Alzheimer hastalığı nedir ?
Alzheimer hastalığı, beyindeki nöronların çalışmayı durdurduğu, diğer nöronlarla bağlantısını kaybettiği ve öldüğü bir durumdur. Hafızayı, düşünmeyi, dili, muhakemeyi ve davranışı olumsuz etkileyebilen beyin fonksiyon kaybı olan bunamanın en yaygın nedenidir. Alzheimer geri döndürülemez ve ilerleyicidir.
Alzheimer, belirli semptomları tanımlayarak ve bunamanın diğer olası nedenlerini dışlayarak değerlendirilir. Doktorunuz muhtemelen BT, MR veya başın PET/CT’si gibi nörolojik, kan ve beyin görüntüleme tetkikleri dahil olmak üzere eksiksiz bir tıbbi muayene yapacaktır. Alzheimer hastalığının tedavisi yoktur. Bununla birlikte, doktorunuz hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak ve belirtilerinizi yönetmek için ilaç yazabilir.
Alzheimer hastalığı nasıl teşhis edilir ve değerlendirilir?
Bir kişinin Alzheimer hastası olup olmadığını tek bir test belirleyemez. Belirli semptomların varlığını belirleyerek ve bunamanın diğer nedenlerini dışlayarak tanı konur. Bu, kapsamlı bir tıbbi öykü, zihinsel durum testi, fiziksel ve nörolojik muayene, kan testleri ve beyin görüntüleme muayeneleri dahil olmak üzere aşağıdakileri içeren dikkatli bir tıbbi değerlendirmeyi içerir:
Beyin BT görüntüsü :Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması, vücudun içinin birden fazla görüntüsünü veya resmini üretmek için özel x-ışını ekipmanını gelişmiş bilgisayarlarla birleştirir. Doktorlar, beyin tümörü, subdural hematom veya inme gibi diğer demans nedenlerini aramak ve ekarte etmek için beynin BT’sini kullanır.
Beyin MR’ı :Manyetik rezonans görüntüleme (MR), organların, yumuşak dokuların, kemiğin ve neredeyse tüm diğer iç vücut yapılarının ayrıntılı resimlerini üretmek için güçlü bir manyetik alan, radyo frekansı darbeleri ve bir bilgisayar kullanır. Alzheimer hastalığının erken evrelerinde beynin MR taraması normal olabilir. Daha sonraki aşamalarda, MR beynin farklı alanlarının boyutunda bir azalma gösterebilir (esas olarak temporal ve parietal lobları etkiler).
Kafanın PET ve PET/BT’si :Çeşitli hastalıkların teşhisini yapmak ve ciddiyetini belirlemek için radyoaktif madde kullanan bir teşhis yöntemidir.
PET/BT taraması, Alzheimer hastalığını diğer demans türlerinden ayırmaya yardımcı olabilir.
Alzheimer hastalığının genetiği
Ailede hastalık öyküsü olması sizde de olacağı anlamına gelmez. Ancak bu, onu geliştirme olasılığınızın daha yüksek olduğu anlamına gelebilir.
Genetik risk faktörleri , bir hastalığa yakalanma şansını etkileyebilen genlerdeki değişiklikler veya farklılıklardır. Bu risk faktörleri, bazı hastalıkların ailelerde görülmesinin nedenidir.
Alzheimer’ın iki türü vardır: erken başlangıçlı ve geç başlangıçlı. Her iki türün de genetik bir bileşeni vardır.
Erken başlangıçlı Alzheimer hastalığı , bir kişinin 30’lu yaşları ile 60’lı yaşlarının ortaları arasında ortaya çıkar.
Alzheimer’lı çoğu insan, semptomların 60’lı yaşların ortalarında belirginleştiği geç başlangıçlı Alzheimer hastalığına sahiptir.