fetal mr ücreti

Fetal MR

Fetal MR nedir?

Fetal manyetik rezonans görüntüleme (MR), vücudunuzdaki fetüsün ayrıntılı görüntülerini üretmek için güçlü bir manyetik alan, radyo dalgaları ve bir bilgisayar kullanır. 

Fetal MR  kullanım alanları nelerdir?

Fetal MR tıbbi bir acil durumda gebeliğin ilk üç ayında kullanmak için uygun olabilir. Aksi takdirde, doktorlar ultrason muayenesi sırasında bulunan fetal anormallikleri takip etmek için genellikle ikinci veya üçüncü trimesterde fetal MR yaparlar.

Doktorlar fetal MR ı şu amaçlarla kullanır:

Bebeğinizin anormalliklerini değerlendirmede,beyin, omurga, vücut, yüz, boyun

göğüs ve akciğerler, bağırsak, böbrekler ve mesane dahil olmak üzere karın ve pelvis

plasenta, ekstremiteler, ultrason tarafından tespit edilen potansiyel bir anormalliği doğrulamak, tanı, tedavi ve doğum için bilgi sağlamak, sendrom riskinin arttığını gösteren genetik testlerin takibi

Doktorunuz bir teşhisi doğrulamak veya aşağıdakiler dahil (ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere) olası doğum kusurları hakkında ek bilgi sağlamak için fetal MR kullanabilir:

Spina bifida, doğuştan kalp kusurları, gastroşizis, konjenital pulmoner hava yolu malformasyonları, genetik anormallikler, ikizden ikize transfüzyon sendromu, beyin anormallikleri.

MR prosedürü için nasıl hazırlanmalıyım?

Bir hastane önlüğü giymeniz gerekecek.

Fetal MR’den önce yeme ve içme ile ilgili yönergeler değişir. Doktorunuz aksini söylemedikçe, ilaçlarınızı her zamanki gibi alınız.

Herhangi bir ciddi sağlık sorununuz varsa veya yakın zamanda ameliyat olduysanız, teknisyene veya radyoloğa söyleyin.

Fetüsü daha aktif hale getirebilecek kahve, kafeinli soda ve şekerli yiyeceklerden kaçının.

Klostrofobiniz (kapalı alan korkusu) veya kaygınız varsa, muayeneden önce doktorunuza hafif bir yatıştırıcı reçete yazıp yazamayacağını sorun. Doktorunuz size oksijen sunabilir ve herhangi bir metal nesne taramasından geçtikten sonra sizinle birlikte muayene odasına bir refakatçi getirmenize izin verebilir.

İlginizi Çekebilir  Kontrastlı MR Nedir?

Tüm takıları ve diğer aksesuarları evde bırakın veya MR taramasından önce çıkarın. Metal ve elektronik eşyalar sınav salonuna alınmayacaktır. MR ünitesinin manyetik alanına müdahale edebilir, yanıklara neden olabilir veya zararlı mermiler haline gelebilirler. Bu öğeler şunları içerir:

hepsi zarar görebilecek mücevherler, saatler, kredi kartları ve işitme cihazları

tokalar, saç tokaları, metal fermuarlar ve MR görüntülerini bozabilecek benzer metal parçalar, çıkarılabilir diş işleri, kalemler, çakılar ve gözlükler, vücut piercingleri, cep telefonları, elektronik saatler ve izleme cihazları.

Çoğu durumda, birkaç tip dışında, metal implantları olan hastalar için bir MR incelemesi güvenlidir. Aşağıdaki implantlara sahip kişiler taramaya tabi tutulamaz ve güvenlik açısından değerlendirilmeden MR tarama alanına girmemelidir:

bazı koklear (kulak) implantlar, beyin anevrizmaları için kullanılan bazı klip türleri, kan damarlarına yerleştirilmiş bazı metal bobin türleri, bazı eski  kardiyak defibrilatörler  ve  kalp pilleri, vagal sinir uyarıcısı

Vücudunuzda herhangi bir tıbbi veya elektronik cihaz olup olmadığını teknisyene bilgi verin. Teknisyen, implant tipini ve MR uyumluluğunu doğrulamadan ve belgelemeden MR incelemesini gerçekleştiremez. 

Herhangi bir sorunuz varsa, bir x-ışını çoğu metal nesneyi algılayabilir ve tanımlayabilir. Ortopedik cerrahide kullanılan metal objeler genellikle MR sırasında herhangi bir risk oluşturmaz. 

