hipofiz mr çekimi

Hipofiz MR 

Hipofiz MR   (manyetik rezonans görüntüleme) , hipofiz bezinin (beyindeki hormonları ve vücuttaki diğer bezleri kontrol eden küçük bez) ve çevresindeki bölgelerin görüntülerini oluşturan bir incelemedir.

Hipofiz tümörlerinin çoğu hipofiz adenomlarıdır: hipofiz bezindeki hücrelerden kaynaklanan iyi huylu, yavaş büyüyen tümörler. Hipofiz bezi, beynin tabanında, gözlerin hemen arkasında bulunur. Hipofiz bezi, vücudun hormonlarını düzenleyen ana hormon bezi olarak kabul edilir.

Hipofiz MR için hasta hazırlığı

60 yaşın üzerindeki tüm hastalarda ve ayrıca yüksek tansiyon, diyabet, akut damar hastalığı veya böbrek hastalığı öyküsü olan hastalarda güncel bir kreatinin (45 gün içinde) gereklidir. 

Tüm takıları, saç tokalarını ve tel tokaları çıkarmanız gerekecek. Ayrıca metal içeren tüm giysileri çıkarmanız gerekecektir. Bu, metal mahfazalı sütyenleri ve metal fermuarlı ve düğmeli kot pantolonları içerir. Size bir önlük ve değerli eşyaların yerleştirilebileceği güvenli bir dolap verilecektir. Klostrofobiniz varsa, işlemden önce hekiminizden  sizin için hafif bir yatıştırıcı yazmasını isteyebilirsiniz.

Hipofiz MR çekimi nasıl yapılır ? 

Çekim masasına sırt üstü yatmanız istenecektir. 

MR çekimi sırasında, MR hızlı bir tıklama sesi çıkaracaktır. Bazı MR incelemeleri, koldaki bir damara kontrast madde enjeksiyonu gerektirebilir. Görüntülerinizin alındığı sırada hareketsiz kalmalısınız. Tarama süresi, çalışmaya bağlı olarak 20-25 dakika arasında değişebilir. MR işleminizden sonra  normal aktivitelerinize devam edebilirsiniz.

MR  görüntülemenin riskleri nelerdir?

Radyasyon kullanılmadığından, MR prosedürü sırasında iyonlaştırıcı radyasyona maruz kalma riski yoktur. 

İlginizi Çekebilir  Plevra Sıvısı Gram Boyama: Mikropların İzinde Solunum Sistemi Sağlığı

Güçlü mıknatısın kullanılması nedeniyle, kalp pili veya koklear implant gibi belirli implante edilmiş cihazları olan hastalarda MR gerçekleştirmek için özel önlemler alınmalıdır. Cerrahi klipsler, plakalar, vidalar veya tel örgü gibi dahili metal nesneleri olan hastalar MR incelemesi için uygun olmayabilir.

Klostrofobik olma olasılığınız varsa, doktorunuzdan MR tetkikinizden önce alabileceğiniz anksiyete önleyici ilaçlar vermesini istemelisiniz. 

Hamileyseniz veya hamile olabileceğinizden şüpheleniyorsanız, görüntülemenizi yapacak teknisyene bilgi vermelisiniz.

Hipofiz Adenomları

Hipofiz adenomları nispeten yaygındır. Küçük, mikroskobik hipofiz adenomları her beş yetişkinden birinde bulunur. Bununla birlikte, bu tümörlerin çoğu asla büyümez veya sorun yaratmaz. Hipofiz bezi, her biri vücuttaki diğer organları etkileyen kan dolaşımına salınan özel hormonlar üreten farklı tipte hipofiz hücrelerine  sahiptir.

Hipofiz tümörleri bu özelleşmiş hücrelerden birinden kaynaklanır. Tümör hücreleri bir veya daha fazla hormon üretirse buna “fonksiyonel” adenom denir. Fonksiyonel adenom örnekleri şunları içerir:

Prolaktin , aşırı prolaktin üreten bir tümör

Aşırı büyüme hormonunun neden olduğu akromegali  (yetişkinler)  gigantizm (çocuk)

Aşırı kortizol üretimini uyaran hipofiz tümörünün neden olduğu Cushing hastalığı

Aktif hormon salgılamayan hipofiz tümörlerine  klinik olarak fonksiyon göstermeyen adenomlar denir.

Hipofiz Adenomlarının Türleri

Hipofiz adenomları özelliklerine bağlı olarak birkaç farklı şekilde sınıflandırılır:

Boyut: Mikroadenom, bir santimetreden daha küçüktür; makroadenom, bir santimetre veya daha büyük boyuttadır.

saldırganlık: Neredeyse tüm hipofiz adenomları iyi huyludur (kanserli değildir) ve yavaş büyür. Daha nadir tip olan atipik bir hipofiz adenomu daha hızlı büyür ve tekrarlama olasılığı daha yüksektir. Hipofiz karsinomları (kötü huylu bir tümör) vücudun diğer bölgelerine yayılır ve son derece nadirdir.

Hormon salgısı: Aktif bir hormon salgılayan (genellikle aşırı miktarda) hipofiz adenomlarına hormonal olarak aktif veya fonksiyonel tümörler denir. Aktif bir hormon salmazlarsa,  klinik olarak işlevsiz adenomlar olarak adlandırılırlar.

İlginizi Çekebilir  Üçlü Tarama Testi Nedir?

Hipofiz Adenomlarının Nedenleri

Çoğu hipofiz adenomu kendiliğinden oluşur, yani kalıtsal değildir.

