aldosteron testi fiyatları 2022

Aldosteron testi nedir?

Aldosteron testi, kanınızdaki aldosteron miktarını ölçer. Ayrıca serum aldosteron testi olarak da adlandırılır. Aldosteron, adrenal bezler tarafından üretilen bir hormondur.

Adrenal bezler böbreklerinizin üzerinde bulunur ve birkaç önemli hormonun üretilmesinden sorumludur. Aldosteron, kan basıncını etkiler ve diğer işlevlerin yanı sıra kanınızdaki sodyum (tuz) ve potasyumu da düzenler.

Çok fazla Aldosteron, yüksek tansiyon ve düşük potasyum seviyelerine katkıda bulunabilir. Hiperaldosteronizm olarak bilinir.

Primer hiperaldosteronizm, bir adrenal tümörden (genellikle iyi huylu veya kanserli olmayan) kaynaklanabilir. Bu arada, ikincil hiperaldosteronizm, çeşitli koşullardan kaynaklanabilir. Bunlar şunları içerir:

renal arter stenozu (renal arterin daralması), konjestif kalp yetmezliği, siroz, bazı böbrek hastalıkları (örn. nefrotik sendrom).

Aldosteron Testine  Nasıl Hazırlanılır?

Hekiminiz, test sonuçlarını etkilememek için testten birkaç gün önce bazı ilaçları almayı bırakmanızı isteyebilir. Doktorunuza aldığınız tüm ilaçlar hakkında bilgi verdiğinizden emin olun. Bunlar şunları içerir:

Yüksek tansiyon ilaçları, kalp ilaçları, steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar (NSAID’ler),

antasit ve ülser ilaçları, diüretikler.

Doktorunuzla konuşmadan herhangi bir ilaç almayı bırakmayınız. Doktorunuz, testten en az 2 hafta önce günde 3 gramdan fazla tuz almayacak şekilde tuz kısıtlaması isteyebilir.

Diğer zamanlarda, aldosteron kan testi, 2 saat boyunca damardan (IV) bir tuz çözeltisi (salin) almadan hemen önce ve sonra yapılır. Aşağıdakiler dahil diğer faktörlerin aldosteron ölçümlerini etkileyebileceğini unutmayın:

Gebelik, yüksek veya düşük sodyumlu diyet, yüksek veya düşük potasyum diyeti, yorucu egzersiz, stres

Kandaki aldosteron miktarı, ayakta mı yoksa yatarken mi olduğunuza göre değişir. Sonuçlarınız bir sorun gösteriyorsa, testten önce yemek yememek veya belirli miktarda tuz içeren yiyecekleri yemek gibi farklı pozisyonlarda ve farklı koşullar altında tekrar testler yapılabilir. Doktorunuz sizden belirli bir zamanda kanınızın alınmasını isteyebilir. Bunun nedeni, aldosteron seviyelerinin sabahın erken saatlerinde en yüksek olmasıdır.

İlginizi Çekebilir  Endoservikal Kültür: Servikal Sağlık ve Tanı için Hayati Bir Test

Kan almak için iğne batırıldığında, bazı insanlar orta derecede ağrı hissederler. Diğerleri sadece bir batma  hisseder. Daha sonra, biraz zonklama veya hafif bir morluk olabilir. Bu yakında ortadan kalkar.

Aldosteron testi neyi teşhis eder?

Belirli sıvı ve elektrolit bozuklukları , çoğunlukla düşük veya yüksek kan sodyumu veya düşük potasyumu, kontrol edilemeyen yüksek kan basıncı, ayaktayken düşük kan basıncı  (ortostatik hipotansiyon).

Aldosteron, vücudun salgıladığı bir hormondur. Vücudun kan basıncını düzenlemesine yardımcı olur. Aldosteron, böbreklerde sodyum ve suyun geri emilimini ve potasyum salınımını arttırır. Bu eylem kan basıncını yükseltir.

Aldosteron kan testi genellikle aşağıdaki gibi diğer testlerle birleştirilir: renin hormonu testi Aldosteronun fazla veya az üretimini teşhis etmek için.

Elektrolitler ve sıvı ile ilgili anormalliklerle sonuçlanabilecek endokrin bozukluklarını teşhis etmek için sıklıkla bir Aldosteron testi kullanılır. 

Bunlara şunlar neden olabilir:

Böbrek sorunları, kalp sorunları, adrenal hastalık

Test aşağıdaki durumların teşhisine yardımcı olabilir:

genç yaşta ortaya çıkan veya kontrol edilmesi zor  yüksek tansiyon, ortostatik hipotansiyon (ayağa kalkmaktan kaynaklanan düşük tansiyon), aldosteron’nin aşırı üretimi, adrenal yetmezlik (az aktif adrenal bezler).

