a vitamini testi fiyatları 2022

A Vitamini Eksikliği Testi Hakkında Önemli Hususlar

A vitamini eksikliği nadirdir, ancak kollarınızın arkasında şişlikler, kuru gözler, gece körlüğü ve sık sık hastalanma gibi belirtiler yaşıyorsanız, ucuz bir kan testi bu vitamin eksikliğini güvenilir bir şekilde tespit edebilir. 

Bununla birlikte, ciddi bir eksiklik oluşana kadar bir testte serum A vitamini seviyeleri normal kalır, bu nedenle sağlıklıysanız ve A vitamini eksikliği belirtilerinden herhangi birine sahip değilseniz, A vitamini eksikliği testi genellikle gereksizdir. 

A Vitamini Testi

Birçok sağlıklı yetişkin ve küçük çocuk için A vitamini eksikliği testi birkaç nedenden dolayı gereksizdir :

A vitamini eksikliği gelişmiş ülkelerde nadirdir.

Halihazırda ciddi şekilde eksik değilse, bir serum A vitamini laboratuvar testi muhtemelen A vitamini durumunuzun doğru bir sonucunu vermez çünkü karaciğerinizdeki değil kanınızdaki seviyeleri test eder. A vitamininizin %50-85’i karaciğerde depolanır. Sağlıklı insanlarda serum A vitamini seviyeleri, karaciğer rezervleri ciddi şekilde tükenene kadar oldukça sabit kalır.

A vitamini testi ne zaman yapılır ?

A vitaminieksikliği yönünden yüksek risk altındayasanız, eksiklik belirtileriniz varsa, doktorunuz bir eksiklikten şüpheleniyorsa.

A vitamini seviyenizi test etmeniz gerekiyorsa, serum (kan) retinol (A vitamini) testi, A vitamini eksikliği için en güvenilir ve pratik testtir. Bu A vitamini eksikliği testi, kseroftalminin (kuru göz) yaygınlığı ve şiddeti ile yakından ilişkilidir ve takviye ile değişebilir. 

Serum retinol, yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC) ve spektrofotometri adı verilen iki farklı laboratuvar yöntemi kullanılarak değerlendirilebilir. İkincisi daha basit ve daha ucuzdur.

Pahalı ve daha az erişilebilir olabilen başka herhangi bir özel test türüne genellikle gerek yoktur. Bu diğer testler şunları içerebilir:

A vitamini testi için karaciğer biyopsisi altın standarttır, ancak bu açıkça pratik değildir ve çoğu insan için gerekli değildir

Serum retinol seviyeleri ile iyi korelasyon gösterdiği gösterilen kuru kan lekesi retinol testi. 

A  Vitamini Testi Sonuçları 

Desilitre başına 58,3 mikrogram (mcg/dL) serum A vitamini seviyesi optimal olabilir. Seviyeniz 20 mcg/dL’nin altına düşmüşse, karaciğer depolarınız zaten ciddi şekilde tükenmiştir ve sağlık uzmanınızın tavsiyesi altında mümkün olan en kısa sürede takviyeye başlamanız gerekecektir.

A Vitamini Nerede Bulunur?

A vitamini, bir grup bileşiğe karşılık gelir. A vitamini formları arasında retinol, retinoik asit, retinal ve provitamin A karotenoidleri bulunur. A vitamini, uygun bağışıklık fonksiyonu, hücre büyümesi ve onarımı, kemik büyümesi, üreme ve normal embriyonik ve fetal gelişim için önemlidir.

İlginizi Çekebilir  Fibrinojen testi

Vücut tarafından oluşturulamadığı için A vitamini temel bir besindir. Bu, onu diyetiniz veya takviyeleriniz yoluyla almanız gerektiği anlamına gelir. Çeşitli bitki ve hayvan kaynakları vardır. 

