koroner bt anjiografi ücretleri

Koroner BT Anjiyografi

Koroner BT anjiyografi nedir ?

Koroner BT anjiyografi veya koroner bilgisayarlı tomografik anjiyografi, koroner arter hastalığı (KAH) için gelişmiş, invazif olmayan bir testtir. Doktorunuz  özellikle koroner arterlerinizi görüntülemek için bir BT anjiyogramı kullanır . Koroner arterleriniz, kalp kasınıza kan sağlayan kan damarlarıdır . Kalbe giden normal kan akışına müdahale eden ve kalbi çevreleyen ve kalbe kan sağlayan arterleri etkileyen arteriyoskleroz veya “damarların sertleşmesi” neden olur.

Doktorunuz sizde KAH olduğundan şüphelenirse veya bu durum için düşük ila orta derecede risk altında olduğunuzdan şüphelenirse, koroner BTA’nız olduğunu önerebilir. BTA, yaklaşık beş saniye içinde doktorunuza koroner arterlerinizin ve kalbinizin çok net ve ayrıntılı resimlerini sunarak, erken KAH’ın ve arterlerin daralmasının son derece doğru bir şekilde tespit edilmesini sağlar. Kalp hastalığını erken teşhis ederek, doktorunuz tedaviyi planlayabilir ve durumun neden olduğu hayatı tehdit eden sorunların riskini azaltabilir.

KAH’yi teşhis etmek için tipik olarak kullanılan diğer invaziv olmayan testlerle karşılaştırıldığında, BTA’nın daha hızlı teşhis, artan hasta konforu ve rahatlığı ve koroner arterlerin doğrudan görüntülenmesi dahil olmak üzere bir dizi avantajı vardır. Bazı durumlarda, özellikle KAH için düşük ila orta derecede risk taşıyan hastalarda BTA, kardiyak kateterizasyonla yapılan invaziv anjiyografinin yerini alabilir.

Koroner BT anjiyografi testi neden yaptırmalıyım?

BT anjiyogramı yaptırmanın en yaygın nedeni, koroner arterlerinizi daraltıp tıkamadığınızı görmektir. Ancak sağlık uzmanınız, kan damarlarınızı içeren herhangi bir durumu teşhis etmek için CT anjiyogramı kullanabilir , örneğin:

İlginizi Çekebilir  Diş Eti Biyopsisi: Tanı ve Tedavi Süreci

Anevrizmalar, düzensiz şişkinlikler veya kan damarlarınızın genişlemesi, ateroskleroz (kan damarlarının içinde oluşan yağlı plaklar), Koroner arter hastalığı, Pulmoner emboli.

Koroner BT anjiyografi testine nasıl hazırlanmalıyım?

Doktorunuz, taramanızdan yaklaşık dört saat önce hiçbir şey yememenizi veya içmemenizi söyleyecektir.

Koroner BT anjiyogramınız varsa, testten sonraki 12 saat içinde kafeinden kaçınmanız gerekir. Kafein, kalp atış hızınızı artırabilir ve koroner arterlerinizin net bir görüntü alınmasını zorlaştırabilir.

Vazodilatörler (Viagra, Levitra) gibi bazı ilaçları testten önce geçici olarak kesmeniz gerekebilir.

Koroner BT anjiyografi testi prosedüründen önce

BT koroner anjiyogramdan önce , kalp atış hızınızı yavaşlatmak için beta bloker adı verilen bir ilaç alabilirsiniz. Bunu yapmak BT taramasında daha net görüntüler sağlar . Geçmişte beta blokerlerden yan etkiler görüp görmediğinizi dokorunuza bildirin.

Koroner arterlerinizi genişletmek (genişletmek) için nitrogliserin de verilebilir.

Koroner BT anjiyografi prosedürü sırasında

Uyuşturucu ilaç alacaksınız ve ardından bir teknisyen elinize veya kolunuza bir IV takacaktır. Bu IV içinden bir boya (kontrast) akar. Boya, kan damarlarının BT görüntülerinde daha iyi görünmesine yardımcı olur. Ayrıca kalp atış hızınızı kaydetmek için göğsünüze yerleştirilen elektrotlar adı verilen yapışkan yamalara sahip olacaksınız.

Kısa, tünel benzeri bir makineden ( BT tarayıcı) geçen uzun bir masanın üzerinde yatacaksınız. Kapalı alanlarda kendinizi rahatsız hissediyorsanız, rahatlamanıza yardımcı olacak ilaçlar için sağlık uzmanınıza danışın.

Tarama sırasında hareketsiz kalmanız ve belirtildiği gibi nefesinizi tutmanız gerekir. Hareket, bulanık görüntülere neden olabilir.

Bir hasta bakıcı BT makinesini muayene odanızdan bir cam pencereyle ayrılmış bir odadan çalıştırır. Bir interkom sistemi, sizin ve sağlayıcının birbirinizle konuşmanıza olanak tanır.

Testin asıl tarama kısmı beş saniye kadar kısa sürse de, işlemin tamamlanması bir saati bulabilir.

İlginizi Çekebilir  Anti Tiroglobulin Antikor Testi Nedir?

Koroner BT anjiyografiden sonra ne beklenir?

BT anjiyogramı ile aynı gün eve dönebilir ve normal aktivitelerinize devam edebilirsiniz. Doktorunuz , kontrast boyayı sisteminizden atmaya yardımcı olmak için bol su içmenizi söyleyecektir.

Kimlere BT anjiyografi yapılmamalıdır?

Şeker hastalığı veya böbrek hastalığı gibi belirli sağlık durumlarınız varsa, kontrast boyanın böbreklerinize zarar vermesi gibi küçük bir risk vardır. Bu gibi durumlara sahipseniz doktorunuz  farklı bir test önerebilir.

Hamileyseniz veya olabileceğinizi düşünüyorsanız doktorunuza söyleyin. BT anjigorafileri çekimlerinde  az miktarda radyasyon kullanır, bu nedenle sağlayıcılar genellikle hamile insanlar için bunları önermez.

Koroner BT  anjiyografi riskleri nelerdir?

BT anjiyogramları çoğu insan için güvenli testlerdir. Özellikle önceki BT taramalarında kullanılan kontrast boyaya karşı alerjik reaksiyon öykünüz varsa, sağlayıcınız size kontrast boyaya reaksiyon gösterme riskinizi azaltmak için ağızdan aldığınız steroidler gibi ilaçlar verebilir. Bilinen böbrek hastalığınız varsa, böbrekleriniz kontrast boyadan kaynaklanan yaralanmalara karşı daha hassastır.

Yorum ekleyebilirsiniz