kemk ölçümü fiyatları

Kemik dansitometrisi , kemik ölçümü (DEXA )

DEXA taraması, çift enerjili x-ışını absorpsiyometrisi anlamına gelir. Aynı zamanda kemik dansitometri taraması olarak da adlandırılır.

Kemiklerinizin gücünü (yoğunluğunu) hesaplamak için ölçüm yapmak için düşük dozlu röntgen kullanır.

Hastanenin röntgen (radyoloji) bölümü veya görüntüleme merkezlerinde DEXA taraması yapılır. Butaramayı radyoloji teknikerleri yapar. Yaklaşık 10 – 20 dakika sürer.

Makine, tarama masasının üzerinde asılı duran bir kola sahip olduğu için klostrofobik değildir.

Kemik ölçümü neden yapılır ?

Kemiklerinizin incelmesine ve yoğunluğunun azalmasına neden olabilecek kanser tedavisi görüyorsanız veya gördüyseniz bu taramayı yaptırmanız gerekebilir. Bu durum kemiklerde  daha fazla kırılma riskine neden olur. Bu aynı zamanda osteoporoz olarak da bilinir.

Örneğin meme kanseri teşhisi konan kadınlar aromataz inhibitörleri adı verilen bir hormon tedavisine başlayabilirler. Bu tür ilaçların yan etkileri, daha sonra osteoporoz gelişme riskini artırır.  

Başka rahatsızlıkları olan kişilerde, örneğin osteoporoz riski yüksek veya romatoid artritli kişilerde de kemik dansitometri ölçümü yapılabilir.

Kemik ölçümü için nasıl hazırlanılır ?

DEXA taraması için özel bir hazırlık yoktur. Önceden normal şekilde yiyip içebilir ve herhangi bir ilacı normal şekilde alabilirsiniz.

Önceden bir anket doldurmanız gerekebilir. Kemik dansitometri  taramanız için departmana geldiğinizde doldurmanızı isteyebilirler. Sorulardan bazıları şunlardır:

Halen  adet görüyor musunuz ? 

Kemiklerinizi güçlendirmek için tedavi görüyor musunuz?

Steroidler gibi kemiklerinizi incelten ilaçlar kullanıyormusunuz?

Sigara , alkol  kullanır mısınız?

Hamileyseniz veya hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız, randevunuzdan önce bölüme haber vermelisiniz. DEXA taramasından elde edilen röntgenler gelişmekte olan bebeğinizi etkileyebilir.

İlginizi Çekebilir  Kulak MR Nedir?

Kemik ölçümü işlemi nasıl yapılır ? 

Geldiğinizde radyoloji teknikeri boyunuzu ve kilonuzu ölçecektir. Bu, kemik yoğunluğunuzu doğru bir şekilde hesaplamak için bilgisayara kaydedilir. 

Tekniker sizden bir hastane önlüğü giymenizi isteyebilir, ancak bu tarama genellikle kendi kıyafetlerinizle de yapılabilir. Ayrıca giysilerinizdeki fermuar, kemer, toka, sütyen ve piercing gibi metal nesneleri çıkarmanızı isteyecektir.

Genelde tarama masasına sırt üstü yatarsınız. Tekniker, masa üzerinde doğru pozisyona geçmenize yardımcı olacaktır.

Tekniker daha sonra makineyi hizalar. Taramayı yaparken çok hareketsiz kalmalısınız. 

Tekniker genellikle çekim sırasında yanınızda  odadadır.

DEXA taraması röntgen ışınları kullanır. Ağrısız ve hızlıdır, bu nedenle hiçbir şey hissetmezsiniz.

Tekniker hazır olduğunda taramaya başlar.  Genellikle kalçalarınızdan ve omurganızın alt kısmından geçer. Kalça proteziniz varsa ön kolunuzu tarayabilirler.

Kemik ölçümü taramasından sonra 

DEXA taramasından sonra giyinip eve ya da işe dönebilirsiniz. 

DEXA taramasından aldığınız radyasyon miktarı azdır. 