Önceden oluşturulmuş A vitamini (retinol veya retinoik asit) nin bulunduğu yerler 

Anne sütü, karaciğer, morina karaciğeri yağı, süt ürünleri, yumurta sarısı 

Provitamin A karotenoidleri (beta-karoten) bitkisel gıdalarda bulunur:

Koyu yeşil yapraklı sebzeler, koyu renkli sarı ve turuncu sebze ve meyveler.

Kimler A Vitamini Eksikliği Riski Altındadır ?

A vitamini eksikliği gelişmiş ülkelerde nadirdir, ancak bariatrik (kilo kaybı) cerrahi hastalarıyla ilgili bir çalışmada araştırmacılar, bu vitamin eksikliğini çalışma grubunun %69’una kadar bildirmiştir. Kilo verme ameliyatı kilo vermeyi teşvik etmek için tasarlanmıştır, ancak bu süreçte besin emilim bozukluğu yaratabilir.

 Diğer yüksek riskli popülasyonlar şunları içerir:  

Erken doğmuş bebekler, A vitamini eksikliği olan annelerin bebekleri

Gastrointestinal emilim bozukluğu olanlar:

Çölyak hastalığı (vücudun glütene güçlü tepki verdiği bir otoimmün hastalık)

Kısa bağırsak sendromu (besinlerin zayıf emilimi)

Ekzokrin pankreas yetmezliği (pankreastan yeterli sindirim enzimi salınamaması )

Crohn hastalığı (sindirim sisteminde iltihaplanma)

Alkolikler ve alkole bağlı olmayan yağlı karaciğer hastalığı olanlar

Yağ oranı çok düşük bir diyet tüketenler 

Yetersiz beslenme veya yetersiz besin alımı olanlar

A Vitamini Eksikliğinin İşaret ve Belirtileri Nelerdir ?

A vitamini eksikliğinin, retinayı ve korneayı etkileyen bir kuru göz şekli olan kseroftalmiye neden olduğu ve loş ışıkta düşük görmeye veya körlüğe neden olduğu bilinmektedir. Ancak düşük A vitamini, bağışıklık sistemi işlevinizi de bozabilir. Yaygın belirti ve semptomlar şunları içerir:

Kolların arkasındaki çarpmalar, tekrarlayan enfeksiyonlar ve zayıf bağışıklık sistemi işlevi, 

göz kuruluğu, gece körlüğü, bitot lekeleri (gözde protein birikmesi). 

Daha az bilinen belirti ve semptomlar şunları içerebilir:

Kötü uyku, değişen sirkadiyen ritim, böbrek taşı, astım, alerjiler, gıda intoleransları, düşük seks hormonları, otoimmün hastalıklar.

Ciddi bir A vitamini eksikliği körlüğe neden olabilir, ancak bu oldukça nadirdir.

A vitamini eksikliğinin belirti ve semptomlarını yaşıyorsanız ve yüksek risk altındaysanız, test yapmadan düşük dozda A vitamini takviyesi yapmak genellikle güvenlidir. 

A vitamini eksikliği testi ucuzdur ve ciddi eksiklik durumlarında oldukça doğrudur.

Diğer Eksiklikler ve Dengesizlikler A Vitamini Seviyenizi Etkileyebilir

Peki, serum A vitamini düzeyiniz neden A vitamini yönünden zengin gıdalara ve A vitamini takviyesine yanıt vermiyor? Bazı mikro besin eksiklikleri ve sağlıkla ilgili hususlar söz konusu olabilir:

İlginizi Çekebilir  Kadın sağlığı ultrason check up

Çinko eksikliği , A vitamininin emilimini, taşınmasını ve kullanımını etkileyebilir.

Demir eksikliği serum retinol konsantrasyonlarını olumsuz etkileyebilir ve karaciğerden A vitamini mobilizasyonunu azaltabilir.

Düşük diyet protein alımı , yanlış bir şekilde serum retinol düzeylerini düşürebilir.

