fekal kalprotektin testi nedir

Fekal Kalprotektin Testi

Kalprotektin nedir?

Kalprotektin, iltihaplanmaya yanıt olarak beyaz kan hücreleri tarafından üretilen bir proteindir. Bağırsaklarda iltihaplanma olduğunda, nötrofil adı verilen beyaz kan hücreleri vücudun o bölgesine gider ve hastalık veya enfeksiyonla savaşmak için kalprotektin salgılar.

Fekal Kalprotektin adı verilen non-invaziv bir laboratuvar testi, inflamatuar bağırsak hastalığı ( Crohn hastalığı ,  ülseratif kolit , nonspesifik kolit,) olan bireyleri izlemek ve irritabl bağırsak sendromundan ayırt etmek için yardımcı bir tanı aracı olarak kolayca mevcuttur.

Kalprotektin, nötrofillerde bol miktarda bulunan, iltihaplanma ile ilgili hücrelerde bulunan bir proteindir.Crohn hastalığı, ülseratif kolit ve kanser gibi hastalıklar, daha yüksek fekal kalprotektin atılımına neden olur, ancak İrritabl Bağırsak Sendromlu (IBS) hastalarında bulunmaz.

Fekal kalprotektin testi neden yapılır ?

Kalprotektin, vücudun bir kısmı iltihaplandığında insan kanında, tükürükte, beyin omurilik sıvısında ve idrarda bulunan bir proteindir, ancak bu sıvıların test edilmesi sırasında iltihabın yerini söylemek her zaman mümkün değildir. Dışkıda tespit edildiğinde, kalprotektin, inflamatuar bağırsak hastalığının özelliği olan bağırsak mukozal hasarı ile (nötrofil degranülasyonunun sonucu) doğrudan bir ilişkiye sahiptir.

Test dışkıda büyük miktarda kalprotektin bulursa, hastanın inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) olması daha olasıdır, test düşük veya normal kalprotektin seviyeleri ile geri gelirse, daha çok irritabl bağırsak sendromuna işaret eder. (IBS), değişen bağırsak alışkanlıklarının iltihapsız fonksiyonel bir durumu.

İlginizi Çekebilir  Glikoz-6-Fosfat Dehidrojenaz (G6PD) Testi: Enzimin Önemi ve Test Süreci

Bu test ayrıca, iltihaplanma seviyesini tanımlayabildiğinden, halihazırda IBD teşhisi konmuş kişiler için de yararlıdır. IBD teşhisi konan bir kişi daha sonra düşük seviyelerde fekal kalprotektin gösterirse, bu, iltihabın kontrol edildiği ve tedavi rejiminin işe yaradığı anlamına gelir. Bir kişinin semptomları (alevlenme) arttığında, doktoru, inflamatuar hastalık aktivitesini doğrulamak için bu testi farklı aralıklarla isteyebilir. IBD’de semptomsuz inflamasyona ve inflamasyonsuz semptomlara sahip olabileceğinizi hatırlamak önemlidir, bu nedenle fekal kalprotektin gibi nesnel bir hastalık aktivitesi belirtecinin izlenmesi tedavi sonuçlarını optimize etmek için çok önemlidir.

Fekal kalprotektin testi ve bağırsak biyopsisi

Bağırsak biyopsisi ile karşılaştırıldığında, bu test non-invazivdir, bağırsak hazırlığı gerektirmez ve etkilidir. Doktorunuz bazı durumlarda hala kolonoskopi ve biyopsi önerebilirken, bu testin sonuçları doktorun reçete edilen ilaçların IBD hastası üzerindeki etkisini anlamasına yardımcı olur ve bu bilgilerle tedaviyi ayarlayabilir.

Dışkıda yüksek kalprotektin konsantrasyonu, İnflamatuar Bağırsak Hastalığını (IBD) gösterdiği kanıtlanmıştır.

Doku biyopsisinde inflamasyonun kan testi belirteçlerinden (örn. beyaz kan hücre sayısı, ESR ve CRP) daha iyi bir hastalık aktivite belirtecidir.

Fekal kalprotektin testi sonuçları

50.0 mcg/g veya daha düşük kalprotektin konsantrasyonları NEGATİF

Gastrointestinal sistem içinde aktif bir inflamatuar süreci düşündürmez. Gastrointestinal semptomlar yaşayan hastalar için, fonksiyonel gastrointestinal bozukluklar için daha fazla değerlendirme yapmayı düşünün.

50.0 ila 150.0 mcg/g arasındaki kalprotektin konsantrasyonları orta düzeyde yükselme anlamına gelir. Organik bağırsak hastalığı ile ilişkili olabilir, ancak klinik değerlendirmeye göre yorumlanmalıdır. Klinik semptomları olan hastalar için 4 ila 6 hafta sonra tekrar test yapılması gerekebilir.

150,1 mcg/g veya daha yüksek kalprotektin konsantrasyonları POZİTİF

Gastrointestinal sistem içinde aktif inflamatuar süreci düşündürür. Enflamasyonun etiyolojisini belirlemek için daha fazla tanı önerilir.

Kalprotektin gaita testi nasıl kullanır?

Kalprotektin gaita testi, doktorunuzun IBD’yi teşhis etmesine yardımcı olabilir. Tanıdan sonra IBD alevlenmelerinin şiddetini izlemek için de kullanılabilir.

