anti parietal hücre antikor testi ücreti

Anti Parietal Hücre Antikoru Testi

Anti parietal hücre antikoru nedir?

Anti parietal hücre antikoru  aynı zamanda gastrik parietal hücre antikoru olarak da bilinir, mide duvarındaki hücreleri hedef alan, bağışıklık sistemi tarafından üretilen proteinler olan oto antikorlardır. 

Bağışıklık sistemi bizi bakteri ve virüs gibi yabancı hücre ve organizmaların saldırılarına karşı korur. Ancak çoğu zaman kontrolden çıkar ve kendi dokularından bazılarını yabancı olarak görür. Vücudun kendi dokularına karşı antikor üretimi, romatoid artrit, lupus ve jüvenil diyabet gibi birçok otoimmün hastalıktan sorumludur.

Anti parietal hücre antikor testi nedir?

Anti parietal hücre antikor testi, kandaki bu antikorları tespit etmeye yardımcı olur ve bu da pernisiyöz aneminin nedenidir. Pernisiyöz anemi, vücudun bağışıklık sistemi kendi dokularını avladığında ve parietal hücrelere ve/veya intrinsik faktöre karşı antikor geliştirdiğinde ortaya çıkar. Parietal hücreler, asit yaparak yiyeceklerin sindirimine yardımcı olur ve B12 vitamininin yiyeceklerden emilmesi için gerekli olan intrinsik faktörü yapar. Pernisiyöz Anemi B12 vitamini eksikliğinin en yaygın nedenidir.

Anti parietal hücre antikoru testi nasıl yapılır?

Özel bir hazırlık gerekli değildir. Kolunuzdaki damardan alınan kan örneğinde anti parietal hücre antikoru düzeylerinin ölçülmesiyle yapılır.

Kan almak için iğne takıldığında, bazı insanlar orta derecede ağrı hissederler. Diğerleri sadece   batma hisseder. Daha sonra, biraz zonklama veya hafif morarma olabilir.

Anti parietal hücre antikoru sonucunuzun çok yüksek olması ne anlama gelir?

Yüksek bir anti parietal hücre antikoru sonuçları şunlardan kaynaklanabilir:

İlginizi Çekebilir  Sakroiliak Eklem MR

Atrofik gastrit (mide zarı iltihabı),  diyabet, mide ülseri,  pernisiyöz anemi,  tiroid hastalığı.

Anti parietal hücre antikor testi neden yapılır?

Hekiminiz pernisiyöz anemi teşhisine yardımcı olmak için bu testi kullanabilir. Pernisiyöz anemi , bağırsaklarınız B12 vitaminini düzgün bir şekilde ememediğinde ortaya çıkan kırmızı kan hücrelerinde bir azalmadır. Tanıya yardımcı olmak için başka testler de kullanılır.

Pernisiyöz anemi nedir?

Pernisiyöz anemi, vücudun bağışıklık sistemi kendi dokularını hedef aldığında ve parietal hücrelere ve/veya intrinsik faktöre karşı antikorlar geliştirdiğinde ortaya çıkabilen otoimmün bir durumdur.

B12 vitamini eksikliği:

Yeterli intrinsik faktör olmadan, B12 vitamini büyük ölçüde emilmez ve B12 vitamini eksikliğine yol açar. B12 vitamini eksikliği, daha az fakat daha büyük kırmızı kan hücrelerinin (makrositler) üretimi ile karakterize megaloblastik anemi ile sonuçlanabilir. B12 vitamini eksikliği ayrıca önce ellerde ve ayaklarda başlayan uyuşma ve karıncalanma, kas güçsüzlüğü, yavaş refleksler, denge kaybı ve dengesiz yürüme gibi sinirle ilgili belirti ve semptomlara (nöropati) neden olabilir. Diğer bozukluklar B12 vitamini eksikliğine neden olabilir ve megaloblastik anemi ile sonuçlanabilir. İntrinsik faktör eksikliğinden kaynaklandığında buna pernisiyöz anemi denir. Aneminin yanı sıra nötrofil ve trombosit sayısında azalma (nötropeni, trombositopeni) de görülebilir.

B12 vitamini besin kaynakları nelerdir?

B12 vitamini, yediğimiz gıdalardaki proteine ​​bağlanır. Midede hidroklorik asit ve enzimler B12 vitaminini serbest formuna ayırır. Oradan, B12 vitamini, intrinsik faktör adı verilen bir protein ile birleşir, böylece ince bağırsakta daha da emilebilir.

B12 vitamini veya kobalamin, doğal olarak hayvansal gıdalarda bulunur.

Balık, kabuklu deniz ürünleri, karaciğer, kırmızı et, yumurtalar, kümes hayvanları,  süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri, güçlendirilmiş beslenme mayası, güçlendirilmiş kahvaltılık gevrekler, zenginleştirilmiş soya veya pirinç sütü

İlginizi Çekebilir  Diş Tomografisi

 

Yorum ekleyebilirsiniz