diş röntgeni panoramik fiyatları

Diş röntgeni

Diş röntgeni nedir ?

 Diş röntgeni, dişlerin ve ağzın bir tür görüntüsüdür. X-ışınları, yüksek enerjili elektromanyetik radyasyonun bir şeklidir. X-ışınları, film veya ekranda bir görüntü oluşturmak için vücuda nüfuz eder. X-ışınları dijital olabilir veya bir film üzerinde geliştirilebilir.

Yoğun yapılar (gümüş dolgular veya metal restorasyonlar gibi) x ışınından gelen ışık enerjisinin çoğunu bloke eder. Bu, görüntüde beyaz görünmelerini sağlar. Hava içeren yapılar siyah olacak ve dişler, doku ve sıvı gri tonlarında görünecektir.

Diş Röntgeni Alternatif İsimleri

Röntgen – dişler; Radyografi – diş; ısırıklar; Periapikal film; Panoramik film; Sefalometrik röntgen; Dijital görüntü

Diş röntgeni testi nasıl yapılır?

Birçok diş röntgeni türü vardır. Onlardan bazıları:

Isırma Kişi ısırma çıkıntısını ısırdığında üst ve alt dişlerin kron kısımlarını birlikte gösterir.

Periapikal. Tepeden köke 1 veya 2 tam diş gösterir.

Palatal (okluzal olarak da adlandırılır). Film dişlerin ısırma yüzeyinde dururken tüm üst veya alt dişleri tek çekimde yakalar.

Panoramik. Başın etrafında dönen özel bir makine gerektirir. Röntgen, tek çekimde tüm çeneleri ve dişleri yakalar. Diş implantlarının tedavisini planlamak, gömülü yirmilik dişleri kontrol etmek ve çene problemlerini tespit etmek için kullanılır. Çürüme çok ileri ve derin olmadıkça, panoramik bir röntgen, boşlukları tespit etmek için en iyi yöntem değildir.

Sefalometrik. Yüzün yandan görünüşünü sunar ve çenenin diğer yapıların yanı sıra birbiriyle olan ilişkisini temsil eder. Herhangi bir hava yolu problemini teşhis etmeye yardımcı olur.

Birçok diş hekimi de dijital teknolojiyi kullanarak röntgen çekiyor. Bu görüntüler bir bilgisayar aracılığıyla çalışır. İşlem sırasında verilen radyasyon miktarı geleneksel yöntemlere göre daha azdır. Diğer diş röntgeni türleri, çenenin 3 boyutlu bir resmini oluşturabilir. Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (CBCT), birkaç implant yerleştirilirken olduğu gibi diş cerrahisinden önce kullanılabilir.

İlginizi Çekebilir  Antitrombin III Testi

Diş röntgeni testine nasıl hazırlanılır?

Özel bir hazırlık yoktur. Röntgen ışınına maruz kalma alanındaki tüm metal nesneleri çıkarmanız gerekir. Vücudunuzun üzerine bir kurşun önlük yerleştirilebilir. Hamile olma ihtimaliniz varsa diş hekiminize söyleyin.

Test yapılırken hasta nasıl hissedecek?

Röntgen tek başına rahatsızlığa neden olmaz. Film parçasını ısırmak bazı insanların öğürmesine neden olur. Burundan yavaş, derin nefes almak genellikle bu hissi giderir. Hem CBCT hem de sefalometrik röntgen, herhangi bir ısırma parçası gerektirmez.

Diş röntgeni testi neden yapılır?

Diş röntgeni, diş ve diş eti hastalıklarının ve yaralanmalarının teşhis edilmesine ve uygun tedavinin planlanmasına yardımcı olur.

Diş Röntgeni Normal Sonuçları

Normal röntgenler, dişlerin ve çene kemiklerinin normal sayısını, yapısını ve konumunu gösterir. Çürük veya başka bir sorun yoktur.

Diş Röntgeni Anormal Sonuçları

Diş röntgenleri aşağıdakileri tanımlamak için kullanılabilir:

Dişlerin sayısı, boyutu ve konumu, kısmen veya tamamen gömülü dişler, diş çürümesinin varlığı ve ciddiyeti (boşluk veya diş çürüğü olarak adlandırılır)

Kemik hasarı (diş eti hastalığı denilen periodontitis), apseli dişler, kırık çene, alt ve üst dişlerin birbirine uyumundaki problemler (maloklüzyon), dişlerin ve çene kemiklerinin diğer anormallikleri

Diş  röntgeni ne sıklıkla çekilmelidir?