Bu radyasyonun gelecekte herhangi bir soruna neden olma riski inanılmaz derecede küçüktür. DEXA taramasının faydalarının radyasyondan kaynaklanabilecek herhangi bir riskten daha ağır bastığından emin olabilirsiniz.

DEXA taraması yaptırmanın olası etkileri konusunda endişeleriniz varsa doktorunuzla konuşun.

Osteoporoz Nasıl Teşhis Edilir?

Osteoporozun teşhis edilmesinin 3 yolu vardır. Bunların her biri için tanının doğrulanması, osteoporoz gibi görünen ancak olmayan başka bir hastalık veya durum olmadığından emin olmak için bir değerlendirme gerektirir.

Kemik yoğunluğu ölçümü – DeXA testinin çıktısı, T-skoru adı verilen bir sayıdır. Normal sıfır (0). Sayı ne kadar negatif olursa, kemikleriniz o kadar zayıf olur ve kırılma olasılığı o kadar artar. T-skorunuz -2.5 veya altındaysa (-3.0 gibi), bu kadar düşük bir T skoruna sahip olmanız için başka bir neden olmadığını varsayarsak, osteoporozunuz var demektir.

Kırık – 50 yaşın üzerindeyseniz ve omurga, kalça, bilek, humerus (omuz), kaburga ve/veya pelvis kırığı geçirdiyseniz, muhtemelen osteoporozunuz var demektir. Omurga veya kalça kırığı, T-skorunuz ne olursa olsun osteoporoz anlamına gelir. Bir kırığın meydana gelmesi, kemiklerinizin olması gerekenden daha zayıf olduğunu ve daha fazla değerlendirmenin gerekebileceğini gösterir. Yaşlı erişkinlerde, araba kazası gibi büyük travmalı kırıklar bile osteoporoz belirtisi olabilir.

İlginizi Çekebilir  Karın röntgeni

Kimlere Kemik Yoğunluğu Testi Yaptırılmalıdır?

65 yaş ve üstü kadınlar

70 yaş ve üstü erkekler

50 yaşından sonra kemiği kırılan herkes

Risk faktörleri olan 50-64 yaş arası kadınlar*

Risk faktörleri olan 50-69 yaş arası erkekler*

*Osteoporoz ve kırıklar için risk faktörlerine örnekler, ailede osteoporoz ve/veya kırık öyküsü, sık düşme, D vitamini eksikliği, sigara, aşırı alkol alımı, malabsorpsiyon ve prednizon gibi bazı ilaçları içerir.

DXA Kemik Yoğunluğunu Ölçmekten Daha Fazlasını Yapabilir mi?

DXA, kemik sağlığınızı kemik yoğunluğunu ölçmenin ötesine geçen şekillerde değerlendirmek için kullanılabilir. İşte DXA’nın diğer uygulamalarından bazıları. Bu testler tüm DXA tesislerinde olmasa da bazılarında mevcuttur.

Omurga kırığı değerlendirmesi (VFA) – Bu, omurgadaki kırıkları veya ezilmiş kemikleri tespit edebilen, omurganın yandan bir görüntüsüdür. Bu kırıklara sahip olan çoğu insan, orada olduklarını bilmiyorlar. Daha önce tanınmayan bir omurga kırığını belirlemek tanınızı, kırık riskinizin tahminini ve tedavi planlarınızı değiştirebilir.

Trabeküler kemik skoru (TBS) – Bu, mikroskobik düzeyde omurganızdaki kemiklerin iç yapısını temsil eden bir sayıdır. Daha yüksek sayı daha iyidir. DXA sistemine eklenen özel yazılımlar kullanılarak oluşturulur. Kırık riskinin daha iyi değerlendirilmesi için TBS numarası FRAX’a dahil edilebilir.

Tam uzunlukta femur görüntüleme (FFI) – FFI, standart DXA ile görülen sadece kalça etrafındaki alan yerine tüm femurunuzun (uyluk kemiği) bir görüntüsünü almak için DXA’yı kullanma tekniğidir. Bu, stres kırığına veya atipik femur kırığına yol açabilecek kemik kalınlaşmasını tanımayı mümkün kılabilir.

