artrit nedir

Artrit Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Artrit nedir?

Artrit  , vücuttaki bir veya daha fazla eklemin iltihaplanması anlamına gelir. Eklem, iki veya daha fazla kemiğin temas ettiği ve birbirine karşı hareket ettiği bir alandır. Altta yatan neden, belirli artrit tiplerine göre değişir. En yaygın ikisi osteoartrit ve romatoid artrittir. Dejeneratif eklem hastalığı olarak da bilinen osteoartrit , kısmen kıkırdak gibi eklem parçalarının dejenerasyonundan kaynaklanır ve yaşla birlikte artar. Etkilenen eklemin bazı kısımlarında artan aşınma ve parçalanma, reaktif inflamasyona neden olabilir. Romatoid artrit (RA) otoimmün bir hastalıktır. Vücudun kendi savunmasının normal eklem yüzeyine saldırdığı durumdur. Bu artrit tipinde, eklem iç yüzündeki ve kemiklerdeki iltihaplanma, özellikle kıkırdak olmak üzere eklem hasarına yol açar. Artritin diğer nispeten yaygın nedenleri arasında yaralanmalar, anormal uzuv dizilimi, enfeksiyonlar, romatoid artrit dışındaki otoimmün durumlar ve gut gibi eklemlerde anormal birikintiler yer alır.

Artrit belirtileri 

Sabahları veya aktivitelerden sonra ortaya çıkabilecek eklem ağrısı, sertlik veya şişlik

Eklem veya omurgada sınırlı hareket aralığı, eklem çevresindeki cildin hassasiyeti ve kızarıklığı, hareket ile eklem yakalama veya kilitleme.

Artrit nasıl teşhis edilir ve değerlendirilir?

Artrit teşhisi konduğunda, doktorunuz muhtemelen omurganız, eklemleriniz, cildiniz ve gözleriniz de dahil olmak üzere tüm vücudunuzun tam bir fizik muayenesini yapacaktır. Enflamasyon belirteçlerini tespit etmek için kan testlerinden geçebilirsiniz. Enfeksiyon veya guttan şüphelenilen durumlarda, materyalin içeriğini analiz etmek için bir eklemden iğne ile bir miktar sıvı çekmek faydalı olabilir. 

Ayrıca doktorunuz aşağıdaki görüntüleme testlerinden bir veya daha fazlasını isteyebilir:

Kemik röntgeni (radyografi) : Bir radyografi (x-ışını), iç yapıların görüntülerini oluşturmak için düşük dozda radyasyon kullanır. X-ışınları kemikleri ve eklemlerde birbirleriyle nasıl etkileştiklerini gösterir. Kemiklerin uçlarındaki kıkırdak miktarını, kemiklerde artrite yol açabilecek şekil bozukluklarını ve altta yatan durumları ve artritten zarar görebilecek kemiklerdeki değişiklikleri değerlendirmek için yararlıdırlar.

İlginizi Çekebilir  Pletismografi: Kan Akışınızı Anlamak İçin Kapsamlı Bir Kılavuz

Vücut bilgisayarlı tomografisi (BT ) : BT taraması, vücudun içinin birden çok görüntüsünü üretmek için özel x-ray ekipmanını gelişmiş bilgisayarlarla birleştirir. Artritli kişilerde BT tipik olarak vücudun derinlerinde bulunan ve özellikle omurga veya pelviste olmak üzere geleneksel röntgen ışınlarıyla değerlendirilmesi zor olan eklemleri incelemek için kullanılır.

Kas-iskelet manyetik rezonans görüntüleme (MR) : MR, vücudun ayrıntılı resimlerini üretmek için güçlü bir manyetik alan, radyo frekansı darbeleri ve bir bilgisayar kullanır. MR avantajı, hem kemikleri hem de kıkırdak, bağlar ve eklemlerin iç astarı dahil olmak üzere çevreleyen dokuları göstermesidir. MR, tedavinin etkili olup olmadığını belirlemek ve hastalık komplikasyonlarını aramak için eklemlerin yumuşak doku bileşenlerindeki (röntgende görünmeyen) anormallikleri keşfetmek için sıklıkla kullanılır.

Kas-iskelet ultrasonu : Ultrason , yüksek frekanslı ses dalgalarından vücudun görüntülerini oluşturmak için küçük bir dönüştürücü (prob) ve jel kullanır. Başta deri yüzeyine yakın olanlar olmak üzere eklemlerin ve çevresindeki yumuşak dokuların ayrıntılı resimlerini sağlayabilir.

Artritin diğer türleri  

Psoriatik artrit – sedef hastalığı olan kişileri etkileyebilen inflamatuar bir eklem durumu 

Enteropatik artrit  – inflamatuar barsak hastalığı ile ilişkili bir kronik inflamatuar artrit formu olup, 2 ana tipi ülseratif kolit ve Crohn hastalığıdır. Enflamasyondan etkilenen en yaygın alanlar alt ekstremite eklemleri ve omurgadır.

Reaktif artrit  – bu, eklemlerde ağrı ve şişmeye, gözlerde ağrıya ve aşırı yorgunluğa neden olabilir. Bağırsak veya boğaz enfeksiyonundan kısa bir süre sonra gelişir.

Sekonder artrit  – eklem yaralanmasından sonra gelişebilen ve bazen yıllar sonra ortaya çıkan bir artrit türü

Gut  – vücutta çok fazla ürik asidin neden olduğu bir artrit türüdür. Bu eklemlerde kalabilir (genellikle ayak başparmağını etkiler), ancak herhangi bir eklemde gelişebilir. Yoğun ağrı, kızarıklık ve şişmeye neden olur.

İlginizi Çekebilir  Epstein-Barr Virüsü Antikor Testi: Tanı ve Yorumlama Rehberi

Artrit riskini ne artırır?

Ailede artrit öyküsü, eklemde enfeksiyon, travma veya yaralanma, obezite, diyabet, kalp hastalığı, hipotiroidizm veya sedef hastalığı gibi bir hastalık.

AIDS veya lupus gibi bir bağışıklık yetersizliği bozukluğu

Artrit nasıl tedavi edilir?

Artrit tedavisi bozukluğun tipine, şiddetine ve yerine bağlıdır. Yaygın tedaviler şunları içerir:

İlaç tedavisi: Mevcut reçeteli ve reçetesiz ilaçlar eklem iltihabını ve ağrıyı azaltabilir.

Terapi: Fizik tedavi ve egzersiz, kas ve kemik gücünü geliştirirken hareket aralığını ve esnekliği artırabilir. Diğer seçenekler arasında masaj terapisi, su terapisi veya ortez yer alır.

Cerrahi: Eklem replasmanı (artroplasti) veya eklem füzyon cerrahisi bazı hastalar için en iyi tedavi seçeneği olabilir.

 

Yorum ekleyebilirsiniz