Manyetik rezonans venografi , vücuttaki toplar damarları görüntülemek için kullanılan bir MR tetkikidir. Toplar damarlar, kanı vücudunuzun organlarından kalbe ve akciğerlerinize geri getiren kan damarlarıdır, böylece kan oksijen ve besinlerle doldurulabilir.
MR Venografinin Kullanım Alanları Nelerdir?
Trombozun değerlendirilmesi (kan pıhtıları arterleri veya damarları bloke ettiğinde ortaya çıkar), serebral venöz sinüsün bir tümörü (kanser), baş ağrısı ile ilişkili uyuşukluk.
MR Venografi Taramasına Nasıl Hazırlanırsınız?
Bu prosedürde mıknatıslar kullanıldığından, herhangi bir metal takı veya aksesuarı çıkarmanız istenebilir. Vücudunuzda kalp pili veya koklear implant gibi herhangi bir metal varsa, bu işlemi yapamazsınız.
Doktorunuza tıbbi durumunuz ve düzenli kullandığınız ilaçlar hakkında bilgi veriniz.
Önceki taramanızdaki kontrast maddelere karşı alerjik reaksiyon geçirdiyseniz doktorunuza söyleyin.
Kapalı alanlardan korkuyorsanız ( klostrofobik ) doktorunuza söyleyiniz . Size kendinizi rahat hissettiren ve kaygınızı azaltan bir ilaç verebilir.
Hamileyseniz doktorunuzu bilgilendiriniz. Tarama sırasında kontrast madde enjeksiyonu, hamile kadınların ilk üç aylık döneminde önerilmemektedir.
MR Venografinin Amacı
MRV, damarlardaki kan akışını değerlendirmek için kullanılır ve kan pıhtılarını veya diğer anormallikleri tespit edebilir. İnme ve kalp krizi gibi ciddi kan damarı hastalıklarının çoğu, toplardamarlarla ilgili sorunlardan değil, atardamarlarla ilgili sorunlardan kaynaklanır.
Genel olarak, toplardamar hastalıkları atardamar hastalıklarından daha az görülür. Ayrıca, çoğu zaman damarları içeren tıbbi durumlar, arteriyel hastalığın neden olduğu durumlardan daha az ciddi olma eğilimindedir.
Bu nedenle MR (kan damarlarından çok organın resmini oluşturan) veya MRA (arterin resmini oluşturmaya odaklanan) isteği , MRV’ isteğinden daha yaygındır.
Buradaki büyük resim şu ki, bir MRV’ye ihtiyacınız varsa, muhtemelen doktorunuz sizi teşhis için biraz zaman alabilecek daha az yaygın bir sağlık sorunu için değerlendiriyor olabilir. Bu sorunlardan bazıları beyindeki yapısal damar anormallikleri veya kan akışı sorunları, çok küçük bir bebekte gelişimsel venöz anormallikler ve/veya atardamarlardan çok damarları etkileyen kan pıhtılarını içerir.
MRV ile değerlendirilen özel bir durum, beyin damarlarında bir kan pıhtısı olan serebral venöz tromboz olarak adlandırılır. Çocuk doğurma çağındaki genç kadınlarda inme ve beyin hastalığı oldukça nadir olmakla birlikte, hamilelik sırasında risk biraz artar. Ek olarak, bazen, gelişmekte olan bir bebeğin veya küçük bir bebeğin beyin yapısı beklendiği gibi görünmeyebilir ve beyin MRV’si, kan akışının veya damarların anormal yapısının katkıda bulunan bir faktör olup olmadığı konusunda fikir verebilir. Son olarak, intrakraniyal hipertansiyon gibi durumlar, bir MRV ile değerlendirilebilen nörolojik semptomlara neden olabilir.
MR Venografi Nasıl Yapılır ?