Aldosteron testi niçin  yapılır ?

Adrenal bezler tarafından vücuda salınan aldosteron miktarını ölçmek, adrenal bezlerde tümör olup olmadığını kontrol etmek için, yüksek tansiyon veya düşük kan potasyum düzeylerinin nedenini bulmak, aşırı aktif adrenal bezler veya anormal bir adrenal büyümeden şüphelenildiğinde yapılır.

Aldosteron Neden Önemlidir?

Kan basıncınızı kontrol altında tutmada büyük rol oynayan bir hormondur.

Aldosteron vücudunuzdaki sodyum ve potasyum seviyelerini dengeler. Kolon ve böbrekler gibi organlarınıza, kan dolaşımınıza daha fazla sodyum koyması veya idrara daha fazla potasyum salması için sinyal verir.

Böbreklerinizin hemen üzerinde bulunan adrenal bezleriniz hormonu salgılar.

İlginizi Çekebilir  Sodyum Kan Testi Nedir?

Vücudunuzdaki aldosteron seviyesi düştüğünde, kalbinize, beyninize ve böbreklerinize zarar vermek de dahil olmak üzere diğer sağlık sorunlarına yol açabilir.

Aldosteron Düzeylerini Etkileyen Koşullar

Conn sendromu: Birincil hiperaldosteronizm olarak da adlandırılan bu, vücudunuz çok fazla aldosteron ürettiğinde olur.

Şunlara yol açar:

Yüksek kan basıncı, düşük potasyum, 

Conn sendromu genellikle hem adrenal bezlerin hem de aldosteron yapan adrenal bezlerinizde oluşan küçük, iyi huylu tümörlerin iyi huylu hiperplazisinin (büyümesinin) sonucudur.

Addison hastalığı: Vücudunuz kortizol hormonunu yeterince üretmediğinde, genellikle yeterince aldosteron da yapmaz. Bu olduğunda, şunları yapabilirsiniz:

Düşük kan basıncı, daha yüksek potasyum seviyeleri, genel bir yorgunluk hissi

Adrenal bezlerinizde hasar olduğunda olabilir.

İkincil hiperaldosteronizm : Vücudunuz böbrekleriniz, kalbiniz veya karaciğeriniz gibi diğer organlarla ilgili sorunlara yanıt olarak daha fazla aldosteron ürettiğinde olur.

Aşağıdaki gibi şeylere neden olabilir:

Yüksek kan basıncı, düşük potasyum, sıvı birikmesi.

Aldosteron Testi Sonuçları

Normal seviyeler değişir:

Çocuklar, gençler ve yetişkinler arasında

Kan alınırken ayakta mı, otururken mi yoksa yatarken mi olduğunuza bağlı olarak

Normal değer aralıkları, farklı laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterebilir. Bazı laboratuvarlar farklı ölçümler kullanır veya farklı numuneleri test eder. 

Normalden daha yüksek bir aldosteron seviyesi şunlardan kaynaklanabilir:

Bartter sendromu(böbrekleri etkileyen nadir durumlar grubu), adrenal bezler çok fazla aldosteron hormonu salgılar (birincil hiperaldosteronizm- genellikle böbrek üstü bezindeki iyi huylu bir nodül nedeniyle), çok düşük sodyumlu diyet, mineralokortikoid antagonistleri adı verilen kan basıncı ilaçları almak.

Normalden düşük bir aldosteron seviyesi şunlardan kaynaklanabilir:

Yeterince aldosteron salgılamamak da dahil olmak üzere adrenal bez bozuklukları ve birincil adrenal yetmezlik olarak adlandırılan bir durum (Addison hastalığı), çok yüksek sodyumlu diyet.

Yüksek aldosteron seviyelerine şunlar neden olabilir:

Adrenal bezlerde bir tümör ( Conn sendromu ).

İlginizi Çekebilir  Emar nedir ? Emar çekimi nasıl yapılır ?

Böbrek hastalığı, karaciğer hastalığı, kalp yetmezliği, dehidrasyon.

Hamilelik sırasında yüksek tansiyona ( preeklampsi ) neden olan bir durum.

Adrenal bezlerdeki normal hücrelerin aşırı büyümesi (adrenal hiperplazi olarak adlandırılır) veya adrenal bezlerin bir tümörü, adrenal bezleri doğrudan etkiler ve birincil aldosteronizm adı verilen bir duruma neden olur. Kalp yetmezliği , siroz ve böbrek hastalığı gibi bazı hastalıklar da yüksek aldosteron seviyelerine neden olabilir, ancak bu adrenal bezlerin normal bir tepkisidir. Bu hastalıklar ikincil aldosteronizme neden olur.

 

Yorum ekleyebilirsiniz