Bazı gebelikler, hamilelik sırasında gelişen bir sorun nedeniyle yüksek risklidir. Diğerleri, mevcut bir sağlık sorunu nedeniyle yüksek riskli kabul edilir. Kronik bir durumunuz varsa, hamile kalmanın ek riskler taşıdığının farkında olabilirsiniz.
Hamileliğinizin yüksek riskli olduğunun söylenmesi bir şok olabilir ve bu konuda birçok farklı duyguya sahip olabilirsiniz.
Yüksek riskli bir hamilelikten endişe ediyorsanız, doktorunuza duygularınızla nasıl başa çıkacağınızı danışabilirsiniz.
Yüksek riskli bir hamileliğiniz varsa, siz veya bebeğiniz doğumdan önce, doğum sırasında veya sonrasında sağlık sorunları açısından yüksek risk altında olabilirsiniz. Tipik olarak, hamilelik boyunca özel izleme veya bakım gereklidir.
Yüksek Riskli Gebelik İçin Risk Faktörleri
Hamileliğin yüksek riskli olarak kabul edilmesinin nedenleri şunlardır:
Hamilelik geçmişi. Preeklampsi gibi gebelikle ilişkili hipertansiyon bozuklukları öyküsü, bir sonraki gebelikte bu tanıya sahip olma riskini artırır. Son hamileliğinizde erken doğum yaptıysanız veya birden fazla erken doğum yaptıysanız, bir sonraki hamileliğinizde erken doğum yapma riskiniz artar. Tüm hamilelik geçmişiniz hakkında doktorunuza bilgi verin.
Anne yaşı: Yüksek riskli bir hamilelik için en yaygın risk faktörlerinden biri, anne adayının yaşıdır. Bebekleri doğduğunda 17 yaşın altında veya 35 yaşın üzerinde olacak kadınlar, onlu yaşlarının sonları ile 30’lu yaşların başlarında olanlara göre daha fazla komplikasyon riski altındadır. Düşük yapma ve genetik kusur riski 40 yaşından sonra daha da artar.
İleri Anne Yaşı ve Gebelik
35 yaşında veya daha büyükseniz ve hamileyseniz, ileri anne yaşı sizin ve bebeğiniz için artan komplikasyon riski de dahil olmak üzere bir dizi nedenden dolayı hamileliğinizi yüksek risk kategorisine sokabilir. Bu komplikasyonların ileriki gebeliklerde ortaya çıkma şansı sadece yaşla birlikte artar.
İleri anne yaşı ile ilgili durumlara genellikle anormal sayıda kromozom veya anöploidi neden olur. Bu Down sendromu, trizomi 18 ve trizomi 13 gibi durumlara neden olur.
Prematüre bebekler, organları büyümeyi tamamlamadan önce doğarlar ve aşağıdaki gibi akciğer, bağırsak ve gelişim sorunları yaşama şansı daha yüksektir:
pulmoner hipoplazi, bronkopulmoner displazi, prematüre retinopatisi, nekrotizan enterokolit
apne ve bradikardi, kanama veya zayıf perfüzyonun merkezi sinir sistemi komplikasyonları
İleri anne yaşı annenin komplikasyon riskini de artırır, örneğin:
Hipertansiyon (yüksek tansiyon), preeklampsi, gestasyonel diyabet, plasenta previa ve plasenta akreata, eklampsi, felç, miyokard enfarktüsü (kalp krizi), karaciğer bozuklukları, uç organ hasarı.
Hamilelikten önce var olan tıbbi durumlar
Anne veya bebek için risk oluşturabilecek durumlar şunlardır.
Yüksek kan basıncı, akciğer, böbrek veya kalp sorunları,diyabet, depresyon, obezite, otoimmün rahatsızlıklar, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, insan immün yetmezlik virüsü ( HIV ) gibi uzun süreli (kronik) enfeksiyonlar, düşük öyküsü, önceki gebelikle ilgili sorunlar ve ailede genetik bozukluk öyküsü de yüksek riskli gebelik için risk faktörleridir.
Tıbbi bir durumunuz varsa, hamile kalmaya karar vermeden önce doktorunuza danışmanız önemlidir. Doktorunuz testler yapabilir, ilaçları ayarlayabilir veya sizin ve bebeğinizin sağlığını korumak için yapmanız gereken şeyler hakkında tavsiyelerde bulunabilir.
Depresyon : Hamilelik, hormonal değişiklikler, yorgunluk, evde stres ve destek eksikliği nedeniyle depresyonla bağlantılı olabilir. Buna karşılık depresyon, hamilelik ve doğum sırasındaki sorunlar, düşük doğum ağırlığı ve erken doğum ile bağlantılı olabilir.
Anne sağlığı sorunları: Yüksek tansiyon, obezite, diyabet, epilepsi, tiroid hastalığı, kalp veya kan hastalıkları, kötü kontrol edilen astım ve enfeksiyonlar gebelik risklerini artırabilir.
Çoğul gebelik: Birden fazla fetüs taşıyan kadınlarda gebelik riskleri daha yüksektir.
Plasenta akreta spektrumu
Plasenta, hamilelik sırasında bebeğinize oksijen ve besin sağlamak ve bebeğin kanındaki atık ürünleri uzaklaştırmak için rahimde gelişen bir organdır. Normalde, plasenta hamilelik sırasında rahim duvarına yapışır ve bebeğiniz doğduktan sonra teslim edilir. Plasentanın olması gerekenden daha derine, rahmin iç yüzeyine veya duvarına doğru büyüdüğü ve doğumdan sonra ayrılamayacağı anlamına gelir.
