boyun bt ücreti 2023

Boyun BT 

Boyun BT nedir ? 

Boyun BT taraması, boyundaki sağlık sorunlarını tespit etmek ve teşhis etmek için kullanılan invaziv olmayan özel bir X-ışını taramasıdır. Bu test yutma güçlüğü, şişlikler ve boyun ağrısı gibi semptomları değerlendirmek için kullanılabilir. Boyun BT, boyun bölgesi ile ilişkili anevrizmaları, tümörleri, enfeksiyonları, tiroid nodüllerini ve diğer bozuklukları saptayabilir.

Bazı durumlarda doktorunuz intravenöz (IV) kontrastlı boyun BT’si isteyebilir. Bu, kan damarlarının ve diğer yapıların daha iyi görüntülenmesini sağlar.

Boyun BT, kafa tabanından (başın altı) akciğer apekslerine (göğüs tepesi) kadar olan boyun bölgesini inceleyen bir çalışmadır. Ayrıca çene kemiği (çene kemiği), ağız boşluğu (ağız ve dil), farinks ve gırtlak (ses telleri)dahildir.

Boyun BT taramasına nasıl hazırlanmalıyım?

Takılarınızı ve değerli eşyalarınızı evde bırakın ve rahat kıyafetler tercih edin.

Doktorunuz size işleminizle ilgili istek kağıdınız verildiyse, lütfen yanınızda getiriniz.

Boyun BT çekimi nasıl yapılır ?

Teknisyen sizi muayene masasına yerleştirirken prosedürünüzü açıklayacak ve olabilecek tüm sorularınızı cevaplayacaktır.

Sırt üstü düz bir şekilde uzanmanız istenecektir. Kollarınız yanlarınızda konumlanacak. Çok hareketsiz durmanız istenecek. Kontrast madde  kullanılıyorsa, IV yoluyla enjekte edilecektir.

Enjeksiyon sırasında tüm vücudunuzda bir sıcaklık hissi ve ağzınızda metal tadı hissedebilirsiniz. 

Herhangi bir kaşıntı, hapşırma, burun tıkanıklığı, boğazda kaşıntı veya yüzünüzde şişme olursa,  teknisyene haber verin.

Bulunduğunuz masa tarayıcıya kayacaktır. Tarayıcı yalnızca başınız ve boynunuzu kaplayacaktır. Tarayıcının arkası ve önü açıktır ve dışarıyı görmenizi sağlar.

Teknisyen, çekiminiz esnasında  sizi her zaman görebilecek ve duyabilecektir.

İlginizi Çekebilir  Ayak Bileği MR

Bu prosedür genellikle yaklaşık 15 ila 30 dakika sürer.

Boyun BT işleminizden sonra ne olur ?

Bu işlemden sonra size herhangi bir kısıtlama getirilmemektedir. Normal şekilde yemek yiyebilir ve araba kullanabilirsiniz.

Bir kontrast madde  enjeksiyonu aldıysanız, atmak için altı ila sekiz bardak su içmelisiniz.

Boyun BT  taramasının faydaları nelerdir?

Boyun BT taraması hızlı, noninvaziv ve ağrısızdır.

Tek bir taramada, boyun BT organları ve yapıları (tiroid, lenf düğümleri, yemek borusu, trakea vb.), yumuşak doku, kemikler ve kan damarlarını değerlendirebilir.

MRG’den farklı olarak, vücudunuzda metal (şarapnel, kurşun, iğne vb.) veya implante edilmiş bir tıbbi cihaz varsa, prosedürde mıknatıs kullanılmadığından yine de boyun BT’niz olabilir.

BT taramalarında kullanılan röntgenlerin ani bir yan etkisi yoktur ve vücutta kalmazlar.

Boyun BT  taramasının riskler nelerdir?

Aşırı radyasyon kanser riskini artırabilir. Bununla birlikte, tek başına boyun BT’sinden alınan radyasyon miktarının kansere neden olması veya kanser riskini önemli ölçüde artırması olası değildir.

İyot bazlı kontrast alerji öykünüz varsa, BT’nizden 12 saat öncesine kadar bir steroid ilaç almanız gerekebilir. Herhangi bir kontrast alerjiniz varsa doktorunuzu bilgilendiriniz.

Böbrek işlev bozukluğu veya yetmezliği öykünüz varsa, kontrast böbrek işlevinizi kötüleştirebilir. Böbrek hastalığınız varsa bu risk hakkında doktorunuza danışın.

Hamile kadınlar, gelişmekte olan çocuğa radyasyon riskinin farkında olmalıdır. Doktorlar boyun BT yerine farklı bir test önerebilir.

Yorum ekleyebilirsiniz