Total protein testi, kandaki total protein miktarını hesaplayan bir kan testidir. Yaklaşık 500 farklı protein türünü ölçer. Bu, iki önemli protein grubu analiz edilerek yapılır; albümin ve immünoglobulin. Bu nedenle total protein testi Albümin:Globulin oranı olarak da bilinir.
Total protein nedir?
Total protein testi, kanınızın sıvı kısmında bulunan iki protein sınıfının total miktarını ölçer. Bunlar albümin ve globulindir.
Proteinler, tüm hücre ve dokuların önemli parçalarıdır.
Albümin, sıvının kan damarlarından sızmasını önlemeye yardımcı olur. Ayrıca kanınızda kimyasallar taşır.Globulinler bağışıklık sisteminizin önemli bir parçasıdır.
Total protein testi nasıl yapılır?
Kolunuzdaki damardan alınan kan örneği testidir.
Bazı durumlarda doktorunuz idrar testi de isteyebilir. İdrar protein için pozitifse, böbrek sorununa işaret eder.
Birçok ilaç kan testi sonuçlarını etkileyebilir.
Doktorunuz bu testi yaptırmadan önce herhangi bir ilaç almayı bırakmanız gerekip gerekmediğini size söyleyecektir.
Doktorunuzla konuşmadan ilaçlarınızı durdurmayın veya değiştirmeyin.
Total protein testi neden yapılır?
Protein testleri en yaygın olarak karaciğer fonksiyonunu değerlendirmek için yapılır. Ancak teste dahil olan birçok protein olduğu için anormal sonuçlar başka sağlık sorunlarına da işaret edebilir. Buna böbrek sorunları, emilim sorunları veya kemik iliği sorunları dahildir.
Karaciğer sağlığı değerlendirmesi için protein testleri diğer karaciğer fonksiyon testleri ile birlikte değerlendirilmelidir. Bu test genellikle beslenme problemlerini, böbrek hastalığını veya karaciğer hastalığını teşhis etmek için yapılır.
Total protein anormal ise, sorunun kesin nedenini aramak için daha fazla test yaptırmanız gerekecektir.
Vücuttaki normal protein miktarı nedir?
Protein için önerilen günlük miktar, günde vücut ağırlığının kilogramı başına 0.8 g’dır. Fakat kan sonuçlarından bahsettiğimizde bu ne anlama geliyor?
Total protein testi sonuçları
Normal aralık, desilitre (g/dL) başına 6,0 ila 8,3 gram veya 60 ila 83 g/L’dir.
Aktivite seviyeleri, yaş, kas kütlesi ve genel sağlık gibi faktörler normal aralığın dışındaysa bu sayıların değişebileceğini unutmayın.
Total protein testi sonucunuz yüksekse bu ne anlama gelir?
Susuz kaldığınızda yüksek protein seviyeleri belirgindir. Bunun nedeni, azalan sıvı içeriğinin kanınızda taşınan elementleri daha konsantre hale getirmesidir. Bazı kanserli tümörler protein ürettiğinden, bazen yüksek protein sonuçları bazı kanserleri de gösterebilir.
Total protein testi sonucu düşükse ne anlama gelir?
Kan dolaşımındaki düşük proteinler birkaç olasılığı gösterebilir:
Karaciğer bozukluğu – karaciğer, bazı hasarlar nedeniyle yeterince üretmiyor.
Böbrek bozukluğu – böbreklerin taş oluşturma olasılığı daha yüksektir.
Malabsorpsiyon bozukluğu – vücut yenen proteinleri sindiremez veya ememez.
İmmünoglobulin seviyeleri çok düşük – immünoglobulinlerin yapılmasına yardımcı olan kemik iliği düzgün çalışmıyor.
Protein seviyelerini belirli bir diyetle kontrol edebilir misiniz?
Diyetimizin bir parçası olarak protein tüketmemize rağmen, bunları hemen orijinal formlarında kullanamıyoruz. Vücudun bu proteinleri amino asitlerin kurucu yapı taşlarına ayırması gerekir. Bu amino asitler daha sonra kan dolaşımına salınır ve protein üretiminde kullanılabilir.
Çeşitli proteinler almak, vücudunuz için mevcut olan amino asit bloklarının sayısını artıracaktır. Bu nedenle, 9 temel amino asit 7 tipinin tümünü içeren tam (bazen bütün olarak anılır) proteinlerin tüketilmesi tavsiye edilir.
Hepsi protein üretiminde kullanılan 20 farklı amino asit vardır. Bununla birlikte, tam proteinler, vücudunuz için zorunlu olan 9 temel amino asidi içerir. Tam proteinli gıdaların örnekleri arasında Yumurta, Sığır eti, Kümes Hayvanları, Balık, Süt, Peynir, Yoğurtlar ve vejeteryan ve vegan diyetleri için hem bitki hem de tahılların bir kombinasyonu bulunur.
