz sağlığı için hayati önem taşıyan A Vitamini içerir. 

Yumurtalar ayrıca yüksek düzeyde protein içerdiklerinden kilo vermeyi de teşvik edebilir. Protein sadece metabolizmanızı ateşlemekle kalmaz, aynı zamanda uzun süre tok hissetmenizi sağlar. Bu sayede iştahınız kesilir ve daha az yemek yersiniz.  

Kolesterol seviyeleriniz konusunda endişeleriniz varsa ve yumurtanın onları artırabileceğini düşünüyorsanız, onları günlük diyetinizin bir parçası haline getirmeden önce doktorunuza danışmanız daha iyi bir seçenek olacaktır. 

Süt

Süt, testosteron seviyelerini artırmanın yanı sıra, zayıf bir vücut elde etmenize de yardımcı olabilir. Bunun nedeni, amino asitler içermesidir ve amino asitlerin belirli anabolik hormonların üretimini arttırdığı söylenir. Bu hormonlar, vücutta bulunan gereksiz yağların kesilmesiyle birlikte kas kütlesi oluşumuna yardımcı olur. 

Ayrıca zengin bir besin kaynağıdır, bu nedenle yeni doğan bebekleri beslemek için kullanılır. Sütün tam bir diyet olduğunu söylemek yanlış olmaz. Tüm temel minerallerin, besinlerin, proteinlerin, yağların, vitaminlerin ve diğer şeylerin mükemmel karışımıdır.

Sütün sağlıklı ve güçlü kemikler için gerekli olduğunu hepimiz duymuşuzdur. Bu %100 doğru. Bunun nedeni vücudumuzdaki kalsiyumun yaklaşık %99’unun kemiklerde ve dişlerde bulunması ve sütün kalsiyum açısından zengin olmasıdır. Ayrıca D ve K vitamini gibi kemiklerde ve vücutta kalsiyum emilimini artırmak için gerekli tüm besinler de sütte bulunur. 

Laktoz intoleransı olanlar veya sütü sindirmekte zorlananlar bunun yerine badem sütü, hindistan cevizi sütü veya pirinç sütü gibi alternatifleri deneyebilir.

Testosteron Testi Fiyatları  2023 

Testosteron testi fiyatları bölgeden bölgeye hatta aynı bölgede kurudan kuruma farklılık göstermektedir. Testosteron testi fiyatları hakkında bilgi almak için 05378576593 nolu telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Yorum ekleyebilirsiniz