lösin aminopeptidaz fiyatları

Lösin Aminopeptidaz – İdrar Testi

Lösin aminopeptidaz, enzim adı verilen bir protein türüdür. Normalde karaciğer hücrelerinde ve ince bağırsak hücrelerinde bulunur. Bu test, bu proteinin ne kadarının idrarınızda göründüğünü ölçmek için kullanılır.

Bu protein düzeyini tesbit etmek için kan testi de yapılabilir.

Lösin Aminopeptidaz Testi Nasıl Yapılır?

24 saatlik idrar örneği gereklidir.  1. gün sabah kalktığınızda tuvalete idrarınızı yapın. Daha sonra, 24 saat boyunca tüm idrarı özel bir kapta toplayın. 2. gün sabah kalktığınızda kaba idrarınızı yapın.

Kabın kapağını kapatın. Toplama süresi boyunca buzdolabında veya serin bir yerde saklayınız.  Kabı adınız, o günün tarihi , tamamlanma saatiniz ile etiketleyin ve size anlatıldığı şekilde laboratuvara getirin. 

Bebeklerde, idrarın vücuttan çıktığı alanı iyice yıkayın. Bir idrar toplama torbası açın (bir ucunda yapışkanlı kağıt olan plastik bir torba). Erkeklerde penisin tamamını torbaya koyun ve yapıştırıcıyı cilde yapıştırın. Kadınlar için, poşeti labia üzerine yerleştirin. Poşetin üzerine her zamanki gibi bebek bezi kapatabilirsiniz. Bu işlem birden fazla deneme gerektirebilir. Aktif bebekler poşeti hareket ettirebilir, böylece idrar bebek bezine sızabilir.

Bebeği sık sık kontrol edin ve idrarını yaptıktan sonra poşeti değiştirin. Poşetteki  idrarı, laboratuvar tarafından  size verilen kaba boşaltın. Numuneyi mümkün olan en kısa sürede laboratuvara teslim edin.

Doktorunuz, gerekirse, testi engelleyebilecek ilaçları almayı bırakmanızı söyleyecektir. Bu testin sonuçlarını etkileyebilecek ilaçlar arasında östrojen ve progesteron bulunur. 

Lösin Aminopeptidaz Testi Neden Yapılır?

Karaciğer hasarı olup olmadığını görmek için bu teste ihtiyacınız olabilir. Bazı tümörleri kontrol etmek için de yapılabilir.

İlginizi Çekebilir  Boyun BT 

Bu test nadiren yapılır. Gama glutamil transpeptidaz gibi diğer testler daha doğru ve kolay ulaşılabilirdir.

Lösin Aminopeptidaz Testi Sonuçları

Normal değerler 24 saatte 2 ila 18 birim arasında değişir.

Normal değer aralıkları, farklı laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterebilir. 

Yukarıdaki örnekler, bu testlerin sonuçları için ortak ölçümleri göstermektedir. Bazı laboratuvarlar farklı ölçümler kullanır veya farklı numuneleri test edebilir.

Yüksek lösin aminopeptidaz seviyeleri çeşitli koşullarda görülebilir:

kolestaz, siroz, hepatit, karaciğer kanseri, karaciğer iskemisi (karaciğerdeki kan akışının azalması), karaciğer nekrozu(canlı dokunun ölümü), karaciğer tümörü, hamilelik (geç evre)

Lösin aminopeptidaz kan testi 

Lösin aminopeptidaz (LAP) kan testi, bunun ne kadar olduğunu ölçer.

Kolunuzdaki damardan alınan kan örneğinde lösin aminopeptidaz düzeyi ölçülerek yapılır.

Testten önce 8 saat aç kalmanız gerekir. Bu, 8 saat boyunca hiçbir şey yiyip içemeyeceğiniz anlamına gelir.

Kan almak için iğne batırıldığında, bazı insanlar orta derecede ağrı hissederler. Daha sonra, biraz zonklama veya hafif bir morluk olabilir. Bu kısa sürede  ortadan kalkar.

Lösin aminopeptidaz Testi  Neden Yapılır?

LAP, enzim adı verilen bir protein türüdür. Bu enzim normalde karaciğer, safra, kan, idrar ve plasenta hücrelerinde bulunur.

Hekiminiz , karaciğerinizin hasar görüp görmediğini kontrol etmek için bu testi isteyebilir. Karaciğer tümörünüz olduğunda veya karaciğer hücrelerinizde hasar olduğunda kanınıza çok fazla LAP salınır.

Bu test diğer testler gibi çok sık yapılmaz. Gama-glutamil transferaz, testi elde edilmesi daha kolaydır.

Lösin Aminopeptidaz Kan Testi  Sonuçları

Erkek: 80 ila 200 U/mL

Kadın: 75 ila 185 U/mL

Normal değer aralıkları biraz değişebilir. Bazı laboratuvarlar farklı ölçüm yöntemleri kullanır. 

Anormal test sonuçları aşağıdakilerin bir işareti olabilir:

Karaciğerden safra akışı engellenmesi (kolestaz), siroz(kronik karaciğer hastalığı , karaciğer yetmezliği ), hepatit(iltihaplı karaciğer), karaciğer kanseri, karaciğer iskemisi (karaciğerdeki kan akışının azalması), karaciğer nekrozu (karaciğer dokusunun ölümü), karaciğer tümörü, karaciğer için toksik olan ilaçların kullanımı.

İlginizi Çekebilir  Hemogram ( Tam Kan Sayımı )

 

Yorum ekleyebilirsiniz