afp testi ücreti

AFP Alfa Fetoprotein Testi

 Alfa fetoprotein testi nedir?

Alfa fetoprotein (AFP), hamilelik sırasında gelişmekte olan bir bebeğin karaciğeri ve yumurta kesesi tarafından üretilen bir proteindir. AFP seviyeleri doğumdan hemen sonra düşer. AFP’nin yetişkinlerde normal bir işlevi olmaması muhtemeldir.

Kanınızdaki AFP miktarını ölçmek için bir test yapılabilir.

Alfa fetoprotein testi alternatif isimleri

Fetal alfa globülin; AFP

Alfa fetoprotein testi nasıl yapılır?

Kolunuzdaki damardan alınan kan örneğinde AFP düzeyi ölçülerek yapılır. 

AFP testi için herhangi bir özel hazırlığa ihtiyacınız yoktur.

İğne batırıldığında  hafif bir ağrı veya batma hissedebilirsiniz. Kan alındıktan sonra bölgede bir miktar zonklama da hissedebilirsiniz.

Alfa fetoprotein testini  neden yaptırmalıyım?

Hamileyseniz, AFP testi rutin olarak hamileliğin 15. ve 20. haftaları arasında yapılır. Doktorunuz testi özellikle şu durumlarda önerebilir:

Ailede doğum kusurları öyküsü varsa, 35 yaşında veya daha büyük şeker hastası olmak

Hamilelik sırasında bebeğe zarar verebilecek ilaçlar kullandıysanız.

Alfa fetoprotein hakkında bilmem gereken başka bir şey var mı?

AFP testleri genellikle dörtlü  veya üçlü tarama testleri adı verilen bir grup doğum öncesi testin parçasıdır. Bu testler Down sendromu, trizomi 18 (Edwards sendromu) ve diğer genetik bozuklukların teşhisine yardımcı olabilir. Üçlü tarama testi aşağıdakiler için testler içerir:

Alfa-fetoprotein (AFP), plasenta tarafından üretilen bir hormon olan insan koryonik gonadotropini (HCG), estriol , bebek ve plasenta tarafından yapılan bir östrojen formu

İlginizi Çekebilir  Boyun Röntgeni

Bazı durumlarda, Down sendromunun teşhisine yardımcı olan, inhibin A testi adı verilen dördüncü bir test dahil edilir.

Belirli doğum kusurları olan bir bebeğe sahip olma riskiniz yüksekse, sağlayıcınız ayrıca doğum öncesi hücresiz DNA (cfDNA) taraması adı verilen bir test önerebilir. Bu kan testi hamileliğin 10. haftasından itibaren yapılabilir. Bebeğinizin Down sendromu veya diğer bazı genetik bozukluklara sahip olma ihtimalinin daha yüksek olup olmadığını gösterebilir.

Alfa fetoprotein testi neden yapılır?

Doktorunuz  bu testi şu amaçlarla isteyebilir:

Gebelikte bebekteki sorunlar için tarama ( dörtlü test , adı verilen daha geniş bir kan testi setinin parçası olarak yapılır.) bazı karaciğer bozukluklarını teşhis etmek için ve bazı kanserleri taramak için sizden bu testi isteyebilir.

Alfa fetoprotein testi Normal Sonuçları

Erkeklerde veya hamile olmayan kadınlarda normal değerler genellikle 40 mikrogram/litreden azdır.

Yukarıdaki örnekler, bu testlerin sonuçları için ortak ölçümlerdir. Normal değer aralıkları, farklı laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterebilir. Bazı laboratuvarlar farklı ölçümler kullanır veya farklı numuneleri test eder. Spesifik test sonuçlarınızın anlamı hakkında doktorunuzla görüşün.

Alfa fetoprotein testi anormal sonuçları

Normalden yüksek AFP seviyeleri şunlara bağlı olabilir:

Testis kanseri, yumurtalıklar, safra (karaciğer salgısı) yolu, mide veya pankreas, karaciğer sirozu, karaciğer kanseri, malign teratom, hepatitten kurtulma, hamilelik sırasındaki problemler.

Alfa fetoprotein testi riskleri nelerdir?

Venler ve arterler, bir kişiden diğerine ve vücudun bir tarafından diğerine göre değişir. Bazı insanlardan kan örneği almak diğerlerinden daha zor olabilir.

Kan alınmasıyla ilişkili diğer riskler hafiftir ancak şunları içerebilir:

Aşırı kanama, bayılma veya sersemlik hissi, hematom (deri altında kan birikmesi),enfeksiyon (cilt kırıldığında hafif bir risk)

 

Yorum ekleyebilirsiniz