Amip Antikor Testi Nedir?
Bu kan testi, doktorunuza, kanınızda parazit Entamoeba histolytica’ya karşı antikor olup olmadığını söyler. Bu parazit amebiyaz hastalığına neden olur. Bağışıklık sisteminiz, bu parazit gibi yabancı istilacılara saldırmak için antikor denilen proteinleri üretir. E. histolytica ile enfekte olmuşsanız, bağışıklık sisteminiz bu antikorları üretebilir.
Amip Antikor Testi Neden Yapılır ?
Amebiazis semptomlarınız varsa bu teste ihtiyacınız olabilir. Amebiazis, parazit E. histolytica sindirim sisteminize girdiğinde olur. Bu, parazitle kontamine olmuş yiyecek veya içecek yedikten veya ağzınıza kontamine olan herhangi bir şey koyduktan sonra olabilir.
Çoğu durumda, bu parazit, mikroskop altında bir dışkı örneğinde aranarak bulunabilir. Amebiazis semptomlarınız varsa ancak dışkı örneğinizde parazit bulunmadıysa veya doktorunuz parazitin sindirim sisteminizin dışına yayıldığını düşünüyorsa, antikor testine ihtiyacınız olabilir. Çoğu durumda, Entamoeba enfeksiyonları semptomlara neden olmaz. Amebiazis, sanitasyonun zayıf olduğu tropik ülkelerde daha yaygındır. Sağlık koşullarının zayıf olduğu bir yerde yaşadıysanız veya seyahat ettiyseniz, aşağıdaki belirtilere sahipseniz doktorunuz amebiyazdan şüphelenebilir:
Sulu veya kanlı ishal, karın ağrısı, karın krampları, ateş, kilo kaybı
Amip Antikor Testi Sonuçları
Test sonuçları yaşınıza, cinsiyetinize, sağlık geçmişinize ve diğer şeylere bağlı olarak değişebilir. Test sonuçlarınız kullanılan laboratuvara bağlı olarak farklı olabilir. E. histolytica’ya karşı antikorlar bulunursa, bunlar titre adı verilen birimlerde ölçülür. Test sonuçlarınız şu anlama gelebilir:
1:32’den düşük bir titre, muhtemelen amebiazis olmadığınız anlamına gelir.
1:128’den büyük bir titre, aktif veya yeni bir amebiazis enfeksiyonu anlamına gelebilir.
1:256 ile 1:2048 arasındaki bir titre, muhtemelen mevcut ve aktif bir amebiazis enfeksiyonu anlamına gelir.
Amip Antikor Testi Nasıl Yapılır?
Test kan örneği ile yapılır. Kolunuzdaki veya elinizdeki bir damardan kan almak için bir iğne kullanılır.
Bu test için hazırlanmanıza gerek yok. Sağlık uzmanınızın, aldığınız tüm ilaçlar, şifalı otlar, vitaminler ve takviyeler hakkında bilgi sahibi olduğundan emin olun.
Amip antikor testi sonuçlarımı ne etkileyebilir?
E. histolytica’ya karşı antikorlar geliştirdikten sonra, artık amebiyazınız olmasa bile kanınızda kalabilirler. Bu nedenle, bazı durumlarda, pozitif bir antikor testi, mevcut bir enfeksiyonunuz olduğu değil, yalnızca geçmişte parazite maruz kaldığınız anlamına gelebilir.
Amoebiazis Belirtileri Ve Semptomları
Semptomlar ortaya çıktığında, kistlerin alınmasından 1 ila 4 hafta sonra ortaya çıkma eğilimindedirler. Amibiazisi olan kişilerin sadece yüzde 10 ila 20’si bundan hastalanıyor. Bu aşamadaki semptomlar hafif olma eğilimindedir ve gevşek dışkı ve mide kramplarını içerir.
Trofozoitler bağırsak duvarlarını geçtikten sonra kan dolaşımına girebilir ve çeşitli iç organlara gidebilirler. Karaciğerinize, kalbinize, akciğerlerinize, beyninize veya diğer organlarınıza gidebilirler. Trofozoitler bir iç organı istila ederse, potansiyel olarak şunlara neden olabilirler:
Apseler, enfeksiyonlar, ağır hastalık, ölüm
Amebiazis İçin Kimler Daha Büyük Risk Altındadır?
