glukoz 6 fosfat dehidrogenaz testi

Glukoz-6-fosfat dehidrogenaz G6PD Testi

Glukoz-6-fosfat dehidrogenaz G6PD Testi Nedir?

Glukoz-6-fosfat dehidrojenaz G6PD testi, kanınızda bu enzimin ne kadar olduğunu ölçen bir kan testidir. Glukoz-6-fosfat dehidrojenaz  G6PD, vücudunuzda birçok şeyi yapan önemli bir proteindir. Yeterince yoksa, sağlık sorunlarına neden olabilir.

Glukoz-6-fosfat dehidrogenaz  G6PD Nedir?

Glukoz-6-fosfat dehidrojenaz G6PD, adı verilen bir enzimdir. Vücutta birçok farklı aktiviteye sahip olan bir tür temizlik proteinidir. Hücrelerinizin reaktif oksijen türleri adı verilen bileşikler tarafından zarar görmesini engellemekten sorumludur.

Reaktif oksijen türleri aynı zamanda serbest radikaller olarak da adlandırılır. Diğer moleküllerle kolayca reaksiyona giren kararsız moleküllerdir. Vücudunuz normalde bunları faaliyetlerinin bir parçası olarak yapar, ancak fazlası zararlı olabilir. G6PD enzimi, bunların kanınızda birikmesini engelleyen kimyasallar üretir. 

Serbest radikaller birikirse, hücrelerinize zarar verebilirler. Kırmızı kan hücreleri özellikle serbest radikallere karşı hassastır.

G6PD eksikliği, kırmızı kan hücrelerinizin yapıldıklarından daha hızlı parçalanmasına neden olur ve buna hemoliz denir. Vücudunuz hızlı kaybı telafi edemediğinde, hemolitik anemi gelişebilir. ‌

Hemolitik anemi tehlikeli olabilir çünkü organlarınıza ve dokularınıza oksijen kaybına neden olur.

Glukoz-6-fosfat  dehidrogenaz G6PD testine nasıl hazırlanırım?

Bazı ilaçlar ve yiyecekler test sonuçlarınızı etkileyebilir. Doktorunuza, aldığınız tüm ilaçların ve takviyelerin bir listesini verin. Testten önce genellikle yemeyi veya içmeyi (hızlı) bırakmanız gerekmez.

Doktorunuz size bakla yemekten veya sülfa ilaçları almaktan kaçınmanızı söyleyebilir. Antibakteriyel ilaçlar, antifungal ilaçlar, antikonvülsanlar, diüretiklerin bazıları sülfa içerir.

İlginizi Çekebilir  Doku Biyopsisinin Gram Boyaması: Tanı ve Laboratuvar Teknikleri

Glukoz-6-fosfat  dehidrogenaz G6PD testi nasıl yapılır?

Kolunuzdaki damardan alınan kan örneğinde G6PD düzeyi ölçülerek yapılır.

Glukoz-6-fosfat  dehidrogenaz  G6PD Eksikliği Nedir?

Glukoz-6-fosfat dehidrojenaz G6PD eksikliği, G6PD geninizdeki bir mutasyon veya değişikliğin neden olduğu kalıtsal bir durumdur. Bu gen, vücudunuza G6PD enzimini yapmasını söyler, bu nedenle bir mutasyon vücudunuzdaki bu faydalı protein miktarını azaltmaya neden olacaktır. G6PD eksikliği olan herkesin başka sağlık sorunları yoktur. Tek başına eksiklik anemiye veya kırmızı kan hücrelerinizde sorunlara neden olmak için yeterli değildir. Ancak, zaten bu mutasyona sahip olan bireyler, dış kaynaklar tarafından tetiklenen yeni semptomlara sahip olabilir. 

Bu tetikleyiciler vücudunuzdaki reaktif oksijen türlerinin miktarını artırır. Bileşiklerde bir artış olduğunda ve onları temizlemek için yeterli G6PD olmadığında, hastalanabilirsiniz. Bu tetikleyiciler şunları içerir:

bakla yemek, bir fava bitkisinden polen solumak, viral enfeksiyonlar, bakteriyel enfeksiyonlar

bazı antibiyotikler, bazı sıtma ilaçları, asetilsalisilik asit veya aspirin

Parasetamol : asetaminofen

Bakla, hızla serbest radikallere dönüşen belirli kimyasallara sahiptir. G6PD eksikliği olan kişiler, baklaya karşı ani başlangıçlı hemolitik anemiye neden olan bir reaksiyon gösterebilir. Buna favizm denir.

Erkeklerin G6PD eksikliğine sahip olma olasılığı kadınlardan daha fazladır. Afrika, Asya ve Akdeniz gibi bazı bölgelerde daha yaygındır. 

Glukoz-6-fosfat  dehidrogenaz G6PD Testine Neden İhtiyaç Duyabilirsiniz?

