ferritin testi ücreti

Ferritin Testi

Ferritin testi nedir ?

Ferritin kan testi, kandaki ferritin seviyesini ölçer.

Ferritin, hücrelerinizde demir depolayan bir proteindir. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğunda demiri kullanmasını sağlar. Bir ferritin testi dolaylı olarak kanınızdaki demir miktarını ölçer.

Ferritin testi  alternatif isimleri

Serum ferritin düzeyi; Demir eksikliği anemisi – ferritin

Ferritin kan testi nasıl yapılır?

Kolunuzdaki damardan alınan kan örneğinde ferritin düzeyi ölçülerek yapılır.

Doktorunuz  size testten 12 saat önce hiçbir şey yememenizi (aç kalmanızı) söyleyebilir. Testi sabah yaptırmanız da söylenebilir.

Kan almak için iğne batırıldığında, bazı insanlar orta derecede ağrı hissederler. Diğerleri sadece batma hisseder. Sonrasında zonklama veya hafif bir morarma olabilir. 

Ferritin kan testi neden yapılır?

Kandaki ferritin miktarı (serum ferritin seviyesi), vücudunuzda depolanan demir miktarı ile doğrudan ilişkilidir. Sağlıklı kırmızı kan hücreleri yapmak için demir gereklidir. Bu hücreler vücut dokularına oksijen taşırlar.

Belirtileriniz veya semptomlarınız varsa, sağlayıcınız bu testi önerebilir.anemi düşük demir nedeniyle. Anemi, vücudun yeterince sağlıklı kırmızı kan hücresine sahip olmadığı bir durumdur.

Ferritin kan testi normal sonuçları

Normal değer aralığı:

Erkek: Mililitre başına 12 ila 300 nanogram (ng/mL)

Kadın: 12 ila 150 ng/mL

Ferritin seviyesi “normal” aralık içinde bile ne kadar düşükse, kişinin yeterli demire sahip olmama olasılığı o kadar yüksektir.

Yukarıdaki sayı aralıkları, bu testlerin sonuçları için ortak ölçümlerdir. Normal değer aralıkları, farklı laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterebilir. Bazı laboratuvarlar farklı ölçümler kullanır veya farklı numuneleri test eder. Spesifik sonuçlarınızın anlamı hakkında doktorunuzla görüşün.

İlginizi Çekebilir  Beyin Tomografisi

Ferritin kan testi anormal sonuçları

Normalden daha yüksek bir ferritin seviyesinin nedeni şunlar olabilir:

Alkol kötüye kullanımı nedeniyle karaciğer hastalığı, romatoid artrit gibi herhangi bir otoimmün bozukluk, kırmızı kan hücrelerinin sık transfüzyonu, vücutta çok fazla demir (hemokromatoz), vücuttaki düşük demir seviyelerinin neden olduğu aneminiz varsa, normalden düşük bir ferritin seviyesi oluşur. Bu tür anemi şunlardan kaynaklanabilir:

Demir açısından çok düşük bir diyet, yaralanma nedeniyle ağır kanama, ağır adet kanaması yiyeceklerden, ilaçlardan veya vitaminlerden demirin zayıf emilimi, yemek borusu, mide veya bağırsaklarda kanama

Ferritin kan testini neden yaptırmalıyım?

Çok düşük veya çok yüksek demir düzeyi belirtileriniz varsa bu teste ihtiyacınız olabilir.

Çok düşük demir seviyelerinin belirtileri şunları içerir:

Nefes darlığı, zayıflık veya yorgunluk, baş dönmesi, ritmi (kalp atışınızın hızı veya ritmi ile ilgili bir sorun), çok yüksek demir seviyelerinin belirtileri değişebilir ve zamanla kötüleşme eğilimi gösterebilir. Semptomlar şunları içerebilir:

Zayıflık veya yorgunluk, genellikle dizlerde veya ellerde görülen eklem ağrısı, cinsiyete ilgi kaybı veya erektil disfonksiyon (ED), karın (göbek) ağrısı, Gri, metalik veya bronz görünebilen cilt renginde değişiklik

Diğer kan testlerinin sonuçları düşük hematokrit veya hemoglobin seviyelerine sahip olduğunuzu gösteriyorsa da bu teste ihtiyacınız olabilir.

Ferritin kan testi riskleri nelerdir?

Damarlar ve atardamarların boyutları kişiden kişiye ve vücudun bir tarafından diğerine değişir. Bazı insanlardan kan örneği almak diğerlerinden daha zor olabilir.

Kan alınmasıyla ilişkili diğer riskler hafiftir ancak şunları içerebilir:

Aşırı kanama, bayılma veya baş dönmesi hissi, hematom (deri altında kan birikmesi), enfeksiyon (cilt her kırıldığında hafif bir risk)

Ferritini Arttırmanın En Hızlı Yolları

Ferritin, vücudunuzda demir depolayan bir protein türüdür. Kanınızdaki ferritin miktarı demir seviyenizi gösterir. Ferritin düşükse, demir emilimini artıran yiyeceklerle birlikte iyi demir kaynakları alarak bunu artırabilirsiniz. Demir takviyeleri ayrıca düşük ferritini önlemeye veya tedavi etmeye yardımcı olur, ancak takviye almadan önce ferritin seviyenizi kontrol etmek ve doğru dozu belirlemek için doktorunuza  danışın.

İlginizi Çekebilir  Retrograd Üretrografi Nedir?

Gıdalar iki tür demir içerir, hem ve hem olmayan. Ferritini hızlı bir şekilde artırmak istediğinizde, en iyi seçim et, kümes hayvanları ve balıkta bulunan heme demirdir çünkü vücudunuz hem demiri hem olmayan demire göre iki ila üç kat daha verimli bir şekilde emer. En iyi demir kaynaklarından bazıları karaciğer ve istiridyedir, ancak bunlar genellikle günlük menüde yer almazlar ve kolesterolü yüksek olduğu için karaciğer ölçülü olarak yenilmelidir. Bir sonraki en iyi seçenek yağsız kırmızı ettir.

Bitki bazlı gıdalar hem olmayan demir içerir, ancak yine de ıspanak, brokoli ve fırında patates yiyerek ferritin seviyeleri oluşturabilirsiniz. Ekstra bir destek için üstüne kabak çekirdeği atın.

Yarım fincan pişmiş fasulye, mercimek veya soya fasulyesi 2 miligram ila 4 miligram demir içerir, ancak bu yiyecekler hem olmayan demirin emilimini yüzde 50’ye kadar azaltan fitik asit içerir. Bazı güçlendirilmiş tahıllar da iyi demir kaynaklarıdır.

C vitamini, hem olmayan demirin emilimini önemli ölçüde artırır, bu nedenle, her iki besini de aynı öğüne dahil ederseniz, ferritin üzerinde daha büyük bir etkiye sahip olursunuz. C vitamini için garnitür olarak tatlı biber, Brüksel lahanası, brokoli veya tatlı patates ekleyebilir veya C vitamini bakımından zengin portakal suyu veya domates suyu içebilirsiniz. 

Yorum ekleyebilirsiniz