diz bt ücreti

Diz BT 

Diz BT Nedir ?

Dizin bilgisayarlı tomografi (BT) taraması, dizin ayrıntılı görüntülerini almak için x-ışınları kullanan bir testtir.

Diz BT çekim işlemi, çeşitli farklı açılardan birçok farklı X-ışını görüntüsü alarak başlar ve daha sonra bu görüntüler, kemiklerinizin ve içinizdeki yumuşak dokunun enine kesit görüntülerini oluşturmak için bilgisayar işlemenin kullanımıyla birleştirilir.

Diz BT Çekimi Nasıl Yapılır?

BT tarayıcının ortasına kayan dar bir masanın üzerinde yatacaksınız.

Tarayıcının içindeyken, makinenin x-ışını tüpü etrafınızda döner. (Modern “spiral” tarayıcılar muayeneyi durmadan gerçekleştirebilir.)

Bir bilgisayar, vücut bölgesinin çeşitli görüntülerini oluşturur. Bunlara dilim denir. Bu görüntüler saklanabilir, bir monitörde görüntülenebilir veya film üzerine basılabilir. Dilimler birbirine eklenerek vücut bölgesinin 3 boyutlu modeli oluşturulabilir.

Muayene sırasında hareketsiz kalmalısınız, çünkü hareket resimleri bulanıklaştırır. Kısa bir süre nefesinizi tutmanız gerekebilir.

Diz BT Çekimine Nasıl Hazırlanılır?

Bazı muayeneler, testten önce vücudunuza kontrast enjekte edilmesini gerektirir. Kontrast, belirli alanların röntgende daha iyi görünmesine yardımcı olur.

Kontrast bir damardan (IV) verilebilir. Kontrast kullanılıyorsa, testten 4 ila 6 saat önce hiçbir şey yiyip içmemeniz de istenebilir.

Kontrasta herhangi bir reaksiyon gösterip göstermediğinizi sağlık uzmanınıza bildirin. Bu sorunu önlemek için testten önce ilaç almanız gerekebilir.

Kontrastı almadan önce, diyabet ilacı metformin alıp almadığınızı doktorunuza söyleyin. Bu ilacı alıyorsanız ekstra adımlar atmanız gerekebilir.

Çok fazla ağırlık, tarayıcının çalışan parçalarına zarar verebilir. 135 kilogramdan fazlaysanız, testten önce ağırlık sınırını sorun.

BT incelemesi sırasında takılarınızı çıkarmanız ve bir hastane önlüğü giymeniz gerekecektir.

İlginizi Çekebilir  Endoskopik Ultrason: Tanısal ve Tedavi Amaçlı Kullanımı

Diz BT Çekimi Yapılırken Nasıl Hissedilir ?

Bazı insanlar sert masanın üzerinde yatmaktan rahatsız olabilir.

IV yoldan verilen kontrast şunlara neden olabilir:

Hafif yanma hissi

Ağızda metalik tat

Vücudun sıcak olması ve  kızarması

Bu duygular normaldir ve genellikle birkaç saniye içinde kaybolur.

Diz BT Çekimi Neden Yapılır?

Bir BT taraması, dizin standart röntgen filmlerinden daha ayrıntılı resimlerini hızlı bir şekilde oluşturabilir. Test şunları tespit etmek için kullanılabilir:

Apse veya enfeksiyon, kırık kemik kırık şekillerini incelemek için, diz eklemindeki ağrı veya diğer sorunların nedeni (genellikle MR yapılamaz), kitleler ve tümörler, kanser dahil

ameliyat sonrası iyileşme sorunları veya skar dokusu

Biyopsi gibi bir prosedür sırasında doktorlara veya cerrahlara rehberlik etmek için diz BT taraması kullanılabilir. Belirli terapi ve ameliyat türlerinin planlanmasında ve sonrasında hastanın vücudunun tedaviye yanıt verip vermediğini belirlemek için önemlidirler.

Bir cerrahı doğru bölgeye yönlendirmek için BT taraması da kullanılabilir.

BT taramaları dizdeki kistleri veya enfeksiyonları tespit etmek için kullanılabilir. Ayrıca diz içindeki kemik yapılarını tanımlayabilir ve kemiğin yoğunluğunu doğru bir şekilde ölçebilirler.

Travmatik iç yaralanmaları belirlemek için bir kazadan sonra bir hastayı hızlı bir şekilde incelemek için genellikle bir diz BT taraması kullanılır.

Diz BT Çekimi Sonuçları

Herhangi bir sorun görülmezse sonuçlar normal kabul edilir.

Anormal sonuçların nedeni şunlar olabilir:

Apse (irin toplanması), artrit, kırık kemik, kemik tümörleri veya kanser, ameliyattan sonra iyileşme sorunları veya skar dokusu.

Diz BT riskleri nelerdir? 

BT taramalarının riskleri şunları içerir:

Radyasyona maruz kalma, kontrast madde alerjisi, hamilelik sırasında yapılırsa doğum kusuru

BT taramaları, normal röntgen ışınlarından daha fazla radyasyon yayar. Zamanla birçok röntgen veya BT taraması kanser riskinizi artırabilir. Ancak, herhangi bir taramadan kaynaklanan risk küçüktür. Siz ve doktorunuz, sorun için doğru bir teşhisin değeri ile karşılaştırıldığında bu riski tartışmalısınız.

İlginizi Çekebilir  Girişimsel Radyoloji

Enjekte edilen kontrast maddeye karşı alerjik bir reaksiyon geçirip geçirmediğinizi doktorunuza  bildirin.

En yaygın kontrast türü iyot içerir. Mide bulantısı ya da kusma, hapşırma, kaşıntı  ve kurdeşen gibi hafif yan etkileri vardır. İyot içeren kontrast maddelere alerjiniz varsa testten önce antihistaminiklere   veya steroidlere ihtiyacınız olabilir.

Böbrekler iyotun vücuttan atılmasına yardımcı olur. Böbrek hastalığınız veya diyabetiniz varsa, vücudunuzun iyottan kurtulmasına yardımcı olmak için testten sonra ekstra sıvıya ihtiyacınız olabilir.

Yorum ekleyebilirsiniz