Aşağıdaki belirtilere sahipseniz doktorunuz G6PD testi isteyebilir:

Şiddetli yorgunluk, soluk ten, nefes darlığı, hızlı nabız, sarı cilt, sarı gözler, koyu idrar, büyümüş dalak, sırt ağrısı, göbek ağrısı, zayıflık, bilinç bulanıklığı, konfüzyon

Bebeğiniz sarılık veya sarı cilt ve gözlerle doğduysa, G6PD eksikliği olabilir. Bebeklerin yaşamın ilk birkaç gününde sarılık olması yaygındır. 2 haftayı geçerse ve koyu renkli idrar, soluk dışkı ve yüksek bilirubin seviyeleri varsa, doktorunuz G6PD eksikliğini test edebilir.

İlginizi Çekebilir  Cilt Lezyonu Aspirasyonu: Derinlemesine Bir İnceleme

Glukoz-6-fosfat  dehidrogenaz G6PD Test Sonuçları

Test sonuçları herkes için farklıdır. Bazı laboratuvarlar diğerlerinden farklı ölçümler kullandığından, laboratuvara bağlı olarak da farklı olabilirler. Yine de bazı genel sonuçlar var.

Normal bir test sonucu, yeterli enzime sahip olduğunuz ve G6PD eksikliğiniz olmadığı anlamına gelir. Normal bir ölçüm, yetişkinler için 5.5 ila 20.5 birim/gram hemoglobindir.

Orta derecede eksiklik. Orta derecede bir eksiklik, kanınızdaki G6PD enziminin miktarının normal aralığın %10 ila %60’ı arasında olduğu anlamına gelir. Orta derecede eksikliği olan biri , gelip giden hemolitik anemiye sahip olabilir. Genellikle ilaçlarınızla veya bir enfeksiyonla bağlantılıdır.

Şiddetli eksiklik . Ciddi bir eksiklik, kanınızda normal G6PD enzim aralığının %10’undan daha azına sahip olduğunuz anlamına gelir. Ciddi bir eksikliğiniz varsa, devam eden hemolitik aneminiz olabilir. Bazen şiddetli eksikliği olan kişilerde gelip giden anemi olur.

Glukoz-6-fosfat  dehidrogenaz G6PD Eksikliği Tedavisi

Çoğu zaman, G6PD eksikliği herhangi bir belirtiye neden olmaz. Tetikleyicilerden kaçınarak durumu yönetebilirsiniz. Bu, hemolitik anemi geliştirmenizi engelleyecektir.

Şunları yapmak isteyeceksiniz:

Aspirin ve asetaminofenden kaçının, bakladan uzak durun, bazı antibiyotiklerden kaçının

sıtma ilaçlarından kaçının, enfeksiyonları hemen tedavi edinin.

Hemoliz olan çoğu insanda herhangi bir semptom görülmez. Hafif semptomlarınız varsa doktorunuz folik asit ve demir hapları önerebilir. Hemoliz anemiye yol açarsa, kan nakline ve oksijen tedavisine ihtiyacınız olabilir.

Antioksidanlar serbest radikallerle savaşırken, bu duruma yardımcı olmayabilirler. E vitamini gibi antioksidanlar G6PD eksikliğine yardımcı olmaz.

Bebeklerin neden G6PD testine ihtiyacı olabilir?

Gitmeyen sarılığı olan bebeklerin G6PD testine ihtiyacı olabilir. Sarılık yenidoğanlarda yaygındır, ancak iki haftadan uzun sürerse ve belirgin bir nedeni yoksa, doktorunuz bir G6PD testi önerebilir. Ailenizde G6PD eksikliği öyküsü varsa bebeğiniz de G6PD testi yaptırabilir.

İlginizi Çekebilir  Rahim filmi HSG Normal Varyantları

Glukoz-6-fosfat  dehidrogenaz G6PD testinin riskleri nelerdir?

G6PD testleri düşük risklidir. Tüm kan testleri gibi, iğne batması nedeniyle hafif bir ağrınız olabilir. Diğer riskler şunları içerir: morarma, aşırı kanama  

Çoğu insanın G6PD testinden kaynaklanan komplikasyonları yoktur. Semptomlar tipik olarak hafiftir ve bir veya iki gün içinde kaybolur.

Glukoz-6-fosfat  dehidrogenaz G6PD testinin sonuçları hakkında ne bilmeliyim?

Düşük G6PD seviyeleri, bir G6PD eksikliğini gösterebilir. Hemolitik anemi olmadan da eksikliğiniz olabilir. G6PD eksikliğiniz varsa, semptom tetikleyicilerinden kaçınmak önemlidir.

Bazı kadınlarda eksiklik olmaksızın hafif düşük G6PD vardır. Bu test sonuçları, G6PD eksikliği taşıyıcısı olduğunuz anlamına gelebilir. Bu, G6PD eksikliği için bir geniniz ve tipik G6PD seviyeleri için bir geniniz olduğu anlamına gelir. Tipik olarak, semptomlarınız veya düşük kırmızı kan hücresi sayınız olmaz. Ancak G6PD eksikliğini çocuklarınıza geçirebilirsiniz.

Yorum ekleyebilirsiniz