sakroiliak eklem mr

Sakroiliak Eklem MR

Sakroiliak Eklem MR nedir ?

Sakroiliak Eklem MR taraması; Omurga tabanıyla ilgili tıbbi durumların teşhis edilmesine yardımcı olan non-invaziv prosedürdür.

Sakroiliak Eklem MR taraması için nasıl hazırlanmalıyım?

Sakroiliak Eklem MR invaziv olmayan bir prosedürdür, bu nedenle faz bir hazırlığa gerek yoktur. Bununla birlikte, MR’lara metal nesneler takılmamalıdır.

Hastalar saat, takı ve saç tokası gibi metal nesneleri çıkarmalıdır. Bazı makyaj malzemeleri ve saç spreyleri de metal parçacıklar içerir, bu nedenle test bitene kadar bu ürünleri kullanmamanız önerilir. İşitme cihazı veya kaza sonucu metal iğneler gibi cerrahi olarak implante edilmiş bir metal cihazınız varsa, taramadan önce doktorunuza bunları söylemelisiniz.

Klostrofobiniz varsa sevk eden doktorunuza durumunuzu bildirmelisiniz. Test için sakinleştirici öneriyorlarsa, testten önce belirli bir süre yemek yiyip içememek gibi bazı ilişkili kurallar olabilir.

Sakroiliak Eklem MR taraması nasıl yapılır?

Sakroiliak Eklem MR taraması, teknisyen bir  hastane önlüğü veya bol giysiler giyerek sizden tarama makinesine girecek bir masaya uzanmanızı isteyecektir. Pozisyonunuzu aldıktan sonra, teknisyen odadan çıkacak ve makine yüksek sesler çıkarmaya başlayacaktır. Teknisyenin sesini makinede bulunan bir hoparlörden duyabileceksiniz, o da sizinle bir mikrofon aracılığıyla konuşabilecektir.

Sakroiliak Eklem Disfonksiyonunun Belirtileri

Sakroiliak  eklem disfonksiyonunun  belirtileri oldukça şiddetli olabilir ve şunları içerebilir:

Kalça ve bacaklara yayılan ağrı, alt sırtta sık sık çekim ağrıları, mesane veya bağırsak kontrolünün kaybı, sertlik ve azaltılmış hareket aralığı, sakroiliak ekleme baskı uygularken kötüleşen ağrı.

Sakroiliak Eklem MR çekimini doktorum neden ister?

Sakroiliak eklem MR endikasyonlarından bazıları eklem neoplazmı, kemik veya eklemlerdeki enfeksiyonlar, dejeneratif artrit, sakroiliit, ankilozan spondilit, sedef hastalığı, osteoartrit ve guttur. Sakroiliak eklem ağrısını tesbit etmek zordur çünkü sakroiliak pelvisin derinlerinde bulunur. Bu nedenle sakroiliak eklem disfonksiyonunu saptamak için doktorunuz sakroiliak eklem MR tarama testi isteyebilir.

İlginizi Çekebilir  P24 Testi

Sakroiliit. Sakroiliit , bir veya her iki sakroiliak eklemin iltihaplanması anlamına gelir ve bel ağrısının bir nedenidir. Sakroiliit ile birey, iltihabın miktarına bağlı olarak bel, kalça veya uylukta ağrı yaşayabilir.

Sakroiliak eklemin yaygın mekanik sorunlarına genellikle sakroiliak eklem disfonksiyonu denir (SI eklem disfonksiyonu olarak da adlandırılır ). Sakroiliak eklem disfonksiyonu genellikle sakroiliak eklem bölgesindeki anormal hareketin (çok fazla veya çok az hareket) neden olduğu sakroiliak eklem bölgesindeki ağrıyı ifade eder. Tipik olarak sakroiliak ekleminin iltihaplanması veya sakroiliit ile sonuçlanır.

Ankilozan spondilit. Ankilozan spondilit ( AS ), tipik olarak omurganın pelvisle birleştiği yerde omurga eklemlerinin uzun süreli iltihaplanması ile karakterize edilen bir artrit türüdür.

Osteoartrit. Osteoartrit, eklemlerin ağrılı ve sert olmasına neden olan bir  artrit türüdür.

Osteoartrit belirtileri  Osteoartritin ana semptomları eklem ağrısı ve sertliği ve eklemi hareket ettirme sorunlarıdır. Eklemde şişme, hassasiyet, etkilenen eklemleri hareket ettirirken cızırtı veya çatırtı sesi.

Sakroiliak Eklem MR  Taraması Riskleri Nelerdir?

MR  radyasyona maruz kalma riski taşımaz. Hastalar işlem için manyetik alanlar ve radyo dalgaları kullandıktan sonra hiçbir yan etkisi belirtilmemiştir.

Güçlü manyetik alan sizin için zararlı değildir. Ancak vücudunuzda implant varsa  tıbbi cihazların arızalanmasına veya görüntülerin bozulmasına neden olabilir.

 

Yorum ekleyebilirsiniz