meme ultrasonu fiyatları

Meme Ultrasonları Meme Kanserini Tespit Etmek İçin Kullanılır mı ?

Meme kanseri, kadınları etkileyen en yaygın malignite türüdür. Daha endişe verici olan, yaygınlığının dünyada endişe verici oranlarda artmasıdır.

Bununla birlikte, erken müdahale stratejilerini savunan daha fazla sağlık hizmeti sağlayıcısı ile birçok vaka erken yakalanır ve bu rakamların büyük ölçüde düşmesi sadece an meselesidir. Mamografiler tipik olarak yıllık bir tarama prosedürü olarak önerilir, ancak sağladıkları bilgiler bazı durumlarda meme ultrasonu ile güçlendirilebilir. 

Meme Ultrasonu Nedir?

Meme ultrasonu, meme bezlerinizin görüntülerini üretmek için yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanan, invazif olmayan ve ağrısız bir işlemdir. Meme ultrasonunun temel amacı, kitleler ve kanserli tümörler dahil olmak üzere memedeki çeşitli anormallik türlerini tespit etmektir.

İşlem sırasında ses dalgalarını hedef alanın yüzeyine iletmek için bir alet (dönüştürücü) kullanılır. Dönüştürücü daha sonra dokularınızdan yansıyan ses dalgalarını görüntülere dönüştürmeden önce toplar.

Radyoloji uzmanı, bilgisayar tarafından oluşturulan bu görüntülerden anormal bir büyümenin iyi huylu sıvı dolu bir kist mi yoksa katı bir kitle mi olduğunu belirleyebilir.

Meme Kanseri Tespitine Yardımcı Olmak İçin Meme Ultrasonu Neden Faydalıdır?

Meme ultrasonu güvenli ve ağrısızdır ve iyonlaştırıcı radyasyon kullanmaz. Bir mamografi şüpheli bir kitle gösteriyorsa, meme ultrasonu bunun sıvı dolu bir kist mi yoksa potansiyel olarak kanserli bir alan mı olduğunu belirlemenin invaziv olmayan bir yoludur. Ek olarak, kitle bir kist ise, ultrason daha ileri tanı için sıvı alırken ince iğne aspirasyonuna rehberlik edebilir. Bununla birlikte, kitle sıvı dolu bir kist değilse, daha sonra bir biyopsi gerekebilir.

İlginizi Çekebilir  Testosteron testi 

Bir başka yararı da, ultrasonun meme yüzeyine yakın hissedilen kitlelerde kanseri tespit etmeye yardımcı olabilmesidir. Diğer prosedürler genellikle bu tür bir maligniteyi saptamak kadar etkili değildir.

Meme Ultrasonuna Nasıl Hazırlanırsınız?

Herhangi bir tıbbi prosedür uygulanmadan önce uygun hazırlık son derece önemlidir. İyi haber şu ki, meme ultrasonu herhangi bir özel hazırlık gerektirmez.

Ultrason muayenesi gününde rahat, bol giysiler giymeniz tavsiye edilir. Veya ayrı bir üst ve alt giymek isteyebilirsiniz. Bu şekilde, sadece üstünüzü çıkarmanız gerekir.

Prosedürün tamamlanması yaklaşık 10 ila 20 dakika sürer. İncelemeden önce yemek yemek veya su içmek sorun olmaz.

Meme ultrasonunun etkinliği, radyoloji uzmanının becerisine bağlıdır. Herhangi bir insan hatası, sonuçların yanlış yorumlanmasına veya gözden kaçan kitlelere neden olabilir. Bu nedenle güvenilir bir görüntüleme ve mamografi merkezinden ultrason hizmeti almanız uygun olacaktır.

Meme Kitle Hissederseniz Ne Yapmalısınız?

Meme kanseri prevalansı ile memenizde bir kitle bulmak korkutucu olabilir. Ancak iyi haber şu ki, tüm meme kitleleri kanserli değildir. Aslında, çoğu kadın, adet dönemlerinin neden olduğu hormonal değişiklikler nedeniyle topaklar geliştirir. Bu büyümeler zararsızdır ve genellikle döngünün sonunda kendiliğinden kaybolurlar. Bununla birlikte, göğsünüzde normal meme dokusundan daha sert veya farklı bir kitle bulursanız, kontrol ettirmeniz önerilir.

Meme Kitlelerinin Yaygın Nedenleri ve Türleri

Farklı meme topakları türlerini bilmek, ciddi bir durum geliştirme konusundaki korkuları ortadan kaldırmak için uzun bir yol kat edebilir. İşte meme kitlelerinin yaygın nedenleri:

Fibroadenom:  Fibroadenomlar, genellikle 20 ila 30 yaşlarındaki kadınlarda gelişen katı, yuvarlak kitlelerdir. Kitleler genellikle zararsızdır ancak bunları çıkarmak için ameliyat gerekir.

Basit kistler:  Hormonal dalgalanmaların neden olduğu fibrokistik değişiklikler nedeniyle Memelerinizde kitleler de oluşabilir. Esasen, adet döngülerinizden önce veya sırasında basit kistler (sıvı dolu keseler) gelişebilir. Bu kistler doğal olarak kaybolabilir veya doktorunuz sıvıyı çıkarmak için bölgeye özel bir iğne sokabilir.

İlginizi Çekebilir  Anti HBs Kan Testi

Travmatik yağ nekrozu:  Travmatik yağ nekrozu, memenin yaralanmasından kaynaklanan yuvarlak, sert ve ağrısız bir şişliktir. Bir bölgede yağ birikmesi nedeniyle şişlik oluşur. Bununla birlikte, şişliğin travmatik yağ nekrozundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemek için doktorunuzun muhtemelen bir biyopsi yapması gerekecektir.

İntraduktal papillomlar:  İntraduktal papillomlar, meme uçlarının etrafında veya meme kanalı boyunca oluşan küçük siğillerdir. Bu siğiller tedavi edilmezse kanamaya neden olabilir. Ancak zararsızdırlar ve kanserle ilgisi yoktur.

Doktora Ne Zaman Gidilir ?

Sert olan ve göğsünüzün geri kalanından farklı hissettiren olağandışı kitleler fark ederseniz, bir sağlık kuruluşuna gitmenizin zamanı gelmiştir. Diğer olası işaretler şunları içerir:

Adet döngüsü boyunca devam eden meme veya koltuk altı yakınında kitle, tek memede veya meme ucunu sıkmadan oluşan akıntı, memeden kanlı akıntı (sütlü değil), meme ucunda kaşıntılı, pullu yara,  memede cilt dokusunda değişiklik, deri altında mermer benzeri alan.

Basit bir meme kitlesi ilk başta zararsız görünebilir, ancak kanser gibi daha ciddi bir durumun belirtisi olabilir. Bu nedenle, memenizi etkileyebilecek herhangi bir durumu tespit etmeye yardımcı olacağından, yalnızca bir taramaya gitmek mantıklıdır. Eğer kitle kanserliyse, erken teşhis, ihtiyacınız olan tedaviyi almanızı sağlayacaktır.

 

Yorum ekleyebilirsiniz