ürografi bt fiyatları

BT ürografi

BT ürografi nedir?

BT Ürografi, idrarda kan, böbrek taşı, mesane taşları, yapısal düzensizlikler ve idrar yolu kanserini teşhis etmek ve tespit etmek için görüntüleme ve kontrast madde kullanan bir görüntüleme testidir.

BT ürografi kemikler, yumuşak dokular ve kan damarları dahil olmak üzere vücudunuzdaki incelenen bölgenin bir diliminin birden fazla görüntüsünü oluşturmak için X ışınlarını kullanır. Bu görüntüler daha sonra bir bilgisayara gönderilir ve hızlı bir şekilde ayrıntılı 2D görüntülere dönüştürülür.

BT ürografi neden yapılır?

BT ürografi, böbrekleri, mesaneyi ve üreterleri içeren üriner sistemi incelemek için doktorunuz sizden bu testi isteyebilir.  İç yapıların sağlıklı olup olmadığını ve düzgün çalışıp çalışmadığını görmek ve hastalık belirtilerini kontrol etmek için kullanılır. BT ürografinin sonucu, doktorlara aşağıdakiler gibi çeşitli durumların teşhisinde yardımcı olur:

Böbrek taşı, mesane taşları, mesane enfeksiyonları, böbrek enfeksiyonları, kistler ve tümörler, yapısal düzensizlikler, İYE.

BT ürografi testine nasıl hazırlanmalıyım ?

Randevu gününüzden önce üre kreatinin kan testi bakılması gerekir.

Rahat, bol giysiler giymelisiniz. İşlem sırasında giymeniz için size bir önlük verilebilir.

Takı, gözlük, takma diş ve saç tokası gibi metal nesneler BT görüntülerini etkileyebilir ve işlemden  önce çıkarılmalıdır. Ayrıca işitme cihazlarını ve çıkarılabilir dişlerinizi çıkarmanız da istenebilir. İdrar kesenizi doldurmak için işlemden  önce su içmeniz ve ayrıca tarama tamamlanana kadar idrara çıkmamanız istenebilir. Bununla birlikte, BT işleminden önce yeme ve içmeyle ilgili doktorunuz yada BT teknisyeni sizi bilgilendirecektir.

Özellikle kontrast madde kullanılacaksa, işlemden  birkaç saat önce herhangi bir şey yememeniz veya içmemeniz istenebilir.

İlginizi Çekebilir  HSV Tip 1 IgG Testi

Aldığınız ilaçlar ve alerjiniz varsa doktorunuza yada BT teknisyenine  bilgi vermelisiniz. Kontrast maddeye karşı bilinen bir alerjiniz varsa, doktorunuzu bilgilendirin. Alerjik geçmişinize bağlı olarak, doktorunuz alerjik reaksiyon riskini azaltmak için ilaç vermemeye veya iptal etmeye karar verebilir.

Ayrıca doktorunuzu yada BT teknisyenini yeni hastalıklarınız veya diğer tıbbi durumlarınız hakkında ve kalp hastalığı (özellikle konjestif kalp yetmezliği veya hipertansiyon), astım, diyabet, böbrek hastalığı, önceden organ nakli, bunlar hakkında bilgilendirme yapınız.

BT  ürografi Hangi Durumlarda Yapılmaz?

Gebelik durumunda yapılmaz çünkü radyasyon bebeğe zararlı etki bırakabilir.

BT  ürografi prosedürü nasıl uygulanıyor?

Genellikle ayakta tedavi bazında yapılır.

BT ürografi işlemi için teknisyen sizi BT inceleme masasına, genellikle sırt üstü veya muhtemelen yan tarafınız veya karnınızın üzerine gelecek şekilde konumlandırarak başlayacaktır. Muayenenin bazı bölümlerinde pozisyon değiştirmeniz istenebilir. Muayene sırasında doğru pozisyonu korumanıza ve sabit durmanıza yardımcı olmak için kayışlar ve yastıklar kullanılabilir.

BT çekimi işleminizde  iyotlu kontrast madde kullanıyorsa, doktorunuz sizi kronik veya akut böbrek hastalığı açısından tarayacaktır. Teknisyen kontrast maddeyi intravenöz (damar yoluyla) verebilir, bu nedenle hemşire iğneyi damarınıza soktuğunda bir iğne batması hissedeceksiniz. Kontrast enjekte edildiğinde sıcak veya kızarık hissedebilirsiniz. Ayrıca ağzınızda metalik bir tat olabilir. İdrar yapma ihtiyacı hissedebilirsiniz. Ancak bunlar kontrast enjeksiyonunun yan etkileridir ve hızla geçer.

BT  Ürografi testinin faydaları nelerdir?

İnceleme  ağrısızdır, noninvazivdir ve doğrudur.

BT’nin en büyük avantajı kemik, yumuşak doku ve kan damarlarını aynı anda görüntüleme yeteneğidir.

Geleneksel röntgen ışınlarından farklı olarak, BT taraması akciğerler, kemikler ve kan damarlarının yanı sıra birçok doku türünün çok ayrıntılı görüntülerini sağlar.

BT incelemeleri hızlı ve basittir; acil durumlarda, hızlı bir şekilde iç yaralanmaları ve kanamayı ortaya çıkarabilirler.

İlginizi Çekebilir  Omuz MR nedir?

BT hasta hareketine MR dan daha az duyarlıdır.

MR’dan farklı olarak implante bir tıbbi cihazınız varsa BT yapılabilir.

BT görüntüleme gerçek zamanlı görüntüleme sağlar ve vücudun birçok bölgesinde, özellikle akciğerler, karın, pelvis ve kemiklerde iğne biyopsileri ve iğne aspirasyonları gibi minimal invaziv prosedürlere rehberlik etmek için iyi bir araç haline getirir.

BT taraması ile belirlenen bir tanı, keşif cerrahisi ve cerrahi biyopsi ihtiyacını ortadan kaldırabilir. BT incelemesinden sonra hastanın vücudunda radyasyon kalmaz. Standart BT taramalarında kullanılan röntgenlerin ani yan etkileri yoktur.

BT  Ürografi testinin riskleri nelerdir?

Kadınlar, hamile olma ihtimalleri varsa her zaman doktorlarına ve röntgen veya BT teknisyenine bildirmelidir.

Bebek için potansiyel risk nedeniyle tıbbi olarak gerekli olmadıkça BT taraması genel olarak hamile kadınlar için önerilmez.

Çocuklar radyasyona karşı daha hassas olduklarından, yalnızca teşhis için gerekliyse BT çektirmeleri gerekir. Gerekmedikçe BT tekrarı yaptırmamalıdırlar. Çocuklarda BT taramaları her zaman düşük doz tekniği ile yapılmalıdır.

Yorum ekleyebilirsiniz