ldh testi fiyatları

Laktat Dehidrojenaz (LDH) Testi

Laktat dehidrojenaz (LDH) nedir?

Laktat dehidrojenaz (LDH), vücudunuzun yediğiniz gıdalardan glikozu (şekeri) hücreleriniz için enerjiye dönüştürdüğü süreç olan hücresel solunuma yardımcı olan önemli bir enzimdir.

Enzimler, metabolizmayı veya vücudunuzdaki kimyasal reaksiyonları hızlandırmaya yardımcı olan proteinlerdir. Bazı maddeler oluşturur ve bazılarını parçalar.

Vücudunuzdaki hemen hemen tüm dokularda LDH var. En yüksek konsantrasyonları kaslarınızda, karaciğerinizde, böbreklerinizde ve kırmızı kan hücrelerinizdedir.

Dokularda yeni hücreler oluştukça vücudunuz eski veya “ölü” hücrelerden kurtulur. Bu normal süreç, dokularınızın kan dolaşımınıza veya diğer vücut sıvılarına LDH salmasına neden olur. Bu nedenle, bir kan veya sıvı örneğinde her zaman bir miktar LDH bulunması normaldir.

Laktat Dehidrojenaz (LDH) Testi Nedir ?

LDH (laktat dehidrojenaz) testi, doku hasarını kontrol etmek için kanınızdaki veya diğer vücut sıvınızdaki LDH miktarını ölçer.

Kanınızda veya vücut sıvılarınızda bir miktar LDH olması normal olsa da, vücudunuzdaki dokular hasar gördüğünde veya yaralandığında, kan dolaşımınıza veya diğer vücut sıvılarına fazla LDH salgılarlar. LDH kan veya sıvı seviyeleriniz yükselirse, vücudunuzdaki belirli dokuların kronik (uzun vadeli) veya akut (kısa vadeli) bir hastalık veya yaralanma nedeniyle hasar gördüğünü gösterebilir.

LDH testleri vücudunuzdaki hangi dokuların hasar gördüğünü belirleyemez. Bu nedenle, doktorunuz, koşulları teşhis etmeye yardımcı olmak için genellikle LDH testlerinin yanı sıra başka testler de ister.

LDH testi için diğer isimler şunları içerir:

LD testi, Laktik dehidrojenaz Laktik asit dehidrojenaz.

LDH Testi Nasıl Yapılır ? Teste Nasıl Hazırlanılır ?

Kolunuzdaki damardan alınan kan örneğinde LDH düzeyi ölçülerek yapılır.

İlginizi Çekebilir  MR Anjiyografi

Kan almak için iğne batırıldığında, bazı kişiler hafif ağrı hissederler. Diğerleri sadece bir batma hisseder. Daha sonra, biraz zonklama veya hafif bir morluk olabilir. Bu kısa sürede geçer. 

Hekiminiz  testten önce belirli ilaçları almayı geçici olarak bırakmanızı söyleyebilir.

LDH ölçümlerini artırabilecek ilaçlar şunları içerir:

anestezikler, aspirin, kolşisin, klofibrat, kokain, florürler, mitramisin, narkotik, prokainamid, statinler, steroidler (glukokortikoidler).

Doktorunuzla konuşmadan önce herhangi bir ilacı almayı bırakmayın.

LDH Testi Neden Yapılır?

LDH bir enzim olup kalp, karaciğer, böbrek, iskelet kası, beyin, kan hücreleri ve akciğerler gibi birçok vücut dokusunda bulunur. Vücut dokusu hasar gördüğünde, LDH kana salınır.

LDH testi, doku hasarının yerini belirlemeye yardımcı olur.

Doku hasarı olup olmadığını kontrol etmek için.

Anemi , organ hastalığı ve bazı enfeksiyon türleri gibi doku hasarına neden olan durumları izlemek için, belirli kanser türlerinin şiddetini değerlendirmek için yapılabilir.

Tedavinin işe yarayıp yaramadığını görmek için belirli kanser türleri için kemoterapiyi izlemek için. 

