Maksillofasiyal BT nedir ?
Maksillofasiyal BT taraması, farklı açılardan alınan bir dizi X-ışınları ve bir bilgisayar kullanılarak iç organların, kemiklerin ve yumuşak dokuların kesitsel görüntülerini oluşturmak için kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. Maksillofasiyal bölge yüzünüzde, ağzınızda veya çenenizde bulunan yapıları içerir. Yüzünüz, orbita, maksilla ve mandibula, burun ve burun boşlukları, dişler ve kaslar ve birçok kan damarı, bez ve sinir dahil olmak üzere çok sayıda kemikten oluşur. Bu yapıları kitlelerin, iltihaplanmaların, kan damarı problemlerinin vb. varlığı açısından görüntülemek için maksillofasiyal BT kullanılır.
Maksillofasiyal BT çekimine neden ve ne zaman ihtiyacım olur?
Bu bölgelerde bulunan yapılarla ilgili belirti ve bulgularınız varsa doktorunuz bu testi önerebilir. Veya fizik muayenede veya diğer araştırmalarda herhangi bir anormallik bulursa.
Maksillofasiyal BT taraması yapmak için endikasyonlardan bazıları şunlardır;
Yüz, orbita, çene veya ağız travması, burun veya sinüslerde travma, enfeksiyon veya kitle
Koku sorunları: Anosmi/dizosmi
Yüzle ilgili duyusal (trigeminal nevralji) veya motor problemler, tükürük bezi enfeksiyonu, taş veya tümör belirtileri, büyümüş lenf düğümleri, şüpheli tümör/kanser.
Maksillofasiyal BT çekimi nasıl yapılır?
Tünelli büyük bir BT tarama makinesine kayacak olan masaya uzanmanız istenecektir.
Görüntülerin bulanıklaşmasını önlemek için hareketsiz uzanmanız ve hareket etmemeniz gerekir.
Odada yalnız kalacaksınız ama cam pencerenin karşısında sizinle konuşacak olan bir teknisyenin sürekli gözetimi altında olacaksınız.
Yaklaşık 5-10 dakika süren ancak daha uzun sürebilen ağrısız bir işlemdir.
Maksillofasiyal BT çekimi için nasıl hazırlanmalıyım?
Maksillofasiyal BT taraması, taramadan önce özel bir hazırlık gerektirmez. Her zamanki ilaçlarınızı almaya devam etmelisiniz, ancak muayeneden önceki dört saat boyunca kafein ve sigaradan kaçınmalısınız.
Rahat, bol kesimli ve mümkünse beli lastikli giysiler giymelisiniz. Takı, gözlük, protez ve saç tokası gibi metal nesneler yüz BT tarama görüntülerini etkileyebilir ve muayeneden önce evde bırakılmalı veya çıkarılmalıdır. Ayrıca işitme cihazlarını ve çıkarılabilir diş işlerini çıkarmanız da istenebilir. Kadınlardan metal balen içeren sütyenleri çıkarmaları istenecektir. Mümkünse piercingleri çıkarmanız istenebilir.
Kalp piliniz varsa, çene-yüz BT taramanızdan önce teknisyeni bilgilendirmelisiniz. Kalp pilleri, tarayıcı kalp pili cihazının üst göğüs bölgesinde tekrar tekrar görüntü almadığı sürece BT kullanımını engellemez.
Maksillofasiyal BT çekimi faydaları ve riskleri nelerdir?
Faydalar
Maksillofasiyal BT taraması, kafa travmasını veya yüzdeki veya kafadaki diğer sorunları değerlendirmenin uygun ve invaziv olmayan bir yoludur.
Çekim işlemi çok az zaman alır ve ağrısızdır.
Yüz BT taramasından sonra hastanın vücudunda radyasyon kalmaz.
Standart yüz BT taramalarında kullanılan röntgenlerin ani yan etkileri yoktur.
Maksillofasiyal BT çekimi riskleri nelerdir?
Radyasyona maruz kalmanın bazı riskleri vardır. Bununla birlikte, mümkün olan en düşük dozda doğru bir teşhisin yararı, genellikle riskten daha ağır basacaktır.
Bu prosedür için etkili radyasyon dozu değişir.
Kadınlar, hamile olma ihtimalleri varsa her zaman doktorlarına ve röntgen veya BT teknisyenine bildirmelidir.
Bebek için potansiyel risk nedeniyle tıbbi olarak gerekli olmadıkça BT taraması genel olarak hamile kadınlar için önerilmez.