Paranazal sinüs BT nedir ?
Sinüs problemlerini teşhis etmenin en iyi yollarından biri, doktorların çeşitli tıbbi durumları teşhis etmesine ve tedavi etmesine yardımcı olan invaziv olmayan, ağrısız bir tıbbi test olan BT (bilgisayarlı tomografi) taramasıdır. BT tarayıcıları sinüs anatomisinin 3 boyutlu röntgen görüntülerini oluşturur ve böylece doktorlara doğru teşhis için değerli bilgiler sağlar.
Paranazal sinüs BT, sinonazal boşlukların mukoza ve kemik sistemi çalışmasının değerlendirilmesi için bir inceleme görevi görür.
Paranazal sinüs BT Testi Nasıl Yapılır?
Tarayıcının ortasına doğru kayan dar bir masaya uzanmanız istenecektir. Sırt üstü yatabilir veya çenenizi kaldırarak yüzüstü yatabilirsiniz.
Tarayıcının içine girdikten sonra, makinenin x-ışını ışını etrafınızda döner. Dönen röntgen ışınını görmezsiniz. (Modern “spiral” tarayıcılar muayeneyi durmadan gerçekleştirebilir.)
Bir bilgisayar, vücut bölgesinin ayrı görüntülerini oluşturur. Bunlara dilim denir. Görüntüler saklanabilir, bir monitörde görüntülenebilir veya film üzerine basılabilir. Vücut bölgesinin üç boyutlu modelleri, dilimler bir araya getirilerek oluşturulabilir.
Çekim sırasında hareketsiz kalmanız gerekir çünkü hareket bulanık görüntülere neden olur. Kısa bir süre için nefesinizi tutmanız söylenebilir. İşlem sırasında sizi sabit tutmak için askılar ve yastıklar kullanılabilir.
Paranazal sinüs BT Testine Nasıl Hazırlanılır?
Genellikle kontrastsız bir çekim olarak olarak yapılır.
Kontrast madde verilmesi istenildiği durumda tomografi çekimleri için, test başlamadan önce vücuda verilmek üzere kontrast maddeye ihtiyacınız olacaktır. Kontrast, belirli alanların röntgende daha iyi görünmesine yardımcı olur.
Kontrasta herhangi bir reaksiyon gösterip göstermediğinizi doktorunuza kontrast maddeyi güvenli bir şekilde alabilmeniz için testten önce ilaç almanız gerekebilir.
Böbrek problemleriniz varsa doktorunuza bildirin. Bu durumda kontrast kullanılmayabilir.
Paranazal sinüs BT Testi Neden Yapılır?
Paranazal sinüslerin BT taramasının amacı, paranazal boşluklar bağlamında olası iltihaplı veya yeni oluşan doku varlığını görselleştirmektir. Neoplastik, enflamatuar ve enfeksiyöz bozukluklarda, kemik erozyonlarını, osteolitik lezyonları ve kalsifikasyonları, polip, sıvı veya kalınlaşmış sinüs zarlarının varlığını tespit göstermek, nazal septal deviasyon veya konka hipertrofisinin teşhisine yardımcı olmak için paranazal sinüslerin BT taraması yapılır.
Sinüslerdeki doğum kusurları, sinüslerin kemiklerinde enfeksiyon (osteomiyelit), travma nedeniyle sinüsler üzerinde yüz yaralanması, kitleler ve tümörler, kanser dahil burun polipleri, tekrarlayan kanlı burunların nedeni (burun kanaması), sinüs enfeksiyonu (sinüzit)
Bu testin sonuçları, doktorunuzun sinüs cerrahisi planlamasına da yardımcı olabilir.
Paranazal sinüs tümörlerinin nedenleri
Tüm paranazal sinüs tümörlerinin bilinen nedenleri yoktur, ancak bunlar paranazal sinüs tümörlerinin olası nedenleridir:
Endüstriyel kimyasallara maruz kalma, tahta, deri, un, tekstil, nikel veya krom tozuna maruz kalma, sigara içmek
Paranazal sinüs tümörlerinin belirtileri
Paranazal sinüs tümörlerinin erken belirtileri, soğuk algınlığı veya enfeksiyon belirtilerine benzer, bu nedenle genellikle gözden kaçırılır:
Sinüslerin tıkanması veya asla geçmeyen tıkanıklık, sesinizdeki veya nefesinizdeki değişiklikler, azaltılmış koku alma duyusu, baş ağrısı, yüzünüzde, kulaklarınızda veya dişlerinizde uyuşma veya ağrı, sallanan dişler, burnunuzdan irin akması veya geniz akıntısı
sık burun kanaması, yüzünüzde veya damakta büyüme, sürekli sulanan gözler, şişkin göz görme kaybı veya değişikliği, ağzını açmada sorun
Paranazal sinüs BT sonuçları
Sinüslerde herhangi bir sorun görülmezse sonuçlar normal kabul edilir.
Anormal sonuçların nedeni şunlar olabilir:
Doğum kusurları, kemik kırıkları, kanser, polipler sinüslerde, sinüs enfeksiyonu (sinüzit)
Paranazal sinüs BT riskleri nelerdir?
Radyasyona maruz kalmak, kontrast maddeye alerjik reaksiyon
BT taramaları sizi normal röntgen ışınlarından daha fazla radyasyona maruz bırakır. Zamanla çok sayıda röntgen veya BT taraması yaptırmak kanser riskinizi artırabilir. Ancak, herhangi bir taramadan kaynaklanan risk çok küçüktür. Siz ve doktorunuz , tıbbi bir sorun için doğru teşhis almanın faydalarına karşı bu riski değerlendirmelisiniz.
Bazı insanların kontrast maddeye alerjisi vardır. Enjekte edilen kontrast boyaya karşı alerjik bir reaksiyon geçirip geçirmediğinizi doktorunuza bildirin.
Damar içine verilen en yaygın kontrast türü iyot içerir. İyot alerjisi olan bir kişiye bu tür bir kontrast verilirse mide bulantısı veya kusma, hapşırma, kaşıntı veya kurdeşen olabilir.
Kontrast gerekirse, testten önce size antihistaminikler (Benadryl gibi) veya steroidler verilebilir.
Böbrekler iyotun vücuttan atılmasına yardımcı olur. Böbrek hastalığı veya şeker hastalığı olanların, iyotun vücuttan atılmasına yardımcı olmak için testten sonra ekstra sıvı almaları gerekebilir.
Nadiren, kontrast madde anafilaksi adı verilen hayatı tehdit eden bir alerjik tepkiye neden olabilir. Test sırasında nefes almakta sorun yaşarsanız tarayıcı operatörüne hemen bildirin.