Röntgenlerin ne sıklıkta alınması gerektiği, tıbbi ve dişçilik geçmişinize ve mevcut durumunuza bağlıdır. Bazı insanlar her altı ayda bir X-ışınlarına ihtiyaç duyabilir. Yakın zamanda diş veya diş eti hastalığı olmayan ve diş hekimleri ile devam eden planlı ziyaretleri olan diğer kişilerin yalnızca birkaç yılda bir röntgen çekmesi gerekebilir. Yeni hastaların ilk muayenelerinde röntgenleri çekilebilir. İlk muayenede çekilen röntgenler, sorunları ve beklenmedik değişiklikleri araştırmak için zaman içinde çekilen röntgenlerle karşılaştırmak için de kullanılır. Diş sorunları açısından yüksek risk taşıyan kişilerde röntgenlerin daha sık çekilmesi gerekebilir. Bu kişiler şunları içerir:

Çocuklar: Çocuklar genellikle yetişkinlerden daha fazla röntgen filmine ihtiyaç duyarlar çünkü dişleri ve çeneleri hala gelişmektedir ve dişlerinin diş çürümesinden yetişkinlerden daha fazla etkilenme olasılığı daha yüksektir.

Dolgular gibi çok fazla restoratif işi olan yetişkinler: Mevcut dolguların altında veya yeni yerlerde çürük aramak için.

İlginizi Çekebilir  Meme Ultrasonları Meme Kanserini Tespit Etmek İçin Kullanılır mı ?

Çok fazla şekerli içecek içen kişiler: Diş çürüğü aramak için.

Periodontal (diş eti) hastalığı olan kişiler: Kemik kaybını izlemek için.

Ağız kuruluğu olan kişiler: İlaçlar (antidepresanlar, antianksiyete ilaçları, antihistaminikler ve diğerleri gibi) veya sağlık durumları (Sjögren sendromu, hasarlı tükürük bezleri, baş ve boyuna radyasyon tedavisi gibi) nedeniyle olabilir. Ağız kuruluğu durumları çürümeye neden olur.

Sigara içenler: Diş eti hastalığından kaynaklanan kemik kaybını izlemek için (sigara içenler diş eti hastalığı riski altındadır).

Diş röntgeni farklı türleri nelerdir?

İki ana tip diş röntgeni vardır: ağız içi (X-ışını filmi ağzın içindedir) ve ağız dışı (X-ışını filmi ağzın dışındadır).

Ağız içi röntgenler en sık kullanılan röntgen türüdür. Birkaç çeşit intraoral röntgen vardır. Her biri dişlerin farklı yönlerini gösterir.

Isırma Röntgeni

ağzın bir bölgesindeki üst ve alt dişlerin ayrıntılarını gösterir. Her ısırma, tepesinden (açıkta kalan yüzey) destek kemiği seviyesine kadar bir dişi gösterir. Isırma X-ışınları, dişler arasındaki çürümeyi ve diş eti hastalığının neden olduğu kemik kalınlığındaki değişiklikleri tespit eder . Isırma X-ışınları ayrıca bir kuronun (bir dişi tamamen çevreleyen bir başlık) veya diğer restorasyonların ( köprüler gibi) uygun şekilde oturmasını belirlemeye yardımcı olabilir . Ayrıca diş dolgularının aşınmasını veya bozulmasını da görebilir.

Periapikal röntgenler 

Tepeden dişin çeneye bağlandığı kökün ötesine kadar tüm dişi gösterir. Her periapikal röntgen, üst veya alt çenenin bir bölümündeki tüm dişleri gösterir. Periapikal X-ışınları, kök ve çevredeki kemik yapılarındaki olağandışı değişiklikleri tespit eder.

Oklüzal röntgenler , üst veya alt çenedeki tüm diş kemerinin gelişimini ve yerleşimini izler.

Ağız dışı röntgenler , çene ve kafatasındaki diş problemlerini tespit etmek için kullanılır. Birkaç ekstraoral röntgen türü vardır.

Panoramik röntgenler

Tek bir röntgende tüm ağız bölgesini – hem üst hem de alt çenedeki tüm dişleri – gösterir. Bu röntgen, yeni çıkan dişlerin yanı sıra tam olarak çıkmış dişlerin konumunu saptar, gömülü dişleri görebilir ve tümörlerin teşhisine yardımcı olur.

