röntgen tomografi mr nedir

Röntgen , BT ve MR Hakkında Bilinmesi Gerekenler 

Doktorlar vücudunuzun içinde neler olup bittiğini görmek istediklerinde, genellikle bir tanısal görüntüleme testi yaptırırlar. Doktorun doğru tanı koymasına ve ideal tedavi planını seçmesine yardımcı olan bu görüntüleme testlerinin birkaç türü vardır. Her görüntüleme testi, doktorunuzun belirli tıbbi komplikasyonları tanımlamasına yardımcı olan görüntüler oluşturmak için farklı teknolojiler kullanır.

Çoğu birey  en az bir tıbbi görüntüleme testi yaptırmıştır. Üç yaygın görüntüleme cihazı türü, röntgenı, bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntüleme (MR) dir. Doktorunuz bir veya birden fazla görüntüleme isteyebilir.

Bu tetkikleri yaptırma konusunda endişeli olabilirsiniz, ancak tanısal görüntüleme taramaları genellikle ağrısız ve invaziv değildir. Yine de, her birinin nasıl çalıştığını ve ortak kullanımlarını anlamak yardımcı olabilir. Röntgenler, BT taramaları ve MR testleri arasındaki farkları bilmek, ne bekleyeceğinizi bildiğinizde zihninizi rahatlatmaya yardımcı olabilir.

Röntgen Nedir?

X-ışınları  en çok kullanılan tanısal görüntüleme testidir ve yaygın olarak bulunur. Daha karmaşık vücut taramalarına ihtiyaç duysanız bile, muhtemelen önce bir röntgen çektireceksiniz.

Kemik ve diğer yoğun nesneler radyasyonu engeller ve röntgen filminde beyaz görünürler. Daha az yoğun dokuları görmek zordur ve gri görünür. X-ışınlarından sınırlı radyasyona maruz kalmak zararlı olmasa da, hamileyseniz doktor özel önlemler alacaktır.

Doktor, dijital röntgen sensörü veya fotoğraf filmi ve röntgen makinesi arasında tarama için vücudunuzun bir kısmını konumlandıracaktır. Makine radyasyonu vücudunuza kısa süreliğine gönderirken, hareketsiz kalmanız gerekir.

Röntgenin kullanıldığı alanlar 

Kemik hastalığı veya  dejenerasyonu, çıkıklar, kırıklar, tümörler, enfeksiyonlar.

Röntgen prosedürünüz sırasında muhtemelen birkaç açıda konumlandırma yapacaksınız. Yalnızca bir uzvunuz kırıldıysa, doktor ikisini de karşılaştırmak için sağlam uzvun röntgenini çekmek isteyebilir. Röntgen seansları genellikle 10 dakikadan fazla sürmez. Görüntüler hızlı bir şekilde hazır. Genellikle bir bilgisayar ekranı görüntüsü için bir CD’ye yazılırlar veya röntgen filmine basılabilir.

Bazı durumlarda, röntgen çekilirken ekleminize bir kontrast madde enjekte edilebilir. “ Artrogram ” olarak da adlandırılan bu prosedür, eklemin yumuşak doku yapılarının ana hatlarını çizmeye yardımcı olur. İlaç enjekte ederken veya sıvıyı çıkarırken iğnenin bir eklem içine yerleştirilmesine de yardımcı olabilir. X-ışınlarından elde edilen görüntüler, karmaşık yöntemlerle üretilenler kadar ayrıntılı olmayabilir. Bununla birlikte, ortopedik bir sorunu değerlendirmek için en çok kullanılan araçlardır.

İlginizi Çekebilir  Kontrastlı MR Nedir?

Doktorlar kırık kemikleri teşhis etmek için genellikle röntgen taramalarını kullanır. Bununla birlikte, bunları kanser türlerini, zatürreeyi ve diğer gelişen durumları tespit etmek için de kullandılar. Röntgen uzunluğu, doktorun vücudun hangi bölümünü incelediğine bağlı olacaktır. Ancak, genellikle sadece birkaç dakika sürer.

BT çekimi Nedir?

BT çekimi  , vücudun yüksek kaliteli, ayrıntılı görüntülerini oluşturur. Omurganın, omurların ve iç organların 360 derecelik görüntüsünü alan daha güçlü ve sofistike bir röntgendir. Doktorunuzun BT taramasında vücut yapılarınızı daha net görebilmesi için kanınıza bir kontrast madde enjekte edilebilir.

BT taraması kemiklerin, kan damarlarının, yumuşak dokuların ve organların ayrıntılı, kaliteli görüntülerini oluşturur ve doktorun aşağıdaki gibi tıbbi durumları teşhis etmesine yardımcı olmak için kullanılabilir:

Apandisit, kanser, travma, kalp hastalığı, kas-iskelet sistemi bozukluğu, bulaşıcı hastalıklar, BT taramaları ayrıca tümörleri tespit etmek ve akciğer veya göğüs problemlerini değerlendirmek için kullanılır. Bir BT cihazı, merkezinde tünel bulunan büyük bir kutuya benzer. Makine etrafınızda dönerken sizi bu tünelin içine ve dışına kaydıran ve vücudunuzun enine kesit görüntülerini üreten kayar bir masanın üzerinde uzanıyorsunuz. Testi yapan teknisyeniniz, görüntüleri gösterecek bilgisayarların bulunduğu farklı bir odada oturacaktır. Bir mikrofon ve hoparlör kullanarak sizinle konuşacaktır.