Amebiazis için en büyük riske sahip kişiler şunlardır:
Sanitasyonun yetersiz olduğu tropik yerlere seyahat eden insanlar, kötü sağlık koşullarına sahip tropikal ülkelerden gelen göçmenler, hapishaneler gibi kötü sağlık koşullarına sahip kurumlarda yaşayan insanlar, zayıf bağışıklık sistemi ve diğer sağlık sorunları olan kişiler.
Amebiazis Testi Ile Birlikte Başka Hangi Testleri Yaptırabilirim?
HIV (I ve II) -İnsan immün yetmezlik virüsü Taraması: HIV (insan immün yetmezlik virüsü) insan vücudunun bağışıklık sistemini yok eder ve bu normalde sağlıklı insanları etkilemeyen ciddi zehirli kontaminasyonlara yol açabilir. HIV, enfekte bir kişiyle meni veya vajinal sıvı yoluyla korunmasız cinsel ilişki, enfekte bir kişinin kanıyla temas, ilaç iğnelerinin paylaşılması veya hamile kadınların hamilelik sırasında bebeklerine bulaşması yoluyla insan vücuduna bulaşır. HIV enfeksiyonu, HIV’in gelişmiş bir formu olan AIDS’e (Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu) neden olur. Önlenebilir ve bu nedenle güvenli seks yapmak veya belirli ilaçlarla AIDS tedavisi görmek tavsiye edilir.
Homosistein : Homosistein, proteinler parçalandığında üretilen bir amino asittir. Hiperhomosisteinemi olarak da adlandırılan yüksek homosistein seviyesi, kan damarlarınızdaki arter hasarına ve kan pıhtılarına katkıda bulunabilir.
ELISA testi (HIV Onaylama Testi): ELISA testi, genellikle bir sağlık hizmeti sağlayıcısı tarafından sipariş edilen ilk testtir. Bu testten olumlu bir sonuç çıkması durumunda , tanıyı doğrulamak için daha önce ELISA testini Western blot adı verilen bir test ile teyid edilir.
Amebiazis Tedavisi
Komplike olmayan amebiazis vakalarının tedavisi genellikle kapsül olarak aldığınız 10 günlük metronidazol (Flagyl) kürü içerir. Doktorunuz, ihtiyaç duymanız halinde mide bulantısını kontrol altına almak için ilaç da verebilir.
Parazit bağırsak dokularınızda mevcutsa, tedavi sadece organizmayı değil, aynı zamanda enfekte organlarınızdaki herhangi bir hasarı da ele almalıdır. Kolon veya peritoneal dokularda perforasyon varsa cerrahi gerekebilir.
Amebiazis Önleme Ve Tedavi
Amebiazisten kaçınmanın anahtarı uygun sanitasyondur. Genel bir kural olarak, banyoyu kullandıktan sonra ve yiyeceklere dokunmadan önce ellerinizi sabun ve suyla iyice yıkayın.
Enfeksiyonun yaygın olduğu yerlere seyahat ediyorsanız, yemek hazırlarken ve yerken bu rejimi izleyin:
Meyve ve sebzeleri yemeden önce iyice yıkayın.
Kendiniz yıkayıp soymadığınız sürece meyve veya sebze yemekten kaçının.
Şişelenmiş su ve alkolsüz içeceklere sadık kalın.
Su içmeniz gerekiyorsa, kaynatın veya iyot ile dezenfekte edin.
Buz küplerinden veya çeşme içeceklerinden kaçının.
Süt, peynir veya diğer pastörize edilmemiş süt ürünlerinden kaçının.
Sokak satıcıları tarafından satılan yiyeceklerden kaçının.
Amebiazis Bulaşıcı Mıdır?
Amebiazis bulaşıcıdır. Yaşam koşullarının hijyenik olmadığı ve hijyenin zayıf olduğu her yerde, enfeksiyonun kişiden kişiye geçme olasılığı daha yüksektir. Bağırsaklarında amip taşıyan biri, enfeksiyonu dışkı yoluyla başkalarına bulaştırabilir.