Enflamasyon ve enfeksiyon , retinol bağlayıcı proteindeki azalmaya bağlı olarak serum retinol düzeylerini düşmeye zorlayabilir.

A Vitamini Takviyeleri Ne Zaman Faydalıdır?

Eksiklik durumunda, A vitamini takviyesi çeşitli durumlar için yardımcı olabilir:

Bağışıklık sistemi işlevi : A vitamini eksikliğinin bir halk sağlığı sorunu olduğu bölgelerde, yüksek doz A vitamini takviyeleri, altı aydan beş yaşına kadar olan çocuklarda çocuklukta kızamık riskini azaltır.

Enfeksiyon sonrası koku kaybı: Bir çalışmada 10.000 uluslararası birim (IU) intranazal A vitamininin, kontrollere kıyasla sekiz hafta sonra koku alma duyusunu iyileştirdiği bulundu. Bununla birlikte, oral formda aynı doz A vitamini, kontrol grubuyla karşılaştırıldığında koku alma fonksiyonunu önemli ölçüde iyileştirmedi.

Kuru göz hastalığı: Ardışık üç gün boyunca ağızdan 1500 miligram (mg) A vitamini takviyesinin, kuru göz hastalığı olan hastalarda gözyaşı kalitesi test sonuçlarını iyileştirdiği gösterilmiştir.

Cilt bozuklukları : A vitamini ve türevlerinin topikal ve sistemik kullanımı akne, sedef hastalığı, keratoz pilaris (küçük şişlikler ve kuru pürüzlü lekeler), cilt kanseri ve iktiyoz (kuru, pullu cilde neden olan genetik bir bozukluk) için faydalı olabilir.

Hipotiroidizm: Hem iyot hem de A vitamini eksikliği olan çocuklarda, iyotlu tuz ile birlikte A vitamini takviyesi, tiroid belirteçlerini iyileştirdi ve hipotiroidizm riskini azalttı.

Parkinson hastalığı : 30 ay boyunca A vitamini içeren bir kombinasyon takviyesi alan PD hastaları, kontrollere kıyasla önemli ölçüde gecikmiş hastalık progresyonu yaşadı.

Multipl skleroz: Altı ay boyunca 25.000 IU/gün retinil palmitat ve ardından altı ay daha 10.000 IU/gün retinil palmitat alan MS hastaları, depresyon ve yorgunlukta önemli azalmalar yaşadı.

A vitamini ve beta karoten takviyesi şu durumlarda yardımcı olmayabilir ve zararlı olabilir:

Kanser: A vitamini ve beta karoten bakımından zengin gıdaları daha fazla tüketen kişilerde akciğer kanseri riski daha düşüktür. Bununla birlikte, sigara içenler ve asbeste maruz kalan bireyler üzerinde yapılan bir çalışmada, yüksek dozlarda ek beta-karoten ve vitamin A, vitamin almayan kontrollere kıyasla artmış akciğer kanseri riski ile ilişkilendirilmiştir. Dolaşımdaki karotenoid ve retinol seviyeleri daha yüksek olanlarda prostat kanseri riski artmış olabilir.

Ateroskleroz (atardamarların sertleşmesi): Sigara içenlerde ve asbeste maruz kalan bireylerde, 25.000 IU vitamin A artı 30 mg beta karoten takviyesi, ateroskleroz riskinde hafif bir artış ile ilişkilendirilmiştir. 

İlginizi Çekebilir  Pelvis Röntgeni

A Vitamini Takviyesi Kılavuzu ve Hususlar

Günümüzde A vitamini eksikliğini düzeltmek, A vitamini açısından zengin besinler tüketerek de yapılabilir, ancak ek beta-karoten ve önceden oluşturulmuş retinol de mevcuttur. 