BT taramaları tipik olarak röntgenden daha pahalıdır ve kırsal veya küçük hastanelerde her zaman bulunmaz.

BT ürografi, üreterleri, böbrekleri ve mesaneyi içeren idrar yolunu değerlendirmek için kullanılan özel bir radyolojik muayene türüdür. Vücudunuzun her yerinde kesitsel görüntüler üretmek için bilgisayarlı tomografi kullanan yenilikçi bir teknolojidir. İç organların görüntüleri çok detaylıdır ve doktorların alınacak en doğru tedavi planına karar vermelerini sağlar.

Bu muayenenin en yaygın kullanımları, idrarınızdaki kanı değerlendirmek ve böbrek taşlarını tespit etmektir.

MR Nedir?

MR, manyetik rezonans görüntüleme anlamına gelir ve güçlü bir mıknatısı radyo dalgalarıyla birleştirir. Bir bilgisayar, manyetik bileşenleri çalıştırarak, vücut yapılarının inanılmaz derecede ayrıntılı görüntülerini oluşturur. Doktor, görüntüleri taranan vücut bölümünün “dilimleri” veya kesitleri olarak görür. X-ışınlarının aksine, radyasyon yoktur. Doktorlar, eklem ve kemik problemlerini teşhis etmenin yanı sıra tedavi ilerlemesini değerlendirmek, beyin anormalliklerini araştırmak ve pelvik ağrı veya kısırlık sorunlarını değerlendirmek için sıklıkla MR taramalarını kullanır.

Açık MR

Bu, ekipmanın konfigürasyonunu ifade eder. Açık MR, üç tarafı açık olduğu için parlak bir görüntüleme ve nispeten geniş bir deneyim yaratır. Özellikle klostrofobisi olan bireyler için faydalı olan, hızlı ve rahat muayene sağlayan modern bir tasarıma sahiptir.

İlginizi Çekebilir  Total Protein Testi

MR Kısa Tünel

Delik, MR görüntüleme makinesindeki açıklığı ifade eder. Kısa çaplı MR taramaları  , geleneksel MR kurulumundan yüzde 5 daha geniş ve yüzde 50 daha kısadır. Boyutlar hastaya geniş ve çok havadar bir görüntüleme deneyimi sağlar.

Açık  uçlu bir MR  , çok daha rahat bir MR taramasına izin veren daha geniş bir açıklık sağlar. Geleneksel delik ile hastadan biraz daha büyük bir açıklık vardır ve bu çok rahatsız edici, kısıtlayıcı bir ortam yaratır.

MR Taramaları – Yüksek Alan (1,5T)

Bu  yüksek alan (1,5T) MR  tarama makinesi, en yenilikçi görüntüleme teknolojisini sunar. Doktorların tüm vücut kısımlarını taramaları değerlidir ve endüstri standardı olarak kabul edilir.

3T MR Taramaları

3 Tesla MR olarak da bilinen  3T MR taraması  , 1,5T geleneksel tarama yerine sahip olabileceğiniz verimli ve güçlü bir görüntüleme muayenesidir. 3T tarayıcılar bir zamanlar yalnızca tıbbi araştırma merkezlerinde bulunurken, bugünlerde onları klinik ortamlarda da görebilirsiniz.

3T taramaları, 1.5T taramasından çok daha güçlü bir manyetik alan üreten güçlü, güçlü mıknatıslar kullanır. Bu, MRG’nin daha net görüntüleri daha hızlı oluşturmasını sağlar.

MR Spektroskopi

MR spektroskopi  , enfarktüslerin, tümörlerin ve diğer patolojilerin biyokimyasını karakterize etmek için kullanılan invazif olmayan bir yöntemdir. Beyni etkileyenler gibi belirli metabolik bozuklukları teşhis etmek için sıklıkla yapılır. Doktorların, metabolizmaları veya saldırganlıkları gibi tümörlerin özelliklerini anlamalarına yardımcı olur.

MRCP Taramaları

Manyetik rezonans kolanjiyopankreatografi (MRCP) taraması, karaciğer, safra kesesi, pankreas, safra kanalları ve pankreas kanalı dahil olmak üzere pankreas ve hepatobiliyer sistemlerin görüntülerini elde etmeye odaklanan özel bir MR türüdür.

Açık MR Taramaları – Yüksek Alan Performansı

Açık MR tarayıcıları  , gelişmiş manyetik rezonans görüntüleme yetenekleri sunan sistemlerdir. Çeşitli faydaları ve özellikleri vardır. Dört taraftan gelen panoramik manzaralar sağlarlar. Ayrıca konforlu ve ferah bir deneyim sunarlar.

