omuz bt çekimi nedir

Omuz BT çekimi nedir ?

Omuz  BT çekimi süreci, çeşitli farklı açılardan birçok farklı X-ışını görüntüsünün alınmasıyla başlar ve daha sonra kemiklerin ve yumuşak dokunun enine kesit görüntülerini oluşturmak için bilgisayar işlemenin kullanılmasıyla birleştirilir.

Omuz BT Çekimi  Nasıl Yapılır?

BT tarayıcının ortasına doğru kayan dar bir masaya yatmanız istenecektir.

Tarayıcının içine girdiğinizde, makinenin röntgen ışını etrafınızda döner. Bir bilgisayar, omuz bölgesinin ayrı görüntülerini oluşturur. Bu görüntüler saklanabilir, bir monitörde izlenebilir veya film üzerine basılabilir. Omuz bölgesinin üç boyutlu modelleri, kesitler bir araya getirilerek oluşturulabilir.

Hareket bulanık görüntülere neden olacağı için muayene sırasında hareketsiz olmalısınız. Size kısa süreliğine nefesinizi tutmanız söylenebilir.

Omuz BT Çekimi Neden Yapılır?

BT, omuzun ayrıntılı görüntülerini hızla oluşturur. İnceleme, aşağıdakileri teşhis etmeye veya tespit etmeye yardımcı olabilir:

Çıkık, kırık veya diğer omuz yaralanması, rotator manşet tendonları gibi yumuşak dokuyu değerlendirilmesi, apse veya enfeksiyon.

MR yapılamadığında omuz ekleminde ağrı veya diğer problemlerin nedenini araştırmak için.

Anormal tümörleri, büyümeleri veya topakları tespit etmek de dahil olmak üzere belirli kanserleri çeşitli şekillerde kontrol etmek için yapılabilirler. Ayrıca tümörlerin yerini, kanserin evresini ve biyopsinin nereden yapılacağını da belirlemeye yardımcı olur.

Biyopsi gibi bir prosedür sırasında doktorlara veya cerrahlara rehberlik etmek için bir omuz BT taraması kullanılabilir. Vücudunuzun tedaviye yanıt verip vermediğini belirlemek için belirli terapi ve ameliyat türlerinin planlanmasında ve sonrasında önemlidirler.

BT taramaları vücuttaki kistleri veya enfeksiyonları tespit etmek için kullanılabilir. Ayrıca vücuttaki kemik yapılarını tanımlayabilir ve kemiğin yoğunluğunu doğru bir şekilde ölçebilirler.

Omuz BT taramasının en yaygın nedeni, meydana gelen bir kaza veya yaralanmadan sonra omuzu değerlendirmektir.

İlginizi Çekebilir  Glukoz-6-fosfat dehidrogenaz G6PD Testi

Omuz BT Sonuçları

İncelenen omuz görünüşte normal ise sonuçlar normal kabul edilir.

Anormal sonuçlar şunlardan kaynaklanabilir:

apse(irin topluluğu),kemik tümörleri veya kanser, çıkık omuz

omuz kırığı, rotator manşet yırtıkları

Ameliyattan sonra yara dokusunun iyileşmemesi veya gelişmemesi

Riskler

BT taramalarının riskleri şunları içerir:

Radyasyona maruz kalmak

Kontrast madde  alerjik reaksiyon

Hamilelik sırasında yapılırsa doğum kusuru

BT taramaları sizi normal röntgenlerden daha fazla radyasyona maruz bırakır. Zamanla birçok röntgen veya BT taraması yaptırmak kanser riskinizi artırabilir. Ancak, herhangi bir taramadan kaynaklanan risk küçüktür. 

Bazı insanların kontrast maddeye  alerjisi vardır. Görüntüleme yapacak teknisyene, enjekte edilen kontrast maddeye  karşı alerjik reaksiyonunuz olup olmadığını bildirin.

Bir damara verilen en yaygın kontrast türü iyot içerir. İyot alerjisi olan bir kişiye bu tür bir kontrast verilirse,mide bulantısı ya da kusma,hapşırma,kaşıntı oluşabilir.

Böbrekler iyotun vücuttan atılmasına yardımcı olur. Böbrek hastalığı veya diyabeti olanlar, iyotun vücuttan atılmasına yardımcı olmak için testten sonra ekstra sıvı almaları gerekebilir.

 

Yorum ekleyebilirsiniz