ultrasonda ne görülür

Ultrason Neleri Tespit Edebilir?

Sonografi olarak da bilinen ultrason görüntüleme, vücudun içinin görüntülerini oluşturmak için yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanır. Birçok kişi bu işlemi hamilelik sırasında yapılan karın ultrasonu ile ilişkilendirir. Doktorlar, çok çeşitli koşulları teşhis etmek için ultrason sonuçlarını kullanabilir. Ultrason görüntülemenin özelliklerini ve güvenliğini keşfedin.

Ultrason Nasıl Çalışır?

Ultrason teknolojisi, belirli doku türlerinin görüntülerini oluşturmak için ses dalgalarını kullanır. Ultrason sırasında, radyoloji uzmanı etkilenen bölgenin yakınındaki cilde bir jel uygular. Ardından, dönüştürücü adı verilen bir sondayı doğrudan cilt üzerine yerleştirirler. Dönüştürücü, yumuşak doku ve sıvıdan geçen ve daha yoğun dokulara geri dönen ses dalgaları oluşturur. Bir ultrason makinesi, sıçrayan dalgalara dayalı bir görüntü oluşturur. Daha yumuşak dokular daha koyu gri olarak görünürken, daha yoğun dokular daha açık gri olarak görünür.

Radyoloji Uzmanı  Ultrasonları Hangi Organlara Yaparlar?

Radyoloji uzmanları, vücudun birçok bölümünün görüntülerini almak için ultrason teknolojisini kullanabilir. Tıp uzmanları karın sorunları, doğum, üroloji, dolaşım, kas-iskelet sistemi ve daha fazlasıyla ilgili durumlar için ultrason testleri ister. Bir ultrason, aşağıdakiler gibi vücut parçalarının görüntülerini oluşturabilir:

Üreme organları, kaslar, eklemler ve tendonlar, mesane, tiroid, safra kesesi, dalak, kalp ve kan damarları, pankreas

Ultrason Kullanılarak Tespit Edilen Sağlık Sorunları

Ultrason, dokularınız veya organlarınızla ilgili birden fazla durumun teşhisine yardımcı olabilir. Ayrıca bir hastanın kemiklerinin durumunu da değerlendirebilirler. Doktorlar, aşağıdaki gibi durumları teşhis etmek için ultrason kullanır:

Enfeksiyonlar:  Bazı ultrason türleri hastanın kan akışını yakalayabilir. Bazı durumlarda, artan kan akışı bir enfeksiyonu gösterebilir.

İlginizi Çekebilir  Çölyak Hastalığı

Kardiyovasküler sorunlar:  Kan damarlarını tespit eden ultrasonlar daralmış damarları veya kan akışındaki tıkanıklıkları bulabilir.

Tümörler ve kistler:  Bir ultrason, tümörler veya kistler gibi yoğun doku alanlarını bulabilir. Doktorunuzun teşhis koymasına yardımcı olmak için kistleri tümörlerden farklı gösterir.

Rahim miyomları:  Ultrasonlarda kadın üreme sistemi ile ilgili miyomlar ve diğer durumlar ortaya çıkar. Ultrason, doktorların pelvik ağrının kaynağını bulmasına yardımcı olabilir.

Tiroid rahatsızlıkları:  Doktorlar bazen büyüme veya anormal aktivite gibi tiroid sorunlarını tespit etmek için ultrason kullanır. Test ayrıca bir tiroid nodülünün biyopsiye ihtiyacı olup olmadığını belirlemelerine yardımcı olacaktır.

Ultrason Ülserleri Tespit Edebilir mi?

Hastalar genellikle ultrasonun mide ülserini gösterip gösteremeyeceğini sorar. Ultrason teknolojisi ülserleri gösteremez, ancak diğer teşhis testleri yapabilir. Doktorlar genellikle mide ülserine neden olan bakteriler için bir test, röntgen filmi veya endoskopi isterler. Bazı araştırmalar, bir ultrason ile ülser bulma potansiyelini araştırıyor, ancak uzmanların bunu önermek için yeterli verisi yok.

Ultrasonların Riskleri Var mı?

Çoğu durumda, ultrasonların çok az riski vardır veya hiç riski yoktur. Ultrason teknolojisi, dokuların hafifçe ısınmasına veya vücut dokularında küçük gaz cepleri oluşturmasına neden olabilir. Uzmanlar bu yan etkilerin uzun vadeli etkisini bilmiyorlar. Sonuç olarak, tıbbi olmayan bir amaç için ultrason kullanımı önerilmemektedir.

 

Yorum ekleyebilirsiniz