Büyüme hormonu
Büyüme hormonu (GH) testi, kandaki insan büyüme hormonu (GH) miktarını ölçer. GH, hipofiz bezi tarafından yapılır ve büyüme için gereklidir. Vücudun enerji ( metabolizma ) için gıdayı nasıl kullandığında önemli bir rol oynar. Kandaki GH miktarı gün içinde değişir ve egzersiz, uyku, duygusal stres ve diyetten etkilenir.
Çocukluk döneminde çok fazla BH, bir çocuğun normalden daha uzun büyümesine ( gigantizm ) neden olabilir. Çocukluk döneminde çok az BH, bir çocuğun normalden daha az büyümesine ( cücelik ) neden olabilir. Erken bulunursa her iki durum da tedavi edilebilir.
Yetişkinlerde, çok fazla GH, hipofiz bezinin kanserli olmayan bir tümöründen (adenom) kaynaklanır. Çok fazla BH yüz, çene, el ve ayak kemiklerinin normalden daha fazla büyümesine ( akromegali ) neden olabilir.
Büyüme hormonu, büyümeyi ve metabolizmayı etkileyen diğer maddelerin (faktörlerin) salınmasına neden olabilir. Bunlardan biri insülin benzeri büyüme faktörü 1’dir (IGF-1). GH seviyesi çok yüksek olduğunda, IGF-1 seviyesi de çok yüksektir. IGF-1 için bir test de yapılabilir.
Büyüme hormonu testi neden yapılır?
Büyüme hormonu (GH) için bir test şu amaçlarla yapılır:
Büyümesi anormal olan bir çocuğun cücelik veya gigantizm olup olmadığına bakmak için, bir yetişkinde çok fazla BH (akromegali) veya çok az BH olup olmadığına bakmak için, büyüme hormonu kullanan tedaviyi kontrol etmek için bakılır.
Büyüme hormonu testine nasıl hazırlanılır?
Genel olarak, doktorunuz size söylemediği sürece, bu testten önce yapmanız gereken özel bir şey yoktur.
Büyüme hormonu testi nasıl yapılır?
Koldan alınan kan örneğinde büyüme hormonu ölçülerek yapılır.
Kandaki büyüme hormonu (GH) seviyeleri hızla değişebilir, bu nedenle farklı günlerde birden fazla kan örneği alınabilir.
Büyüme hormonu eksikliğine ne sebep olur?
Çoğu durumda, büyüme hormonu eksikliğinin nedeni belirlenemez, bu nedenle idiyopatik olarak tanımlanır. Büyüme hormonu eksikliğinin kalıtsal olmadığını ve doğumda mevcut olabileceğini veya septo-optik displazi gibi diğer durumların yanı sıra çocuklukta daha sonra gelişebileceğini biliyoruz. Bunun neden böyle olması gerektiğini anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olsa da, erkeklerde kadınlardan daha yaygın olduğunu da biliyoruz.
Büyüme hormonu eksikliğinin belirti ve semptomları nelerdir?
Büyüme hormonu eksikliğinin ana semptomu, büyümenin iki veya üç yaşından itibaren yavaşlaması veya durmasıdır. Büyüme hormonu eksikliğinden, büyüme çizelgeleri kullanılarak rutin izleme yoluyla şüphelenilebilir veya bir çocuk anaokuluna veya okula başladığında ve sınıftaki diğer çocuklardan çok daha kısa olduğunda daha belirgin hale gelebilir.
Büyüme hormonu eksikliği olan çocuklar yavaş büyümelerine rağmen orantılı olarak büyürler yani kollarının ve bacaklarının uzunluğu göğüs ve karınlarına göre aynı oranda kalır. Yüzleri de gerçek yaşlarından daha genç görünebilir. Diğer çocuklardan daha tombul görünebilirler bunun nedeni büyüme hormonunun vücuttaki yağ depolanması üzerindeki etkisidir. Ergenlik normalden daha geç olabilir veya hiç olmayabilir.
Büyüme hormonu eksikliği nasıl teşhis edilir?
Büyüme hormonu eksikliği, kandaki belirli hormonların seviyelerini ölçmek için kan testleri kullanılarak teşhis edilir. Boy ve büyümenin dikkatli bir şekilde izlenmesi, bir çocuğun boyunu aynı yaş ve cinsiyetteki çocuklar için ortalama oranlara göre gösteren standart büyüme çizelgeleri kullanılarak da gerçekleştirilir. Bir el ve bilek röntgeni gibi bir çocuğun kemik yaşını hesaplamak için yararlı olabilir. Hipofiz veya hipotalamus ile ilgili bir sorundan şüpheleniliyorsa, kafa manyetik rezonans görüntüleme (MRI) taraması önerilebilir.
Büyüme hormonu testi riskleri nelerdir?
Bu testten sorun çıkma olasılığı çok düşüktür. Kan örneği alındığında, bölgede küçük bir morluk oluşabilir.
Büyüme Hormonu Testi Sonuçları
Normal Sonuçlar
Normal aralık sadece bir kılavuzdur. Doktorunuz sonuçlarınıza yaşınıza, sağlığınıza ve diğer faktörlere göre de bakacaktır. Normal aralıkta olmayan bir değer sizin için yine de normal olabilir.
Yüksek değerler
Yüksek GH değerleri gigantizm veya akromegalinin mevcut olduğu anlamına gelebilir. Bu durumlara hipofiz bezindeki (adenom) kanserli olmayan bir tümör neden olur. Yüksek GH seviyeleri diyabet , böbrek hastalığı veya açlıktan da kaynaklanabilir.
Büyüme hormonu eksikliği nasıl tedavi edilir?
Büyüme hormonu eksikliği tedavisi ve izlenmesi en iyi pediatrik endokrinolog (çocuk hormonları konusunda uzmanlaşmış doktor) tarafından gerçekleştirilir. Büyüme hormonu eksikliği, eksik hormonun insan yapımı bir versiyonla değiştirilmesiyle tedavi edilir.
Büyüme hormonu tedavisinin amacı, çocuğu normal büyüme eğrisine döndürerek büyüme hormonu eksikliğini tedavi etmektir, böylece ebeveynlerin boyu ve diğer faktörler dikkate alınarak beklenen boya ulaşılır. Büyüme hormonu dozu çocuğunuzun kilosuna göre hesaplanacağı için zamanla değişecektir. Bu doz, beklenen sonuçları potansiyel yan etkilere karşı dengeleyecektir. Büyüme hormonu tedavisi günlük dozda cilt altına (subkutan) enjeksiyon şeklinde verilir .
Büyüme hormonu replasmanı tüm çocuklarda işe yaramaz, ancak çoğu durumda erken başlanırsa normal yetişkin boyuna ulaşabilirler.