Potasyum kan testi fiyatları

Potasyum Kan Testi Nedir?

Potasyum Nedir?

Potasyum, vücuttaki sıvı miktarını kontrol etmede önemli bir rol oynayan bir mineraldir. Bir diğeri sodyumdur. Vücudun esas olarak tuzdan aldığı çok fazla sodyum, vücutta sıvı tutulmasına yol açar. Bu, yüksek tansiyona ( hipertansiyon ) ve diğer sorunlara yol açabilir. Potasyum, sodyumun etkilerini dengeler ve sıvı seviyelerini belirli bir aralıkta tutmaya yardımcı olur.

Vücudunuz, kanda litre başına 3,6 ila 5,2 milimol (mmol/L) arasında değişen belirli bir miktarda potasyum tutmalıdır.

Potasyum Kan Testi Nedir?

Potasyum kan testi, kanınızdaki potasyum miktarını ölçer. Potasyum bir elektrolit türüdür. Elektrolitler, vücudunuzdaki sıvı seviyelerini ve asit ve baz dengesini (pH dengesi) kontrol etmeye yardımcı olan elektrik yüklü minerallerdir. Ayrıca kas ve sinir aktivitesini kontrol etmeye ve diğer önemli işlevleri yerine getirmeye yardımcı olurlar.

Hücreleriniz, sinirleriniz, kalbiniz ve kaslarınız düzgün çalışması için potasyuma ihtiyaç duyar. Çok yüksek veya çok düşük potasyum seviyeleri tıbbi bir sorunun işareti olabilir.

Diğer isimler: serum potasyumu, serum elektrolitleri, K

Potasyum vücudunuz için ne yapar?

Potasyum seviyeleri kaslarınızın, sinirlerinizin ve kalbinizin iyi çalışmasını sağlamak için çok önemlidir. Bir elektrolit olan potasyum da sindirim sağlığı ve kemik sağlığı için önemlidir.

Doğru miktarlarda mineral potasyum , sinirlerinizin ve kaslarınızın birbirleriyle “konuşmasına” yardımcı olur, besin maddelerini hücrelerinize ve atıkları hücrelerinize taşır ve kalbinizin çalışmasına yardımcı olur.

Böbrek hastalığı , yüksek potasyum seviyesinin yaygın bir nedenidir. Yüksek veya düşük potasyum seviyeleri kalp problemlerine neden olabilir. 

Düşük potasyum kas kramplarına neden olabilir.

İlginizi Çekebilir  Anti-İnsülin Antikor Testi: Diyabetin Teşhisindeki Önemi ve İşleyişi

Potasyum seviyenizi kontrol eden yıllık fiziksel durumunuzla sık sık bir kan testi yaptırırsınız. Yukarıda belirtilen durumlardan herhangi birine sahipseniz, doktorunuz test yaptırmanızı isteyebilir. 

Kan örneği, potasyum seviyelerinizin normal aralıkta olup olmadığını kontrol edebilir.

Potasyum  Testini Neden  Yaptırmalıyım?

Potasyum kan testi, kanınızda ne kadar potasyum olduğunu ölçer. Test genellikle elektrolit paneli adı verilen bir grup rutin kan testinin parçasıdır. Anormal potasyum seviyeleri ile ilgili durumları izlemek veya teşhis etmek için kullanılabilir. Bu koşullar arasında böbrek hastalığı , yüksek tansiyon ve kalp hastalığı yer alır.

Doktorunuz, düzenli muayenenizin bir parçası olarak veya diyabet , böbrek hastalığı veya böbrek üstü bezi bozuklukları gibi mevcut bir durumu izlemek için bir potasyum kan testi isteyebilir. Potasyum seviyenizi etkileyebilecek ilaçlar alıyorsanız veya çok fazla veya çok az potasyuma sahip olma belirtileriniz varsa da bu teste ihtiyacınız olabilir.

Potasyum seviyeleriniz çok yüksekse (hiperkalemi), belirtileriniz şunları içerebilir:

Aritmi (kalp atışınızın hızı veya ritmi ile ilgili bir sorun), tükenmişlik, kas Güçsüzlüğü, mide bulantısı, uyuşma veya karıncalanma

Potasyum seviyeleriniz çok düşükse (hipokalemi), belirtileriniz şunları içerebilir:

Düzensiz kalp atışı, kas krampları, zayıf veya seğiren kaslar, tükenmişlik, mide bulantısı, kabızlık.

Doktorunuz, aşağıdaki gibi sağlık sorunlarınız olduğundan şüpheleniyorsa, potasyum düzeylerini kontrol etmek için kan testi yaptırmanızı isteyebilir:

Böbrek hastalığı, yüksek tansiyon, diyabetik ketoasidoz (diyabetin ciddi bir komplikasyonu ), diüretiklerle tedavi edilen herhangi bir durum (vücudu su ve sodyum atmaya zorlayan ve çok idrara çıkmanıza neden olan ilaçlar).

Potasyum testi nasıl yapılır?

