Omuz MR, herhangi bir açıdan kemikler, tendonlar, kaslar ve damarlar dahil olmak üzere omuz eklemi içindeki yapıların ayrıntılı görüntülerini sağlar.
Manyetik rezonans görüntüleme (MR), doktorların tıbbi durumları teşhis etmek için kullandığı invaziv olmayan bir testtir.
MR, güçlü bir manyetik alan, radyo frekansı darbeleri ve iç vücut yapılarının ayrıntılı resimlerini üretmek için bir bilgisayar kullanır. MR radyasyon (x-ışınları) kullanmaz.
Ayrıntılı MR görüntüleri, doktorların vücudu incelemesine ve hastalığı tespit etmesine olanak tanır.
MR’ın röntgen üzerindeki avantajı, doktorunuzun röntgen ile sadece kemik yapısını görüntüleyebilmesidir. MR, kemiğe ek olarak kaslar, tendonlar, bağlar, kan damarları ve sinirler dahil olmak üzere yumuşak dokuların net ve ayrıntılı görüntülerini sağlar.
Omuz MR görüntülemesi neden yapılır ?
MR, omuz eklemini incelemek için mükemmel bir seçimdir. MR, rotator manşet yırtıkları, biseps tendonu yaralanmaları ve eklemi stabilize etmeye yardımcı olan yumuşak fibröz doku kenarı olan glenoid labrumdaki hasarın net görüntülerini verir .
Omuzun MR görüntülemesi tipik olarak aşağıdakileri teşhis etmek veya değerlendirmek için yapılır.
Omuzun ve özellikle yumuşak doku yapılarının değerlendirilmesi en iyi MR ile yapılır. MR, glenoid labrum, humerus başı, eklem kıkırdağı ve rotator manşet dahil olmak üzere omuz yapılarındaki herhangi bir patolojik değişikliğin doğru bir şekilde değerlendirilmesini sağlar.
Artrit ve labral yırtıklar gibi dejeneratif eklem bozuklukları, kırıklar (seçilmiş hastalarda)
40 yaşından büyük hastalarda omuz ağrısının başlıca nedeni olan yırtılma ve sıkışma dahil rotator manşet bozuklukları, bağ ve tendonların yırtılması gibi travmaya bağlı eklem anormallikleri, sporla ilgili yaralanmalar ve belirli el aletlerinin kullanılmasından kaynaklanan tekrarlayan zorlanma, kuvvetli darbe veya titreşimden kaynaklanan işle ilgili rahatsızlıklar
enfeksiyonlar ( osteomiyelit gibi ), kemik ve eklemleri içeren tümörler (birincil tümörler ve metastazlar ), eklem içindeki ve çevresindeki dokularda ağrı, şişme veya kanama
tedavi ile iyileşmeyen açıklanamayan omuz ağrısı,omuz ekleminin hareketinde azalma
omuz ameliyatı sonrası ilerleme.
Kontrast madde kan akışını kontrol etmek, bazı tümör tiplerini bulmak ve iltihap veya enfeksiyon alanlarını göstermek için kullanılabilir. Kontrast madde kolunuzdaki bir damara ( IV ) veya doğrudan omuz ekleminize verilebilir.
Omuz MR çekimine nasıl hazırlanılır ?
Vücudunuzda önceki prosedürlerden veya yaralanmalardan kaynaklanan herhangi bir metal varsa doktorunuza söyleyin. Testten önce mücevher ve piercing dahil olmak üzere vücudunuzdaki tüm metalleri çıkarmanız gerekecektir. Kıyafetinizdeki metalin testi etkilememesi için bir hastane önlüğü giyeceksiniz.
Klostrofobiniz varsa veya kapalı alanlarda zorlanıyorsanız, MR, makinesinde kendinizi rahatsız hissedebilirsiniz. Doktorunuz rahatsızlığınıza yardımcı olması için antianksiyete ilaçları reçete edebilir.
Omuz MR çekimi nasıl yapılır?
