kendi memeni muayene

Kendi Kendine Meme Muayenesi Yapmanın İpuçları

Kendi kendine meme muayenesi, herhangi bir değişikliği fark edebilmeniz için göğüslerinizin normal görünümünü ve hissini anlamanıza yardımcı olabilir. Düzenli kendi kendine muayene, meme kanserinin erken belirtilerini bulmayı ve tıbbi yardım almayı kolaylaştırır. Evde meme muayenesinin nasıl yapıldığını ve bu muayeneler sırasında nelere dikkat edilmesi gerektiğini öğrenin.

Kendi Kendine Meme Muayenesi Nasıl Yapılır?

Üç farklı yaklaşım kullanarak meme muayenesi yapabilirsiniz. Göğüsleriniz hareket ettikçe şekil değiştirdiği için farklı pozisyonlarda kontrol etmek her yeri incelemenizi sağlar.

Aynada muayene

Ayna muayenesi yapmak için şu adımları izleyin:

Belden yukarı kısmı  soyunun ve büyük bir aynaya doğru bakın.

Meme uçlarınızda yön değişikliği, soyulma, yara veya akıntı olup olmadığını kontrol edin.

Kollarınızı kaldırın ve göğüs kaslarınızı esnetmek için avuçlarınızı birbirine kenetleyin, ardından değişiklikleri tekrar arayın.

Öne eğilin ve omuzlarınızı ve dirseklerinizi öne doğru yuvarlayın, ardından meme şeklinde veya konturunda değişiklik olup olmadığını kontrol edin.

Birçok kadın duşta kendi kendine muayene yapmayı tercih eder çünkü su tamamlamayı kolaylaştırır. 

Ayakta muayene:

Göğüslerinizde doku ve şekil değişiklikleri olup olmadığını kontrol edin. Koltuk altı bölgenizi kalınlaşma veya topaklar açısından da incelemeyi unutmayın.

Köprücük kemiğinizin altında ve üstünde kalınlaşma veya topaklanma olup olmadığına bakın.

Bir kolunuzu başınızın arkasına kaldırın, ardından diğer kolunuzu kaldırılmış memeye hafifçe bastırmak için kullanın. Tüm memeyi incelemek için elinizi göğsünüzün altından köprücük kemiğine doğru hareket ettirin. Diğer meme için ters yönlerle tekrarlayın.

Yatarak muayene

Yatarak kendi kendine meme muayenesi, göğsünüzün diğer pozisyonlarda incelenmesi zor olabilecek kısımlarını hissetmenizi sağlar. Yatarak muayene sırasında şu adımları izleyin:

İlginizi Çekebilir  Kol MR

İncelemek istediğiniz meme ile aynı tarafta omzunuzun altına katlanmış bir havlu veya küçük bir yastık ile yatın.

Elinizi memenizle aynı tarafta başınızın arkasına koyun.

Tüm göğsünüzü dairesel bir hareketle incelemek için karşı taraftaki elinizi kullanın.  Meme ucunuzun altında herhangi bir değişiklik olup olmadığını araştırın..

Bu işlemi diğer göğsünüz için tekrarlayın.

Meme Kitleleri Nasıl Hissedilir ?

Kanserli meme kitleleri farklı boyut, şekil ve yoğunluktadır. Göğsünüzde bir yumru hissederseniz, her zaman doktorunuzdan muayene etmesini istemelisiniz. Kansere bağlı meme kitleleri şu özelliklerin herhangi birine veya tümüne sahip olabilir:

Zamanla büyür, sert bir kütle gibi ele gelir, düzensiz kenarlara sahiptir, ağrıya neden olmaz, göğsünüzün üst dış bölgesinde daha sık görülür, bastırdığınızda hareket etmez.

Doktorunuzla Ne Zaman Konuşmalısınız?

Kendi kendinize muayeneniz sırasında meme kanserinin başka belirtilerini de bulabilirsiniz. Bir şilik bulmaya ek olarak, aşağıdaki belirtilerden herhangi birini fark ederseniz doktorunuza bildirmelisiniz:

Olağandışı şişme, kırmızı, pullu veya tahriş olmuş cilt, içe doğru dönen meme ucu, kalınlaşmış cilt, meme başı akıntısı.

 

Yorum ekleyebilirsiniz