boyun ultrasonu nedir

Boyun ultrasonu

Boyun ultrasonu oldukça detaylı bir incelemedir. Baş ve boyun bölgesindeki yumuşak dokuları incelemek için ultrason görüntülemesi kullanır. Tükürük bezlerinin, lenf düğümlerinin ve tiroidin yanı sıra boyun yumuşak dokularındaki lezyonların, enfeksiyonların ve yaralanmaların araştırılmasında faydalı olabilirler. Ayrıca İİAS (İnce iğne aspirasyon sitolojisi) için bir kılavuz olarak tavsiye edilir.

Ultrason, ses dalgalarını kullanarak vücudun görüntülerini oluşturan, yaygın olarak kullanılan bir teşhis prosedürüdür. Ultrason görüntüleri gerçek zamanlı olarak yakalanır, böylece kan damarlarından akan kanın yanı sıra iç organların yapısını ve hareketini gösterebilirler. Ultrason iyonlaştırıcı radyasyon kullanmaz (x-ışınlarında kullanılır), bu nedenle hastaya radyasyon maruziyeti olmaz.

Boyun Ultrasonunu Doktorum Neden İster?

Ultrason radyasyon yerine ses dalgaları kullandığından güvenli bir tarama olarak kabul edilir. Bu nedenle hamilelikte tercih edilen yöntemdir.

Ultrason, vücuttaki iç organlar, kan damarları ve yumuşak doku yapıları ile ilgili sorunları teşhis eder. Genellikle hamilelik sırasında kullanılmasıyla ilişkilendirilse de, safra kesesi, karaciğer, böbrekler, pankreas, mesane ve diğer birçok iç yapı dahil olmak üzere vücudun diğer birçok bölümünü incelemek için bir ultrason kullanılır.

Karotis ultrasonu, hastanın boynundaki karotid arterlerin yapısını ve işlevini incelemek için ses dalgalarını kullanır .

Doktorunuz karotis arterlerinizde, lenf düğümlerinizde veya tiroidinizde bir sorun veya gelişen bir durumdan şüphelenirse boyun ultrasonu isteyebilir.

Boyun ultrasonu çocuklarda sıklıkla istenen bir tetkiktir. 

Boyun Ultrasonu: Tiroid ve Lenf Düğümlerinin Teşhisi

Boynun ultrason muayenesi yaygındır, çünkü boyunda tiroid bezi ve lenf düğümleri de dahil olmak üzere kritik yapılar bulunur. Genel olarak, doktorunuz  tarafından şüpheli bir sorun veya semptomlar için bu yapılardan birinin özel olarak incelenmesi için bir “boyun ultrasonu” istenir.

İlginizi Çekebilir  Orbita MR

Boyun Ultrasonunda Neler Tesbit Edilebilir ?

Boyun ultrasonu, genel tiroid boyutu ve vaskülaritesi , tiroid nodüllerinin varlığı ve risk sınıflandırması ve şüpheli servikal lenfadenopati varlığı hakkında bilgi sağlar ; ek olarak, paratiroid hastalığını lokalize etmek için kullanılabilir. Ultrasonun avantajları arasında noninvaziv olması, klinik için taşınabilir olması ve radyasyona maruz kalma ile ilişkili olmaması yer alır.

Tiroid bezini değerlendirirken, doktorları bilgilendirmek için nodül, büyüme veya tümör aramak için ultrason yapılır:

Tiroid veya çevre  dokudan boyunda bir şişlik varsa bunun kaynağının araştırılması.

Biyopsi gerektiren tiroid nodüllerinin tespiti. Biyopsi gerekiyorsa, kanser için kontrol edilecek nodülden doku veya sıvıyı çıkarmak için ultrason eşliğinde ince iğne aspirasyonu yapılır. 

Ultrason gerçek zamanlı görüntüler sağladığından, doktorlar bunu iğne biyopsileri de dahil olmak üzere prosedürlere rehberlik etmek için kullanabilir. Biyopsiler, doku örneklerini çıkarmak için enjektör kullanılarak yapılır.

Fizik muayene sırasında bir veya daha fazla nodül hissedilen kişilerde daha fazla nodül aranması.

Tiroid nodülünün büyümesini izlemek.

Ultrason ayrıca lenf düğümlerini şu amaçlarla değerlendirmek için kullanılır :

Lenfomanın evresini (derecesini) belirlemeye yardımcı olmak için , tedavinin işe yarayıp yaramadığını göstermeye yardımcı olmak için kullanılır.

Boyun Ultrasonu İçin Nasıl Hazırlanmalıyım ?

Aç yada tok olmanız farketmiyor. Randevu gününüzde eğer varsa  yanınızda sizden boyun ultrasonu isteyen hekiminiz yazmış olduğu hasta istem telep formunu yanınızda getiriniz. Eğer size böyle bir form verilmediyse çekim yapmak için şart değildir o form olmadan da çekim yapılabilir.

Takipli bir hastaysanız  daha öncesinde çekilen ultrason MR varsa biyopsi  sonucunuzu yanınızda getirin.

Boyun Ultrasonu Nasıl Yapılır ?

Muayene masasında sırt üstü yatar pozisyonda olmanız gerekmektedir. Ultrason probu üzerine görüntüyü elde  edebilmek için görüntülenen alana jel uygulanacaktır. Prob, inceleme süresince doğrudan jele ve cildinize yerleştirilecektir.

İlginizi Çekebilir  Toraks BT Nedir ?

Ultrasonunuz bir Radyoloji  uzmanı tarafından gerçekleştirilecektir. 

Ultrason muayeneleri ağrılı değildir ve genellikle invaziv değildir, ancak özellikle rahatsızlığa neden olan bir vücut parçasını hareket ettirmeniz gerekiyorsa rahatsız edici olabilir.

Boyun Ultrasonunun Faydaları ve Riskleri Nelerdir?

Çoğu ultrason taraması invaziv değildir (iğne veya enjeksiyon yoktur). Bazen, bir ultrason muayenesi geçici olarak rahatsız edici olabilir, ancak ağrılı bir işlem değildir.

Ultrason yaygın olarak, kullanımı kolaydır ve diğer görüntüleme yöntemlerinin çoğundan daha ucuzdur. Ultrason görüntüleme son derece güvenlidir ve radyasyon kullanmaz.

Ultrason taraması, röntgen görüntülerinde iyi görünmeyen yumuşak dokuların net bir resmini verir. Ultrason gerçek zamanlı görüntüleme sağlar. Bu, iğne biyopsileri  ve sıvı aspirasyonu  gibi minimal invaziv prosedürleri yönlendirmek için iyi bir araç haline getirir .

Riskler

Standart tanısal ultrasonun  insanlar üzerinde bilinen hiçbir zararlı etkisi yoktur.

Lenf Nodu Ultrasonu

Vücudun lenfatik sistemi, bağışıklık hücreleri oluşturan, lenf sıvısını filtreleyen ve yabancı maddeleri uzaklaştıran küçük, yumuşak yapı kümeleri -lenf düğümleri- içerir. Lenf düğümleri enfeksiyonla savaşmak için daha fazla beyaz kan hücresi ürettiğinde şişebilirler. 

Tiroid Ultrasonu

Tıbbi sağlayıcılar, bir yumru veya genişleme tespit ederse tiroid ultrasonu isteyebilir. Tiroid nodülleri özellikle 50 yaş üstü kişilerde çok yaygındır ve kanseri işaret edebilirler. Bu nedenle onları değerlendirmek önemlidir. 

Yorum ekleyebilirsiniz