Retinol eşdeğerlerinde günlük önerilen diyet yardımı (RDA) günde 900 mikrogram (mcg) veya yetişkin erkekler için 3.000 IU ve yetişkin kadınlar için günde 700 mcg veya 2.300 IU’dur. Yetişkinler için günlük tolere edilebilir üst alım seviyesi (UL), 3.000 mcg önceden oluşturulmuş (hayvan bazlı) A vitamini olarak belirlenmiştir.

A vitaminini D, E ve K vitaminleri gibi diğer yağda çözünen vitaminlerle birlikte almak muhtemelen en iyi uygulamadır. Büyük dozlarda A vitamini diğer besinlerin durumunu olumsuz etkileyebilir. Bir çalışmada, ilk kolostrum alımından sonra 200.000 IU retinil palmitat alan emziren annelerin anne sütündeki E vitamini biyoyararlanımının azaldığı bulundu.

Aşağıdaki koşullara sahip olanlar, bu yağda çözünen vitaminlerin daha yüksek dozlarını gerektirebilir:

Ekzokrin pankreas yetmezliği (yeterli sindirim enzimlerinin eksikliği, yiyecekleri düzgün bir şekilde sindirememeye yol açar), kolestaz (safra akışının azaldığı veya engellendiği bir karaciğer hastalığı), kilo verme ameliyatı, Crohn hastalığı , çölyak hastalığı, bağırsakta diğer malabsorpsiyon bozuklukları

Doğum kusurları potansiyeli nedeniyle hamilelik sırasında ek A vitamini ile dikkatli olunması önerilir. İlişkili doğum kusurlarının çoğu, günde 25.000 IU’dan fazla A vitamini alan kadınlarla bağlantılı olsa da, hamile kadınlar günde 10.000 IU A vitaminini geçmemelidir.

Takviye A Vitamini Toksisitesine Neden Olabilir mi? ( Hipervitaminoz A)

Standart bir ek A vitamini dozunun, özellikle şüphelenilen veya onaylanmış bir eksikliğiniz varsa, toksisiteye yol açması pek olası değildir. 

A vitamini yağda çözünen bir vitamindir, yani vücutta uzun süre saklanabilir, dolayısıyla teorik olarak toksik hale gelebilir. Bununla birlikte, aşırı A vitamini takviyesinden kaynaklanan toksisite olası değildir ve genellikle bu vitaminin aylar veya yıllar boyunca aşırı yüksek dozlarının  (RDA’nın 10 katından fazla) sonucudur. 

A vitamini toksisitesi semptomları ve endişeleri şunları içerir:  

Kemik sağlığındaki değişiklikler, doğum kusurları, halsizlik, saç dökülmesi, baş ağrısı, iştahsızlık, karaciğer bozuklukları, mide bulantısı , ciltte kuruluk , kaşıntı , soyulma, kırılgan tırnaklar, çatlak dudaklar.

Serum retinol testi, A vitamini toksisitesini saptamak için doğru değildir. A vitamininizin çoğu karaciğerde depolandığından, çok yüksek karaciğer seviyelerine rağmen serum seviyeleri normal veya hatta düşük görünebilir.

Bir toksisiteden şüpheleniyorsanız veya bundan endişe duyuyorsanız, tıbbi yardım alın. Ancak yine, A vitamini toksisitesi yaygın değildir ve doktor takibi  altında ek A vitamini alıyorsanız, genellikle endişelenmenize gerek yoktur. 

A Vitamini Eksikliği Daha Büyük Bir Sorunu Belirtebilir

A vitamini eksikliği nadirdir, ancak yüksek risk kategorisindeyseniz veya A vitamini eksikliği belirtileriniz varsa serum A vitamini seviyenizi test etmek isteyebilirsiniz.

Tavsiye edilen seviyenin altındaysanız, A vitamini durumunuzu iyileştirmek, genellikle A vitamini besin kaynakları alımınızı artırarak kolayca gerçekleştirilir. Bununla birlikte, düşük doz takviye de güvenli ve etkilidir. 

 

Yorum ekleyebilirsiniz