Obezitenin gebeliğe etkisi
Çoğu kadın, fazla kilolu olmanın sağlık riskleriyle birlikte geldiğini kabul eder. Çoğu, bunun yüksek tansiyon ve diyabetle ilişkili olduğunu bildiklerini söyleyebilir. Ancak herkes fazla kilolu ve hamile (veya obez ve hamile) olmanın çok sayıda sağlık sorununa ve komplikasyona yol açabileceğini bilmiyor. Obezitenin hamilelik üzerindeki etkileri şunlardır:
erken doğum, gebelik diyabeti, preeklampsi, uyku apnesi, kan pıhtıları, sezaryen doğum ve bebekte doğum kusurları.
Hamilelik Komplikasyonları
Hamilelik sırasında, aşağıdakiler de dahil olmak üzere daha yüksek düzeyde bakım gerektiren komplikasyonlara neden olan belirli koşullar da ortaya çıkabilir:
Preeklampsi: Böbrek ve organ sorunlarına yol açan yüksek tansiyon
Erken doğum eylemi: 37 haftadan önce başlayan doğum eylemi
Ektopik gebelik: Döllenmiş yumurta rahim dışına yerleşir.
Çoğul gebelik.
Bebekler için komplikasyon riskini artıran risk faktörleri şunları içerir:
Down sendromu gibi genetik bir durum, böbrek, akciğer veya kalp sorunları
Anneleri riske sokan faktörler
Yaş : 17 yaşından küçük veya 35 yaşından büyük olması.
Diyabet, hipertansiyon veya obezite gibi önceden var olan bir durum
Bazı ilaçları almak, alkol, tütün kullanımı, geçmişte düşük veya erken gebelik öyküsü
Gestasyonel diyabet: Gestasyonel diyabet, sadece hamilelik sırasında gelişen bir diyabet türüdür. Diyabet, kan şekeri olarak da adlandırılan kan şekerinizin çok yüksek olduğu anlamına gelir. Vücudunuz enerji için glikoz kullanır. Kanınızda çok fazla glikoz olması sizin veya bebeğiniz için iyi değildir.
Gestasyonel diyabet genellikle gebeliğin geç döneminde teşhis edilir. Hamileliğinizin başlarında şeker hastalığı teşhisi konduysa, hamile kalmadan önce şeker hastalığınız olabilir.
Gestasyonel diyabeti tedavi etmek hem sizin hem de bebeğinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir. Kan şekeri seviyenizi kontrol altına almak için hemen harekete geçerek bebeğinizi ve kendinizi koruyabilirsiniz.
Gestasyonel Diyabetin Sebepleri Nelerdir?
Gebelik diyabeti, vücudunuz hamilelik sırasında yeterli insülin üretemediğinde ortaya çıkar. İnsülin, midenizin arkasında bulunan bir organ olan pankreasınızda yapılan bir hormondur. İnsülin, vücudunuzun enerji için glikoz kullanmasına yardımcı olur ve kan şekeri seviyenizi kontrol etmenize yardımcı olur.
Hamilelik sırasında vücudunuz daha fazla hormon üretir ve kilo alımı gibi diğer değişikliklerden geçer. Bu değişiklikler, vücudunuzun hücrelerinin insülini daha az etkili bir şekilde kullanmasına neden olur, buna insülin direnci denir. İnsülin direnci vücudunuzun insülin ihtiyacını artırır. Pankreasınız yeterince insülin üretemiyorsa, gestasyonel diyabetiniz olur.
Tüm hamile kadınlar, hamileliğin son dönemlerinde bir miktar insülin direncine sahiptir. Bununla birlikte, bazı kadınlar genellikle aşırı kilolu oldukları için hamile kalmadan önce bile insülin direncine sahiptir. Bu kadınlar hamileliğe artan insülin ihtiyacı ile başlar ve gestasyonel diyabete sahip olma olasılıkları daha yüksektir.
Gestasyonel Diyabet Testi Ne Zaman Yapılır?
Muhtemelen hamileliğinizin 24 ve 28. haftaları arasında gestasyonel diyabet için doktorunuz sizden test isteyecektir.
Gestasyonel diyabet olma olasılığınız daha yüksekse, doktorunuz hamile kaldıktan sonraki zamanlarda diyabet testi yapabilir. O sırada kan şekeri seviyeniz normalin üzerindeyse, gestasyonel diyabet yerine diyabet teşhisi konabilir.
Tedavi edilmeyen veya kontrol edilmeyen gestasyonel diyabet, bebeğiniz için aşağıdaki gibi sorunlara neden olabilir:
Normalden daha iri doğmak (makrozomi adı verilen bir durum), doğumu bebeğiniz için daha zor ve daha tehlikeli hale getirebilir.
Doğumdan hemen sonra hipoglisemi olarak da adlandırılan düşük kan şekerine sahip olmak.
Solunum sıkıntısı sendromu adı verilen bir durum olan solunum sorunları.
Doğumdan önce veya hemen sonra ölüm riskinin daha yüksek olması.
Bebeğiniz sarılık ile doğabilir. Sarılık, hamileliği sırasında şeker hastası olan annelerin yeni doğan bebeklerinde daha sık görülür. Sarılık ile gözlerin derisi ve beyazları sararır. Sarılık genellikle geçer, ancak yardımcı olması için bebeğinizin özel ışıklar altına tutulması gerekebilir. Bebeğinizin emzirilerek bol süt almasını sağlamak da sarılığın geçmesine yardımcı olacaktır.
Bebeğiniz büyüdükçe aşırı kilolu olma ve tip 2 diyabet gelişme olasılığı daha yüksek olacaktır.