Testiniz kontrast madde kullanımını gerektiriyorsa, bir hemşire veya teknisyen bunu damardan damar yoluyla kan dolaşımınıza enjekte eder. Teste başlamadan önce kontrast maddenin vücudunuzda dolaşmasını beklemeniz gerekebilir.
MR cihazı, kendisine bağlı bir kayar masası olan dev beyaz bir tüptür. Masaya sırtüstü uzanıyorsunuz ve masa makineye doğru kayıyor. Bir teknisyen, tarama görüntülerinin kalitesini artırmak için omzunuzun etrafına küçük bobinler yerleştirir.
Teknisyen, başka bir odadan bir uzaktan kumanda kullanarak masanın hareketini kontrol eder. Sizinle bir mikrofon aracılığıyla iletişim kurabilirler.
Görüntüler kaydedilirken makine yüksek sesleri çıkarıyor. MR, çekimi esnasında daha fazla rahatsız olmamanız için kulak tıkacı takılabilir.
Görüntüleriniz çekilirken teknisyen sizden nefesinizi birkaç saniye tutmanızı isteyecektir. Test sırasında hiçbir şey hissetmeyeceksiniz.
Tipik bir omuz MR taramasının tamamlanması 45 dakika ila bir saat sürer.
Klostrofobiniz (kapalı alan korkusu) veya endişeniz varsa , doktorunuzdan muayene tarihinden önce hafif bir sakinleştirici reçete etmesini isteyin.
MR çekimi
Röntgen ve bilgisayarlı tomografi (BT) muayenelerinin aksine, MR radyasyon kullanmaz. Bunun yerine, radyo dalgaları vücutta doğal olarak bulunan hidrojen atomlarını yeniden hizalar. Bu dokularda herhangi bir kimyasal değişikliğe neden olmaz. Hidrojen atomları normal hizalarına dönerken içinde bulundukları doku tipine göre farklı miktarlarda enerji yayarlar. Tarayıcı bu enerjiyi yakalar ve bu bilgiyi kullanarak bir görüntü oluşturur.
Bir bilgisayar sinyalleri işler ve her biri vücudun ince bir dilimini gösteren bir dizi görüntü oluşturur. Radyolog bu görüntüleri farklı açılardan inceleyebilir.
MR genellikle hastalıklı doku ile normal doku arasındaki farkı röntgen, BT ve ultrasondan daha iyi söyleyebilir.
MR çekimi faydaları ve riskleri nelerdir?
MR , radyasyona maruz kalmayı içermeyen invaziv olmayan bir görüntüleme tekniğidir.
MR, kas ve kemik anormallikleri dahil olmak üzere çok çeşitli durumların teşhisinde değerli olduğu kanıtlanmıştır.
MR, omuz yaralanması olan hangi hastaların ameliyat gerektirdiğini belirlemeye yardımcı olabilir.
MR, röntgen ve diğer testlerin sonuçları net olmadığında kemik kırığını teşhis etmeye yardımcı olabilir.
MR, diğer görüntüleme yöntemleriyle kemik tarafından gizlenebilecek anormallikleri tespit MR , kan damarlarının problemlerini teşhis etmek için röntgen, anjiyografi ve BT’ye noninvaziv bir alternatif sağlayabilir.
Riskler
MR, görüntüleme işlemi ortalama hasta için neredeyse hiç risk oluşturmaz.
Güçlü manyetik alan sizin için zararlı değildir. Bugüne kadar, taramada kullanılan radyo dalgaları ve mıknatıslardan belgelenmiş herhangi bir yan etki olmamıştır.
MR, çekiminizde IV kontrast üreticileri, annelerin kontrast madde verildikten sonra 24-48 saat boyunca bebeklerini emzirmemesi gerektiğini belirtmektedir.