Kalça yapısal analizi (HSA) – Kalça kemiklerinizin boyutu, şekli ve konfigürasyonu kalçanızın gücünü ve kırılma olasılığını etkileyebilir. DXA’lı HSA, buna bakmanın bir yolunu sağlar ve bazen tedavi kararlarında yardımcı olabilir.

Kemik Ölçümü Testi Ne Zaman Tekrarlanır

Herhangi bir tıbbi testte olduğu gibi, sonuçların tedavi planlarını etkileyebileceği durumlarda kemik yoğunluğu tekrarlanmalıdır. Tedaviye yanıtı değerlendirmek için osteoporoz ilacına başladıktan veya değiştirdikten 1-2 yıl sonra sıklıkla tekrarlanır. Ayrıca tedavi görmüyorsanız ancak tedavi eşiğine yakınsanız 1-2 yıl içinde tekrarlanabilir. Sonraki testler bireysel durumunuza göre değişir.

İlginizi Çekebilir  Retrograd Üretrografi Nedir?

Kemik Ölçümü Sonuçlarını Anlama

50 yaş ve üzeri postmenopozal kadınlar ve erkekler için, T-skoru, tanısal sınıflandırma için kullanılan sayıdır:

-1.0 veya üzeri bir T skoru normal kemik yoğunluğudur. Örnekler 0.9, 0 ve -0.9’dur.

-1.0 ile -2.5 arasında bir T-skoru, düşük kemik kütleniz veya osteopeninin olduğu anlamına gelir. Örnekler -1.1, -1.6 ve -2.4 T-skorlarıdır.

-2.5 veya altındaki bir T skoru, osteoporoz tanısıdır. Örnekler -2.6, -3.3 ve -3.9 T-skorlarıdır.

Halihazırda kırık bir kemiğiniz olduğunda veya FRAX riskinizin yüksek olduğunu gösterdiğinde, T-skoru -2.5’ten daha iyi olduğunda size osteoporoz teşhisi konabileceğini bilmek önemlidir. Ayrıca, T skoru 2,5 veya altında olduğunda, osteomalazi veya multipl miyelom gibi osteoporoz dışında bir hastalığınız olabilir. Doktorunuz , teşhisin doğru olduğundan emin olmak için sizi değerlendirebilir veya başka bir uzmana yönlendirebilir.

Osteoporoz için İlaçlar Ne Zaman Düşünülmeli?

Kişisel tercihiniz ve ilaçlarla ilgili önceki deneyimleriniz de dahil olmak üzere mevcut tüm klinik bilgilerle birlikte kemik yoğunluğu testinizin sonuçları, kemiklerinizi güçlendirmek ve kemik kırılma riskini azaltmak için ilaca başlamaya, devam etmeye veya ilacı değiştirmeye karar vermenize yardımcı olabilir. İlaçlar osteoporozun önlenmesi ve tedavisi için test edilmiş ve onaylanmıştır. Bu ilaçların her birinin artıları ve eksileri vardır. Bir ilaca ihtiyacınız varsa, bunlardan herhangi biri hiç olmamasından daha iyi olabilir, ancak bazıları kemik yoğunluğunu artırmak ve kemik kırılma riskini azaltmak için diğerlerinden daha iyidir. Hangisinin sizin için en iyi olduğunu öğrenmek için doktorunuzla konuşun. İlaç almamaya karar verirseniz, kemik yoğunluğunuzu izlemek ve zaman zaman tedavi kararlarınızı yeniden gözden geçirmek genellikle iyi bir fikirdir.

Kemik Ölçümü Fiyatları 2023

İstanbulda kemik ölçümü fiyatları bölgeden bölgeye hatta aynı bölgede kurumdan kuruma farklılık göstermektedir. Kemik ölçümü fiyatları hakkında bilgi almak için 05378576593 nolu telefondan bizi arayabilirsiniz.

Yorum ekleyebilirsiniz