vitamin b9 testi ücreti

B9 Vitamini Testi

B9 vitamini

Folat olarak da bilinen B9 vitamini, birçok gıdada doğal olarak bulunan suda çözünen bir B vitaminidir. B9 vitamininin en kararlı formu, folatın sentetik analoğu olan ve genellikle takviyelerde bulunan folik asittir. B9 vitamini, protein metabolizmasında ve nükleik asit (DNA & RNA) sentezinde önemli bir rol oynar. Özellikle sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin üretiminde hücre büyümesi için de gereklidir.

B9 vitamini, hamilelik ve cenin gelişimi gibi hızlı büyüme dönemlerinde özellikle önemlidir. Üreme çağındaki kadınlar ve özellikle hamile kalmayı planlayanlar, yeterince folat tükettiklerinden emin olmalıdırlar çünkü hamileliğin çok erken döneminde, genellikle daha önce, nöral tüp, omurga ve beyindeki yetersiz gelişimden kaynaklanan doğum kusurlarına karşı koruyucu bir etkiye sahiptir. Bir kadın hamile olduğunu bile biliyor. Hamilelikten sonra folik asit takviyesi almak, bu doğum kusurlarına karşı korunmak için genellikle çok geç olarak onaylanır.

B9 Vitamini, amino asit homosisteinin kan seviyelerini kontrol etmek için B6 ve B12 vitaminleri ve diğer besinlerle birlikte çalışır. 

B9 Vitamini hangi amaçla yapılır?

Çok büyük kan hücreleri veya olağandışı nötrofiller gösteren kan yaymasıyla birlikte olağandışı bir tam kan sayımınız olduğunda zayıflık, yorgunluk ve soluk cilt gibi anemi belirti ve semptomlarının olduğu durumlarda, karıncalanma veya kaşınma hissi, göz seğirmesi, hafıza kaybı, mental durum bozukluğu gibi nöropati semptomları olan durumlarda, B9 vitamini eksikliği tedavisini gözlemlemek için yapılır.

İlginizi Çekebilir  Röntgen , BT ve MR Hakkında Bilinmesi Gerekenler 

B9 Vitamini Test Düzeyleri Yüksekse Ne Olur?

Yüksek folat seviyeleri, özellikle buna doğal olarak diyetinizden kaynaklanıyorsa, genellikle endişe kaynağı değildir. Ancak takviyelerden çok fazla folik asit alınması zararlı olabileceği için önerilmez.

B9 Vitamini Test Düzeyleri Düşükse Ne Olur?

B9 vitamini vücut tarafından depolanmaz, bu nedenle diyetinizde eksik olması durumunda eksiklikler oldukça hızlı bir şekilde ortaya çıkabilir. Aşağıdaki durumlar da dahil olmak üzere diğer risk faktörleri de B9 Vitamini eksikliğine katkıda bulunabilir:

zayıf bir genel diyete sahip olmak, çok fazla alkol içmek,chrohn hastalığı gibi hastalıklara sahip olmak.

B9 Vitamini Eksikliği ve Önlenmesi 

B9 vitamini eksikliği, özellikle koyu yeşil yapraklı sebzeler ve baklagiller olmak üzere yeterli meyve ve sebze içermeyen diyetlerden kaynaklanabilir. B9 vitamini eksikliği genellikle sindirim sorunları, yorgunluk, iştahsızlık, saç dökülmesi, düzensiz kalp atışı, nefes darlığı, konsantrasyon güçlüğü ve megaloblastik anemi (normalden daha büyük olan daha az kırmızı kan hücresi üretimi) ile karakterize edilir.

B9 vitamini eksikliği, B12 vitamini eksikliğini de gösterebilir. B12 vitamini, B9 vitamininin vücuttaki aktif formu olan tetrahidrofolik aside dönüştürülmesinde önemli bir rol oynar. Eksiklik, B9 vitamini açısından zengin gıdaların yeterli tüketimi veya takviyeleri ile önlenebilir.

Düşük folik asit seviyelerine sahip olmak oldukça yaygındır. Alkolizm, inflamatuar barsak hastalığı (IBD) ve çölyak hastalığı folik asit eksikliğine neden olabilir. Ayrıca, bazı ilaçlar vücuttaki folik asit düzeylerini düşürebilir. Folik asit eksikliği şunlara neden olabilir:

Zayıf büyüme, dil iltihabı,diş eti iltihabı, iştah kaybı, nefes darlığı, ishal, sinirlilik, unutkanlık, zihinsel uyuşukluk.

B9 vitamini kaynakları

B9 vitamini birçok gıdada doğal olarak bulunur. B9 vitamininin birincil hayvan kaynakları karaciğer, süt ürünleri, yumurta sarısı ve deniz ürünlerini içerir. Doğal birincil bitki kaynakları, koyu yeşil yapraklı sebzeler (örn. ıspanak, marul, kuşkonmaz, brokoli), fasulye, yer fıstığı, ayçiçeği tohumları, taze meyveler, meyve suları, kepekli tahıllar, buğday tohumu ve mayadır. Ek olarak, birçok ülkede buğday ve mısır unları, pirinç ve bu içeriklerin kullanıldığı işlenmiş gıdalar (örn. kahvaltılık gevrekler, bisküviler ve makarnalar) B9 vitamini ile takviye edilmiş veya zenginleştirilmiştir.

İlginizi Çekebilir  PET Çekimi Nedir?

B9  vitaminine ne kadar ihtiyacım var?

14 yaş ve üstü yetişkinler için günde 400 mikrogram

Hamile kadınlar için günde 600 mikrogram

Emziren kadınlar için günde 500 mikrogram

Yeterli B9 vitamini almadığınızı nasıl anlarsınız?

B9 vitamini çoğu gıdada bulunduğundan, bir eksiklik olası değildir. Yine de, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bazı koşullar riski artırabilir:

Gebelik. Folat, fetüsün hücrelerinin gelişmesine yardımcı olduğundan hamilelik sırasında hayati önem taşır.

Alkolizm. Alkol, vücudun folatı emme yeteneğini bozar. Artı, vücudunuzun ne kadar hızlı parçalandığını ve folatı vücuttan attığını artırır. Son olarak, alkolizmi olan çoğu insan, B9 vitamini içeren az sayıda gıda ile kötü beslenmeye sahiptir.

Sindirim bozuklukları ve bağırsak ameliyatları. İnflamatuar barsak hastalığı (IBD) ve çölyak hastalığı folat emilimini azaltır. Ek olarak, mide asidi seviyelerini düşüren veya sindirim organlarını içeren ameliyatlar folatın emilimini azaltabilir.

B9 Vitamini Kan Testini Kimler Yaptırmalıdır?

45 yaşın üzerinde olanlar, osteoporoz riski altında olanlar, şu anda menopoza girmiş durumda olanlar bu da eksikliklere yol açabilir, hamile kişilerde,herhangi bir kısıtlayıcı diyet uyguluyorsanız (özellikle veganlar ve vejetaryenler), Chrohn hastalığınız varsa (yetersiz beslenmeye yol açabilir), Çölyak hastalığınız varsa (yetersiz beslenmeye neden olabilir), 

kronik yorgunluk ve bitkinlikten muzdarip, genel sağlığınızı anlamak ve iyileştirmek istiyorsanız yaptırmanızda fayda vardır.

 

Yorum ekleyebilirsiniz