Metal implantlar
Teknisyen, sahip olduğunuz implant tipi ve MR uyumluluğu ile ilgili teyit ve belgeler olmadan MR, işleminizi gerçekleştirmeyecektir. Vücudunuzda metal nesneler olup olmadığından emin değilseniz, röntgen vücudunuzda bulunan metal implantları ortaya çıkarmaya yardımcı olabilir. Metal içeren implantlarınız varsa, MR taramasında sorunlara neden olabilir. Kullanılan mıknatıslar kalp pillerini etkileyebilir veya implante edilen vidaların veya pimlerin vücudunuzda kaymasına neden olabilir. Aşağıdaki implantlardan herhangi birine sahipseniz doktorunuza bildirdiğinizden emin olun:
yapay eklemler, yapay kalp kapakçıkları, anevrizma cerrahisinden metal klipsler, mermi veya diğer metal parçalar, kalp pili, koklear implant.
Kalp piliniz varsa, doktorunuz omuz bölgenizi incelemek için BT taraması gibi başka bir yöntem önerebilir. Bu, kalp pilinizin türüne bağlıdır. Bazı kalp pili modelleri, muayene sırasında bozulmamaları için MR taramasından önce yeniden programlanabilir.
Doktorların ortopedik cerrahi sırasında kullandığı çoğu metal implant güvenlidir ve MR sırasında herhangi bir risk oluşturmaz. Bununla birlikte, yakın zamanda yerleştirilmiş bir yapay ekleminiz varsa, MR a bir alternatif düşünmek en iyisidir. Kurşun ve şarapnel dahil olmak üzere vücudunuzda bulunan herhangi bir metal hakkında doktorunuza veya görüntüleme işleminizi yapacak teknisyene bilgi vermeniz gerekmektedir. Nadir de olsa, MR taraması sırasında ısınabilecekleri ve hareket edebilecekleri için gözlerin yakınında bulunan metal nesnelerin ortaya çıkarılması zorunludur. Diş telleri, diş dolguları ve göz farı gibi bazı kozmetikler MR manyetik alanından etkilenmez. Bununla birlikte, bu öğeler MR taramasının görüntülerini bozabilir ve teknisyene bunlar hakkında bilgi vermek gerekmektedir. Bir hastaya MR odasına kadar eşlik ediyorsanız, implante edilmiş cihazlar ve metal nesneler için taramadan geçmelisiniz.
Aşağıdaki implantlara sahip kişiler taranmayabilir ve önce güvenlik açısından değerlendirilmeden MR tarama alanına girmemelidir:
Bazı koklear (kulak) implantları, beyin anevrizmaları için kullanılan bazı klips türleri, kan damarlarının içine yerleştirilmiş bazı metal bobin türleri,bazı eski kardiyak defibrilatörler ve kalp pilleri, vagal sinir uyarıcıları.
Omuz MR sınırlamaları nelerdir?
Yüksek kaliteli görüntüler, görüntüler kaydedilirken mükemmel bir şekilde hareketsiz kalma ve nefes tutma talimatlarını izleme yeteneğinize bağlıdır. Endişeli, kafanız karışmış veya şiddetli ağrınız varsa, görüntüleme sırasında hareketsiz yatmayı zor bulabilirsiniz.
Çok iri olan bir kişi, belirli MR makinelerine sığmayabilir. Tarayıcılarda ağırlık sınırları vardır.
İmplantlar ve diğer metalik nesneler net görüntü elde etmeyi zorlaştırabilir. Hasta hareketi aynı etkiye sahip olabilir.
Çok düzensiz bir kalp atışı, görüntülerin kalitesini etkileyebilir. Bunun nedeni, bazı tekniklerin görüntülemeyi kalbin elektriksel aktivitesine göre zamanlamasıdır.
Mevcut veriler, kontrastsız MRG’nin hamile bir kadının fetüsüne zarar verdiğine dair ikna edici bir kanıt göstermemektedir. Ancak muayene ihtiyacı zamana duyarlı değilse, doktorunuz muayeneyi doğum sonrasına kadar erteleyebilir. MRG gadolinyum kontrast maddelerinden genellikle çok özel durumlar dışında hamilelik sırasında kaçınılır. Doktorlar, ultrason ile tam olarak değerlendirilmeyen bulgular için fetüsü değerlendirmek için ilk trimesterden sonra MR yapabilirler.