magnezyum testi nedir

Magnezyum Testi

Kandaki magnezyum seviyesinin ölçüldüğü testtir.

Magnezyum Testi  Nasıl Yapılır?

Kolunuzdaki damardan  alınan kan örneğinde magnezyum düzeyi ölçülerek yapılır. Özel bir hazırlık gerekli değildir.

Kan almak için iğne batırıldığında, bazı kişiler hafif ağrı hissederler. Daha sonra, biraz zonklama veya hafif bir morluk olabilir. Bunlar kısa sürede geçer. 

Magnzeyum Testi Neden Yapılır?

Doktorunuz , kanınızda anormal magnezyum düzeyinden şüphelendiğinde yapılır.

Vücuttaki magnezyumun yaklaşık yarısı kemikte bulunur. Diğer yarısı vücut doku ve organlarının hücrelerinin içinde bulunur.

Magnezyum vücuttaki birçok kimyasal işlem için gereklidir. Normal kas ve sinir fonksiyonunun korunmasına yardımcı olur ve kemikleri güçlü tutar. Kalbin normal çalışması ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olması için magnezyum da gereklidir. Magnezyum ayrıca vücudun kan şekeri seviyesini kontrol etmesine yardımcı olur ve vücudun savunma (bağışıklık) sistemini desteklemeye yardımcı olur.

Magnezyum testi sonuçları 

Kan magnezyum düzeyi için normal aralık 1,7 ila 2,2 mg/dL’dir (0,85 ila 1,10 mmol/L).

Normal değer aralıkları, farklı laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterebilir. Bazı laboratuvarlar farklı ölçümler kullanır veya farklı numuneleri test eder. 

Yüksek magnezyum seviyesi şunlardan kaynaklanabilir:

Adrenal yetmezlik (bezler yeterince hormon üretmiyor), diyabetik ketoasidoz( diyabetli kişilerde hayatı tehdit eden bir sorun ), ilaç ( lityum almak) , böbrek fonksiyon kaybı (akut veya kronik böbrek yetmezliği), vücut sıvılarının kaybı (dehidrasyon), süt alkali sendromu(vücutta yüksek düzeyde kalsiyum olduğu bir durum). 

Düşük magnezyum seviyesi şunlardan kaynaklanabilir:

Alkol kullanım bozukluğu, hiperaldosteronizm (adrenal bez çok fazla aldosteron hormonu üretir), hiperkalsemi (yüksek kan kalsiyum seviyesi), böbrek hastalığı, uzun süreli (kronik)ishal, proton pompa inhibitörleri (GÖRH için), diüretikler ,  aminoglikozid antibiyotikler, amfoterisin, sisplatin, kalsinörin inhibitörleri gibi bazı ilaçların alınması, Pankreas iltihabı (pankreatit), kontrolsüz diyabet, hamile bir kadında  yüksek tansiyon ve idrarda protein (preeklampsi), kalın bağırsak ve rektum mukozasının iltihaplanması (ülseratif kolit).

İlginizi Çekebilir  Fekal Kalprotektin Testi

Magnezyumun düşük olup olmadığını nasıl anlarım?

Magnezyum eksikliğinin erken belirtileri arasında bulantı ve kusma, iştahsızlık, yorgunluk ve halsizlik sayılabilir. Birçok insan yeterince magnezyum almıyor olsa da, eksiklik nadirdir ve semptomlar genellikle altta yatan bir patolojiyi gösterir.

Eksiklik ilerledikçe, şu semptomlar gelişebilir:

hipokalsemi olarak bilinen kandaki düşük kalsiyum seviyeleri, hipokalemi denilen kandaki düşük potasyum seviyeleri, ekstremitelerde uyuşma ve karıncalanma, kramplar ve kas kasılmaları, nöbetler, kişilik değişiklikleri, anormal kalp ritimleri, koroner spazmlar.

Uzun süreli magnezyum eksikliği, bir kişinin uzun vadeli sağlığı üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir ve aşağıdakiler dahil olmak üzere kronik hastalık riskini artırabilir:

kalp hastalığı, yüksek tansiyon,  tip 2 diyabet, osteoporoz.

Neden magnezyuma ihtiyacımız var?

Magnezyum, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok bedensel süreçte rol oynayan temel bir mineral ve elektrolittir:

enerji üretimi, kemik ve diş yapısı, kas fonksiyonu, sinir fonksiyonu, DNA kopyalama, RNA ve protein sentezi.

Bu nedenle, insanların sağlıklı kalmak için her gün diyetlerinde yeterince magnezyum almaları hayati önem taşımaktadır.

Magnezyum içeren yiyecekler

Yeşil sebzeler, meyveler, kepekli tahıllar  ve baklagiller gibi yüksek düzeyde magnezyum içeren gıdaları yiyerek magnezyum için RDA’ya ulaşmak mümkündür.

Magnezyum içeriği yüksek, en yüksekten en düşüğe doğru sıralanan bazı gıdalar :

kabak çekirdeği, chia çekirdekleri, fındık, özellikle badem, kaju fıstığı, yer fıstığı, ıspanak, kara fasulye, olgunlaşmamış soya fasülyesi, fıstık ezmesi, tam buğday ekmeği, avokado, patates, pilav

yoğurt, güçlendirilmiş tahıllar ve diğer gıdalar

Magnezyum içeren diğer gıdalar şunları içerir:

yulaf ezmesi, fasulye, muz ve elma, somon ve halibut gibi balıklar, süt, kuru üzüm, tavuk göğsü, biftek, brokoli ve havuç. 

Magnezyum seviyeleri düşük olduğunda, vücut, böbrekler tarafından atılan miktarı azaltırken, ince bağırsaktan ekstra magnezyum emer.

İlginizi Çekebilir  Tiroid peroksidaz antikor testi nedir? 

Magnezyum emilimini iyileştirmek için öneriler

Bazı besinler ve koşullar, bir kişinin ne kadar magnezyum emdiğini etkileyebilir. Emilimi artırarak magnezyum seviyelerini artırmak isteyen kişiler şunları deneyebilir:

Magnezyum açısından zengin yiyecekleri yemeden iki saat önce veya sonra kalsiyum açısından zengin gıdaları azaltmak veya bunlardan kaçınmak, yüksek doz çinko takviyelerinden kaçınmak

D vitamini eksikliği tedavisi,  çiğ sebze yemek, sigarayı bırakmak.

Magnezyum emilimi zayıf olan veya yeterli magnezyum alımını engelleyebilecek altta yatan bir sağlık durumu olan kişiler için magnezyum takviyeleri önerebilir. Doktorlar, emilim yaşla birlikte azaldığından, 60 yaşın üzerindeki kişilerin magnezyum takviyesi almasını önerebilir.

 

Yorum ekleyebilirsiniz