Hipofiz adenomları gelişiminde kalıtsal bir eğilim olan ailesel hipofiz tümörleri vakaları vardır. Ancak, bu vakalar nadirdir. Birçok ailevi vakada  veya genç yaşta  akromegali başlangıcı  daha yaygındır.

Hipofiz Adenomları için Görüntüleme Taramaları

Hipofiz adenomlarını saptamak için kullandığımız yöntemlerden biri manyetik rezonans görüntüleme (MR) taramasıdır. MR, dört milimetreden daha büyük adenomları güvenilir bir şekilde tespit edebilir.

Hipofiz yetmezliği ile ilgili semptomlar

Tümör normal hipofiz bezini sıkıştırdığında, hipofiz yetmezliğine (hipopitüitarizm) yol açarak başarısız olmasına neden olabilir. 

Seks hormonlarının, luteinize edici hormonun (LH) ve folikül uyarıcı hormonun (FSH) azalmasına neden olur.

Erkeklerde bu, düşük testosteron seviyesine yol açarak cinsel dürtü azalması ve iktidarsızlığa neden olabilir.

Bazı durumlarda, vücut ve yüzdeki kıl kaybı olabilir. Kadınlarda bu kısırlığa neden olabilir.

TSH üretimindeki azalma, iştah kaybına, kilo alımına, yorgunluğa ve zihinsel işlevde azalmaya neden olabilen hipotiroidizme yol açabilir.

ACTH üretimindeki azalma, kortizol üretimi azaldığı için adrenal yetmezliğe neden olur. Semptomlar yorgunluk, düşük tansiyon, elektrolit anormalliklerini içerir. 

Büyüme hormonu (GH) üretimindeki azalmaya büyüme hormonu yetersizliği denir.

Çocuklarda bu sonuç bodur büyüme ve gecikmiş ergenliktir.

Yetişkinlerde etkiler hafif olabilir ancak genel yorgunluk, kas kütlesi ve güç kaybı içerebilir.

Prolaktin üretiminde azalma nadirdir ve şiddetli hipofiz yetmezliği ile ortaya çıkar.

Menopoz öncesi kadınlarda bu, adet dönemlerinin ve/veya anne sütü üretiminin (galaktore) azalmasına veya kaybına neden olabilir.

Prolaktin seviyesinin genellikle çok yüksek olduğu prolaktinomaların aksine, prolaktin seviyeleri sadece biraz yükselir.

Aşırı hipofiz hormonu içeren özel durumlar şunları içerir:

Akromegali : Bu durum, hipofiz beziniz yetişkinken çok fazla büyüme hormonu salgıladığında ortaya çıkar. Elleriniz, ayaklarınız ve/veya organlarınız gibi vücudunuzun belirli kısımlarının büyümesine ve metabolik sorunlara neden olur.

İlginizi Çekebilir  CYBH testi

Gigantizm : Bu durum, hipofiz beziniz bir çocuk veya ergen olarak çok fazla büyüme hormonu salgıladığında ortaya çıkar. Hızlı büyümeye ve çok uzun boylara neden olur.

Cushing hastalığı : Bu durum, hipofiz beziniz çok fazla ACTH (adrenokortikotropik hormon) salgıladığında ortaya çıkar ve bu da adrenal bezinizin çok fazla kortizol yapmasına neden olur. Vücudunuzun belirli bölgelerinde hızlı kilo alımına ve Tip 2 diyabete dönüşebilen yüksek kan şekerine neden olur.

Hipofiz bezinin görevi nedir?

Hipofiz bezinizin ana işlevi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere, önemli bedensel işlevlerin yerine getirilmesine yardımcı olan birkaç hormon üretmek ve salmaktır:

Metabolizma (vücudunuzun yediğiniz yiyeceklerden gelen enerjiyi nasıl dönüştürdüğü ve yönettiği), üreme. strese veya travmaya tepki, emzirme,  su ve sodyum (tuz) dengesi.

Hipofiz beziniz vücut fonksiyonlarınızı aynı şekilde izler. Hipofiziniz hormonları aracılığıyla organlarınıza ve bezlerinize hangi işlevlerin ne zaman gerekli olduğunu söylemek için sinyaller gönderir.

Hipofiz bezi diğer organları ve bezleri nasıl etkiler?

Hipofiz bezinizin salgıladığı hormonlar, vücudunuzun birçok bölgesini etkiler, özellikle de:

Tiroid, yumurtalıklar ve testisler dahil olmak üzere üreme sistemi organları,  adrenal bezler.

Hipofiz bezi problemlerinin belirtileri nelerdir?

Hipofiz bezinizde gelişen iyi huylu (kanserli olmayan) tümörler olan büyük hipofiz adenomları (makroadenomlar), yakın dokulara baskı uygulayabilir veya onlara zarar verebilir. Bu, aşağıdaki belirtilere neden olabilir:

Görme sorunları (çevresel görme kaybı), baş ağrısı.

Hipofiz hormonu fazlalığı veya eksikliğinden kaynaklanan hormonal dengesizlikler.

Hipofiz hormonu dengesizlikleri, hangi hormonun etkilendiğine bağlı olarak aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok farklı semptoma neden olabilir:

Çocuklarda büyüme eksikliği veya aşırı büyüme.

Erkek ve kadın kısırlığı, düzensiz dönemler, açıklanamayan kilo alımı veya kilo kaybı, Depresyon ve/veya anksiyete.

Hipofiz MR fiyatları 2023

Hipofiz MR fiyatları bölgeden bölgeye hatta aynı bölgede kurumdan kuruma farklılık göstermektedir. Hipofiz MR fiyatları hakkında bilgi almak için 05378576593 nolu telefonumuzu arayabilirsiniz.

 

Yorum ekleyebilirsiniz