beyin mr çekimi

Beyin MR

Beyin MR (manyetik rezonans görüntüleme) çekimi, başta beyniniz olmak üzere başınızın içindeki yapıların çok net görüntülerini üreten ağrısız bir prosedürdür. MR, bu ayrıntılı görüntüleri üretmek için büyük bir mıknatıs, radyo dalgaları ve bir bilgisayar kullanır. Radyasyon kullanmaz.

Hekiminiz beyninizi veya kafanızdaki diğer yapıları etkileyen birkaç farklı tıbbi durumu değerlendirmek, teşhis etmek ve izlemek için beyin MR ı kullanır.

Beyin MR  neleri gösterir?

Beyin MR  aşağıdakiler dahil, kafanızın içindeki yapıları gösterir:

Beyninize bağlanan kan damarları, kafatasını ve yüz kemiklerini, iç kulağınızdaki yapılar.

Gözleriniz ve optik sinirleriniz gibi destekleyici dokuları, diğer sinirler (kafa sinirleri olarak adlandırılan kafanızdaki büyük sinirler).

Çevre yumuşak dokular, yağ, kemik, kas ve bağ dokusu gibi kafatası temelli yapılar.

Daha spesifik olarak, beyin veya kafa MRG, beyninizde veya çevre dokularda aşağıdakiler dahil ancak bunlarla sınırlı olmayan herhangi bir anormallik olup olmadığını gösterebilir:

Enflamasyon ve şişme, yapısal sorunlar, anormal büyümeler veya kitleler, sıvı sızıntıları.

Kanama (beyninizin içinde kanama), beyaz cevher hastalığı

Beyin MR neden  yapılır ?

Hekiminiz belirli semptomlara dayalı olarak yeni nörolojik durumların teşhis edilmesine yardımcı olmak veya mevcut koşulları izlemek de dahil olmak üzere, birkaç farklı nedenden dolayı beyin MR tetkiki isteyebilir.

Beyin MR teşhise veya izlemeye yardımcı olabileceği durumlardan bazıları şunlardır:

Beyninizde kan pıhtısı, beyin anevrizması, beyin kanaması. Beyin enfeksiyonları ( ensefalit ) epilepsi ile ilişkili beyin hasarı, beyin tümörleri ve kistleri, multipl skleroz (MS) gibi belirli kronik nörolojik durumlar, bunama, hidrosefali, hipofiz adenomu gibi hipofiz bezi sorunları,

felç.

Chiari malformasyonu ve kortikal gelişim malformasyonları gibi beyin gelişimi veya yapısı ile ilgili sorunlar. 

Aşağıdaki belirti ve semptomların herhangi bir kombinasyonuna sahipseniz, hekiminiz ayrıca beyin MR isteyebilir:

Migren ve/veya kronik baş ağrıları, nöbetler, vertigo ve sık şiddetli baş dönmesi atakları 

Açıklanamayan bir nedenle işitme kaybı,göz muayenesi ile açıklanamayan görme sorunları 

Hipotalamus ve/veya hipofiz bezinizle ilgili hormonal dengesizlikler.

Düşünce ve davranışlarınızda önemli değişiklikler, aşırı zayıflık ve yorgunluk.

İlginizi Çekebilir  Meme Kanseri: Bilmeniz Gereken Her Şey

Hekiminiz  ameliyata daha iyi hazırlanmak için ameliyatlardan önce beyin MR çekimi ister. Ayrıca bu taramaları ameliyattan kaynaklanan iyileşmenin iyi gittiğinden emin olmak için kullanırlar. Kafa travmalarında, doktorunuz  yaralanmaları, kanamayı ve şişmeyi kontrol etmek için beyin MR ister.

Vertigo nedir?

Vertigo baş dönmesidir. Dönmediğiniz halde dönüyormuş gibi hissetmenize neden olur. Bu durum birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir, ancak en yaygın neden iç kulağınızdaki bir sorundur.

Baş ağrısı nedenleri

Baş ağrısı semptomlarınız, doktorunuzun nedenini ve uygun tedaviyi belirlemesine yardımcı olabilir. Çoğu baş ağrısı ciddi bir hastalığın sonucu değildir, ancak bazıları acil bakım gerektiren yaşamı tehdit eden bir durumdan kaynaklanabilir.

Baş ağrıları genellikle nedene göre sınıflandırılır:

Birincil baş ağrıları

Birincil baş ağrısına, kafanızdaki ağrıya duyarlı yapıların aşırı aktivitesi veya bunlarla ilgili sorunlar neden olur. Birincil baş ağrısı, altta yatan bir hastalığın belirtisi değildir.