Bir sağlık uzmanı, küçük bir iğne kullanarak kolunuzdaki bir damardan kan örneği alacaktır. İğne yerleştirildikten sonra, bir test tüpüne veya şişeye az miktarda kan alınır. İğne içeri girdiğinde veya dışarı çıktığında biraz acı hissedebilirsiniz. Bu genellikle beş dakikadan az sürer.

İlginizi Çekebilir  Fetal MR

Doktorunuz testten en az 6 saat önce yemek yememenizi ve sadece su içmenizi isteyebilir.

Potasyum Testi Sonuçları Ne Anlama Geliyor? 

Potasyum seviyeniz yüksekse ( hiperkalemi adı verilen bir durum ) şunları yaşayabilirsiniz:

Böbrek hastalığı (hiperkaleminin en yaygın nedeni)

Addison hastalığı ( böbreklerinizin üzerinde bulunan adrenal bezleriniz hasar gördüğünde ve kortizol adı verilen önemli bir hormonu yeterince yapamadığında )

Hücrelerinizin kanınıza fazladan potasyum salmasına neden olabilecek yaralanmalar, yanıklar veya ameliyatlar

İyi kontrol edilmeyen tip 1 diyabet

Diüretikler (“su hapları”) veya antibiyotikler gibi bazı ilaçların yan etkileri

Potasyumda çok yüksek bir diyet (yaygın değil). Muz, kayısı, yeşil yapraklı sebzeler, avokado ve diğer birçok gıda, sağlıklı bir diyetin parçası olan iyi potasyum kaynaklarıdır. Ancak çok fazla miktarda potasyum açısından zengin gıdalar yemek veya potasyum takviyesi almak sağlık sorunlarına yol açabilir.

Hiperkalemi nedir?

Hiperkalemi vücutta çok fazla (hiper) potasyumdur. Aşırı potasyum seviyeleri kalp durmasına katkıda bulunabilir. 

Hiperkalemi veya aşırı potasyum için ana gösterge, uzun, sivri T dalgaları gösteren bir hastadır. Başka bir gösterge, QRS dalgalarının genişlemesi olabilir.

Hiperkalemi, sodyum bikarbonat veya kalsiyum klorür ile veya diyaliz yapılarak tedavi edilebilir.

Tip 1 diyabet, rabdomiyoliz (genellikle uyuşturucu ve alkol kullanımı veya kas travması ile ilişkili bir kas hastalığı)

Potasyum seviyeniz düşükse ( hipokalemi ), şunlar olabilir:

Böbrek hastalığı, diyabetik ketoasidoz, folik asit eksikliği (Folik asit, vücudunuzda yeni hücreler oluşturmaya yardımcı olan önemli bir B vitaminidir.)

Hipokalemi ayrıca şunlardan da kaynaklanabilir:

İshal, dehidrasyon, bazı ilaçların aşırı kullanımı

Bazen, bir kan örneği yetersiz alınabilir veya yetersiz test edilebilir, bu da test sonuçlarını etkileyebilir. Tanıdan emin olmak için doktorunuz sizden ikinci bir kan testi yaptırmanızı isteyebilir. 

Halihazırda böbrek hastalığı veya diğer rahatsızlıkları teşhisi konmuş hastalar, düzenli olarak potasyum kan testleri yapabilirler.

İlginizi Çekebilir  Çölyak Hastalığı

Düşük potasyum seviyelerinin tedavisi nedir?

Potasyum takviyeleri genellikle düşük potasyum seviyeleri için reçete edilir.

Durum şiddetli ise potasyum intravenöz (IV) solüsyon olarak verilebilir. 

Düşük magnezyum seviyeleri veya aşırı aktif tiroid gibi hipokalemiye neden olan bir durum varsa, diğer durum da tedavi edilmelidir.

Hipokalemi nedir?

Hipokaleminiz varsa , bu , kanınızda düşük potasyum seviyeniz olduğu anlamına gelir. Potasyum, vücudunuzun normal şekilde çalışması için ihtiyaç duyduğu bir mineraldir. Kasların hareket etmesine, hücrelerin ihtiyaç duydukları besinleri almasına ve sinirlerin sinyallerini göndermesine yardımcı olur. Özellikle kalbinizdeki hücreler için önemlidir.

 Ayrıca kan basıncınızın çok yükselmesini önlemeye yardımcı olur.

Reçeteli diüretik kullanımı, İshal , kusma veya aşırı terlemeden kaynaklanan sıvı kaybı, çok fazla müshil kullanmak, cushing sendromu ve aldosteronizm dahil adrenal bez bozuklukları, böbrek hastalığı, alkol kullanım bozukluğu (AUD), potasyumda çok düşük bir diyet (yaygın değil)

Potasyum hangi gıdalarda   bulunur ;

Aşağıda, potasyum sağlayan yiyeceklerin tümü olmasa da bazılarının listesi verilmiştir:

kayısı enginar, muz, fasulye, biftek, brokoli, brüksel lahanası, kavun, tavuk, balık (birçok tür)  kivi meyvesi, mercimek, süt, mantarlar, fındık (birçok çeşit)

Portakal suyu, nar, soya sütü, ıspanak, domates ve domates ürünleri, kabak.

 

Yorum ekleyebilirsiniz