karın röntgeni ücreti

Karın röntgeni

Karın röntgeni

Karın röntgeni, karın içindeki organlara ve yapılara bakmak için yapılan bir görüntüleme testidir. Organlar dalak, mide ve bağırsakları içerir.

Mesane ve böbrek yapılarına bakmak için test yapıldığında buna DÜS (böbrekler, üreterler, mesane) röntgeni denir.

Alternatif İsimler

Karın filmi; X-ışını – karın; Düz tabak; DÜS grafisi 

Karın röntgeni testi nasıl yapılır?

Karın röntgeni ayakta tedavi bazında veya hastanede kalışınızın bir parçası olarak yapılabilir. Testler ve prosedürler durumunuza göre değişiklik gösterebilir.

Genel olarak, karın röntgenleri şu süreci takip eder:

İşlem sırasında çıkabilecek tüm giysileri, mücevherleri veya diğer nesneleri çıkarmanız istenecektir.

Giysilerinizi çıkarmanız istenirse, giymeniz için size bir önlük verilecektir.

Röntgen çekilecek karın veya göbek kısmı dikkatli bir şekilde röntgen makinesi ile film arasına yerleştirilecek şekilde konumlandırılacaksınız. Doktorunuzun istediği röntgen görüntüsüne bağlı olarak, ayağa kalkmanız, masaya düz bir şekilde uzanmanız veya bir masa üzerinde yan tarafınız üzerine yatmanız istenebilir. Birden fazla yerden röntgen çektirebilirsiniz.

Görüntülenmeyen vücut bölümleri, X-ışınlarına maruz kalmayı sınırlamak için bir kurşun önlük veya kalkanla kapatılabilir.

Teknisyenin sizi doktorunuzun istediği pozisyona uygun konumlandırdıktan  sonra, röntgen çekilirken birkaç dakika hareketsiz durmanız istenecektir. Röntgen çekimi sırasında çeşitli zamanlarda nefesinizi tutmanız istenebilir. Röntgen çekilirken tamamen hareketsiz kalmak çok önemlidir. Herhangi bir hareket görüntüyü değiştirebilir ve hatta başka bir röntgen çekilmesini gerektirebilir.

X-ışını ışını daha sonra incelenecek alana odaklanır.

Görüntü alınırken radyoloji teknisyeni koruyucu bir pencerenin arkasına geçer.

Röntgen prosedürünün kendisi ağrıya neden olmazken, özellikle yakın zamanda ameliyat olduysanız veya yaralandıysanız, incelenen vücut bölümünün manipülasyonu bazı rahatsızlıklara veya ağrılara neden olabilir. teknisyen, olası tüm konfor önlemlerini kullanacak ve herhangi bir rahatsızlığı veya ağrıyı en aza indirmek için prosedürü mümkün olan en kısa sürede tamamlayacaktır.

İlginizi Çekebilir  Meme biyopsisi

Karın röntgeni testi neden yapılır?

Doktorunuz bu testi şu amaçlarla isteyebilir:

karın röntgenine ihtiyacım olabilir?

Karın ağrısının nedenlerini teşhis etmek için karın röntgeni kullanılabilir. Bunlar, kitleler, bağırsaktaki delikler veya tıkanıklıklar gibi şeyleri içerebilir. Karın röntgeni, GI yoluna veya idrar yoluna bakan diğer testlerden önce yapılabilir. Bunlara abdominal BT taraması ve böbrek veya böbrek testleri dahildir.

Karın organlarının boyutu, şekli ve konumu ile ilgili temel bilgiler karın röntgeni ile görülebilir. Safra kesesi, böbrekler veya üreterlerde taşlar görülebilir. Aortun kalsifikasyonu karın röntgeni ile de görülebilir. Doktorunuz karın röntgeni önermesinin başka nedenleri olabilir.

Yutulmuş bir nesneyi bulmak için, Tümörler veya diğer durumlar gibi hastalıkların teşhis edilmesine yardımcı olmak için röntgen çekimi istenilir.

Normal Sonuçlar

Röntgen, sizin yaşınızdaki bir kişi için normal yapıları gösterecektir.

Anormal Sonuçlar 

Anormal bulgular şunları içerir:

karın kitleleri, sıvı birikmesi karın içinde, belirli türleri safra taşları, bağırsaklardaki yabancı cisim, mide veya bağırsaklarda delik, karın dokusunda yaralanma, bağırsak tıkanıklığı, böbrek taşı.

Karın röntgen riskleri nelerdir?

Radyasyona maruz kalma oranı düşüktür. X-ışınları, görüntüyü oluşturmak için gereken minimum radyasyona maruz kalma miktarını sağlayacak şekilde izlenir ve düzenlenir. Uzmanların çoğu, faydalara kıyasla riskin düşük olduğunu düşünüyor.

Hamile kadınlar ve çocuklar röntgen risklerine karşı daha duyarlıdır. Kadınlar, hamile olup olmadıklarını veya olma ihtimallerini doktorunuza söylemelisiniz.

Röntgenden sonra

Bir röntgen filminden sonra genellikle normal aktivitelerinize devam edebilirsiniz. Rutin röntgenlerin genellikle hiçbir yan etkisi yoktur. Bununla birlikte, röntgenlerinizden önce size kontrast madde enjekte edildiyse, vücudunuzun kontrast maddeden kurtulmasına yardımcı olmak için bol miktarda sıvı için. Enjeksiyon yerinde ağrı, şişlik veya kızarıklık varsa doktorunuzu arayın. İzlenmesi gereken diğer belirtiler ve semptomlar hakkında doktorunuza danışın.

Yorum ekleyebilirsiniz