Beyin lezyonlarını teşhis etmek ve yenidoğanın nörolojik gelişimindeki değişiklikleri tahmin etmek için kullanılan bir ultrason yöntemidir.
Transfontanel Ultrason sadece kafatası kemikleri tam olarak büyümemiş olan küçük bebeklerde yapılır (yani, başlarının üstünde hala bıngıldak olarak bilinen yumuşak bir nokta vardır). Bunun nedeni, kemiklerin ultrason dalgalarının geçişini engellemesidir. Fontanel, ses dalgalarının geçmesi ve beyne ulaşması için bir açıklık sağlar.
Transfontanel Ultrason Neden Yapılır?
Doktorlar, bir bebekte nörolojik problemlerle ilgili bir endişe olduğunda kranial ultrason isterler. Yoğun bakıma ihtiyacı olan prematüre bebekler, beyin kanaması (intraventriküler kanama veya IVH) veya ventrikülleri çevreleyen beynin beyaz cevherinde hasar (periventriküler lökomalazi veya PVL) düşünülen bebeklere yapılır.
Ayrıca aşağıdaki nedenlerle de kranial ultrason istenebilir:
Kafa boyutunda olağandışı bir artış, bıngıldakta şişkinlik, herhangi bir nörolojik semptom nedeniyle istenebilir.
Transfontanel ultrason aşağıdaki durumların teşhis edilmesine yardımcı olabilir:
Beyin dokusunda veya ventriküllerde kanama, hidrosefali, beyinde tümör veya kist gibi bir kitle, menenjitin şüpheli komplikasyonları.
Bebeğiniz hastanedeyse ve kolayca radyoloji bölümüne getirilemiyorsa, yatağın yanına portatif ultrason cihazı gelebilir. Bu genellikle bir yenidoğan yoğun bakım ünitesinde (YYBÜ) olan bir durumdur. Tarama, bebek karnında veya sırtında, hatta gerekirse bir ebeveynin kollarındayken yapılabilir. Bebeğinizi besleyebilir veya rahat etmesi için emzik veya favori oyuncak sunabilirsiniz.
Yenidoğanlarda beyin lezyonlarının teşhisinde ve karakterizasyonunda :
kanama, ventriküler dilatasyon, lökomalazi ve malformasyonlar;
Bu lezyonlarla ilişkili uzun vadeli nörogelişimsel bozuklukları tahmin etmede.
Risk altındaki yüksek riskli yenidoğanların değerlendirilmesinde tercih edilen yöntemdir ve çoğu durumda gerekli olan tek yöntemdir.
Bunun nedeni: Kolay ve zararsız olması;
Beyin lezyonlarının evrimini değerlendirmek için seri muayene imkanı sağlar.
Transfontanel Ultrasonografi Nasıl yapılır?
Transfontanel ultrason: Ağrısız, basit bir işlemdir.
Bebeğin biraz aç olması yardımcı olabilir. İnceleme sırasında bebeğinizi besleyebilirsiniz. Bu, bebeğinizin test sırasında hareketsiz kalması için sakinleşmesine yardımcı olabilir.
Bebeğin kendini sakin ve rahat hissetmesi ile yapılır. Örneğin, annenin kucağında uyurken ve hatta emzirme sırasında yapılabilir.
Bu test, görüntüleme testleri konusunda uzman bir doktor ( radyolog ) tarafından yapılır. Bir bebek için test, yenidoğan yoğun bakım ünitesinde (NICU) bebeğin yatağının yanında yapılabilir.
Bebeğiniz sırt üstü yatacaktır. Prob, başın üstündeki yumuşak nokta boyunca hareket ettirilir. Bu noktaya fontanel denir. Test sırasında bebeğinizi tutmanız istenebilir. Beynin ve iç sıvı odalarının (ventriküllerin) resimleri bir video ekranında görülebilir.
İnceleme erken doğumun olası sorunlarını araştırır
Periventriküler lökomalazi (PVL). PVL, ventriküllerin etrafındaki beyin dokusunun hasar gördüğü bir durumdur. Bu, doğumdan önce, doğum sırasında veya sonrasında meydana gelmiş olabilecek oksijen veya beyne kan akışının olmamasından kaynaklanabilir.
Beyinde kanama. Buna intraventriküler kanama (IVH) dahildir.
IVH ve PVL, bir bebeğin engelli olma riskini artırır. Bunlar, hafif öğrenme veya motor beceri gecikmelerinden serebral palsi veya zihinsel engelliliğe kadar değişebilir.
IVH, prematüre bebeklerde, zamanında doğan bebeklere göre daha yaygındır. Oluştuğunda, en sık doğumdan sonraki ilk 3 ila 4 gün içinde olur. Çoğu IVH vakası, doğumdan sonraki ilk haftaya kadar kraniyal ultrason ile bulunabilir. Ancak PVL’nin tespit edilmesi birkaç hafta sürebilir. PVL’den şüpheleniliyorsa, doğumdan 4-8 hafta sonra kraniyal ultrason tekrarlanabilir. Bu testlerden birkaçı beyindeki alanları kontrol etmek için yapılabilir.
Transfontanel ultrasonun sınırlamaları nelerdir?
Yaş, transfontanellar ultrasonda bir sınırlamadır.
Ön fontanel (yumuşak nokta) kapandıktan sonra veya çok küçükse, ultrason probu için akustik “pencere” yoktur.
Bu taramayı bir yaşından sonra yapmak nadiren mümkündür.
Kranial Ultrason Sonuçlarını Anlama
Çok erken doğan tüm bebeklerin öğrenme ve gelişimlerinde bazı sorunlar yaşama riski vardır. Bebeğinizin daha sonra normal bir kafa ultrasonu ile bile sorun yaşayabileceğini bilmek önemlidir. Bazı ultrason sonuçları riski daha yüksek hale getirir ve diğer sonuçlar riski fazla etkilemez.
Erken doğmuş bebeklerde, engelliliklerin çoğu hafiftir ve bebeğe yardım etmek için tedavi veya destek mevcuttur. Grade 1 veya 2 IVH’li bebeklerin çoğunda normal gelişim veya sadece hafif problemler olacaktır. Şiddetli IVH ile bebeğiniz geliştikçe uzun vadeli problemler geliştirme riski artar; ancak, şiddetli IVH’si olan tüm bebeklerde sorun gelişmeyecektir.
Bu problemler arasında zihinsel yetersizlik (öğrenme ve iletişim güçlükleri), serebral palsi (hareket etme güçlükleri), davranış sorunları veya bunların bazı kombinasyonları yer alabilir. Bazen bir bebekte görme bozuklukları (körlük) veya işitme sorunları olabilir, ancak bunlar oldukça nadirdir. Bu problemlerin riski, en küçük ve çoğu erken doğmuş bebeklerde ve şiddetli IVH (derece 3 ve 4) veya şiddetli PVL’si olanlarda daha yüksektir.
Grade 2 veya daha yüksek kanamalarda, kanın beyin çevresindeki normal sıvı akışını bloke etme riski vardır ve bu da sıvı birikmesine neden olabilir. Çoğu zaman, bu herhangi bir tedavi olmaksızın iyileşir, ancak bazen baskıyı hafifletmek için bir ameliyat ihtiyacına yol açar. İlk taramada kanama varsa, bu sıvı birikimini kontrol etmek için ekstra taramalar düzenlenebilir.
Doktorunuz ve hemşireniz, bebeğinizin ultrason sonucunun bebeğiniz için ne anlama geldiği konusunda sizinle daha detaylı konuşacak ve olabilecek tüm sorularınızı yanıtlayacaktır.