Beyninizdeki kimyasal aktivite, kafatasınızı çevreleyen sinirler veya kan damarları veya baş ve boyun kaslarınız (veya bu faktörlerin bazı kombinasyonları) birincil baş ağrılarında rol oynayabilir. Bazı insanlar, bu tür baş ağrıları geliştirmelerini daha olası kılan genleri de taşıyabilir.

En yaygın birincil baş ağrıları şunlardır:

Baş zonklaması, migren, auralı migren, gerilim tipi baş ağrısı, küme tipi baş ağrısı ve paroksismal hemikrania gibi trigeminal otonomik sefalji (TAC)

Birkaç baş ağrısı modeli de genellikle birincil baş ağrısı türleri olarak kabul edilir, ancak daha az yaygındır. Bu baş ağrıları, olağandışı bir süre veya belirli bir aktiviteyle ilişkili ağrı gibi farklı özelliklere sahiptir.

Genellikle birincil olarak kabul edilse de, her biri altta yatan bir hastalığın belirtisi olabilir. 

Kronik günlük baş ağrıları (örneğin, kronik migren, kronik gerilim tipi baş ağrısı veya hemikranias continua), öksürük baş ağrısı, egzersiz baş ağrısı.

Bazı birincil baş ağrıları, aşağıdakiler dahil yaşam tarzı faktörleri tarafından tetiklenebilir:

Alkol, özellikle kırmızı şarap,nitrat içeren işlenmiş etler gibi belirli gıdalar

Uykudaki değişiklikler veya uyku eksikliği, kötü duruş, atlanan öğünler, stres

ikincil baş ağrıları

İkincil bir baş ağrısı, başın ağrıya duyarlı sinirlerini harekete geçirebilen bir hastalığın belirtisidir. Şiddeti büyük ölçüde değişen herhangi bir sayıda koşul, ikincil baş ağrılarına neden olabilir.

İlginizi Çekebilir  Selenyum Testi

İkincil baş ağrılarının olası nedenleri şunlardır:

Akut sinüzit (burun ve sinüs enfeksiyonu), arteriyel yırtıklar (karotis veya vertebral diseksiyonlar), beyindeki kan pıhtısı (venöz tromboz), beyin anevrizması, Beyin AVM (arteriyovenöz malformasyon), beyin tümörü, karbonmonoksit zehirlenmesi, Chiari malformasyonu (kafatanızın tabanındaki yapısal sorun), sarsıntı, dehidrasyon

Diş problemleri, kulak enfeksiyonu (orta kulak), ensefalit (beyin iltihabı), dev hücreli arterit (atardamar zarının iltihabı), glokom (akut açı kapanması glokomu), akşamdan kalma, yüksek tansiyon (hipertansiyon), grip (grip) ve diğer ateşli (ateş) hastalıkları, kafa içi hematom, diğer bozuklukları tedavi etmek için ilaçlar, menenjit, monosodyum glutamat (MSG), ağrı kesici ilaçların aşırı kullanımı, panik atak ve panik bozukluk, kalıcı sarsıntı sonrası semptomlar (sarsıntı sonrası sendromu), kask veya gözlük gibi sıkı başlıklardan gelen baskı, psödotümör serebri (idiyopatik intrakraniyal hipertansiyon)

Felç, toksoplazmoz, trigeminal nevralji (diğer nevraljiler gibi, tümü yüzü ve beyni birbirine bağlayan belirli sinirlerin tahrişini içerir)

Bazı ikincil baş ağrıları türleri şunlardır:

İlaç aşırı kullanımı baş ağrıları (ağrı kesici ilaçların aşırı kullanımından kaynaklanır)

Sinüs baş ağrıları (sinüs boşluklarında iltihaplanma ve tıkanıklığın neden olduğu)

Spinal baş ağrıları (düşük basınç veya beyin omurilik sıvısı hacminin neden olduğu, muhtemelen spontan beyin omurilik sıvısı sızıntısı, spinal musluk veya spinal anestezinin sonucu)

Thunderclap baş ağrıları (birden çok nedeni olan ani, şiddetli baş ağrılarını içeren bir grup bozukluk)

Migren baş ağrıları

Migren , tekrarlayan ve sıklıkla yaşam boyu süren birincil bir baş ağrısı bozukluğudur. Genellikle ağrı, başın sadece bir bölgesinde yoğun ve zonklayıcıdır.

Migren baş ağrısının diğer belirtileri şunlardır:

Mide bulantısı, kusma, ışık hassaslığı, ses duyarlılığı

Bu tip baş ağrısı kadınlarda daha sık görülür. 