Teknisyene veya radyoloğa vücudunuzdaki herhangi bir şarapnel, mermi veya diğer metalleri söyleyin. Göze yakın olan ve özellikle göze takılan yabancı cisimler çok önemlidir, çünkü bunlar tarama sırasında hareket edebilir veya ısınarak körlüğe neden olabilir. MR işleminizden  önce takma  kirpikleri çıkarın. Manyetik alan genellikle diş dolgularını, diş tellerini, göz farlarını ve diğer kozmetik ürünleri etkilemez. Ancak bu öğeler yüz bölgesi veya beyin görüntülerini bozabilir.

Fetal MR nasıl yapılır?

MR tetkikleri ayakta tedavi bazında yapılabilir. Teknisyen sizden mesanenizi boşaltmanızı isteyecektir.

İlginizi Çekebilir  Omuz MR nedir?

Teknisyen sizi hareketli muayene masasına yerleştirecektir. Sırt üstü veya yan yatacaksınız. Teknisyen, hareketsiz kalmanıza ve pozisyonunuzu korumanıza yardımcı olmak için kayışlar ve destekler kullanacaktır.

Muayene masası, MR ünitesinin mıknatısına doğru hareket edecektir. Teknisyen, MR görüntülemeyi odanın dışındaki bir bilgisayardan gerçekleştirecektir.

MR incelemeleri genellikle, bazıları birkaç dakika sürebilen birden çok çalışma (dizi) içerir. Her çalıştırma farklı bir gürültü seti yaratacaktır. Teknisyen bazen görüntüleri alırken kısa bir süre nefesinizi tutmanızı isteyebilir.

Muayene türüne ve kullanılan ekipmana bağlı olarak, tüm prosedür genellikle 30 ila 50 dakika içinde tamamlanır.

Fetal MR sırasında ve sonrasında neler yaşayacağım?

Çoğu MR muayenesi ağrısızdır. Bununla birlikte, bazı hastalar hareketsiz kalmaktan rahatsız olurlar. Diğerleri MR tarayıcısındayken kapalı (klostrofobik) hissedebilirler. Tarayıcı gürültülü olabilir.

Vücudunuzun görüntülenen bölgesinin biraz sıcak olması normaldir. Sizi rahatsız ediyorsa, radyoloğa veya teknoloğa söyleyin. Teknisyen görüntüleri çekerken tamamen hareketsiz kalmanız önemlidir. Bu genellikle bir seferde yalnızca birkaç saniye ila birkaç dakika arasındadır. Görüntülerin ne zaman kaydedildiğini bileceksiniz çünkü yüksek sesle vurma veya vurma sesleri duyacaksınız ve hissedeceksiniz. Radyo dalgalarını üreten bobinler, etkinleştirildiklerinde bu sesleri çıkarırlar. Tarayıcının çıkardığı gürültüyü azaltmak için size kulak tıkacı veya kulaklık verilecektir. Görüntüleme dizileri arasında rahatlayabilirsiniz. Ancak hareket etmeden mümkün olduğunca aynı pozisyonda kalmanız gerekecektir.

MR prosedürü sırasında genellikle muayene odasında yalnızsınız. Ancak teknoloji uzmanı, iki yönlü dahili telefon sistemi kullanarak sizi her zaman görebilir, duyabilir ve sizinle konuşabilir. 

Fetal MR faydaları ve riskleri nelerdir?

Faydalar

MR, radyasyona maruz kalmayı içermeyen invaziv olmayan bir görüntüleme tekniğidir.

Bazen ultrason tam olarak karakterize edilemeyen bir plasental veya fetal anormallik gösterebilir; MR tedavi, doğum veya prognoz hakkında daha fazla bilgi sağlayabilir.

İlginizi Çekebilir  Antipariyetal Hücre Antikor Testi: Mide Sağlığınızı Korumanın Önemi

Fetal MRG, anormallik açısından önemli risk taşıyan bir fetüs hakkında bilgi sağlar.

Riskler

Uygun güvenlik yönergeleri izlendiğinde MR incelemeleriyle ilgili belgelenmiş, bilinen bir risk yoktur.

Fetal MR, doktorunuzun önerdiği şekilde ikinci veya üçüncü trimesterde kullanım için uygun olabilir.

Güçlü manyetik alan size zarar vermez. Ancak implante tıbbi cihazların arızalanmasına veya görüntülerin bozulmasına neden olabilir.

Yorum ekleyebilirsiniz