Manyetik rezonans venografi, manyetik rezonans görüntüleme ile aynı ekipman kullanılarak yapılır. İşlem sırasında, tarayıcıya taşınacak olan masanın üzerine uzanmanız istenebilir. Bazen sizi rahat ettirecek bir yastık veya battaniye bulundurabilirler. Görüntüleme işlemi sırasında tarayıcıdan duyulan yüksek gürültüyü engellemek için size kulaklık verilmiş olabilir. Teknisyeniniz sizinle ayrı bir odadan dahili telefon aracılığıyla iletişim kuracaktır. Hazır olduğunuzda, MR makinesi etrafınızda güçlü bir manyetik alan oluşturur ve gerekli alanın görüntülerini oluşturmak için radyo dalgaları hedef bölgeye yönlendirilir. Görüntü kalitesini etkileyebileceği için işlem sırasında hareket etmemeniz istenebilir. Bazen daha iyi görüntüler elde etmek için nefesinizi birkaç saniye tutmanız istenebilir. Son görüntüler bilgisayar ekranında görünecektir. Bu prosedürde yaygın olarak kullanılan kontrast madde gadolinyumdur. Daha spesifik olarak, bir MR makinesi, bilgileri “okuyan” özel mıknatıslar kullanır ve bu daha sonra manyetik ekipmandan üretilen bilgileri yorumlayabilen yerleşik, kalibre edilmiş bir yazılıma sahip bir bilgisayara gönderilir.
Bu bilgi, doktorunuzun tıbbi sorununuzu değerlendirirken bakabileceği bir vücut görüntüsünü yeniden oluşturmak için kullanılır.
Vasküler MR incelemeleri
Bir MR makinesi, şekiller, katı alanlar ve kan veya kan damarları dahil olmak üzere vücudun farklı bölümlerinin görüntülerini almak için ayarlanabilir. Bazen tümörleri, travmatik yaralanmaları ve inme gibi hastalıkları görüntülemek için bir MR kullanılır.
Kan damarlarını görüntülerken, manyetik rezonans anjiyografiyi (MRA) bir MRV ile karıştırmamak önemlidir. MRV toplar damarlara bakarken, arterlere (vücudun organlarına oksijen bakımından zengin kan getiren bir tür kan damarı) bakmak için bir MRA kullanılır.
MR Venografinin Sınırlamaları Nelerdir?
Venöz sistemde tıkanıklık olması durumunda kontrast enjeksiyon süresi kollateral (sekonder) damarların tam olarak dolması için yeterli olmayabilir. Bu nedenle kontrast madde enjeksiyonundan hemen sonra görüntüler alınmalıdır. Görüntü kalitesi hala yeterli değilse, daha uzun bir enjeksiyon süresi ile birlikte enjekte edilecek kontrast maddenin hacmini artırmalısınız.
Venöz anatomi, özellikle post-trombotik değişikliklerin varlığında kollateral damarların görüntülenmesi gerekiyorsa, arteriyel anatomi açısından net olmayabilir. Bunu aşmak için tüm damarlar 3D hacimde görüntülenir.
MR Venografinin Avantajları
MR venografinin arteriyel sistemin görüntülenmesi üzerinde sınırlı etkileri olmasına rağmen, portal ve sistemik venöz sistemlerin değerlendirilmesinde değerli bir araçtır. Kontrastlı 3D MR venografi, olağandışı yavaş akış veya kıvrımlı venöz anatomi durumunda kullanılır. MRV’de kullanılan kontrast madde böbreğin işlevini etkilemez. MRV’nin en büyük avantajı, çoğu görüntüleme tekniğinin dezavantajı olan tarama için iyonlaştırıcı radyasyon kullanmamasıdır.
MR Venografi testinden sonra ne olur ?
Nadiren alerjik reaksiyonlara neden olur. Testten sonra normal aktivitelerinize devam edebilirsiniz. Bu prosedürde kullanılan kontrast maddeyi vücuttan atmak için bol su içmeniz istenebilir. Mide bulantısı (kusma dürtüsü), kullanılan kontrast maddeye bağlı olarak işlemin yan etkisi olarak kusma , baş ağrısı ve deri döküntüleri görülebilir.