Kadınlarda migrenin, aşağıdakilerde görülenler gibi hormon dalgalanmalarından etkilenebileceğini öne sürer:

adet döngüsü, gebelik, menopoz, oral kontraseptif kullanımı, hormon replasman tedavisi görenler.

Migren baş ağrılarının evreleri

Bazıları bir aura ile başladığı için migren baş ağrıları önceden tahmin edilebilir. Bir aura, şu şekilde görünebilen görsel bir rahatsızlıktır:

Yanıp sönen ışıklar, zikzak çizgiler, baş ağrısından hemen önce geçici görme kaybı

Migren baş ağrılarının öncesinde bazen bir ön belirti veya “baş ağrısı” gelir ve bazı migren epizodlarının baş ağrısından önce veya baş ağrısı sırasında bir aurası olabilir.

İlginizi Çekebilir  Anti-DNaz B Kan Testi: Kanser Riskinizi Anlamak için Kullanılan Güçlü Bir Aracın İncelemesi

Önsezi aşaması. Migren baş ağrısından 3 gün önce ortaya çıkabilir ve yorgunluk, ruh hali değişiklikleri ve kas hassasiyeti gibi belirtiler yaşayabilirsiniz.

Aura. Yaklaşık olarak üçte bir migren atakları arasında dakikalarca sürebilen ve yavaş yavaş gelişen bir aura vardır.

Baş ağrısı. Bu aşamada zonklayıcı ağrı veya diğer ilişkili semptomlar ortaya çıkabilir.

Migren bölümü

Migren, bir tür baş ağrısı rahatsızlığıdır. Bazı insanlar bu tür baş ağrısını migren atağı gibi hissetmek olarak tanımlar . Orta ila şiddetli baş ağrısı,tek taraflı,migren atakları, haftada bir ila yılda bir kez arasında herhangi bir yerde ortaya çıkabilir.

Çocuklarda migren ( baş ağrısı olan veya olmayan) şunları içerebilir:

sinirlilik, karın rahatsızlığı, tükenmişlik, kusma, ishal

Beyin MR tetkikine nasıl hazırlanırım?

Beyin MR  tetkikinden önce yeme ve içmeyle ilgili yönergeler, MR  nedenine göre değişir. Hekiminiz size aksini söylemedikçe, ilaçlarınızı her zamanki gibi  alın.

Manyetik rezonans görüntüleme (MR) tarayıcısı, kafanızdaki ve/veya vücudunuzdaki bazı metal nesnelerin ısınmasına veya olası hareketine neden olabilecek güçlü mıknatıslar ve radyo dalgası sinyalleri kullanır. Bu, sağlık ve güvenlik sorunlarına neden olabilir. Ayrıca implante edilmiş bazı elektronik tıbbi cihazların arızalanmasına da neden olabilir.

Vücudunuzda metal içeren nesneler veya implante edilmiş tıbbi cihazlar varsa, beyin MR önce hekiminizin ve teknisyenin bunları bilmesi gerekir. Bazı implante edilmiş nesneler, ek programlama düzenlemeleri ve özel talimatlar gerektirebilir. 

Aşağıdakilerden herhangi birine sahipseniz bunu hekiminize ve MR teknisyenine söylemeniz önemlidir:

Kalp pili, orta kulak protezleri, vagal sinir uyarıcısı, kafanızdaki veya göz kürenizdeki metal parçalar

Ek olarak, aşağıdaki durumlarda doktorunuza bilgi verin:

hamileyseniz bildirin , 30 ila 60 dakika sırt üstü yatamıyorsanız , klostrofobi (kapalı veya dar alan korkusu) varsa doktorunuza bilgi verin.

Tüm mücevherleri ve diğer aksesuarları evde bırakın veya beyin MR önce çıkarın. MR ünitesinin manyetik alanına müdahale edebilecekleri, yanıklara neden olabilecekleri veya zararlı mermiler oluşturabilecekleri için muayene odasına metal ve elektronik eşyalara izin verilmez. Bu öğeler şunları içerir:

Takılar, saatler, kredi kartları ve işitme cihazları – hepsi zarar görebilir.

MR görüntülerini bozabilen iğneler, metal saç aksesuarları, balenli sütyenler ve metal, fermuarlar, takma dişler gibi çıkarılabilir diş işleri, kalemler, çakılar ve gözlükler, vücut piercingleri, cep telefonları, elektronik saatler ve takip cihazları.

Beyin MR  Fiyatları 2023 

İstanbulda beyin MR fiyatları bölgeden bölgeye hatta aynı bölgede kurumdan kuruma değişmektedir. Beyin MR fiyatları hakkında bilgi almak için bizi arayabilirsiniz. 05378576593

Yorum ekleyebilirsiniz