İlginizi Çekebilir  Toraks BT Nedir ?

Bu test, IBD ve IBS’yi ayırt etmeye yardımcı olur. IBS, genellikle benzer semptomlara sahip, inflamatuar olmayan bir bağırsak durumudur.

Dışkıda yüksek düzeyde kalprotektin, aşağıdakiler gibi diğer koşulları da gösterebilir:

Bakteriyel enfeksiyon, parazit enfeksiyonu, kolorektal kanser.

Kalprotektin gaita testini kimler  yaptırmalıdır?

IBD semptomları, GI yolundaki inflamasyonun yeri ve şiddetine göre değişir. IBD koşulları zamanla alevlenip gerileyebileceğinden, semptomlarınız kronik (uzun süreli) veya akut (kısa süreli) olabilir.

IBD’nin birçok semptomuna IBS, belirli kanserler veya enfeksiyon neden olabilir.

Bu semptomların bazıları veya tümü, bir kalprotektin dışkı testi ihtiyacını işaret edebilir:

Sulu ishal, kanlı ishal, kramp, karın ağrısı, açıklanamayan kilo kaybı, rektal kanama, şişkinlik.

Kalprotektin gaita testi nasıl yapılır?

Bu testi yapmak için bir gaita örneği vermeniz  gerekir. Gaita  kıvamı, testin tanısal yeteneğini etkilemez.

Doktorunuz, testten günler veya haftalar önce belirli maddeleri alımını yapmamanızı isteyebilir. Bunlar şunları içerir:

Nikotin ürünleri, alkollü içecekler, nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) gibi ağrı kesici ilaçlar

Doktorunuz numunenizi almanız için size steril bir kap verecektir. Verdiğiniz numunenin kap dışında herhangi bir yüzeye temas etmemesi çok önemlidir. Numunenize su ve idrarın dahil edilmemesi de önemlidir. Bu maddeler test sonuçlarınızı etkileyebilir.

Kalprotektin gaita  testi sonuçları ne anlama geliyor?

Dışkıda yüksek düzeyde kalprotektin IBD, kolorektal kanser veya enfeksiyona işaret edebilir.

Orta veya düşük seviyeler, bağırsaklarda çok az iltihaplanma olduğu veya hiç olmadığı anlamına gelir. Bu, semptomlarınızın bir viral enfeksiyon veya IBS’den kaynaklandığını gösterebilir.

Kalprotektin seviyeleri, (mikrogram/gram) olarak belirtilen sayısal değerlerin bir referans aralığı içinde ölçülür.

Normal (düşük, iltihap yok) sonuçlar. Seviyeleriniz düşükse, doktorunuz semptomları hafifletmek için diyet değişiklikleri, rahatlama ve egzersiz gibi kişisel bakım önlemleri önerebilir. Antidiarreal ve antispazmodik ilaçlar da verilebilir.

İlginizi Çekebilir  Kortizol Testi

Orta (sınırda yükselmiş) sonuçlar. Seviyeleriniz sınırda yüksekse, doktorunuz semptomları hafifletmek için ilaçla birlikte birkaç hafta içinde yeniden test yapılmasını önerebilir. Bakteriyel enfeksiyondan şüpheleniliyorsa, antibiyotik verilebilir.

Yüksek sonuçlar. Seviyeleriniz yüksekse, kolonoskopi gibi ek tanı testleri yapılacaktır. Bu, teşhis bilgilerinin sağlanmasına ve bakımınız için sonraki adımların belirlenmesine yardımcı olacaktır.

Kalprotektin sonuçlarımın çıkması  ne kadar sürer?

Laboratuara dışkı  örneğinizi verdikten sonra   7-10 gün içerisinde  sonucunuz çıkmaktadır.

Bilmem gereken başka bir şey var mı?

Bağırsaklarda iltihaplanmaya neden olan herhangi bir şey dışkı kalprotektin artışına neden olabilir.

Kalprotektin, ibuprofen gibi steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçların (NSAID’ler) kullanımıyla bazen görülen bağırsak dokusu hasarı ve kanaması ile artabilir.

Kalprotektin, başka bir dışkı testi olan laktoferrin ile ilgilidir. Her ikisi de dışkıda beyaz kan hücreleri tarafından salınan ve bağırsak iltihabı ile ilişkili maddelerdir.

Bazı durumlarda, inflamasyon mevcut olduğunda bile kalprotektin düşük olabilir (yanlış negatif). Bu en sık çocuklarda görülür.

Kalprotektin dışkı testi yerine kan testi yapılabilir mi?

Enflamasyonu saptamak için kullanılan kan testleri vardır ( CRP , ESR ), ancak gastrointestinal inflamasyon hakkında dışkı kalprotektin testi ile aynı bilgiyi sağlamazlar.

Fekal Kalprotektin Testi Fiyatları 2023

Fekal kalprotektin yani dışkıda kalprotektin testi fiyatları son zamanlarda en çok araştırılan konuların başında gelmektedir. Dışkıda kalprotektin testi fiyatları İstanbulda bölgeden bölgeye hatta aynı bölgede kurumlara göre bile değişkenlik göstermektedir. Fekal kalprotektin testi fiyatları hakkında bilgi almak için 05378576593 nolu telefondan bizi arayabilirsiniz.

Yorum ekleyebilirsiniz