Üç Ana Tanısal Görüntüleme Türü Arasındaki Benzerlikler ve Farklılıklar

X-ışınları, MR’lar ve BT taramalarının birkaç benzerliği vardır.

Üçü de bir tür görüntüleme taramasıdır. Hem röntgen hem de BT taramalarını dakikalar içinde tamamlayabilirsiniz. Her üç görüntüleme aracı da bir veya daha fazla tıbbi durumun teşhisine yardımcı olmak için kullanılabilir. Teknisyen tarafından verilen talimatlara göre her üç test için de hareketsiz kalmanız gerekir.

Bununla birlikte, aynı zamanda birkaç önemli farklılıkları vardır.

Röntgen ve BT çekimi Arasındaki Fark Nedir?

BT taraması ve röntgen arasındaki fark küçük olsa da, aynı zamanda önemlidir. Doktorlar, kanserleri ve zatürreeyi tespit etmenin yanı sıra kemiklerdeki çıkıkları ve kırıkları tespit etmek için röntgen kullanır. Bununla birlikte, BT taramaları, doktorların yapının ve bir bilgisayarın röntgen görüntülerini kullanarak iç organ yaralanmalarını teşhis etmek için kullandıkları bir tür gelişmiş röntgen cihazıdır.

İlginizi Çekebilir  Hipofiz MR 

Bazı durumlarda röntgen makineleri kas hasarı, yumuşak dokular veya diğer vücut organları ile ilgili sorunları teşhis edemez, ancak BT taraması ile bu tamamen mümkündür. Röntgen görüntüleri 2 boyutlu, BT tarama görüntüleri ise 3 boyutludur. BT tarama makinesi bir eksen üzerinde döner ve bir kişinin vücudunun çeşitli açılardan çeşitli 2D görüntülerini alır. Daha sonra bilgisayar, tüm kesitsel görüntüleri ekranına bir araya getirerek, vücudun içinin 3 boyutlu bir görüntüsüyle sonuçlanacak ve doktora yaralanma veya hastalık varlığını ortaya çıkaracaktır.

BT çekimi ile MR Arasındaki Fark Nedir?

X-ışınları ve BT taramalarının her ikisi de görüntü üretmek için küçük dozda iyonlaştırıcı radyasyon kullanır.

Ancak bir MR taraması bu şekilde çalışmaz. İyonlaştırıcı radyasyon yerine görüntüleri oluşturmak için güçlü mıknatıslar ve radyo dalgaları kullanır. Bu nedenle, BT taraması veya röntgenden farklı olarak MR taramanız olduğunda radyasyona maruz kalmazsınız. MR, vücudunuzdaki protonların her birini sıralayan bir manyetik alan uygular. Radyo dalgaları, bu protonlara kısa patlamalar halinde uygulanır ve MR tarayıcısının aldığı bir sinyali iletir. Daha sonra bilgisayar bu sinyali işler ve incelenen vücut bölgelerinin 3 boyutlu görüntüsünü oluşturur.

BT çekiminın tanısal görüntüleri tipik olarak MR taramasından daha hızlı alınır. Örneğin, bir BT çekimi, x-ışınlarında olduğu gibi, genellikle beş dakika veya daha kısa sürer, MR’lar ise  30 dakika veya daha fazla sürebilir.

Doktorlar ayrıca farklı nedenlerle MR ve BT taramaları kullanır. BT taraması, özellikle kırıklar olmak üzere göğüs, kafa, omurga veya karındaki ciddi yaralanmaların teşhisinde çok yardımcıdır. Ayrıca tümörlerin yerini ve boyutunu belirlemede de faydalıdırlar.

Bununla birlikte, bir MR, eklemlerdeki, yumuşak dokulardaki, bağlardaki ve tendonlardaki sorunları teşhis etmede genellikle daha iyi bir iş çıkarır. Doktorlar genellikle omurga, beyin, göğüsler, kaslar, karın ve boynu taramak için bir MR isteyecektir. Omurga bağlarını değerlendirmek için mükemmel bir araçtır.

MR ve Röntgen Arasındaki Fark Nedir?

Belirtildiği gibi, x-ışınları sizi iyonlaştırıcı radyasyona maruz bırakır. MR makineleri bu radyasyonu yaymaz. Röntgenler sadece birkaç dakika, MR’lar ise doktorun aradığı şeye bağlı olarak 30 dakika veya daha uzun – birkaç saate kadar – sürebilir.

x-ışınları yalnızca birkaç vücut rahatsızlığını taramakla sınırlıdır. MRG’ler daha çok yönlüdür ve doktorlar bunları birçok tıbbi durumu incelemek için kullanır. Örneğin, röntgen daha çok kırık kemikleri incelemek için kullanılır, ancak hastalıklı dokuyu tespit etmeye de yardımcı olabilir. MRG’ler tendon ve bağ yaralanmaları, beyin tümörleri veya omurilik yaralanmaları gibi yumuşak dokuları değerlendirmek için daha iyidir.

 

Yorum ekleyebilirsiniz