Protein seviyenizi artırmak için, düşük proteinlerin nedeninin bulunması önemlidir. Bir kez bulunduğunda, uygun beslenme veya takviyeler başlatılabilir. Bu daha sonra vücudunuzun protein seviyenizi normale döndürmek için ihtiyaç duyduğu tüm proteini almanızı sağlayacaktır.
Örneğin, böbrek hastalığı olan hastalar için düzenli olarak düşük proteinli diyetler önerilmektedir. Bu, böbreğin iş yükünü azaltmak ve kullanımlarını uzatmak içindir. Ancak protein alımını azaltmak kendi sorunlarını yaratabilir. Yenilen daha az protein, vücudunuzun ihtiyaçları için daha az amino asit olduğu anlamına gelir.
Total protein testi anormal sonuçları
Normalden daha yüksek seviyeler şunlardan kaynaklanabilir:
HIV ve hepatit B veya C dahil olmak üzere kronik inflamasyon veya enfeksiyon, multipl myeloma, waldenstrom hastalığı
Normalden düşük seviyeler şunlardan dolayı olabilir:
agamaglobulinemi, kanama, yanıklar, glomerülonefrit, karaciğer hastalığı, malabsorpsiyon
yetersiz beslenme, nefrotik sendrom, protein kaybettiren enteropati.
Yüksek protein seviyelerinin belirtileri
Fiziksel olarak daha aktif olduğunuzda veya kas oluşturmaya çalıştığınızda protein alımı genellikle oldukça teşvik edilir. Bununla birlikte, çok fazla protein almanın yan etkileri vardır. Olası yan etkiler şunlardır:
Kemiklerde daha zayıf kemiklere neden olan azalmış kalsiyum
Böbrek taşı olasılığını artıran böbrek sorunları
Karaciğer sorunları
Düşük protein seviyelerinin belirtileri
Proteinler birçok işlemle sentezlenir. Çok az protein tüketirsek, vücudumuz bu azalmaya uygun protein üretimini artırma yeteneğine sahiptir. Düşük protein seviyeleri uzadığında semptomlar ortaya çıkabilir. Bunlar şunları içerebilir:
Kilo kaybı, kas zayıflığı , ödem, ruh hali değişiklikleri, düşük tansiyon ve düşük kalp hızı, besin malabsorpsiyonu, karaciğer hastalığı, anemi, yavaş bağışıklık tepkisi ve kesiklerin yavaş iyileşmesi, yeme isteği, konsantrasyon zorluğu, kırılgan saç, cilt ve tırnaklar.
Herhangi bir anormal protein seviyesinin, erken evrelerde her zaman semptomsuz olan karaciğer hastalığının başlangıcını gösterebileceğini unutmayın.
Proteinler nelerdir?
Vücudumuz 200.000’den fazla farklı tipte protein içerir ve hepsinin kendine özgü rolleri vardır. Bu proteinler amino asit bloklarından oluşur. Farklı düzenlerde 50’ye kadar amino asit vücudumuzda sahip olduğumuz proteinleri oluşturur.
Proteinlerin çok çeşitli tiplerde bulunduğunu ve birkaç amino asitten yapıldığını anlamak, sağlıklı ve çeşitli bir diyetin önemini vurgular.
Karaciğer, amino asitleri parçalayarak, diğer amino asitleri yeniden oluşturarak ve vücudumuzdaki en yaygın protein türü olan albümini oluşturarak proteinlerin oluşturulmasında hayati bir rol oynar.
Albümin proteinleri nelerdir?
Albümin küresel bir proteindir.
Kan dolaşımında bulunan en yaygın protein.
Kan damarlarındaki sıvı hareketini kontrol eder ve besinleri, ilaçları, hormonları ve vitaminleri vücutta taşır.
Karaciğer albümin oluşturur ve kandaki seviyelerini korur.
Serum albümin testi nedir?
Bu, kandaki albümin seviyelerini özel olarak tanımlayan bir kan testidir. Düşük seviyeler karaciğer, yetersiz beslenme veya iltihaplanma ile ilgili bir sorunu gösterebilir. Bununla birlikte, artan albümin seviyeleri dehidrasyonu gösterir.
İmmünoglobulin/globulin proteinleri nelerdir?
İmmünoglobulin, antikorlar oluşturan küresel bir proteindir.
Toplamda beş grup immünoglobulin vardır ve hepsi kan testi içinde ölçülür.
İmmünoglobulin lenf dokusunda üretilir. Bu boyun, koltuk altı, kasık ve kemik iliğinde bulunan lenf düğümleri içindeki bağışıklık sisteminizin bir parçasıdır.
Antikorlar, bir hastalığa neden olabilecek bakteri veya virüs gibi vücutta bulunan belirli bir yabancı cisme yanıt olarak oluşturulur. Bu antikorlar yabancı cisme tutunur ve onu parçalayarak hastalık tehdidini etkisiz hale getirir.
Total protein testi fiyatları 2023
Total protein testi İstanbul da pek çok merkez ve laboratuvarda yapılmaktadır. Total protein testi fiyatları kurumdan kuruma farklılık göstermektedir. Total protein testi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilirsiniz. o5378576593