Tomogramlar , ağzın belirli bir katmanını veya “dilimini” gösterir ve diğer katmanları bulanıklaştırır. Bu röntgen, yakınlardaki diğer yapılar görüşü engellediği için açıkça görülmesi zor olan yapıları inceler.

İlginizi Çekebilir  Ultrason

Sefalometrik projeksiyonlar başın tüm tarafını gösterir. Bu röntgen, bireyin çenesi ve profili ile ilişkili olarak dişlere bakar. Ortodontistler bu röntgeni her hastanın özel diş yeniden hizalama yaklaşımını geliştirmek için kullanırlar.

Sialogram , X-ışını filminde görülebilmeleri için tükürük bezlerine enjekte edilen bir boya kullanır. (Tükürük bezleri, röntgende görülemeyecek yumuşak dokulardır.) Diş hekimleri bu testi, tıkanıklıklar veya Sjögren sendromu ( ağız kuruluğu ve kuru gözler dahil semptomları olan bir hastalık) gibi tükürük bezi problemlerini araştırmak için isteyebilirler . bozukluğu diş çürümesinde rol oynayabilir).

Dental bilgisayarlı tomografi (BT)

İç yapılara 3 boyutlu (üç boyutlu) bakan bir görüntüleme türüdür. Bu tür görüntüleme, yüz kemiklerinde kist, tümör ve kırık gibi sorunları bulmak için kullanılır.

Konik ışın CT diş yapılarının, yumuşak dokuların, sinirlerin ve kemiğin 3 boyutlu görüntülerini oluşturan bir röntgen türüdür. Diş implantının yerleştirilmesine rehberlik eder ve ağızdaki ve yüzdeki kistleri ve tümörleri değerlendirir. Ayrıca diş etleri, diş kökleri ve çenelerdeki sorunları da görebilir. Konik ışınlı CT, bazı yönlerden normal dental CT’ye benzer. Her ikisi de doğru ve yüksek kaliteli görüntüler üretir. Ancak görüntülerin çekilme şekli farklıdır. Konik ışınlı BT makinesi, hastanın başının etrafında dönerek tüm verileri tek bir dönüşte yakalar. Geleneksel BT taraması, makine hastanın kafası etrafında birkaç tur atarken “düz dilimler” toplar. Bu yöntem ayrıca hastaları daha yüksek düzeyde radyasyona maruz bırakır. Konik ışın CT’nin benzersiz bir avantajı, bir dişçi muayenehanesinde kullanılabilmesidir. Dental bilgisayarlı BT ekipmanı yalnızca hastanelerde veya görüntüleme merkezlerinde mevcuttur.

Dijital görüntüleme , görüntülerin doğrudan bir bilgisayara gönderilmesine izin veren 2 boyutlu bir diş görüntüleme türüdür. Görüntüler birkaç saniye içinde ekranda görüntülenebilir, saklanabilir veya yazdırılabilir. Dijital görüntülemenin, geleneksel X-ışınlarına kıyasla başka birçok avantajı vardır. Örneğin bir dişin çekilmiş görüntüsü iyileştirilebilir ve büyütülebilir. Bu, diş hekiminizin sözlü muayenede görülemeyen en küçük değişiklikleri görmesini kolaylaştırır. Ayrıca gerekirse görüntüler elektronik ortamda ikinci bir görüş için başka bir diş hekimine veya uzmana veya yeni bir diş hekimine gönderilebilir. Dijital görüntüleme ayrıca X ışınlarından daha az radyasyon kullanır.

MRG görüntüleme , çene ve dişler dahil olmak üzere ağız boşluğunun 3 boyutlu görüntüsünü alan bir görüntüleme yöntemidir. (Bu, yumuşak doku değerlendirmesi için idealdir.

Diş röntgeni testi riskleri nelerdir?

Diş röntgenlerinden çok düşük radyasyon maruziyeti vardır. Ancak hiç kimse gereğinden fazla radyasyon almamalıdır. Vücudu örtmek ve radyasyona maruz kalmayı azaltmak için bir kurşun önlük kullanılabilir. Gebeler gerekmedikçe röntgen çektirmemelidir.

Yorum ekleyebilirsiniz