LDH, yapı olarak biraz farklılık gösteren beş formda bulunur.

LDH-1 öncelikle kalp kasında ve kırmızı kan hücrelerinde bulunur.

LDH-2, beyaz kan hücrelerinde konsantredir.

LDH-3 akciğerde en yüksektir.

LDH-4 böbrek, plasenta ve pankreasta en yüksektir.

LDH-5, karaciğer ve iskelet kasında en yüksektir.

Bunların hepsi kanda ölçülebilir.

LDH testi sonuçları 

Laboratuvarlar, normal LDH seviyeleri için farklı referans aralıklarına sahip olabilir. Kan testi sonuçlarınızı aldığınızda, o laboratuvarın normal kan LDH aralığının ne olduğunu gösteren bilgiler olacaktır.

Genel olarak, bir LDH (laktat dehidrojenaz) kan testi için normal aralıklar şunları içerir:

Erkekler: litre başına 135 – 225 birim (U/L).

Kadınlar : 135 – 214 U/L.

Çocuklar tipik olarak yetişkinlerden daha yüksek normal LDH seviyelerine sahiptir.

İlginizi Çekebilir  Aminoasidüri Testi

Normalden yüksek LDH seviyelerine sahip olmak, ister kronik ister akut olsun, genellikle bir yaralanma, hastalık veya enfeksiyondan kaynaklanan bir tür doku hasarına sahip olduğunuz anlamına gelir.

Yüksek LDH seviyelerine neden olan durumlar şunları içerir:

Anemi, böbrek hastalığı, akciğer hastalığı, karaciğer hastalığı, kas yaralanması, kas distrofisi, kemik kırığı, kalp krizi, pankreatit, menenjit , ensefalit , mononükleoz (mono) ve HIV dahil olmak üzere belirli enfeksiyonlar, metastatik melanom , multipl miyelom , lenfoma, testis kanseri ve lösemi dahil olmak üzere belirli kanser türleri.

Normalden daha yüksek bir LDH seviyesi, kanser tedavisinin işe yaramadığı anlamına da gelebilir.

LDH testi, doku hasarı veya hastalığınız olup olmadığını gösterebilse de, hasarın vücudunuzda nerede olduğunu ortaya çıkaramaz. Numune toplama sırasında kırmızı kan hücreleriniz hemoliz olursa, LDH yanlışlıkla yükselebilir. Sonuçlarınız yüksek LDH seviyeleri gösteriyorsa, doktorunuz teşhis koymak için daha fazla test istemesi gerekebilir.

LDH seviyem yüksekse endişelenmeli miyim?

LDH test sonuçlarınız yüksek LDH seviyelerine sahip olduğunuzu ortaya çıkarırsa, bu mutlaka tıbbi bir durumunuz olduğu anlamına gelmez.

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç faktör LDH seviyenizi artırabilir:

Yorucu egzersiz, aspirin, anestezikler, narkotikler ve prokainamid gibi bazı ilaçlar.

Numune toplama, taşıma ve/veya testin işlenmesinde de bir hata olmuş olabilir.

Sonuçlarınızı yorumlarken, doktorunuz mevcut ilaçlarınız, tıbbi geçmişiniz ve semptomlarınız dahil olmak üzere çeşitli faktörleri dikkate alacaktır. Daha fazla teste ihtiyacınız olup olmadığını size bildireceklerdir.

LDH seviyelerimin düşük olması ne anlama gelir?

Normalden daha düşük bir LDH test sonucuna sahip olmak nadirdir.

Normalden düşük LDH seviyeleri, laktat dehidrojenaz A eksikliği (glikojen depo hastalığı XI) veya laktat dehidrojenaz B eksikliği olarak adlandırılan çok nadir bir genetik duruma işaret edebilir.

Yüksek C vitamini tüketimi, hatalı olarak düşük LDH test sonuçlarına neden olabilir.

İlginizi Çekebilir  Glukoz-6-fosfat dehidrogenaz G6PD Testi

 

Yorum ekleyebilirsiniz